Těstoviny jsou italského původu a existují ve vaječné a bezvaječné variantě. Liší se typem použité mouky a také tvary, které jsou vhodné podle typu jídla. Specifickým druhem těstovin jsou tortellini, které jsou plněné masovou, zeleninovou nebo sýrovou náplní.
Zatímco flíčky se tradičně používají na klasické zapékané šunkofleky, lasagne jsou přímo určené na zapékané vrstvené pokrmy. Některé těstoviny jsou lepší s ohledem na přilnavost omáčky, zaleží tedy třeba u typů nudlí, na omáčce, podle které je dobré zvolit vhodný druh těstoviny.
Rizota jsou také původem italská. Pokrm z rýže se podává jako hlavní chod, ale lze se setkat i s podáváním coby přílohy. České rizoto se od tradičního italského rizota podstatně liší.
1. Dáme vařit dostatek hodně osolené vody. 2. Mezitím si rozdrobíme nivu a prolisujeme česnek. 3. Dáme vařit těstoviny (nezapomeneme po opětovném... více o Nejchutnější jednoduchost
Jedná se o obdobu receptu na klasickou italskou omáčku "carbonara". Celou přípravu je třeba dobře načasovat. Je to jednoduché, hotové za chvilku, ale... více o Špagety se slaninou a smetanovou omáčkou
Uvaříme si zvlášť těstoviny a brokolici v osolené vodě. Kuřecí maso nakrájime na kostičky, dáme na pánev s troškou oleje, přidáme sůl, pepř, kari,... více o Zapečené tětoviny s kuřecím masem
Na pánev nalijeme smetanu, necháme rozehřát. Přidáme tavené sýry a pomalu rozpustíme, poté nastrouháme nivu (může být klidně i jiný sýr) a také... více o Nivová omáčka s těstovinami
Do hrnce si dáme vařit vodu. Vedle si dáme rozehřát pánvičku. Nakrájíme si šunku a na pánvičku si dáme máslo. Po rozpuštění nasypeme na pánvičku šunku... více o Špagety po česku
Špagety uvaříme al dente. Scedíme. V misce smícháme olej, parmazán a citronovou šťávu na hladkou kašičku. Přidáme ke špagetám a pořádně promícháme.... více o Spaghetti al limone
Prsní řízky nakrájíme na nudličky, které je dobré lehce obalit ve škrobu, případně mouce. Mrkev nakrájíme na tenká kolečka, pórek také. Cibuli na... více o Čína s kuřecím masem ve WOKU
Na trošce oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, ke které přidáme orestovat pokrájenou slaninu (šunku) a ke konci i nastrouhaný česnek. Do hrnce... více o Fazolkové těstoviny
Tortellini uvaříme dle návodu. Očištěnou mrkev nakrájíme na kolečka. Žampiony a cibuli nakrájíme nadrobno. Česnek prolisujeme. Rozehřejeme máslo.... více o Tortellini se zeleninou
Na oleji zlehka osmažíme cibulku, přihodíme maso, osolíme a opepříme. Asi po 5 minutách přidáme vývar a vaříme, dokud maso nezměkne. Potom přidáme... více o Rizoto s vepřovým masem
Špagety dáme do osolené vroucí vody, po změknutí zamícháme a necháme vařit na mírném plameni bez pokličky zhruba 10-12 minut, dokud nebudou al-dente.... více o Špagety s olivami - dražší verze
Vývar přiveďte k varu a nechte na mírném ohni probublávat. V hlubší pánvi se zesíleným dnem rozehřejte polovinu oleje a lžíci másla a nechte na něm... více o Rizoto s citronem
Hodinu předem si nakrájíme kuřecí maso na kostičky - dáme do mísy, přidáme vejce, solamyl, lžíci sojovky a sůl a dáme do ledničky. Vezmeme si mísu a... více o Čínské nudle s kuřecím masem III.
Nakrájíme cibulku nadrobno a česnek na plátky. Na pánvi vše osmahneme. Přidáme mleté maso a osmahneme cca 10 minut. Mezitím si uvaříme v hrnci vodu a... více o Lasagne bez bešamelu
Uvaříme v osolené vodě penne al-dente. Na hlubokou pánev dáme smetanu se sýry, které jsou nakrájené na malé kousky, necháme vše roztavit a dochutíme.... více o Penne quattro formaggi
Uvaříme špagety (rozlámané na cca 3cm kousky), přecedíme a vložíme do pekáče. Do hrnce dáme trošku oleje, na rozpálený olej dáme cibuli nadrobno... více o Špagety zapečené s lečem
Na pánev dáme najemno nakrájenou cibuli a česnek, osmahneme na oleji. Po zesklovatění cibule přidáme mleté maso a orestujeme. Poté přidáme rajčata z... více o Lasagne s mletým masem
Maso nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a přidáme bylinky. Na oleji osmažíme cibuli, na proužky nakrájenou mrkev, česnek, přidáme maso a... více o Kuřecí maso na houbách se smetanou
Nakrájíme slaninu a mozzarellu na kostičky, mrkev, celer a cibuli nadrobno. V širokém kastrolu rozpustíme 50 g másla. Když začne pěnit, přidáme... více o Lasagne
Do osolené vroucí vody vhodíme 200 g těstovin - nejlépe penne. Na pánvi si rozpustíme máslo a přídáme kostky špenátu. Až se špenát rozpadne, osolíme,... více o Těstoviny se špenátem, brokolicí a šunkou
Na oleji zlehka osmahneme nakrájenou cibulku. Po chvíli přidáme nakrájené a odsemínkované papriky, rajčata, koření papriku i protlak. Vařte 10-15... více o Těstoviny pepperoni
Na rozpuštěném másle s olivovým olejem necháme zesklovatět nasekané jarní cibulky. Pak přidáme oloupané a nakrájené čerstvé žampiony a namočené a... více o Penne v houbovo-krémové omáčce
Nakrájíme a osmažíme cibuli nakrájenou najemno. Zalijeme mlékem, přidáme muškátový květ a pepř. Přivedeme k varu. Přidáme nahrubo nastrouhaný eidam a... více o Sýrová omáčka se špagetami
Od uvařených špaget vylijeme vodu. Ze špaget si odebereme trochu špaget, které dáme do hrnce, který dáme na sporák a zapneme naslabo. Hned do špaget... více o Rychlé a dobré špagety
Těstoviny uvaříme dle návodu a necháme lehce vychladnout. V misce utřeme tavený sýr s rostlinným máslem (může být i pomazánkové), přidáme... více o Těstoviny s česnekovou pastou
* dáme vařit těstoviny dle návodu na balení * na 1 lžíci oleje osmahneme najemno nakrájenou cibulku (dozlatova) * k cibuli na pánev přidáme špenát,... více o Těstoviny se špenátem a masem
Množství surovin si každý může přizpůsobit podle sebe. Papriky dávám jen asi 1/4 z každé, kuskus "odměřuji" sklenicí (1/3 - 1/2). 1. Na olivovém oleji... více o Kuskus s krabími tyčinkami
Nejprve si přichystáme kuskus dle návodu na balení. (Lžíce oleje, zalít horkou osolenou vodou, nechat chvíli ustát atd.) V hlubší pánvi rozpálíme olej... více o Kuskus s tuňákem
Na trošce oleje si v kastrole či hrnci osmažíme cibuli do růžova, rozdrobíme na ni mleté maso a zprudka ho orestujeme. Poté prolisujeme česnek,... více o Špagety "pasta suita"
Olej rozpalte v pánvi a pak na něm do změknutí opékejte šalotky a česnek (8 minut). Přidejte kuřecí maso a opečte dozlatova, osolte, opepřete.... více o Těstoviny zapečené s mozzarellou
**1)** Kořenovou zeleninu očistíme, nakrajíme a vložíme do hovězího vývaru nebo do 1,5 l vody s bujonem a vaříme pod pokličkou asi 30 minut. **2)** Do... více o Dýňová svíčková omáčka
V pánvi na rozpáleném oleji orestujeme mleté telecí (kuřecí, vepřové nebo hovězí) maso, které osolíme, opepříme a zaprášíme mletou paprikou a... více o Lasagne se zelím a (nejen) telecím masem
Tuňáka necháme okapat, dáme do misky a vidličkou ho rozmačkáme, osolíme, přidáme petrželku, parmezán a čerstvou strouhanku. Vše dobře promícháme a... více o Parmezánové těstoviny s tuňákovými kuličkami
Uvaříme vrtule v osolené vodě. Po scezení přidáme nakrájenou zeleninu. Vykoštěná a kůže zbavená kuřecí stehna nakrájíme, přidáme do těstovin, osolíme... více o Těstovinový salát s francouzským dresingem
Do hlubokého talíře nasypeme hladkou mouku, do které uděláme důlek a rozklepneme do něj vejce, rozmícháme vidličkou a pak na vále vypracujeme těsto -... více o Domácí šunkofleky s uzeným
Těstoviny uvaříme dle návodu a zcedíme. Do mísy nakrájíme zeleninu, eidam na kostičky, smícháme s těstovinami. Přidáme pokrájená vajíčka uvařená... více o Výborný těstovinový salát s vejcem
1. Na pánvi s nepřilnavým povrchem zprudka osmažíme mleté hovězí maso. 2. Po jeho zhnědnutí přidáme cibuli, česnek, celerový stonek a mrkev, chvíli... více o Minutkové Boloňské těstoviny v úpravě podle Petra Havlíčka
Na oleji osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, přidáme osmažit pokrájenou slaninu a nakonec i nastrouhený česnek. Uvařené těstoviny scedíme a dáme do... více o Tomatové těstoviny s fazolkami
Ná pánvičce necháme rozpustit máslo, přidáme nakrájený česnek, orestujeme (pozor, aby nezhnědnul - byl by hořký), přidáme nakrájená rajčata na... více o Úžasné špagety
Uvaříme kuřecí stehna, vývar si necháme. Stehna vyndáme z vývaru, necháme vychladnout. Dáme uvařit široké nudle podle návodu. Scedíme, necháme také... více o Bešamel od maminky
Těstoviny si uvaříme dle návodu. Mezitím si na malé kostičky nakrájíme mrkev a petržel. Jeden stroužek česneku si nakrájíme na slabé plátky a... více o Těstoviny s tuňákem V.
Dáme vařit osolenou vodu na těstoviny a mezitím si nakrájíme šunku na kostičky a stroužky česneku na slabé plátečky. Na pánvi rozehřejeme máslo,... více o Smetanové těstoviny se špenátem
Těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu. Mezitím si spaříme rajčata a následně je oloupeme. Nakrájíme libovolně papriku a cibuli. Papriku s cibulí... více o Těstoviny se zeleninovou omáčkou
1. Na pánev dáme olej, šunku, necháme restovat. 2. Po orestování přidáme vejce, sůl a pepř. 3. Poté dáme nivu a až se niva rozpustí, zalijeme smetanou... více o Špagety s vejcem na smetaně
Těstoviny uvaříme ve vodě klasickým způsobem. Necháme odstát a vykapat. Ještě zmrzlá (ne úplně) kuřecí prsíčka nastrouháme na struhadle na hrubo.... více o Zapékané těstoviny se strouhaným kuřecím
Maso nakrájíme na nudličky a zprudka orestujeme na oleji. Okořeníme (nejlepší jsou směsi na grilování nebo divočina od Vitany) a dusíme do měkka ve... více o Špecle od tetičky
Nejprve si připravíme masovou "směs". Vepřové maso naložíme do oleje smíchaného s kari a s mletou paprikou. Necháme cca 12 minut odležet. Než začneme... více o Špagety alá Martina
Uvaříme si těstoviny, ty smícháme se všemi ingrediencemi a dáme zapéct. Na vrch ke konci pečení nasypeme sýr. Celé se to peče cca 15-20 minut... více o Zapečené těstoviny po italsku
Dáme si vařit rýži s curry kořením, bazalkou a provensálským, nezapomeneme osolit. Vaříme cca 15 minut. Nakrájíme si kuřecí maso, stačí půl prsa na... více o Curry rizoto s kuřecím masem a rajčátky
Dáme vařit těstoviny, které uvaříme v osolené vodě a scedíme studenou vodou. Rajčata nakrájíme na hrubo, šunku na proužky, cibuli na jemno, stroužky... více o Smetanová pasta (těstoviny) s rajčaty a šunkou