Recepty na nejlepší vánoční cukroví – postup přípravy, suroviny a více variant receptu
Vánoční cukroví, drobné pamlsky, které nechybí během Vánoc na mísách a tácech v žádné domácnosti. Péct by se většinou mělo i tři týdny před svátky, aby se uleželo a změklo.
Mezi nejklasičtější vánoční cukroví patří perníčky, linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, pracny nebo vosí hnízda. Cukroví se často vykrajuje do tvarů s vánoční symbolikou a různě slavnostně zdobí. V domácnostech se peče jeden nebo i desítky druhů.
Stále oblíbenější je i nepečené cukroví, které se nemusí odležet. Nejčastěji jsou to různé kuličky vyválené kakaové, oříškové nebo kokosové hmoty. Oblíbené je i sněhové cukroví, díky kterému se spotřebují často zbývající vaječné bílky.
V misce smícháme mouku, koření a sodu. Směs dáme na vál, přidáme nasekaný tuk, do důlku dáme cukr, med a vodu a opatrně vypracujeme těsto. Vyválíme a...
více o Medové figurky z těsta
Marcipánovou směs uhněteme z mandlí, moučkového cukru a bílku, pro barvu můžeme přimíchat potravinářskou barvu. Na další směs smícháme cukr, ořechy,...
více o Mozartovy kuličky
Tyčinky Snickers a arašídy nahrubo nasekáme. Máslo, sůl, cukr, vanilkový cukr vyšleháme do pěny. Postupně do ní zašleháváváme vejce. Mouku smícháme s...
více o Americké bochánky
Máslo, cukr a žloutky utřeme v míse do pěny, přidáme mouku a zpracujeme. Zdobícím sáčkem s velkou hvězdicovou trubičkou stříkáme různé tvary. Zdobíme...
více o Máslové pečivo stříkané
Do vychladlého rozpuštěného tuku zamícháme sušené mléko, moučkový cukr a vodu. Vypracujeme těsto, na prkýnku z něj vyválíme váleček, který nakrájíme...
více o Kuličky "Raffaelo" III.
Čokoládu rozehřejeme ve vodní lázni spolu s bílým vínem, pak odstavíme a vmícháme máslo a žloutek, pořádně umícháme dohladka. Poté vmícháme...
více o Čokoládové kuličky
Mouku prosijeme na vál, rozsekáme do ní změklé máslo, přidáme strouhané mandle, koření, uhněteme těsto a na pomoučeném vále z něj rozválíme asi 5 mm...
více o Mandlové tyčinky
Z bílků ušleháme tuhý sníh a po trošce do něj zašleháme polovinu cukru. Druhou polovinu cukru zlehka vmícháme současně s kokosem, citronovou kůrou a...
více o Kokosky
Cukr s moštem uvedeme do varu. Jahody se stopkami omáčíme v karamelu a necháme vychladnout. Každý stolovník si bere jahody za stopku a obaluje si je...
více o Jahody v karamelu