Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou v kuchyni. Jeho možnosti jsou nepřeberné – od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery.
Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina – rajčata, papriky, lilek a další. Mleté maso je dobré si namlít sám doma nebo si ho nechat namlít u řezníka. Jedině tak budete skutečně vědět, co v mletém masu máte.
Uzeniny mají v receptech také úctyhodné uplatnění. Od slaniny až po klasické špekáčky, setkáte se s nimi v receptech na guláše, zapékané brambory a těstoviny, až po ryby. Pokud nemáte důvěru v uzeniny ze supermarketů, je ideální lokální řeznictví. Pokud ani k němu nemáte důvěru, některé uzeniny při troše trpělivosti zvládnete připravit i sami doma.
Z omyté cukety odkrojíme konce a nakrájíme ji na špalíky dlouhé 3-4 cm. Z každého válečku vykrojíme vnitřek tak, aby kolem slupky zůstal asi 1 cm... více o Cuketové soudečky
Mleté maso osmažíme na cibulce a když je hotové, přidáme fazole a kukuřici, dochutíme chilli a necháme na plotně, dokud se fazole neohřejí. Touto... více o Mexické fazole s masem
Cibuli, česnek, feferonky, petržel nasekáme, přidáme do masa s ostatními surovinami, zamícháme, namočíme veku. Přidáme do masa, zamícháme. Tvoříme... více o Kebab
Zeleninu (může být i čerstvá) uvaříme ve slané vodě doměkka scedíme a necháme vychladnout. Přidáme drobně pokrájený salám, vejce, vegetu a sůl dle... více o Zeleninové placky
Omytou cuketu nakrájíme spolu s měkkým salámem (může být i slanina) na kostičky o hraně asi 2,5 cm. Rajčata a cibuli nakrájíme na plátky, papriku na... více o Špíz z cukety a uzeniny se zeleninou
Nastrouháme nahrubo cuketu, sýr, nakrájíme salám, nakrájenou cibuli, přidáme sůl, pepř, majoránku, česnek. Zamícháme. Přidáme celá vejce, mouku s... více o Cuketový bramborák
Oloupeme buřty, podélně nařízneme, rozevřeme a nasypeme do nich černý pepř, můžeme nacpat i kolečko cibule. Do sklenice skládáme buřty do kolečka a... více o Utopenci VII.
Uvaříme nudle a necháme okapat. Na másle podusíme houby se slaninou do změknutí. Vmícháme nudle, okořeníme, posypeme sýrem. Podáváme se zeleninovými... více o Houbařské nudle
Kapustu nakrájíme, přidáme jemně nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a dusíme. Na rozpuštěné slanině dusíme houby do měkka a pak... více o Dušené houby s kapustou
Do mísy dáme mouku se solí a vyhloubíme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme kvasnice a zalejeme teplým mlékem. Až vzejdou, přidáme vejce a rozpuštěný... více o Masové pirohy
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme, přidáme trochu pálivé papriky a dusíme asi 5 minut za stálého míchání. Pak... více o Těstoviny s mletým masem
Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Mezitím si na oleji opečeme cibuli a klobásu. Uvařené těstoviny scedíme a necháme okapat, přidáme do hrnce s... více o Těstoviny s brynzou
Omytý salát hrubě nakrájíme a dáme do máslem vymazané zapékací mísy. Mleté maso ochutíme solí, pepřem, špetkou tymiánu, vejcem a přidáme nasekanou... více o Zapečený hlávkový salát s rajčaty
Sýr nakrájíme na 1 cm silné plátky. Do tenkých plátků anglické slaniny zabalíme sýr. Osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Kapustu... více o Smažený sýrový řízek v kapustě
Brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí je očistíme a pokrájíme na menší kousky. Kolínka uvaříme v osolené vodě, necháme okapat. Slaninu nakrájíme... více o Kolínka se slaninou a pórkem
Těstoviny vaříme do poloměkka. Mezitím nadrobno nakrájenou cibulku osmahneme na oleji, přídáme šunku (popř. masíčko), ovegetujeme, osolíme a opepříme.... více o Špenátovo-těstovinová mňamka
Z mouky, vejce oleje, vody a soli vypracujeme těsto, které odložíme nejméně na hodinu odpočinout. Mezitím připravíme náplň. Na oleji osmahneme... více o Samsa
Vepřovou panenku naplníme anglickou slaninou, cibulí a vložíme také několik stroužků česneku. Osolíme, opepříme, řádně okořeníme Argentinou a vložíme... více o Panenský štrůdl
Maso smíchejte se solí,pepřem a vajíčkem.Uhněťte kuličky a osmažte na oleji.Ve vývaru rozmíchejte med a hořčici a směs přilijte na pánev.Promíchejte... více o Voňavé masové kuličky
Z vepřové kýty nakrájíme řízky, které lehce naklepeme, osolíme, potřeme česnekem, hořčicí, vložíme párek, kapii, cibuli a utvoříme závitek. Ten pak... více o Formanský špíz
Suroviny na marinádu promícháme, přivedeme k varu, odstavíme a necháme vychladnout. Do vychlazené směsi přimícháme majonézu a promícháme. Přidáme... více o Marinované špekáčky
Cibuli nadrobno nasekáme, vejce a salám nakrájíme, papriky vydloubáme. Všechy ingredience smícháme dohromady, dochutíme solí, pepřem, lžičkou... více o Plněné papriky sýrem
Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme mleté maso, rozetřený česnek, koření, sůl a osmahneme. Podlijeme malým množstvím vody a podusíme... více o Kapustové řezy s mletým masem
Cibuli nakrájíme na plátky a na oleji necháme zesklovatět. Přidáme nakrájený salám a krátce podusíme. Necháme vychladnout, přidáme na kolečka... více o Svačinový salát
Kukuřici uvaříme v osolené vodě, procedíme studenou vodou a dáme do misky. Salám, eidam, kapii nakrájíme na kostky, pórek na půlkolečka a vše přidáme... více o Kukuřičný salát
Na sádle osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli a mouku dozlatova, přidáme na kolečka nakrájené uzeniny a ještě krátce opečeme, podlijeme pivem a... více o Pivní kotlík
Špekáčky rozřízneme po délce na poloviny, cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubé půlměsíčky, vše dáme do hrnce nebo do pekáčku a zalijeme kečupem a... více o Buřty na pivu II.
Nastrouháme syrové brambory a vymačkáme veškerou vodu, kterou slijeme do sklenice. Po chvilce se na dně sklenice s vodou usadí škrob, který smícháme s... více o Zepeliny (Litva)
Mleté maso promícháme s 2 vejci, sýrem, moukou a kořením. Oloupaná vařená vejce obalíme masovou směsí, potom je obalíme ve strouhance a zvolna smažíme... více o Pštrosí vejce II.
Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme mleté maso, kmín a za stálého míchání opékáme. Přidáme mléko nebo smetanu a podusíme doměkka.... více o Mozeček z mletého masa
Buřty sloupneme a rozkrojíme, natřeme hořčicí a kečupem. Naskládáme do pekáče a navrch dáme cibuli a zeleninu na kolečka pokrájenou. Pak zalejeme asi... více o Buřty na pivu se zeleninou
Namočené houby spolu s cibulí nakrájíme nadrobno, přidáme mleté maso, zázvor, víno, sojovou omáčku, sůl, cukr a vše dobře promícháme. Ze směsi... více o Lví hlavy
Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě ne moc doměka. Cibuli si nakrájíme na jemno, rajčata na malé kostičky, papriku na tenké proužky. Cibuli... více o Zeleninové těstoviny
Kuřecí stehna nebo čtvrtky osolíme a upečeme. Mezitím na pánvi podusíme na másle cibuli, utřený česnek se solí, rajčata a pokrájenou klobásu. Ke směsi... více o Valašské kuře
Králičí maso pomleme, vepřové maso nakrájíme na kostičky a obojí spojíme, řádně propracujeme! Necháme uležet 24 hodin. Pak směs natlačíme do... více o Šunka z králíka
Na špejli střídavě napichujeme kostičky chleba, kolečka špekáčků a cibuli. Z vajec, mléka a mouky umícháme těstíčko, ve kterém špízy namáčíme a... více o Teplé chlebové špízy
Prsíčka a vykostěná stehýnka naklepeme, opepříme a osolíme. Potřeme hořčicí a poklademe špalíčkem slaniny, kouskem párku i okurky a stočíme. Upevníme... více o Slepice ála španělské ptáčky
Rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme na hrubší nudličky nastrouhanou mrkev a celer, nadrobno nakrájenou cibuli, rozdrcený česnek a... více o Boloňské nudle
Mrkev,celer,petržel,zelí nastrouhat na hrubo.Cibuly a pórek na kolečka.Zázvor a česnek na jemno.Maso a všechnu zeleninu na oleji začít smažít.Až to... více o Závitky made in china
Žemle nakrájíme na plátky, zvlhčíme mlékem a necháme prosáknout. Rozmělníme je, promícháme s mletým masem, drobně nakrájenou cibulí, osolíme a... více o Těftěly v rajčatové omáčce
Přebrané, omyté a namočené fazole uvaříme s nadrobno nakrájenou cibulí, česnekem a bobkovým listem ve vodě v níž se namáčely, v závěru vaření osolíme.... více o Kovbojské fazole na slanině
Brokolici uvaříme v osolené vodě do měkka a necháme zchládnout. Párky nakrájíme na kolečka, cibuli na hrubší kostičky. Sýr rozdělíme na poloviny,... více o Zapečená brokolice II.
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme lžíci kari vegety, lžičku papriky a necháme rozpustit, přidáme nakrájený salám na nudličky a osmahneme. Přichutíme... více o Gothaj po čínsku
Na sádle zpěníme cibuli přidáme droždí a osmažíme dozlatova. Ve vývaru uvaříme ovesné vločky. Do prochladlých vloček vmícháme osmaženou cibuli s... více o Karbanátky z ovesných vloček s droždím
Párky vložíme do pekáče posypeme nakéjenou cibulí a parikou na kolečka, zalijeme kečupem a černým pivem (množství záleží na chuti každého). Vložíme do... více o Párky na černém pivu
Špekáčky nakrájíme na kolečka, papriku na nudličky a cibuli na kostičky. Nálev povaříme asi 2 minuty a vychladíme, smícháme a podáváme chlazené.... více o Čínský rapl
Palačinky potřeme kečupem, poklademe plátky salámu, plátkovým sýrem, okořeníme a stočíme do ruličky. Obalíme v trojobalu a smažíme jako řízek.... více o Plněné palačinky
Do rendlíku dáme olej, nakrájenou cibulku a česnek, přidáme bobkový list, hřebíček a pak na kousky pokrájené kuře, pokrájenou slaninu, šunku a klobásu... více o Andaluská Paella
Houby nakrájíme na větší kostky a osmažíme na sádle s cibulí a slaninou, osolíme a přidáme kmín, se solí utřený česnek a mletou papriku, mírně... více o Houbový guláš II.
Z mouky, vody, prášku do pečiva a zelí zpracujeme těsto, ze kterého vytvoříme malé placky, asi 1 cm silné. Ty na pomoučeném plechu upečeme (po obou... více o zelňák