Vánoční cukroví, drobné pamlsky, které nechybí během Vánoc na mísách a tácech v žádné domácnosti. Péct by se většinou mělo i tři týdny před svátky, aby se uleželo a změklo.
Mezi nejklasičtější vánoční cukroví patří perníčky, linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, pracny nebo vosí hnízda. Cukroví se často vykrajuje do tvarů s vánoční symbolikou a různě slavnostně zdobí. V domácnostech se peče jeden nebo i desítky druhů.
Stále oblíbenější je i nepečené cukroví, které se nemusí odležet. Nejčastěji jsou to různé kuličky vyválené kakaové, oříškové nebo kokosové hmoty. Oblíbené je i sněhové cukroví, díky kterému se spotřebují často zbývající vaječné bílky.
Na vále smícháme cukr, rozměklé máslo, mouku s práškem do pečiva, (poměr 7/14/21), dle potřeby přidáme několik lžic mléka, aby vzniklo vláčné těsto.... více o Linecké těsto klasické
Sodu smícháme s moukou a ze všech přísad vypracujeme těsto. Necháme 5 hodin v chladu odpočívat. Vyválíme přes mírně pomoučený mikroten tenčí těsto a... více o Medové trubičky
Formu asi 25 cm x 25 cm vyložit mušelínem tak, aby na všech stranách přesahoval okraje formy. Posypat polovinou rýžové mouky. Zbytek rýžové mouky... více o Lokum - Turecký med (originální recept z Turecka)
Rozehřejeme med (nesmí se vařit). Bílky s cukrem šleháme v horké vodní lázni, dokud nezhoustnou, potom tenkým pramínkem za neustálého míchání... více o Turecký med měkký
Těsto: suroviny zpracujeme v těsto a necháme alespoň 2 hodiny v chladnu odpočinout. Naplníme tenkou vrstvou formičky a pečeme ve středně vyhřáté... více o Miluščiny košíčky s božskou náplní
Utřeme cukr, máslo a žloutky. Přidáme mleté přechy a mléko střídavě s moukou smíchanou s práškěm do pečiva. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto... více o Kokosové kostky III.
Mouku s práškem do pečiva, moučkovým a vanilkovým cukrem prosejeme na vál. Do směsi přidáme vejce, strouhané máslo nebo tuk, vše rukou rozrobíme a... více o Dvoubarevná kolečka
Žloutky utřeme s cukrem dohusta, vmícháme pomleté mandle, citronovou kůru a piškotové drobečky, vypracujeme v těsto. Děláme malé bochánky, které... více o Mandlové bochánky
Tuk, cukr, vejce a kakao mícháme nad párou do zhoustnutí. Odstavíme, přidáme trochu rumu, rozinky, rozlámené sušenky, nakrájené želé bonbony a... více o Čokoláda "Studentská pečeť"
Z mandlí, cukru, bílku a rumu vypracujte těsto. Rozválejte ho na plát, nakrájejte na kostičky, do každé vložte jednu kompotovanou višni a utvořte... více o Lukulus
Oříšky pomeleme, čokoládu nastrouháme nebo nalámeme na malé kousky, přidáme ostatní a mírně ohříváme za stálého míchání, až se vše rozpustí a spojí,... více o Domácí Nutella
Ze surovin vypracujeme těsto, vyválime, nakrájíme na 6 cm pruhy. Potřeme polevou, necháme 90 minut odležet. Potom krájíme na tenké proužky (ostří nože... více o Ořechové tyčinky
Mléko, sušené mléko, kakao, máslo a cukr dáme do kastrůlku a zahříváme (nevaříme!) až máslo roztaje. Přidáme tolik kokosu, aby se hmota dala tvarovat... více o Čokoládové hrudky II.
Máslo, cukr, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru vymícháme na hladký krém. Potom vmícháme vejce, smetanu, posekanou čokoládu, prášek do pečiva... více o Čokoládové muffinky
Ve šlehači ušleháme celá vejce, zašleháme cukr a nakonec mouku. Těsto nalijeme do dortové formy, kterou jsme vymazali tukem a vysypali moukou. Pečeme... více o Čokoládové koule II.
Hmotu necháme odležet 1 noc - potom ji vyálíme asi tak na 5 mm a vykrajujeme... Dáme péct na vymazaný plech. Pozor, dále od sebe, pečeme ne příliš... více o Perníky z Redstonu
Všechny suroviny kromě džemu zpracujeme a necháme 2 hodiny v chladničce. Potom vyválíme na sílu 3 mm a formičkou vykrajujeme vajíčka. Upečeme.... více o Kaštanová vajíčka
Vše smícháme v míse a rozetřeme na plech, pekáč vyložený pečícím papírem a pečeme při 190 °C asi 15 minut, nebo až je to světle hnědé. Necháme... více o Jednoduchý kokosek
Porcelánovou mísu vymažeme olejem. Ve velkém kastrolu umícháme smetanu, med a cukr. Hřejeme při nejnižším stupni a mícháme tak dlouho, až hmota... více o Cucavé smetanové bonbony
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, nechat uležet, tuhé těsto vykrajujeme 3 mm silné. Pečeme na 180 °C, ihned, jak vyndáme perníčky z trouby, tak s... více o Super perníčky
Na vále promísit sypké suroviny, přidat likér, máslo, žloutky. Vypracovat hladké těsto. Dát na 1/2 hodiny do chladničky. Mezitím si udělat krém přesně... více o Cukroví z vaječného likéru
Perník a ořechy nastrouháme, fíky umeleme na masovém strojku. Na vále smícháme dvě třetiny cukru s ořechy, fíky a perníkem. Přidáme citronovou kůru,... více o Fíková kolečka
Ze všech přísad vypracujeme hladké těsto. Necháme uležet minimálně do druhého dne. Potom vyvalujeme asi na 3 mm vysoko, vykrajujeme různé tvary a v... více o Vykrajované perníčky
Vezmeme jisté množství medu, dle libosti se zaděláme moukou žitnou tak, že z toho povstane těsto tuhé, jak chlebové. Toto se dobře propracuje a nechá... více o Domácí perník našich prababiček
Vločky nasucho opražíme, až zčervenají. Přidáme ostatní ingredience - můžeme přidat nahrubo nasekané ořechy, rozinky, kokos, kousky čokolády - dle... více o Sušenky z ovesných vloček
Ve vodní lázni zahřejte 120 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr ,1 lžíce rumu a 300-350 ml mléka. Promíchejte, přidejte 50 g rozpuštěné čokolády, 1... více o Čokoládové špičky
Sušené ovoce namočíme do vody nebo čaje, pak scedíme a spolu s karamelami nakrájíme na drobné kousky. Máslo vyšleháme s cukrem, vmícháme žloutky,... více o Karamelkové placičky
Tuk a cukry ušleháme do pěny. Přidáme ostatní ingredience. Těsto naplníme do přístroje na stříkání sušenek nebo do sáčku s hvězdicovitou trubičkou. Na... více o Vídeňské prsty
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto, které necháme nejlépe přes noc v lednici odpočinout. Poté vtlačujeme do hodně vymazaných formiček na pracny.... více o Janiny tlapky
Ze všech přísad uhněteme na vále těsto, ktré rozdělíme na dvě poloviny a jednu půli obarvíme kakaem. Oběma těsty plníme čisté formičky a pečeme v... více o Dvoubarevné tlapky
Tabulku čokolády společně s plátkem másla necháme roztavit. Přidáme trošičku cukru. Namáčíme zmrzlé jahody do čokolády a následně posypeme lentilkami.... více o Jahody v čokoládě
Do kastrůlku vlijeme šlehačku, přidáme nalámanou čokoládu a škrob a vše mícháme, než se čokoláda rozpustí. Přivedeme k varu, hned stáhneme z plotny a... více o Čokoládové kuličky II.
Bílky s cukrem vyšleháme nad parou jako na pusinky. Potom odstavíme a opatrně vmícháme kakao dle libosti (dle sebe - čím více, tím lépe). Hmota může o... více o Honzovy kakaové pusinky se žloutkovým očkem
Cukr svaříme s vodou, přidáme ořechy a dobře na ohni prohřejeme. Ochutíme rumem a dáme na pocukrované prkénko. Vyválíme tenkou placku, formičkou... více o Nepečená ořechová srdíčka
Promícháme, tvoříme malé lístečky, složíme do květu, potřeme bílkem a doprostřed dáme oříšek, pečeme asi 10-15 min. při 170 st.... více o Trojlístky II.
Capuccino dáme vařit do 50 ml vody. Necháme ho vychladnout. Mouku, mandle, lískové ořišky, moučkový cukr, 1 vanilkový cukr a špetku soli dobře... více o Rakouské mocca rohlíčky
Utřeme máslo s cukrem, přidáme kokos, rozstrouhané tatranky, kakao. Pak utvoříme koule a ty obalujeme v kokosu.... více o Tatrankové koule - nepečené
Bílky s vodou vyšleháme do sněhu a po lžičkách zašleháváme vlažný med. Přidáme oříšky a na papíře sušíme asi na 50 stupňů.... více o Medové pusinky
Vše 20 minut vaříme. Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky a obalujeme v kakau. Necháme volně proschnout.... více o Čertovy pilulky
Sypké přísady vysypeme na vál, přidáme dvě vajíčka a na kousky nakrájený změklý tuk. Těsto rukama důkladně prohněteme a uložíme do chladničky. Z... více o Kokosky III.
Změklé máslo utřeme s cukrem, vanilinovým cukrem, maizenou, třetinou mouky, kakaem a kořením. Přidáme i zbylou mouku a těsto prohněteme. Uložíme je do... více o Čokoládové kuličky III.
Vypracujeme těsto, ze kterého uděláme asi 30 kuliček. Kuličky obalíme v moučkovém cukru a vtlačíme do formiček "úlků". Vařečkou v úlcích vytlačíme... více o Kokosoví tučňáci
Žloutky rozstrouháme a vše vypracujeme do hladkého těsta. Můžeme vykrajovat formičkami, nebo to melu na mlýnku. Upečeme do světle zlatova.... více o Linecké z vařených žloutků
Uhněteme mouku, tuk, cukr, vodu a vejce do vláčného těsta. Necháme odpočinout v lednici, nejlépe přes noc nebo i déle, a válíme na přiměřeně tenkou... více o Ořechové lastury
Mleté sušenky, moučkový cukr, kakao, rum a mléko zpracujeme na hladké těsto a rozválíme na plát asi 1 cm. Kokos, cukr a rozpuštěné máslo promíchame a... více o Kokosové kostky s kakaem
Ve vodní lázni necháme roztopit máslo a karamelové bonbony, pak přidáme burisony. Tvoříme jakékoliv tvary a dáváme je na pečící papir a necháme... více o Burisony v karamelu
Vše smíchat a rozpustit nad parou, nechat vychladnout, dělat na pečící papír na plech MALÉ kupky (protože se roztečou a bude z nich kolečko) daleko od... více o Babiččiny marokánky
Z uvedených surovin zpracujeme těsto a plníme je do ořechových formiček (vymazat stačí napoprvé). Těsta nedáváme mnoho, při pečení nabude. V okamžiku,... více o Oříšky plněné čokoládovým krémem
Z chladničky vyjmeme těsto a položíme na pomoučněnou plochu. Tam ho zpracujeme tak, aby se z něj daly pohodlně oddělovat menší části. Mezitím si... více o Linecké mušličky
Sušenky rozdrobíme, přidáme cukr, sušené mléko, vodu a Heru. Uděláme těsto, které necháme cca 1/2 hod. v lednici. Potom z toho uděláme kuličky, které... více o Výborné Raffaelo II.