Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou v kuchyni. Jeho možnosti jsou nepřeberné – od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery.
Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina – rajčata, papriky, lilek a další. Mleté maso je dobré si namlít sám doma nebo si ho nechat namlít u řezníka. Jedině tak budete skutečně vědět, co v mletém masu máte.
Uzeniny mají v receptech také úctyhodné uplatnění. Od slaniny až po klasické špekáčky, setkáte se s nimi v receptech na guláše, zapékané brambory a těstoviny, až po ryby. Pokud nemáte důvěru v uzeniny ze supermarketů, je ideální lokální řeznictví. Pokud ani k němu nemáte důvěru, některé uzeniny při troše trpělivosti zvládnete připravit i sami doma.
Na plátky šunky dáme vlaš.salát,svineme je do závitků a naskládáme těsně vedle sebe do formy nebo misky.Závitky potřeme mírně teplým rosolem a... více o Šunkové rolky v rosolu
Špekáčky položíme vodorovně a ostrým úzkým nožem ho nakrojíme jako španělský ptáček. Při rozvinutí máme plátek masa. Potřeme kečupem, položíme plátek... více o Plněný špekáček
Nastrouháme brambory, přidáme česnek, koření, majoránku, pepř, salám, mouku, vejce a 1/2 prášku do pečiva.... více o Bramborák a la Aleška
Oloupejte cibuli a česnek a nadrobno je nakrájejte. Na pánvi rozehřejte slunečnicový olej a opékejte cibuli a česnek, dokud nezměknou. Přidejte mleté... více o Boloňské špagety III.
Postup: Omyté kuře /stehna/ naporcujeme, osolíme, opečeme na tuku, podlijeme a v troubě necháme péct do měkka. Měkké maso vyjmeme. Šťávu vydusíme na... více o Drůbež - Stydlivé kuře
1.Připravíme si menší kastrolek, do kterého nalijeme olej,aby nám pokryl celé dno. 2.Na oleji si zlehka osmahneme nakrájenou cibulku. 3.Na cibulku... více o Bramborový guláš III.
Špekáčky podélně nařízneme do tří čtvrtin(aby se dali otvírat), uvnitř potřeme kečupem a hořčicí,vložíme proužky slaniny,kolečka cibule a plátky... více o Zapečené párky s pivem
Na oleji orestujeme cibulku odstavíme a přimícháme česnek a oregano. Necháme vychladnout a zapracujeme do mletého masa společně z rozšlehaným vejcem... více o Italské masové kuličky se špagetami
Brambory nakrájíme na kostičky a s masoxem, kmínem a nakrájenou uzeninou uvaříme v 1 litru vody, téměř do měkka. Papriky a rajče očistíme a nakrájíme... více o Kulaša s uzeninou a paprikou
Do papiňáku dáme vařit brambory ve slupce do změknutí. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme maso a restujeme. Poté přidáme na kousky nakrájený česnek,... více o Miláčkovy brambůrky
Maso podle chuti osolíme, opepříme, přidáme vejce, strouhanku, dětskou krupici, 1 posekanou cibuli a vše promícháme. Ze směsi utvoříme koule velikosti... více o Božské koule
Těstoviny na lasaně uvaříme. Do vymazaného plechu děláme vrstvy. Nudle, tvaroh, nudle, tvaroh, strouhaný sýr, přikryjeme alobalem a pečeme asi 1... více o Lasaně
Zapékací mísu vymastíme máslem, spodek pokryjeme polovinou uvařených těstovin, pokryjeme uvařenou zeleninou. Jako další vrstvu použijeme vybranou... více o Zapékané těstoviny se zeleninou
Fazole namočíme přes noc do neslaného vývaru. Druhý den fazole ve vývaru uvaříme s 1 nakrájenou cibulí. Do pánve dáme drobně nakrájenou slaninu,... více o Chile Con Carne I.
Prsíčka nakrájené na větší plátky, nebo maso ze stehen naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, položíme na ně plátek anglické slaniny a pórek.... více o Medailónky z kuřete
Brambory se oloupou a s kabanosem nakrájeným na kostky společně s bobkovým listem se dají vařit. Až se uvaří do měkka přidá se masox, zahustí se... více o Hodolanská omáčka, specialita Olomouckého kraje
Cibuli pokrájenou na tenká půlkolečka zpěníme na oleji, přidáme kuřecí maso a odblaněná drůbeží játra - oboje pokrájené na hranolky - a za stálého... více o Minutková kuřecí směs
Osmažíme cibuli do zlatova. Přidám maso a restuji tak dlouho, až ztratí růžovou barvu. Přidám nasekaná rajčata, nakrájenou papriku a kožení. Dusíme... více o Chilli con carne VIII.
Kuřecí prsa vykostíme, umyjeme, osušíme a rozkrojíme tak, aby vznikly 4 porce. Trochu je naklepeme, osolíme a na horkém oleji opečeme spolu se... více o Jánošíkovo kuře
Salám umeleme, utřeme s florou a sýrem. Osolíme a opepříme dle potřeby. Obvykle není třeba přisolovat, protože salám bývá dost slaný. Touto pěnou... více o Sýrové kornoutky II.
Podle požadovaného množství si připravíme tvaroh (na 2 os. cca 120 g), salám nakrájíme na malé kousíčky, přidáme vejce a koření. Na správnou... více o Tvarohové řízečky
Slepice se zeleninou uvařit, množství vody podle toho jestli chcete před hlavním jídlem ještě slepičí polévku. Uvařit tak, aby se slepice nerozpadla,... více o Frikassé
Maso na strojku umeleme a podusíme na cibulce zpěněné na oleji. Postupně přidáváme po trošce uvedené koření, zaprášíme moukou a podlijeme vodou.... více o Italská Pastašuta (Pastasciuta)
Na oleji osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme mleté maso, sůl a bobkový list, podlijeme a dusíme asi 20 minut. Pak přidáme rajčatový protlak a ještě... více o Makaróny po Italsku
V pekáčku rozpustíme tuk, vložíme nakrájené žampióny a cibuli, orestujeme, přidáme na kostičky nakrájená rajčata (nejdříve je spaříme a oloupeme), na... více o Zapečená drůbeží pochoutka
Žampióny očistíme, rozkrájíme a podusíme. Poté je osolíme a okořeníme kmínem. Nadrobno pokrájenou cibuli a anglickou slaninu nakrájenou na kostky... více o Dřevorubecký kastrůlek
Uvaříme těstoviny. Na tuku osmažíme cibulku a na kostečky pokrájený salám. Přidáme těstoviny, žampiony, smetanu, natrouhaný sýr a dochutíme bazalkou.... více o Těstoviny s Nivou II.
V misce smícháme sýr, tuk, rozmačkaný česnek a koření a vyšleháme do pěny, Vmícháme jemně nasekanou šunku a řádně okapaný na malé kousky nakrájený... více o Vitamínové chuťovky
Brambory neloupeme ale důkladně omyjeme a nakrájíme na plátky o síle půl cm a posypeme solí a grilovacím kořením. Cibuli nakrájíme na kolečka a... více o Chalupářské brambory II.
Cibuli s česnekem zpěníme. Přidáme mleté maso, chvilku prosmažíme, přidáme špenát a nakonec přidáme vejce.... více o Mleté maso se špenátem
Měkký salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme celé vejce, nasekanou petržel, sůl, pepř. Vše zamícháme, směs by měla být spíše řidší.... více o Salámové karbanátky
Maso smícháme s vejcem, solí, česnekem a kořením, podle potřeby zahustíme strouhanou houskou. Vytvoříme koule, dáme je do vymaštěného pekáčku nebo do... více o Masové koule
Mleté maso osmahneme na tuku s nakrájenou cibulí. Přidáme slaninu, sůl a muškátový květ. Narovnáme do pekáčku nebo do zapékací misky na to dáme vrstvu... více o Maso s růžičkovou kapustou
Na rozehřátém másle orestujeme nakrájené žampiony a cibuli, přidáme na kostičky nakrájená a oloupaná rajčata a nudličky slaniny. Osolíme, opepříme,... více o Zapečené drůbeží mňam
Papriky dobře omyjeme, odřízneme vrchní část i se stopkou a semínka vydlabeme. Cibuli a česnek nakrájíme najemno a osmahneme na sádle. Mleté maso... více o Papriky plněné mletým masem
2 mrkve,2 cibule, kousek celeru,1/2 lžíce majoránky, petržel…..,1 lžíci tomato omáčky,to vše nakrájet na drobno a opéct, zvlášť opéct mleté maso ... více o Koláč s masem
Nakrájíme cibuli, česnek, šunku, žampiony a smícháme se strouhankou. Rozehřejeme trochu másla s červeným vínem a kuřecím vývarem. Kuřecí packy... více o Zapečené kuře s vínem
Kuřecí maso nakrájíme nadrobno, stejně tak játra a klobásu, kterou jsme oloupali. Cibuli nakrájíme nadrobno, hlívu na plátky. V kotlíku rozehřejeme... více o Směs březovského sládka
Cibulku a salám nakrájíme na kostičky, pórek a česnek na kolečka (slabá). Cibulku s pórkem rychle osmahneme na pánvi, přidáme salám a hodně... více o Omáčka k těstovinám s červenými fazolemi
Očistené zemiaky postrúhame, primiešame múku, osolíme a vypracujeme cesto. V osolenej vriacej vode vyvaríme halušky (asi 2 minúty), scedíme ich a... více o Furmanské halušky
Vymiešame maslo a tavené syry. Tvrdý syr vložíme do mikroténového sáčku, zaviažeme a dáme variť do vriacej vody. Uhorky, šunku a vajcia nakrájame na... více o Syrová roláda VIII.
Polovinu hlávky zelí opláchneme, nožem do ní vykrojíme otvor a v osolené vařící vodě 5-7 minut povaříme. Vodu scedíme, vnitřek hlávky potřeme chilli... více o Plněná hlávka zelí
Maso smícháme s vejci, strouhankou, nasekanými rozinkami, nastrouhaným zázvorem, cayenský pepř přidáme, sůl a důkladně propracujeme. Tvarujeme menší... více o Karbanátky s rajčaty a kapary
Namočíme žemle do mléka, bůček vykostíme a pomeleme, vymeleme žemlí (nebo koupíme mleté maso) pozn. kosti použijeme na vývar pro přípravu polévky.... více o Karbanátky
Ze zelí odstraníme košťál Listy nakrájíme na čtverečky 1 cm x 1 cm Cibuli najemno nakrájíme (robot se srpovým nožem) Cibuli zpěníme na oleji Přidáme... více o Pečené mleté maso s bílým zelím
Dýně oloupeme, vydlabeme, uvnitř osolíme a zakapeme citronem. Nádivka: na polovině tuku osmahneme drobně pokrájenou cibulku, přidáme maso, máčenou... více o Plněné dýně
Špekáčky podélně nařízneme do tři čtvrtin, rozevřeme je a naplníme dilkem cibule, řezem okurky a plátkem slaniny. Pekáček nebo zapékaci misku... více o Špekáčky na pivě
Zelné listy omyjeme a vložíme na půl minuty do vařící vody. Pak je rozložíme a tuhči žebra naklepeme paličkou. Maso smícháme s vařenou rýží, velmi... více o Zelné závitky
Kuřecí řízky opatrně rozklepeme na co největší plátky, posolíme a nakořeníme grilovacím kořením. Potom plátky poklademe vrstvou šunky, na šunku... více o Kuřecí závitky II.
Kuřecí maso a šunku nakrájíme na kostky. Žampiony na plátky, černé houby překrojíme. Zelí, pórek a cibuli nakrájíme na drobnější kostky. Na pánev s... více o Kantonská rýže