Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou v kuchyni. Jeho možnosti jsou nepřeberné – od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery.
Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina – rajčata, papriky, lilek a další. Mleté maso je dobré si namlít sám doma nebo si ho nechat namlít u řezníka. Jedině tak budete skutečně vědět, co v mletém masu máte.
Uzeniny mají v receptech také úctyhodné uplatnění. Od slaniny až po klasické špekáčky, setkáte se s nimi v receptech na guláše, zapékané brambory a těstoviny, až po ryby. Pokud nemáte důvěru v uzeniny ze supermarketů, je ideální lokální řeznictví. Pokud ani k němu nemáte důvěru, některé uzeniny při troše trpělivosti zvládnete připravit i sami doma.
Na pánvi orestujeme na drobno nakrájenou cibulku a klobásku. Přidáme červené fazole, které slijeme, 3 stroužky česneku, bobkový list a podlijeme malou... více o Kovbojské fazole podle Markétky
Rohlíky drobně pokrájíme, pokapeme mlékem a necháme provlhnout. Přebytečné mléko pak vymačkáme. Oloupaná vajíčka drobně nasekáme, sýr nastrouháme,... více o Vaječné placičky se sýrem a šunkou
Listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na tloušťku 3mm a rádlem nakrájíme na asi 2cm široké pásy. Klobásu nakrájíme na kusy dlouhé asi 10cm, každý... více o Slané rohlíčky s klobásou
Kysané zelí vložíme do hrnce s horkou vodou a 10minut povaříme. Poté scedíme a necháme vychladnout. Na pánvi si zpěníme cibuli na sádle, přidáme na... více o Segedinský salát a toast s bylinkovým máslem
Do mísy k mletému masu dáme jedno celé vejce, na drobno nakrájenou cibuli a koření dle chuti. Vše dobře smícháme, tvoříme "řízky" velké dle vlastního... více o Zapečené řízky z mletého masa
Namočíme žampiony ve vodě a necháme je přibližně hodinu máčet. Poté je scedíme a do použité vody dáme rozmočit rohlík, budeme mít víc houbové chuti.... více o Sekaná s houbami
Párky, cibuli a chleba nakrájíme na zhruba stejné kousky, vložíme do pekáče. V misce smíchám kečup, hořčici, pepř, sůl a sojovou omáčku, pokud mám,... více o Pečená párková směs
Maso promíchejte s jemně nasekanou cibulkou a česnekem. Přidejte další ingredience a vytvořte dobře tvarovatelnou směs. Je-li potřeba, přisypte více... více o Masové knedlíčky v rajské omáčce
Uděláte klasický bramborový salát tužší konzistence, aby se vám dort po sejmutí formy nerozjel. To docílíte nejlépe tím, že uvařenou kořenovou... více o Dort pro Káju
Nejdříve si připravíme maso. Smícháme všechny ingredience (BBQ omáčku si dělám vlastní přidávám cca 1-2 lžíce) a necháme maso odpočinout v ledničce... více o Pikantní burger
Tento recept mám od Zdendy Polreicha a je to opravdu mňamka. Není náročný ani drahý. Na začátku je víc práce, ale pak už ne. Ingredience jsem odhadl,... více o Pastýřský koláč - Páj
Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme do nich vejce, dle chuti majoránku, sůl, pepř a rozetřený česnek. Vše dobře promícháme a... více o Bramboráčky se zelím a slaninou
Očištěné fazolky překrájíme na menší kousky, dáme krátce povařit do osolené vody (na skus), scedíme. Na teflonové pánvi rozehřejeme máslo, přidáme... více o Fazolky se šunkou a sýrem
Uvařené špagety (nebo jiné těstoviny) dáme do větší mísy, přidáme pokrájená rajčata, ochutíme tymiánem. Na pánvi s troškou oleje osmažíme dosklovata... více o Těstoviny se žampiony ala pizza
Na kousku másla osmažíme na kolečka pokrájenou cibuli, kterou jsme ještě rozebrali na jednotlivé prstýnky. K cibuli dáme ještě osmažit nudličky... více o Rychlá sedlácká omeleta
Brambory pokrájíme na malé kostičky a na rozpálené teflonové pánvi s trochou oleje je osmažíme dorůžova. Pak přidáme orestovat kostičky šunky a plátky... více o Bramborová omeleta se šunkou a žampiony
Na oleji si osmažíme dosklovata cibuli, ke které dáme osmažit pokrájenou slaninu, kostičky osoleného a opepřeného kuřete, přidáme nastrouhaný česnek,... více o Kuřecí směs v bramborové kaši
Špekáčky oloupeme, pokud máme špekáčky ve střívku, loupat nemusíme. Do špekáčků uděláme dva hluboké zářezy. Jeden zářez okořeníme mletým pepřem, druhý... více o Paprikový utopenec
Mouku, sůl, mléko a vejce spolu prošlehejte a zpracujte v těsto. Na másle osmažte cibuli. Přimíchejte ji spolu se sekanými bylinkami a uzeninou do... více o Špenátové balíčky
Fazole namočíme na dvě hodiny do studené vody, pak je uvaříme doměkka, a scedíme. Kroupy připravíme stejným způsobem. Na trošce oleje osmažíme drobně... více o Fazole s kroupami a slaninou
Mleté maso dobře smícháme s vejcem, solí, pepřem, křenem, mlékem, hořčicí a dle pořeby směs zahustíme strouhankou. Plnit můžeme dle chuti nebo vůbec.... více o Křenová sekaná
Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě na skus, pak scedíme. Cibuli osmažíme na oleji, pak přidáme orestovat i pokrájenou slaninu, vsypeme... více o Anglické těstoviny se špenátem a sýrem
Kroupy namočíme na dvě hodiny do studené vody, pak je uvaříme doměkka, scedíme a na cedníku propláchneme vařenou horkou vodou. Na trošce oleje... více o Kroupové klobásky
1) Rozehřejeme olej v hrnci 2) Vložíme najemno nasekanou cibuli 3) Až cibule krásně zesklovatí, přidáme najemno nasekané a oloupané buřty (možné... více o Pikantní buřtguláš
Mleté maso zalijeme asi 100 ml mléka a necháme půl hodiny stát. Poté smícháme maso s vejcem, pokrájenou cibulí, kořením a přidáme asi lžíci strouhanky... více o Hříchy sedláka Míchy
Listové těsto rozválet na tenký plát ve tvaru obdélníku, nebo nakrájet na štverce. Mleté maso smýchat se všemi ingrediencemi a umístit doprostřed... více o Masový štrůdl s bochánky
Slité fazole zalijte čerstvou vodou a uvařte je (nejlépe se saturejkou) doměkka. Sceďte je a prolisujte nebo rozmixujte. Promíchejte s máslem a mlékem... více o Uzené maso s fazolovou kaší a šafránovou omáčkou
Na olivovém oleji necháme zesklovatět na jemno nakrájenou cibuli, poté pridáme maso a rozmačkaný česnek. Po zhnědnutí pridáme červené víno, sekaná... více o Kejpíkovy lasagne
Cukety omyjeme, podélně rozpůlíme a vydlabeme dužinu (čím víc, tím víc masové směsi se do nich pak vejde). Dáme na plech vyložený pečícím papírem.... více o Cuketa plněná mletým masem
Nastrouhaný sýr smícháme se šunkou, česnekem, vejcem, petrželkou a pepřem. Z vymíchané hmoty vytvarujeme vlhkou rukou válečky, které zabalíme do šunky... více o Smažené šunkové rolky se sýrovou náplní
Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Mleté maso smícháme se sardelovou pastou a balíme jako klasické ptáčky, na oleji osmažíme cibuli do hněda a... více o Ptáčky ze sardelky
Cukety omyjte, podélně rozpulte a krátce, asi 3 minuty, povařte ve vroucí osolené vodě. Pomocí lžíce vyškrabte ze středu měkkou dužninu se semínky.... více o Cukety plněné španělskými olivami
Slaninu pokrájenou na kostičky rozpečeme, přidáme pokrájenou cibuli, osmahneme jí dorůžova. Pak přidáme na plátky pokrájené očištěné houby, osolíme,... více o Šunkové kornoutky s houbami alias Zaječí ouška
Z ingrediencí na palačinky si připavíme těsto, které lijeme naběračkou na pánev s rozpáleným olejem a smažíme z obou stran dozlatova. Počet palačinek... více o Palačinkové řízky s bešamelem
Vejce s jogurtem, česnekem a moukou smícháme, hladké těstíčko ochutíme solí a pepřem a pak do něj namáčíme plátky salámu, které jsme na stranách... více o Gothaj v jogurtovém těstíčku
Cuketu hrubě nastrouháme, když je mladá, nemusíme jí ani loupat. Na trošce oleje zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme cuketu, nastrouhaný česnek,... více o Lasagne s cuketou a slaninou
Brambory ve slupce dáme vařit na 15 min. Poté necháme vychladnout. Na pánvi rozpálíme 1 lžíci másla a jarní cibulku pokrájenou na kolečka osmažíme.... více o Bramborové lodičky s mletým masem
Množství je do formy na biskupský chlebíček, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Rohlíky pokrájíme na kostičky a dáme do... více o Nádivka s paprikovou klobásou
Guanciale (sušená slanina) nakrájíme na kostičky. Špagety dáme vařit dle návodu, mezitím v pánvičce osmahneme Guanciale za občasného míchání dozlatova... více o Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Řízky prokrojíme, lehce nasolíme, uvnitř potřeme hořčicí, do každého řízku položíme sýr a podélně prokrojenou klobásu, zavřeme a posypeme kořením. Na... více o Kuřecí řízky s klobáskou (v alobalu)
Rýži vložíme do vroucí osolené vody s kapkou oleje a uvaříme téměř doměkka. Po uvaření slijeme, propláchneme chladnou vodou a necháme okapat.... více o Zapečené rizoto česko-italské hospodyně
Anglickou slaninu (libovější) pokrájíme na nudličky, dáme na rozpálenou teflonovou pánev a restujeme. Očištěné papriky pokrájíme na silnější nudličky... více o Dědova pikantní směs
Chřestu odkrojíme dřevnaté konce, opláchneme a nakrájíme na kousky. V pánvi rozehřejeme cca 2 lžíce oleje a osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a... více o Masová směs s chřestem
Klobásky ozdobně nařízneme po celém boku a nasucho krátce opečme, aby se řezy zvýraznily, otevřely a chytly barvu. Do misky nasypeme mouku, přidáme... více o Klobásy v peřince
Na rozpáleném oleji orestujeme drobně pokrájenou cibuli. Přidáme mleté maso a také orestujeme, pak osolíme, opepříme, přidáme papriku, protlak, cukr,... více o Masová směs s cuketou na těstoviny, brambory nebo rýži
Na pánvičce osmahneme cibuli a opečeme mleté maso (pokud není solené, tak ochutíme) a tak dlouho do něj štoucháme vařečkou, až jsou z něj opečené malé... více o Bulharská musaka -Olga
Cibuli pokrájíme a orestujeme na trošce rozpáleného oleje. Mleté maso dáme k cibuli, orestujeme, přidáme protlak, gyros koření, cukr, rozetřený česnek... více o Cuketové lasagne
Mleté maso ochutíme sladkou nebo pálivou paprikou, grilovacím kořením, čerstvou červenou paprikou. Přidáme jemně nastrouhanou žemli, vejce a vodu,... více o Paprikové karbanátky na gril nebo pánev
Sekaná: všechny ingredience(kromě oleje) na sekanou dáme do mísy a důkladně promícháme. Z vytvořené směsi uděláme šišku, kterou dáme do olejem... více o Paprikovo-rajská omáčka s paprikovou sekanou
Menší žampiony očistíme a rozkrojíme na polovinu. Zabalíme do tenkého plátku anglické slaniny a napíchneme na grilovací jehlu. Pozvolna grilujeme.... více o Žampiony na grilu