Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou v kuchyni. Jeho možnosti jsou nepřeberné – od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery.
Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina – rajčata, papriky, lilek a další. Mleté maso je dobré si namlít sám doma nebo si ho nechat namlít u řezníka. Jedině tak budete skutečně vědět, co v mletém masu máte.
Uzeniny mají v receptech také úctyhodné uplatnění. Od slaniny až po klasické špekáčky, setkáte se s nimi v receptech na guláše, zapékané brambory a těstoviny, až po ryby. Pokud nemáte důvěru v uzeniny ze supermarketů, je ideální lokální řeznictví. Pokud ani k němu nemáte důvěru, některé uzeniny při troše trpělivosti zvládnete připravit i sami doma.
Směs z mletého masa můžeme připravit v podstatě stejně tak, jak jsme zvyklí při přípravě karbanátků nebo sekané, podle tradičních osvědčených... více o Adámkova mini sekaná (nejen) se sýrem
Kuřecí řízky prokrojíme (nedokrojíme) a vytvoříme tak větší plátek, který přes igelit naklepeme. Jiný druh masa pouze naklepeme. Na plátek naklepaného... více o Hermelínové měšce (kapsy)
Pórek očistíme a nakrájíme na cca 10centimetrové špalíky, které podélně rozřízneme a krátce povaříme v osolené vodě, pak scedíme a necháme zchladnout.... více o Pečené nebo smažené (nejen) pórkové rolky / závitky
Brambory pokrájíme na slabé plátky. Polovinou plátků vyložíme dno tukem vymazaného pekáčku. Na brambory nasypeme pokrájené kapustičky s klobásou,... více o Gratinované brambory (nejen) s kapustou
Brambory pokrájíme na plátky. Polovinou plátků zaplníme dno máslem nebo olejem vymazaného pekáčku, na které nasypeme trochu čerstvě nasekaného... více o Gratinované brambory (nejen) s fenyklem
Množství dle počtu strávníků. Očištěné maso osolíme, okořeníme, položíme na něj buď lístky šalvěje nebo snítku tymiánu, rozmarýnu... a celé pevně... více o Grilovaná pivní prsíčka
Cibuli oloupeme, pokrájíme (na kostičky nebo plátky) a osmažíme na trošce oleje dozlatova. Nepřesmažit, aby nezhořkla! Brambory pokrájíme na slabé... více o Gratinované brambory (nejen) s cibulkou
Očištěte žampiony a vyjměte nožičky (nevyhazujte). Na pánvi na trošce oleje osmahněte mleté maso, společně s najemno nakrájenou cibulkou a nasekanými... více o Pikantní nadívané žampiony
Pro tento recept se hodí použít směs mletého masa, kterou jste používali na karbanátky/sekanou (např. předchozí den). Já měla část zamraženou. Jde jen... více o Krémové nadívané žampiony
Oloupané brambory pokrájíme na plátky. Polovinou plátků vyložíme dno vymazaného pekáčku. Na brambory nasypeme na nudličky pokrájenou šunku a rajčata,... více o Gratinované brambory (nejen) se sušenými rajčaty
Do vymazaného pekáčku naskládáme vrstvu na plátky slabě pokrájených brambor, které posypeme nesekaným česnekem, rozmarýnem, na slabé nudličky... více o Gratinované brambory (nejen) s česnekem
Bagetu (1-2 dny starou) pokrájíme na plátky, které zcela nedokrojíme. Zářezy pak naplníme plátky Hermelínu, uzeného masa (šunky) a cibule. Plát... více o Hermelínová bageta - zapečená
Brambory a vejce pokrájíme na malé kostičky a dáme do mísy. Přidáme jemně pokrájenou cibuli, nastrouhané (nebo jemně pokrájené) okurky, drobně... více o Bramborový salát po našem
Očištěné kapustičky dáme zhruba na 3-4 minuty (dle jejich velikosti) povařit do vroucí osolené vody. Pak je scedíme a ihned zchladíme ve studené vodě,... více o Jednoduchá krkovička s kapustičkami - minutka
Mleté maso dáme do mísy, přidáme nastrouhaný sýr, vejce, drobně pokrájené papriky (trikolora) a cibuli, nastrouhaný česnek, mlékem navlhčené... více o Barevná masovo-sýrová sekaná (karbanátky)
Na tuku osmažíme pokrájené cibule dosklovata, přidáme osmažit pokrájené osolené a opepřené plecko a na kostičky pokrájenou slaninu. Pak přidáme... více o Bylinkový guláš se slaninou
Silnější plátky krkovice, prokrojíme a pak teprve naklepeme. Uvnitř prokrojenou kapsu potřeme hořčicí a vložíme do ní plátek slaniny, pak jí opět... více o (nejen) Křenová krkovička
Středně velké až větší hlavičky žampionů očistíme a opatrně vykroutíme nebo vyřízneme nožičky z kloboučků. Nožičky pokrájíme nadrobno a dáme do misky,... více o Žampiony plněné (nejen) šlehanou sekanou
Kapustičky dáme do vroucí osolené vody a dle velikosti kapustiček povaříme 2 - 3 minuty, pak scedíme, prudce zchladíme v ledové vodě a necháme okapat.... více o Česneková růžičková kapusta se slaninou a bylinkami
V misce smícháme osolený tvaroh a sladkou papriku. Přidáme jemně pokrájenou očištěnou papriku a dle požadované hustoty přidáváme smetanu. Pokud... více o Budapešťské šunkové (sýrové) závitky
Do mísy dáme na kostičky pokrájené brambory, přepůlené očištěné kapustičky, nastrouhaný česnek (lze použít i muškátový květ), tymián, nastrouhaný sýr,... více o Brambory nebo těstoviny zapečené (nejen) s růžičkovou kapustou
Okapané růžičky kapusty pokrájíme dle velikosti na čtvrtky nebo poloviny. Na másle (oleji) si osmažíme dosklovata cibuli s česnekem a drobně... více o Míchaná vajíčka se sýrem a růžičkovou kapustou
Z růžičkové kapusty odstraníme svrchní nevzhledné listy a ve vroucí osolené povaříme dle velikosti kapustiček 2-3 minuty. Pak scedíme a ve studené... více o Kapustičky s parmskou šunkou
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a jemně posypeme paprikou. Na plátky masa dáme hrstku zelí, na kterou položíme rozkrojenou klobásu a pevně... více o Masové závitky (nejen) se zelím
Maso pokrájíme na plátky, po stranách plátky nakrojíme, naklepeme je, osolíme a opepříme. Špek pokrájíme nadrobno a s malým množstvím oleje,... více o Cibulovo-česnekové plátky
Na rozpuštěném másle v nepřilnavé pánvi krátce osmažíme pokrájené cibulky, část zelené natě necháme na dozdobení. Přidáme drobně pokrájenou šunku,... více o Omeleta (nejen) s romadůrem
Mouku smícháme v míse se solí a jemně nastrouhaným sýrem, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, které zalijeme mlékem, přidáme žloutek a... více o Jednoduché sýrové tyčinky
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme a rozšťoucháme. Přidáme okapané zelí, pokrájené uzené maso (slaninu, škvarky...), nastrouhaný česnek... více o Bramborové placky (nejen) se zelím
Omyté papriky zbavené semínek a stopek společně s rajčaty (můžou být i oloupaná) a česnekem pomeleme na masovém strojku. Vše dáme do hrnce, přisypeme... více o Jednoduché zeleninovo-uzeninové toustové ragú (nejen) na topinky - sterilované
Maso opláchněte, osušte a nakrájejte na větší nudličky. Na trošce oleje zpěňte nasekanou cibuli, zasypejte cukrem a nechte trochu zkaramelizovat. Pak... více o Kuřecí BBQ kebaby s koriandrovými palačinkami
Mouku s nastrouhaným sýrem a solí dáme do mísy, promícháme, doprostřed nadrobíme droždí, přidáme vejce a mléko. Přidáme pokrájený změklý tuk a ze... více o "Párkrole" - párkové kremrole
Těstoviny dle vlastního výběru uvaříme podle návodu v osolené vodě. Na velmi malém množství oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata... více o Bylinkovo-houbové těstoviny na slanině (špeku)
Těsto vyválíme na pomoučněném stole na plát o síle cca 2,5 mm, který přeneseme na plech. Plát potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a posypeme kořením... více o Chuťovky (jednohubky) z listového těsta
Do mísy dáme mleté maso, vajíčka, najemno nakrájenou cibuli, česnek, hořčici, kečup a koření. Podle chuti osolíme, opepříme a pečlivě prohněteme.... více o Dědovy karbanátky
Máslová pěna: změklé máslo vyšleháme s rozmixovanou nebo jemně pomletou šunkou (lze použít i kvalitní šunkový salám). Dle slanosti šunky osolíme,... více o 2x šunková pěna (pomazánka)
Kuřecí řízky v půlce prokrojíme, ale nedokrojíme, osolíme, opepříme a vyložíme uvnitř pokrájenou slaninou a plátky česneku. Přitiskneme k sobě,... více o Kuřecí řízky (nejen) se slaninou - zapečené
Na trošce oleje si osmažíme na nudličky pokrájená očištěná játra. Po osmažení jater přidáme pokrájenou slaninu a půlměsíčky cibule a smažíme do... více o Játrové špecle (gnocchi) - rychle a chutně
Na tuku osmažíme pokrájenou cibuli a slaninu, přidáme mleté maso, jemně osolíme opepříme a osmažíme. Po osmažení masa přidáme na kostičky pokrájenou... více o Dýně s mletým masem nejen na těstoviny
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme dorůžova na malé kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu. Poté přidáme osmažit na kolečka pokrájenou klobásu a... více o Čočková polévka s klobásou a zeleninou
Na trošce tuku osmažíme cibuli dosklovata. Přidáme pokrájené václavky a uzeninu s nasekaným česnekem a smažíme do vypaření tekutiny, osolíme a... více o Bramborové václavky
Karbanátkovou směs umícháme klasickým způsobem z uvedených ingrediencí nebo si ji uděláme tak, jak ji máme rádi. Mokrou rukou z ní uděláme placičky,... více o Brambory s karbanátky na smetaně - pečené
Králíka si očistíme, omyjeme, rozporcujeme na menší díly, které naložíme alespoň na hodinu do marinády umíchané ze lžíce oleje, 3 lžic sojové omáčky a... více o Asijský králík - jednoduše a chutně
Na oleji osmažíme cibuli dozlatova, přidáme okapané zelí, osolíme, osladíme a pod poklicí dusíme do změknutí. Podlévat většinou nemusíme, jelikož... více o Václavky (bedly, hlíva) nejen s kroupami
Květák či brokolici rozebereme na růžičky, které obalíme v plátcích šunky a klademe do máslem vymazaného pekáče. Dáme péct na 10-15 minut do... více o Květák (brokolice) nejen v sýrovém bešamelu
Na sádle si osmažíme dosklovata cibuli, přidáme dozlatova osmažit pokrájené špekáčky. Pak necháme u špekáčků zpěnit nastrouhaný česnek s paprikou a... více o Bramborovo-dýňový buřtguláš
Na oleji necháme zesklovatět cibuli, přidáme drobně pokrájenou kvalitní, dobře ochucenou uzeninu s česnekem , kterou také osmažíme. Přidáme papriku,... více o Dýňový guláš s uzeninou
Do olejem nebo máslem vymazané zapékací mísy (pekáčku) nasypeme pokrájenou očištěnou dýni, pokrájenou uzeninu a bylinky dle chuti. Vše promícháme a... více o Bylinková dýně s balkánským sýrem
Směs z mletého masa si připravíme buď podle vlastního osvědčeného receptu na sekanou či karbanátky nebo si ji ochutíme kořením na mletá masa a... více o Pštrosí vejce - pečená
Na pánev s troškou rozpáleného oleje necháme zprudka orestovat oloupané, na hranolky pokrájené patizony (kedlubny) s pokrájenou slaninou, nasekaným... více o Patizonová (kedlubnová) minutka
Na rozpálené pánvi s troškou oleje osmažíme krátce nejprve pokrájenou dýni. Přidáme pokrájenou uzeninu a cibulku a dosmažíme společně do změknutí.... více o Dýňová minutka