Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou v kuchyni. Jeho možnosti jsou nepřeberné – od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery.
Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina – rajčata, papriky, lilek a další. Mleté maso je dobré si namlít sám doma nebo si ho nechat namlít u řezníka. Jedině tak budete skutečně vědět, co v mletém masu máte.
Uzeniny mají v receptech také úctyhodné uplatnění. Od slaniny až po klasické špekáčky, setkáte se s nimi v receptech na guláše, zapékané brambory a těstoviny, až po ryby. Pokud nemáte důvěru v uzeniny ze supermarketů, je ideální lokální řeznictví. Pokud ani k němu nemáte důvěru, některé uzeniny při troše trpělivosti zvládnete připravit i sami doma.
Rajčata omyjeme a seřízneme jim vršky. Vydlabeme dužinu a pokrájíme jí na kostky. Housku namočíme do mléka nebo do vody. Oloupanou cibuli jemně... více o Rajčata plněná mletým masem
Halušky připravíme z brambor, hladké mouky, vejce, soli. Těsto nesmí být husté, aby šlo dobře protlačit děrovaným sítem na halušky vaříme asi 3-5 min.... více o Halušky se zelím a vařeným masem
Syrové brambory nastrouháme, vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Potom je přemícháme s majoránkou, česnekem, troškou soli, špetkou kmínu, pepře a dvěma... více o Babské kuře
Nejdříve si připravíme rýži do náplně a jako přílohu: na oleji zpěníme cibuli. Hrnek rýže dáme do cedníku, prolijeme studenou vodou a pak vroucí vodou... více o Papriky plněné II.
Cibuli pokrájíme nadrobno, salám a okurky nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme pomazánková másla, sůl, pepř a šleháme. Pokud je pomazánka moc tuhá... více o Pomazánka ze dvou pomazánkových másel
Kuře naporcujeme a osolíme, podlejeme vodou a dáme na hodinu až hodinu a půl do trouby péct. Mezitím dáme rozpéct do hrnce nakrájenou anglickou... více o Kuře na rajčatech
Na pánvi rozhřát slaninu, přidat cibuli pokrájenou na slabá kolečka a osmažit. Přidat hříbky nakrájené na plátky a proužky papriky. Osolit, opepřit a... více o Hříbky na slanině
Rohlíky podélně rozpůlíme a půlky pomažeme hořčicí - nešidíme. Opepříme a poklademe kolečky cibule. Na spodní půlku rohlíku položíme rozpůlenou... více o Párky v rohlíku trochu jinak
Maso 2x nameleme (poprvé a pak po druhé, aby bylo co nejjemnější). Při druhém mletí, přidáme do mlýnku i šunku. Směs osolíme, opepříme a přidáme... více o Fantozziho bavorské karbanátky
Rohlíky, klobásy, cibuli i rajčata nakrájíme na kolečka a střídavě napichujeme na špejli. Takto udělaný špíz dáme na alobal, potřeme hořčicí, posypeme... více o Rožeň
Do pekáče dáme olej, nasypeme hranolky, pak pokrájené houby, osolíme opepříme a zalijeme šlehačkou. V troubě asi 15 minut zprudka pečeme. Pak přidáme... více o Hranolková bašta
Uvaříme fleky. Podusíme zelí. Osmažíme cibulku, zaprášíme moukou a tím zahustíme zelí. Osmažíme na kostičky nakrájenou uzeninu. Vše smícháme a... více o Fleky
Na sádle osmahneme cibulku, přidáme nakrájené zelí, brambory, klobásy a povaříme. Přídáme masox, papriku, koření a 30 minut povaříme.... více o Jiříkův mls
Vše nastrouháme na hrubo, dáme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme.... více o Cuketa (sekaná)
Listové těsto rozválíme a plát rozdělíme rádýlkem na 14 čtverců. Párky rozpůlíme a ozdobně nařízneme. Doprostřed každého čtverečku dáme lžičkou trochu... více o Párky v testíčku
Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky stejně jako hermelín, nivu, šunkový salám. Cibuli nakrájíme na půlkolečka. Vše smícháme opepříme mírně... více o Hermelínové brambory
Kuřecí prsíčka rozklepeme, osolíme, opepříme a alespoň na 2 hodiny naložíme do oleje. Pak je obalíme napřed ve strouhance a pak v rozšlehaném vajíčku.... více o Zapečené řízky naruby
Vše nakrájíme na přibližně stejné kousky (těstoviny samozřejmě ne, já používám mušličky). Smícháme se zálivkou, důkladně promícháme a necháme... více o Těstovinový salát IV.
Necháme zvlášť povařit zelí a zvlášť si zasmažíme cibulku do zlatova. K cibulce přidáme mleté maso a mícháme, než se vypaří šťáva. Pak ve směsi... více o Lenivá bulharská sarma
Na oleji osmahneme cibulku do zlatova, přidáme mleté maso a smažíme, než se vypaří šťáva. Pak přidáme rýži (necháme ji zesklovatět). Přimícháme koření... více o Balkánská sarma
Řízky posolíme a opepříme. Položíme (každý zvlášť) na alobal, dále poklademe sýr, slaninu, cibuli a oříšek másla, zakapeme sojovou omáčkou. Okraje... více o Evíkova mňamka
Kuřecí řízky naklepeme, smícháme olej (já používám olivový) s rozmačkanými stroužky česneku a pepřem (nejlépe čerstvě namletý pepř čtyř barev) a... více o Kuřecí řízky s uzeným a šunkou
Očištěnou zeleninu na jemno nastrouháme. Rovněž sýr. Česnek prolisujeme a cibulku nakrájíme velmi na jemno. Ořech buď najemno nasekáme nebo pomeleme.... více o Falešný tatarák
Nakrájené kuřecí maso naklepeme a promícháme s utřeným česnekem, olejem, solí a kořením a dáme asi na 1-2 hodiny do lednice odležet. Mezitím si můžeme... více o Kuřecí špíz s párkem
Cibulku nakrájíme najemno a osmahneme na oleji. Až zesklovatí přidáme mleté maso a vařečkou ho naporcujeme na menší kousky. Dáme na menší plamen a... více o Zapečené těstoviny s mletým masem a rajskou
Na másle zpěníme cibulku, přidáme paštiku a osmažíme. Vmícháme nasekanou petrželku, vejce, sůl a pepř. Podáváme teplé s pečivem. Je to rychlá a lehká... více o Nepravý mozeček
Cibuli,špek nakrájíme na malé kousky a vše smícháme dohromady s kořením a masem.Necháme zaležet, tvoříme placičky a grilujeme na rozpáleném grilu.... více o SEKANÁ NA GRIL
Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme. Přidáme mleté maso a restujeme. Osolíme, opepříme a přidáme trochu sojovky. Když je maso orestované,... více o Chilli
Na pánev dáme rozpustit pomazánkové máslo (bez přidání tuku, oleje - nasucho!), přidáme nakrájený junior a pórek a kukuřici, osolíme, opepříme.... více o Skvělé těstoviny za babku
Omyté dýně seřízneme na užším konci (odkrojek uschováme, později použijeme jako pokličku). Obsah dýní opatrně vydlabeme (nejlépe mi to jde dlouhou... více o Plněné dýně - Balkán
Filé umeleme, přidáme koření a veškeré přísady. Tvoříme karbanátky, které obalíme ve strouhance. Vkládáme do nádoby a to střídavě 1 vrstva cibule 1... více o Rybí karbanátky
Marinádu uděláme tak, že všchny ingredience na marinádu promícháme, prohřejeme v kastrůlku (nevaříme). Do vlažné marinády dáme sloupnuté a na kolečka... více o Špekáčky v marinádě
Pórek nakrájíme na tenká půlkolečka, mrkev nastrouháme najemno a točený salám na hrubším struhadle. Vše smícháme s majolkou a přisolíme.... více o Mrkvová pomazánka VI.
Smícháme mleté maso, šlehačku a grilovací koření. Dáme do lednice a necháme 1 den odležet.... více o Roláda z mletého masa IV.
Nejprve uvaříme maso doměkka (asi 45 minut). Mezitím si nakrájíme rohlíky na kostičky, zalijeme zchladlým vývarem z uzeného tak, aby se rohlíky... více o Velikonoční sekaná
Krajíce chleba nakrájíme na půlky, namažeme každý z jedné strany sýrem a na pomazané strany dáme salám a přiložíme další kus chleba, který také... více o Chléb pro rychlé pohoštění
Všechny suroviny pokrájet na drobno a smíchat. Nálev z Moravanky doplnit do 2 dl vodou a přidat bujón, povařit jen chvilku, až se rozpustí. Do 1/4 l... více o Povelikonoční vaječný rosol
Mleté maso řádně promícháme se solí, pepřem, utřeným česnekem a nakrájenou slaninou. Tvarujeme válečky, obalíme v hladké mouce, vkládáme do kastrolu... více o Lužický skřivan z Boskovic
Je to prostě jednoduché papání. Páreček obalte nejdřív plátkem sýra, potom kolečkem šunky a nakonec trojobal, nejlépe dvakrát. Toto jinak jednoduché... více o Párečky v kabátku
Rozpálíme trošku oleje a mleté maso na něm osmahneme, zaprášíme moukou a přidáme rajský protlak a podlijeme vodou, aby směs měla řídkou kašovitou... více o Boloňské špagety
Uvaříme čočku a přidáme na kostičky nakrájená rajčata, kyselou okurku, cibuli, uzené maso nebo ostatní uzeniny. Olej, ocet, pepř a sůl podle chuti. //... více o Novoroční čočkový salát
Najemno nastrouhanou a vymačkanou mrkev smícháme s mletým masem, strouhankou, najemno nakrájenou cibulí, vajíčkem, prolisovaným česnekem a kořením dle... více o Mrkvové karbanátky
Je zapotřebí velká pánev (průměr 28 cm). Cibuli rozčtvrtit a nakrájet na proužky, osmažit na oleji a másle do sklovata. Přidat na plátky nakrájené... více o Zdravý rocker
Kolínka uvaříme dle návodu na obalu, scedíme. Špenát podusíme, ochutíme česnekem, mleté maso osmahneme na pánvičce. Osolíme a okořeníme dle chuti. Do... více o Kolínka s mletým masem a špenátem
Musaka I.: Lilky nakrájíme na tenké podélné plátky, osolíme a necháme cca 30 minut vypotit. Potom je opláchneme studenou vodou a dobře osušíme. Cibuli... více o Musaka z lilku - Balkán
Syrové kuře osolíme a břišní dutinu vymažeme rozetřeným česnekem se solí (alespoň jednu paličku). Z plátků šunky a sýra uděláme roličky, kterými... více o Brněnské kuře
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na půl centimetru silná kolečka. Na pánvi osmažíme na drobno pokrájenou cibulku,... více o Francouzské brambory III.
Do mletého masa přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, prolisovaný česnek, papriku, chilli, celé vajíčko, opepříme, osolíme a vše hodně důkladně... více o Čevabčiči
V jednom hrnci dáme do vařící osolené vody vařit špagety. Do druhého hrnce dáme na kostičky nakrájenou slaninu a až se vyškvaří přidáme nakrájenou... více o Špagety s nivou II.
Do pekáčku nasypeme zeleninu a rozložíme ji do stejnoměrné vrstvy. V misce smícháme maso, vajíčko a sůl. Hmotu doplníme podle potřeby strouhankou, aby... více o Masový ping-pong