Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou v kuchyni. Jeho možnosti jsou nepřeberné – od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery.
Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina – rajčata, papriky, lilek a další. Mleté maso je dobré si namlít sám doma nebo si ho nechat namlít u řezníka. Jedině tak budete skutečně vědět, co v mletém masu máte.
Uzeniny mají v receptech také úctyhodné uplatnění. Od slaniny až po klasické špekáčky, setkáte se s nimi v receptech na guláše, zapékané brambory a těstoviny, až po ryby. Pokud nemáte důvěru v uzeniny ze supermarketů, je ideální lokální řeznictví. Pokud ani k němu nemáte důvěru, některé uzeniny při troše trpělivosti zvládnete připravit i sami doma.
Veku nakrájíme na plátky, lehounce potřeme Ramou, obložíme salámem, sýrem a lehce posypeme kořením.Chlebíčky dáme na plech a zapečeme ve vyhřáté... více o Teplé chlebíčky
Špekáčky oloupeme a třikrát podélně nařízneme, nakrojení plníme: plátkem okurky, hořčice, plátkem cibule a plátkem okurky. Vložíme nejlépe do tří... více o Utopenci za 24 hodin
Cibulku nakrájíme nadrobno, osmahneme na oleji, přidáme špenát, ochutíme podle chuti česnekem, solí. Listové těsto vyválíme na tenký plát, přeneseme... více o Špenátová pizza
Vymažeme pekáček olejem a na dno hustě poklademe nakrájené brambory na kolečka. Posypeme kořením, na kolečka nakrájíme dvě cibule a poklademe na... více o Zapečené kuře s bramborem
Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme na hlubší pánev vysmažit. Poté co pustí šťávu, přihodíme na jemno nakrájenou cibuli a usmažíme do sklovata.... více o Rychlé zapečené tortellini se slaninou a žampióny
Mleté maso osolíme, opepříme a promícháme s najemno nakrájenou cibulí a 1-2 dl mléka. Směs necháme chvíli odpočinout. Poté z ní utvoříme malé kulaté ... více o Kulaté masíčko maďarské babičky
Květák jemně nasekáme. Ušleháme žloutky s mlékem a moukou, přidáme květák, sůl, strouhaný muškátový oříšek a na nudličky nakrájenou šunku. Dobře... více o Květákové placičky se šunkou
Syrové brambory nakrájíme do pečící mísy. Z mletého masa vytvarujeme masové kuličky, které ochutíme dle vlastního vkusu česnekem, majoránkou, jemně... více o Mleté maso zapečené s bramborem, těstovinou
Na pánvi osmahneme mleté maso, nebo uzeninu lze i kombinovat. Osmahnuté osolím, opepřím, (vegeta) zaliji rajčetovou šťávou a prohřeji.Ve druhém hrnci... více o Lasagně pro lenochy
Mleté maso orestujeme na pánvi s kapkou oleje. Okořeníme. Mezitím co se restuje maso, připravíme zeleninovou náplň, která se skládá ze směsi salátů... více o Tortilla plněná mletým masem
Maso prudce osmahneme, osolíme, přidáme nakrájenou cibuli, česnek, feferonky, opražíme. Potom dáme kečup, lečo, podusíme. Dochutíme solí, pepřem apod.... více o Ďábelské tousty
Uzený bůček nakrajíme na plátky cca 2 mm silné, "anglická" slanina se prodává už nakrájená. Na velký mělký talíř položíme 2 vrstvy papírových utěrek,... více o Křupavá "anglická" slanina z mikrovlnky
Maso promícháme se strouhankou, na jemno nakrájenou cibulí, paprikou, solí, pepřem a vajíčkem. Těsto rozdělíme na 4 kousky, ze kterých uděláme pátky.... více o Závitky z mletého masa
Králíka naložíme den předem: v menším pekáčku, ve kterém budeme péci, rozmícháme sušený tymián v oleji a porce králíka v něm vykoupeme. Šalotky... více o Ušák nevinně na víně
Buřty oloupeme, podélně nakrojíme, oloupanou cibuli rozkrojíme napůl a nakrájíme na plátky. Do buřtů dáme lžičku plnotučné hořčice a plátek cibule.... více o Buřty na pivu IV.
Cibuli nakrájíme nadrobno a podusíme na kapce oleje. Pak vsypeme rýži a zalijeme vodou. Vaříme, dokud se voda nevydusí a rýže není měkká. Šunku... více o Dietní rizoto se šunkou
Nejprve uvaříme brambory, česnek a cibulku. Potom přidáme nakrájený kabanos. Česnek a cibulku vyndáme, zahustíme jíškou, přidáme vejce a nakonec ocet.... více o Kyseláky
Osmahneme cibulku lehce do zlatova. Nakrájíme salám, vařené brambory na kostičky, česnek proslisovaný (kdo kolik snese, já dávám 2 stroužky), paprika... více o Lutenice II.
Dáme vařit špagety do osolené vody. Mezitím nakrájíme malou cibuli na malé kousky. Stejně nakrájíme šunku (dušenou) i nivu, aby se sýr lépe roztopil.... více o Špagety s nivou
Do mísy smíchám mleté maso, přidám vejce, sůl, majoránku, housku vyždímám a přidám hladkou mouku a strouhanku (dle hustoty těsta, aby drželo pěkně... více o Plněné masové koule
Všechny ingredience dobře promícháme a tvoříme malé kuličky, které obalíme v hladké mouce a smažíme v rozpáleném tuku zprudka, aby byly křupavé.... více o Smažené masové kuličky-Ča wan-c´
Uvaříme těstoviny dle návodu, scedíme. Slaninu nakráníme na kostičky a na pánvi necháme vyškvařit. Přidáme pokrájenou cibuli a syrové maso na kostičky... více o Chlupaté těstoviny
Postup je jednoduchý. Vuřty oloupeme, nakrájíme na kolečka, cibuli taktéž a společně s beraními rohy a ostrými papričkami klademe do sklenice. Lák:... více o Pikantní utopenci II.
Na pánvičce na oleji osmažíme nakrájenou cibuli spolu s česnekem nakrájeným na kolečka do světle růžova. Přidáme červenou papriku, brambory, na... více o Tátova chuťovka
Vše smícháme, tvoříme malé karbanátky, které obalujeme v mouce a na mírném plameni smažíme. V Tunisku se podávají přelité omáčkou z rajčat (recept... více o Kefta-arabské karbanátky
Na pánvi rozehřejeme slaninu a opečeme z obou stran, přidáme rozmíchaná vejce se solí, pepřem a poklademe plátkový sýr, na závěr položíme opečený... více o Topinkový dort
Chleba nakrájíme na plátky a dále na na 1-2 cm nudličky. Ke každé chlebové nudličce přiložíme kousky nakrájené cibule, toto celé omotáme v plátku... více o Chlebový řízeček
Na dno kastrůlku vložíme kousek másla velikosti vlašského ořechu. Maso nakrájíme na menší řízky, mírně naklepeme,opepříme a položíme na máslo.... více o Ražniči v kastrůlku
Chléb potřeme hořčicí, položíme plátek šunky, plátek slaniny a plátek toastového sýra. Přiklopíme druhým plátkem chleba a ten namažeme máslem nebo... více o Slaninové toasty
Bůček se sýry a solí propracujeme a dáme do skleňené nebo porcelánové misky. Do směsi uděláme dolíky, zalijeme je pivem a necháme do druhého dne v... více o Mletý bůček se směsí sýrů
Dušenou kapustu, která nám zbyla z předchozího dne, smícháme s přibližně stejným množstvím jemně strouhaných syrových brambor, přidáme na jemno... více o Jájiny kapustové bramboráčky
V míse šleháním spojte bílky se žloutky, potom přidejte kelímek bílého jogurtu a stejný kelímek použijte jako odměrku pro další ingredience. Do mísy... více o Carská pita (srbská kuchyně)
Vejce smícháme se sójovou omáčkou a dobře rozmícháme. Krevety posypeme špetkou koření, polijeme vínem a na kolečka nakrájené cibuli osmahneme. Po 1... více o Rýže na kantonský způsob
Žemle nakrájíme na kostičky, namočíme do mléka, přebytečné mléko vymačkáme a vmísíme do masa. Osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku a znovu... více o Dalmátské čufty trochu jinak
Připravíme marinádu - olivový olej, med, anýz, rozmačkaný česnek, grilovací koření a worchester smícháme dohromady a maso nakrájené na kousky ponoříme... více o Medová kuřecí prsa
Měkký salám nastrouháme najemno, přidáme tvaroh, vejce, prolisovaný česnek, podle chuti Vegetu či Podravku a strouhanku (aby hmota držela pohromadě a... více o Tvarohové karbanátky III.
Maso smícháme se všemi ingrediencemi. Tvoříme koule o průměru 6-7 cm. Vložíme do pekáče, který jsme vyložili pečícím papírem. Podlijeme bílým vínem na... více o Masové koule II.
Na jemno nakrájenou cibulku dozlatova osmahneme na trošce tuku, přidáme paštiku, teplem se pěkně rozehřeje. Až je rozehřátá, zahustíme vajíčkem,... více o Topinková pomazánka z paštiky
Maso naklepeme, osolíme, opepříme. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme na pánvi. Cibuli nasekáme najemno a česnek na plátky. Zázvor očistíme,... více o Roštěnky na zázvoru II.
Syrovou řepu a brambory očistíme a nakrájíme na kostky. Slaninu nakrájime a osmažíme na ni nadrobno nakrájenou cibuli. Vložíme řepu a za stálého... více o Guláš z červené řepy II.
Polovinu klobásy umeleme na masovém mlýnku. Máslo vyšleháme se syrokrémem a hořčicí a s mletou klobáskou dobře prošleháme. Ochutíme pepřem, podle... více o Klobásová pomazánka
Rýži dáme vařit do vody, ve které jsme rozpustili bujóny. Mezitím obereme maso z křídel, orestujeme anglickou slaninu a nakrájíme nakládanou kapii. Do... více o Dejvické rizoto
V papiňáku nejdříve lehce na másle nebo olivovém oleji osmažte cibuli nakrájenou na půlkroužky a česnek na plátky, přidejte šunku, pak brambory... více o Francouzská specialita z Alp Tartiflette
Kuře vykostíme klasickým postupem na plát, který si roztáhneme a osolíme. Z mletého masa si připravíme standartní směs na sekanou pečeni nebo na... více o Kuřecí roláda s mletým masem
Na těsto smícháme mouku, droždí, cukr, sůl, koření a sýr, dáme vše do větší mísy a promícháme (neděláme klasický kvásek). Přidáme olej, vodu a vejce a... více o Calzonetti
Ve vroucí vodě se solí uvaříme špagety - cca jedno balení. Po uvaření je propláchneme ve studené vodě a necháme vystydnout. **Maso:** na pánvi spěníme... více o Firinda
Maso dáme do mísy, přidáme jemně nakrájenou cibuli, nasekané rozinky, vejce a koření. Dobře promícháme a utvoříme malé placičky, které usmažíme na... více o Námořnický biftek
Na rozškvařené slanině osmahneme pokrájené houby a krátce je podusíme s červeným vínem a kečupem. Šunku opečeme na másle a přendáme na talíře.... více o Šunka podle paní nadlesní
Veku nakrájíme na plátky a z jedné strany lehce potřeme máslem (tak aby se nepekly na sucho). Druhou stranu potřeme směsí - do sýru vetřeme nadrobno... více o Zapečené chlebíčky
Rozebereme listy a spaříme je vodou. Maso opláchneme pod vodou a smícháme s nevařenou rýží a nakrájenou cibulí (já jí rozmiksuji úplně na drobno)... více o Sarma od Muki