Vepřové maso snese široké spektrum úprav. Maso je velmi tučné a díky tomu se tolik nevysušuje. Vepřové se s oblibou využívá do guláše, na nudličky do omáček i jako plátky. Podle typu pokrmu tedy také volíme část masa.
Mezi nejlepší části vepřového masa patří kýta, pečínka a panenská svíčková. Kýta je libová část masa skvělá na plátky, rolády i špízy. Pečeně, někdy pod názvem kotleta, je dobrá zejména na minutkové pokrmy. Panenka je tím nejlepším kouskem masa, který na praseti můžete dostat. Dělají se z něj často medailonky.
Další kategorií jsou plecko, krkovička a bůček. Plec je méně tučná a většinou se mele nebo dusí. Krkovička je naopak prorostlá tukem a oblíbená je třeba na grilování. Bok, tedy bůček je velmi tučný a spíše se peče. Mezi další používané části patří kolínka, nožičky nebo hlava.
Na oleji osmažíme najemno nakrájenou cibuli dozlatova, vložíme na nudličky nakrájené maso, přidáme masox, sůl a pepř. Zalijeme 1/2 - 3/4 litrem vody a... více o Tabako
Plátky masa osolíme, opepříme a posypeme mletou paprikou, pak ponecháme v chladu. Nakrájíme si najemno kyselou okurku, cibuli a anglickou slaninu,... více o Krkovička po cigánsku
Cukr nasypte do pánve rozpálené na nejvyšším plameni a bez míchání jej nechte dvě-tři minuty zkaramelizovat. Poté ihned vmíchejte vepřové medailonky a... více o Asijské medailonky
V pánvi s rozpáleným olejem necháme zesklovatět pokrájenou cibuli. Přidáme na kostky pokrájené osolené a opepřené maso a za občasného promíchání... více o Česnekové maso se slaninou a fazolkami - minutka
Na oleji a pokrájeném špeku necháme zezlátnout pokrájenou cibuli. Na ní pak necháme dozlatova orestovat osolené a opepřené maso pokrájené na kostky.... více o Česnekovo-houbový guláš
Větší plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý plátek masa položíme plátek špeku, půlku oloupaného vejce, okurku a půlku ... více o Španělské ptáčky z vepřového
Ražničí připravíme klasickým způsobem. Na namočené špejle nebo kovové jehlice střídavě napichujeme kousky osoleného a opepřeného masa, plátky slaniny ... více o Špízy (ražničí) se zelím
Vinnou klobásu pokrájíme nebo nastříháme na cca 10 cm dlouhé klobásky. Každou pak obalíme plátkem slaniny a skládáme jednu vedle druhé na plech nebo... více o Slaninová vinná klobása na pivu
Klobásu pokrájíme zhruba na deseticentimetrové kousky. Každý zabalíme do plátku slaniny a naskládáme je nasucho do pekáčku nebo zapékací mísy. Dáme... více o Vinná klobása se zeleninou
Plát masa naklepeme, osolíme, pepříme, potřeme rozetřeným česnekem (2-3 stroužky) a poklademe slaninou. Plát masa pevně srolujeme, zpevníme nití. V... více o Česnekovo-slaninová roláda s žampionovou omáčkou
Špekem vyložíme dno zapékací mísy, na které položíme plátky nebo kostky osoleného a opepřeného masa. Maso posypeme pokrájenými houbami a česnekem,... více o Česnekovo-houbové maso zapečené s bramborem a smetanou
Na pánev dáme najemno nakrájenou cibuli a česnek, osmahneme na oleji. Po zesklovatění cibule přidáme mleté maso a orestujeme. Poté přidáme rajčata z... více o Lasagne s mletým masem
1) Plátky roštěné důkladně naklepejte, osolte, potřete utřeným česnekem, pokapejte olejem a nechte (nejlépe přes noc) proležet. 2) Pak maso (včetně... více o Pastýřské řízky
Maso nakrájíme na plátky, opepříme. Do středu masa dáme na malé kostičky nakrájený salám, sýr, kapii a hrášek. Řízky přeložíme napůl, okraje naklepeme... více o Plněná kapsa Herkules
Vepřové maso omyjeme, osušíme papírovým ubrouskem, nakrájíme na stejně velké kostky. Cibule nakrájíme na čtvrtiny. Oregáno opláchneme, vytřepeme a... více o Řecký šiš kebab
Rýži povařte v osolené vodě asi 40 minut. Mangold očistěte a nakrájejte nadrobno, česnek také. Omytou papriku zbavte semeníku a nakrájejte ji na... více o Plněné vepřové plátky
Maso nakrájíme na plátky a pomocí kloubů lehce maso naklepeme. Maso osolíme a osmahneme na pánvi (na malém množství oleje). Pak maso vyndáme, obalíme... více o Panenka v pepřové omáčce
Vepřový bůček rozřízněte na dvě půlky a nařežte kůži křížem do mřížky. Do bůčku vetřete sůl, pepř a drcený kmín. Ohnivou lornu umístěte na gril a... více o Pečený zauzený bůček z ohnivé lorny
Pivo, med a cukr dejte do hrnce a na středním plameni svařte na sirup. Troubu předehřejte na 200°C. Maso ze všech stran osolte a opepřete, dejte do... více o Vepřové na pivu a medu
* nakrájíme cibuli na (půl)kolečka * brambory oškrábeme a nakrájíme na kousky (ideální tenké plátky nebo kostičky) * žampiony pokrájíme na menší... více o Zapečené brambory s žampiony a kuřecím
Brambory oškrábeme, dáme do hrnce (přidáme sůl a kmín) a vaříme, dokud nezměknou. Až budou brambory hotové, uděláme z nich kaši, do které dáme mléko a... více o Cottage Pie
Maso nakrájíme na plátky, nudličky nebo kostky, osolíme, zalijeme marinádou, promícháme a necháme alespoň dvě hodiny proležet. Marináda: smícháme... více o Medové maso se zázvorem a hruškou
Na oleji a špeku osmažíme pokrájené cibule dozlatova. Orestujeme i očištěné srdce, pokrájené na nudličky (kostičky). Pak krátce zarestujeme protlak s... více o Guláš z hovězího (vepřového) srdce
Začneme tím, že si oloupeme brambory a nakrájíme je na plátky. Poté si vymažeme pekáček olejem a brambory do něj naskládáme asi tak do tří pater.... více o Zapečené brambory s masem a smetanou
Rozprostřeme alobal (cca 35 cm x 35 cm - množství na zabalení). Naklepeme vepřovou kotletu, položíme ji na střed alobalu. Na kotletu položíme 2 plátky... více o Vepřová kotleta s bramborem v alobalu
* dáme vařit těstoviny dle návodu na balení * na 1 lžíci oleje osmahneme najemno nakrájenou cibulku (dozlatova) * k cibuli na pánev přidáme špenát,... více o Těstoviny se špenátem a masem
Vepřovou kýtu si nejdříve očistíme a pak ji rozdělíme na 8 plátků. Ty rozklepeme, osolíme a opepříme. Na každý položíme kousek sýra a naneseme lžičku... více o Vepřové závitky plněné sýrem
Vepřové maso a játra nakrájíme na nudličky. Zeleninu očistíme. Česnek nakrájíme na nudličky, cibuli nasekáme. Mrkev nakrájíme na kolečka, papriku na... více o Vepřové nudličky s játry
Vepřovou kýtu si připravíme na roládu. Uděláme si plát masa, který rozklepeme na slabší placku. Já si nechávám maso na potravinářské fólii - lépe se... více o Vepřová roláda s pestem
Surimi tyčinky pokrájíme nadrobno a dáme do mísy společně s mletým masem, vejcem, zázvorem, škrobovou moučkou, sojovou omáčkou, petrželkou, solí a... více o Číňánkovy kuličky na zelí
Nivu pokrájíme na plátky cca 0,5 cm. Česnek oloupeme a pokrájíme na velmi slabé plátky nebo ho rozetřeme. Plátky česneku pak přitiskneme na plátky... více o Česneková Niva v rakouském špeku nebo pršutu
Vepřové plátky naklepeme, posypeme kořením, pokapeme olejem a grilujeme po každé straně 4 minuty. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, nakrájíme na... více o Sedlácké vepřové plátky s jablky
Uvařenou červenou řepu oloupeme, pokrájíme na cca 0,7 mm plátky, osolíme a potřeme žervé, které jsme si dochutili tím, co máme rádi (případně ho... více o Červená řepa s žervé a rakouským špekem
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme česnekem, obalíme ve strouhance a nakonec v rozšlehaných vejcích. Ihned smažíme v rozpáleném oleji z obou... více o Česnekové řízky nakládané ve vývaru
Plec pokrájíme na větší kusy, osolíme, opepříme, přidáme trochu kmínu, nastrouhaný nebo nasekaný česnek a promícháme. Maso dáme do pekáčku na... více o Česnekové plecko na hruškách
Naklepané maso osolte a opepřete. Oloupané brambory nakrájejte na plátky a v míse promíchejte se solí, pepřem, paprikou, kmínem, jemně nakrájenou... více o Frýdecká kotleta v alobalu
V pánvi na rozpáleném oleji orestujeme mleté telecí (kuřecí, vepřové nebo hovězí) maso, které osolíme, opepříme a zaprášíme mletou paprikou a... více o Lasagne se zelím a (nejen) telecím masem
Rohlíky pokrájíme, zalijeme vínem a poté vymačkáme. Zaječí srdce a předek uvaříme v osolené vodě doměkka (vývar si ponecháme). Pak maso obereme a... více o Zaječí sekaná pečeně
Hrušku oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na slabší plátky. Nivu pokrájíme na plátky. Obojím plníme maso dle vlastního výběru. Na hruškové... více o Hruškový řízek s Nivou
Maso nakrájíme na kostky. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme maso a osmahneme. Zalijeme trochou vody, osolíme a dusíme, až je maso... více o Vepřová plec s fazolkami
Poměr masa a cibule - 1:1 (20 dkg masa = 20 dkg cibule) Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme, opepříme a dáme smažit do pánve s rozpáleným... více o Cibulové vepřové - minutka
Řepu omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka, po vychladnutí oloupeme a pokrájíme na kostky. Na oleji orestujeme pokrájené cibule, pak přidáme na... více o Eintopf s červenou řepou
Maso pokrájíme na kostičky (nudličky), dáme do mísy, osolíme a opepříme, přidáme nastrouhaný zázvor a česnek, sojovou omáčku, olej a solamyl. Vše... více o Vepřové na zázvoru s hruškou - minutka
Maso pokrájíme, osolíme, okořeníme, jak jsme zvyklí, podlijeme a dáme do pekáče na pokrájenou cibuli péct do předehřáté trouby. Nejprve pečeme cca 40... více o Pečené maso s hruškovo-paprikovou přílohou
Máme moc rádi řízečky a ideálně křupavé miniřízečky... Akorát to není moc zdravé, a tak jsme si to tak trochu upravili. :-) Vepřovou panenku jsem si... více o "Dietní" řízečky se šťouchanými brambory a okurkovým salátem
Maso pokrájíme na plátky, ze stran nařízneme, aby se nám při smažení nekroutilo, naklepeme, osolíme, opepříme a můžeme posypat drceným kmínem nebo... více o Dýně s přírodním plátkem - minutka
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme orestovat ze všech stran kostky, nudličky nebo plátky osoleného masa, výpek zaprášíme kari kořením,... více o Dušené maso s dýní
1. Vepřovou panenku rozkrojte na velký plát, naklepejte, osolte, opepřete a nechte 20 minut v chladu. 2. Pak maso potřete pestem a posypejte sýrem.... více o Roláda z panenky s bazalkovým pestem
Plátky masa ze stran nakrojíme, jemně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem, ochutíme kořením a vložíme do pečícího sáčku na... více o Pivní krkovička z pečícího sáčku
Koleno očistíme, dáme do většího hrnce s vařící vodou, přidáme očištěnou zeleninu a koření, osolíme. Vaříme asi jednu hodinu. Česnek utřeme solí a... více o Medové koleno na pivě