Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou v kuchyni. Jeho možnosti jsou nepřeberné – od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery.
Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina – rajčata, papriky, lilek a další. Mleté maso je dobré si namlít sám doma nebo si ho nechat namlít u řezníka. Jedině tak budete skutečně vědět, co v mletém masu máte.
Uzeniny mají v receptech také úctyhodné uplatnění. Od slaniny až po klasické špekáčky, setkáte se s nimi v receptech na guláše, zapékané brambory a těstoviny, až po ryby. Pokud nemáte důvěru v uzeniny ze supermarketů, je ideální lokální řeznictví. Pokud ani k němu nemáte důvěru, některé uzeniny při troše trpělivosti zvládnete připravit i sami doma.
Špagety uvaříme podle návodu v osolené vodě, scedíme a pokapeme olejem. Na oleji opečeme na proužky pokrájený salám, přidáme pokrájaná sušená rajčata,... více o Špagety se šunkou
Houby očistíme, pokrájíme a dáme na chvilku povařit do hrnce s vodou. Pak scedíme. Špek najemno pokrájíme a vysmažíme na lžíci oleje dozlatova s... více o Mleté maso s houbami
Brambory si předem uvaříme ve slupce téměř doměkka. Pak je oloupeme a nakrájíme na plátky. Kapustičky si očistíme a pokud jsou příliš velké, přepůlíme... více o Pekáček s růžičkovou kapustou
**Nejprve si připravíme směs s mletého masa:** mleté maso, vejce, sůl, pepř. Když máme směs hotovou, rozdělíme si ji na 8 ks tak abychom je následně... více o Šunkové závitky
Nejprve si na troše oleje orestujeme cibulku, přidáme mraženou zeleninu - mrkev, hrášek, kukuřici. Osolíme, opepříme, přidáme kari dle chuti. Necháme... více o Zeleninové karbanátky II
Papriky omyjeme a podle jejich tvaru a velikosti nakrájíme buď na poloviny, nebo do nich uděláme otvory, kterými pak budeme papriky ,,vystýlat,,... více o Sýry v slaninovo-paprikovém hnízdě
Mleté maso umeleme a přidáme sójovku, pepř, drcený kmín, koření na mletá masa, malinko soli, vejce. To propracujeme a vše osmahneme na cibuli.... více o Tortilla plněná mletým masem II.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibulku, orestujeme do růžova. K cibulce přidáme mleté maso a za stálého míchání restujeme do doby, než se... více o Špagety na víně
Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme vlažným mlékem a pěkně v něm rozmačkáme. Nameleme si vařené uzené a nakrájíme pažitku. Do vzniklé směsi z... více o Nádivka z uzeného masa
Špagety uvaříme podle návodu. Na olivovém oleji necháme zrůžovět nakrájenou cibuli s česnekem. Poté přidáme mleté maso, které posypeme oregánem a... více o Smetanové špagety
Cibuli nadrobno pokrájíme, česnek utřeme se solí. V misce utřeme nivu s máslem a smícháme s cibulí a česnekem. V hrnci s vodou rozehřejeme v... více o Domácí sýrová roláda
Kedlubny nastrouhám na hrubém struhadle a dám do kastrolu vařit. Stačí jen lehce podlít vodou, protože kedlubny samy pustí šťávu, osolím a opepřím dle... více o Kedlubínky - Jana M.
Těsto pořádně se všemi surovinami propracujeme, necháme v lednici 24 hodin uležet. Tvarujeme 2 šišky a obalíme v bránici nebo kdo nechce, či nemá tak... více o Šťavnatá sekaná
Množství surovin volíme dle počtu strávníků s tím, že cuketa a brambory by měly dominovat. Rajčata, salám a cibuli nakrájíme na kostičky, cuketu a... více o Cuketa alá "ratatui"
Listové těsto rozválíme na plech, potřeme zakysanou smetanou, poklademe plátky šunky. Cibule nakrájíme na plátky, přidáme na šunku, zasypeme... více o Cibulová pizza z listového těsta
Špekáčky oloupeme a nařízneme. Uvnitř potřeme hořčicí a vložíme cibuli a plátek zelí, uložíme jednu řadu. Proložíme cibulí, dalšími plátky zelí,... více o Utopenci podle mě
Oloupané cibulky (super je šalotka) propícháme vidličkou a rozložíme je do vymazaného pekáčku. Na ně nasypeme šunku nakrájenou na kostičky a vše... více o Zapečené cibulky
Recept mám od své zesnulé tety. Maso je jedinečné, měkoučké a šťavnaté. Plecko si nakrájíme na větší kousky, naklepeme (NESOLÍME). Anglickou nakrájíme... více o Tetino maso
Z vepřové kotlety uděláme tzv. srdíčka (první plátek nedokrojíme až dolů, ale necháme asi 1 cm a druhý plátek dokrojíme), naklepeme. Takto vytvořené... více o Vepřová kapsa s chřestem
Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Na rozpáleném oleji osmažíme oloupanou a nakrájenou cibuli. Pak přidáme šunku nakrájenou na kostičky, po... více o Čína po provensálsku a fantazie
Den předem uvaříme nožky a kůže - pomalu a dlouho. Další den ve vývaru uvaříme kuře a hrubě pokrájenou cibuli asi 2 hodiny (pomalu). Pak z něj obereme... více o Kuřecí tlačenka se šunkou
Plátky tlačenky obalíme v trojobalu (nejlépe 2x, aby nevytékala při smažení) a v rozpáleném oleji osmažíme. Brambory oloupeme, pokrájíme na plátky a... více o Smažená tlačenka s falešným bramborovým salátem
Na sádle osmahneme mleté maso, osolíme, opepříme, přidáme rozmačkaný česnek, trošku oregána, rajský protlak a trochu kečupu. Vznikne nám směs - chutí... více o Lasagne á la kamarádka Terka
V pánvi zpěníme na oleji pokrájenou cibuli, mrkev, česnek a 2 lžíce posekané petrželky. Vše mírně opepříme a osolíme. Chvilinku restujeme, pak... více o Pivní rizoto s párkem
Oloupané vychladlé brambory oloupeme v půlce rozkrojíme, středy vydlabeme, dáme do misky a rozmačkáme vidličkou. Přidáme najemno pokrájenou šunku, sýr... více o Plněné smažené brambory
Z vepřového boku si připravíme plát masa, který potřeme šlehanou sekanou, položíme vejce, klobásu, papriku (okurku...) a smotáme do rolády, kterou si... více o Bůčková roláda plněná šlehanou sekanou
Mleté maso ochutíme solí, pepřem, kmínem, česnekem, přidáme pokrájenou cibuli, housky rozmočené v mléce, vejce, mouku a dobře promícháme. Pomocí folie... více o Mletá roláda s kuřecím masem
Mleté maso si ochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem dle chuti (jako na sekanou), přidáme vejce a na zahuštění trošku strouhanky (asi 3lžíce),... více o Mletá roláda s hermelínem
Bránici propláchneme v teplá vodě, rozprostřeme a naplníme jí šiškou mleté vepřové směsi, kterou připravíme smícháním ingrediencí, zabalíme a pečeme v... více o Masová sekaná v tukové bláně
Na pomaštěnou folii dáme polovinu směsi z mletého masa, šlehačky, solamylu, soli, pepře. Potřeme hořčicí, nandáme osolená nebo okořeněná vejce, která... více o Plněná sekaná z bůčku
Formu na srnčí hřbet vyložíme pečicím papírem a ten poklademe celý slaninou. Z mletého masa, žemlí rozmočených v mléce, pokrájené cibule a mortadely,... více o Sekaná podle Itala
Maso smícháme s rozetřeným česnekem, pokrájenou cibulí, vajíčkem, solí, pepřem(kořením) a rozmočenou žemlí v mléce, pořádně propracujeme a vytvoříme... více o Sekaná v županu
Do formy domácí pekárny dáme ingredience dle pořadí. Pekárnu nastavíme na program základní bochník. Na kostičky nakrájenou klobásu přidáme po zaznění... více o Pivní chléb s klobásou
Plátky slaniny si potřeme hořčicí a do každého si zavineme párek. Během grilování otáčíme. Aby nám slanina držela, můžeme použít párátka, alespoň se... více o Párečky ve slanině
Do prsou nařízneme kapsy, osolíme a opepříme. Piniové oříšky nasucho opečeme a necháme vychladnout. Lístky bazalky posekáme. Česnek pokrájíme na slabé... více o Plněná prsa v parmské šunce na rajčatech
Řízky pokrájíme na malé kostičky, stejně tak salám a cibuli. Vše smícháme, vmícháme lečo, brambory nastrouhané jako na placky, vsypeme solamyl,... více o Kuřecí placičky Bianca
Mleté maso ochutíme troškou soli a černým pepřem. Klobásku si nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozškvaříme nakrájenou slaninu a na ni vložíme mleté... více o Mšenský plněný bramborák
Jablka oloupeme, potřeme citronovou šťávou, horní třetinu odkrojíme, vydlabeme jádřince a naplníme vydlabané otvory směsí z camembertu rozmíchaného s... více o Ořechová jablka ve slanině
Vepřová játra, slaninu a cibuli nakrájíme na slabé plátky. Na rozpálenou pánev dáme anglickou slaninu (je-li libová, přidáme lžíci oleje) a necháme ji... více o (nejen) Vepřová játra na cibuli a slanině
Pokrájené zelí uvaříme ve slané vodě s kmínem a scedíme. V kastrolu na sádle dozlatova osmažíme pokrájenou cibuli, do které vmícháme zelí. Mleté maso... více o Uherské zelí
Z prsou uděláme 4 plátky(řízky), jemně naklepeme, osolíme, opepříme, poklademe lístky šalvěje, stočíme a obalíme slaninou. Můžeme převázat nití. Rolky... více o Drůbeží řízky se šalvějí
Okurky, kapary a bylinky nasekáme nadrobno. Namleté hovězí maso smícháme se všemi ingediencemi. Ochutíme olejem, solí a pepřem.... více o Francouzský tatarák
Drůbeží sekanou necháme rozmrazit, pak všechny suroviny spolu smícháme, vyšleháme nejlépe rukou. Směs masa necháme odležet do druhého dne. 2.den na... více o Základ pro roládu z mletého masa či sekanou
Papriky seřízneme pod stopkou, vybereme z nich zrníčka a omyjeme je. Mleté maso smícháme se strouhankou a vejcem a dochutíme solí a pepřem. Papriky... více o Plněné papriky se smetanovou rajskou omáčkou
Připravíme si pekáč a odměříme těstoviny na dno. Ty dáme vařit do poloměkka a dáme do pekáče. Zároveň si na pánvičce na olivovém oleji usmažíme maso,... více o Těstoviny podle pekáče
Špekáčky a cibuli oloupeme, pokrájíme na kolečka, slaninu pokrájíme na plátky a na kostičky (zhruba stejného průměru jako má špekáček). Na špejle... více o Špekáčkové špízy
Oloupané špekáčky rozmixujeme nebo umeleme. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, rozetřený česnek, hořčici, pepř, kečup, papriku, chilli nebo tabasco, vše... více o Tousty se špekáčkovým tataráčkem
Všechny suroviny smícháme v hladkou hmotu, popřípadě přisypeme trošku strouhanky. Do pekáčku položíme šišku z mletého masa a podlijeme vodou. Pečeme... více o Sekaná pečeně s paprikou
Uvaříme špagety ve slané vodě, zcedíme, pokapeme olivovým olejem a zamícháme. Na pánev dáme máslo a necháme ho roztát, pak do něj dáme na kolečka... více o Špagety Albor Royale S.A.R.
Mouku smícháme s pepřem a majoránkou, játra překrájíme na půlky. Jednotlivé kousky obalíme v mouce s kořením, zavineme do plátků slaniny, naskládáme... více o Zapečená (nejen) krůtí játra