Těstoviny jsou italského původu a existují ve vaječné a bezvaječné variantě. Liší se typem použité mouky a také tvary, které jsou vhodné podle typu jídla. Specifickým druhem těstovin jsou tortellini, které jsou plněné masovou, zeleninovou nebo sýrovou náplní.
Zatímco flíčky se tradičně používají na klasické zapékané šunkofleky, lasagne jsou přímo určené na zapékané vrstvené pokrmy. Některé těstoviny jsou lepší s ohledem na přilnavost omáčky, zaleží tedy třeba u typů nudlí, na omáčce, podle které je dobré zvolit vhodný druh těstoviny.
Rizota jsou také původem italská. Pokrm z rýže se podává jako hlavní chod, ale lze se setkat i s podáváním coby přílohy. České rizoto se od tradičního italského rizota podstatně liší.
Nudle připravíme podle návodu. Slijeme necháme okapat. Na pánev dáme rozpustit máslo, přidáme slité žampiony, zakápneme asi lžící vína a stejné... více o Kari nudle
Nudle ve slané vodě uvaříme a scedíme. Na oleji opražíme krupici do růžova, osladíme a zalijeme 1 dl vřící vody z nudlí, aby se krupice rozpukala a... více o Krupicové nudle
Dáme vařit těstoviny do osolené vody s kapkou oleje. Mezitím si připravíme omáčku: mírně osmažíme cibulku, přidáme česnek, 3 sýry, kolečka jarní... více o Mafova těstovinová mňamka
Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a opékáme (můžeme přidat i tochu oleje, když je málo tučná), po minutce přidáme nakrájenou cibuli na kostičky,... více o Mňam špagety s houbami
Nejdříve nakrájíme cibuli a česnek na malé kousky. Na rozpáleném oliv. oleji necháme trochu orestovat, přidáme jemně nakrájenou slaninu a necháme... více o Těstoviny Pimpinela
Nejdříve si uvaříme těstoviny. Připravíme vývar zeleninový a předvaříme brokolici, kterou rozřežeme na drobno. Na oleji zarestujeme česnek, na něj... více o Václavovy těstoviny
Na oleji osmahneme cibulku, přidáme na kostičky pokrájený poličan (a popřípadě na kostičky pokrájená kuřecí prsa), osolíme, opepříme a zalijeme teplým... více o Těstoviny se sýrovou omáčkou II.
Špagety uvaříme al dente. Na pánvi lehce zahřejeme olivový olej, přidáme česnek a chilli. Přisypeme špagety a dobře promícháme. Posypeme petrželkou.... více o Špagety aglio-olio-peperoncino
Těstoviny uvaříme al dente. Na pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme lístky bazalky a nakrájená rajčata. Pár minut restujeme, osolíme opepříme.... více o Penne s rajčaty, bazalkou a mozzarellou
V hrnci (nebo i na pánvi) rozpálíme trošku oleje a orestujeme na něm na plátky nakrájenou šunku. Až se šunka malinko osmahne (ne příliš, aby se nám... více o Těstoviny se smetanovou omáčkou a šunkou II.
Na oleji zpěníme cibulku pokrájenou na drobné kostičky. Po zesklovatění cibulky přihodíme pokrájený salám taktéž na kostičky. Krátce orestujeme, dále... více o Těstovinový salát s jogurtem
Těstoviny uvaříme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Na oleji osmažíme na kostky nakrájenou šunku a mrkev. Osolíme, opepříme, ochutíme... více o Písmenkový salát
Špagety uvaříme a scedíme. Na drobno nakrájený pórek orestujeme na olivovém oleji, odstavíme ze sporáku. Přidáme špagety a bílý jogurt, nakonec... více o Jogurtové špagety s pórkem
Náplň: špenát očistíme a několik minut povaříme. Scedíme, dobře vymačkáme a posekáme. Na rozehřátém olivovém oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli... více o Cannelloni se špenátem
Na sádle zpěníme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme houby a kmín a cca 15 minut dusíme. Přidáme nakrájené hlávkové zeli, sojovou omáčku a osolíme.... více o Zapečené houbové tajemství
Cibuli nakrájíme a necháme na oleji zesklovatět, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme mlékem, přidáme kostku zeleninového bujonu a povaříme. Musí nám... více o Špagety s nivou a bazalkou
Na oleji osmahneme cibuli a postupně přidáme zeleninu (nejdříve papriky, pak kostičky cukety, nakonec oloupaná a nakrájená rajčata i se šťávou).... více o Špagety se zeleninovou směsí s cuketou
Špagety uvaříme dle návodu v mírně osolené vodě (použijeme větší hrnec). Mezitím si na troše oleje osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme... více o Milánské špagety v jednom
Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na másle do růžova, přidáme nadrobno nakrájený salám a taky osmahneme. Potom necháme vychladit. Mezitím uvaříme... více o Těstovinový salát s nivou
Penne uvaříme al dente podle předpisu. Na teflonové pánvi rozehřejeme máslo a přidáme hrášek a chřest nakrájený na 3cm kousky. Z obou odstraníme na... více o Penne s hráškem a chřestem
Šagety uvařím (do vody přidám máslo). Maso osmahnu do hněda bez oleje, přidáme rozmačkaný česnek, opepřím, osolím, přidám lžičku marmite, zaliji... více o Boloňské špagety po anglicku
Uvaříme fleky. Podusíme zelí. Osmažíme cibulku, zaprášíme moukou a tím zahustíme zelí. Osmažíme na kostičky nakrájenou uzeninu. Vše smícháme a... více o Fleky
Těstoviny uvaříme podle návodu v dostatečném množství osolené vody. Měkké propláchneme teplou vodou, abychom vyplavili škrob, a potom scedíme. Hned je... více o Těstoviny se žampiony II.
Rozmícháme žloutky, mouku, papriku a doléváme vodou tak, aby vzniklo řídší těsto. Do vařící vody procedíme těsto přes struhadlo většími otvory.... více o Špecle
Nastrouháme Nivu, přidáme tavený sýr, zalijeme sladkou smetanou a spolu prohřejeme za vzniku lahodné omáčky. Spaříme chřest asi 10 minut v mírně... více o Lasagne s chřestem a nivovou omáčkou
Nudle uvaříme podle návodu na obalu a propláchneme studenou vodou. Nakrájenou cibuli na kostičky a plátky česneku osmažíme na oleji, přidáme... více o Římské nudle
Na pánvi osmažíme cibulku dozlatova, přidáme na malé kousky nakrájené párky a ještě chvíli orestujeme. Směs zamícháme s uvařenými těstovinami -... více o Zapečené těstoviny
Cibulku nakrájíme na jemno, a smažíme do "průhledna" na slunečnicovém oleji. Pozor, aby nezačala hnědnout! Přidáme propranou rýži a chvíli vše smažíme... více o Krémové hráškové rizoto
Brokolici rozeberte na růžičky a uvařte v mírně osolené vodě. Kuřecí maso nakrájejte na tenké proužky a osmažte na pánvi s troškou oleje. Usmažené... více o Lasagne s brokolicí a kuřecím masem
Těstoviny uvaříme a propláchneme studenou vodou (nebo pokropíme olejem). Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Přidáme kari a nakrájené čínské... více o Těstoviny na kari
Masová omáčka: na trošce oleje opražíme posekanou cibuli, přidáme mleté maso, cca po 5 minutách přidáme rajské protlaky. Osolíme, opepříme, přidáme... více o Špenátové lasagne
Dáme vařit špagety. Než se uvaří, nakrájíme slaninu na kostičky a zpěníme na pánvi, přidáme sůl, pepř, smetanu, petrželku a trochu parmezánu.... více o Spaghetti alla Carbonara
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a opečeme na pánvičce. Když jsou nudličky hotové vlijeme smetanu přidáme kečup a lisovaný česnek. Zahustíme lehce... více o Rychlé těstoviny po italsku
Dáme vařit těstoviny. Zatímco se vaří, anglickou slaninu nakrájenou na kostičky vypečeme na pánvičce, aby slanina pustila tuk a kostičky bylo opečené... více o Bleskové sýrovo-ořechové těstoviny
Hlávku zelí rozkrojíme a vykrojíme košťály. Pak ještě rozkrojíme na čtvrtky a ty nastrouháme na okurkovém (slzičkovém) struhadle. Rozpustíme tuk a na... více o Těstoviny se smaženým zelím
Dáme vařit nudle, chléb namočíme do mléka, přidáme rozsekané ořechy, sýr, olej, česnek a nakoec už uvařené nudle. Vše smícháme!... více o Nudle PESTO
Kuřecí řízky nakrájíme na kousíčky a naložíme do směsi z hořčice, sojové omáčky a trochy oleje. Přidáme provensálské a grilovací koření. Dáme asi na... více o Těstovinový salát VII.
Gnocci: uvaříme dle postupu nebo v případě, že jsme nesehnali polotovar, připravíme z haluškového těsta malé nočky a dle návodu uvaříme. <BR>Omáčka:... více o Gnocchi se špenátovou omáčkou
Rozpálíme trošku oleje a mleté maso na něm osmahneme, zaprášíme moukou a přidáme rajský protlak a podlijeme vodou, aby směs měla řídkou kašovitou... více o Boloňské špagety
Těstoviny uvaříme jen v mírně slané vodě (po uvaření by neměly chutnat slaně), propláchneme studenou vodou. Mezitím nakrájíme cibulku na dobná kolečka... více o Anglický těstovinový salát
Rýži uvaříme, jemně nasekanou cibuli zpěníme, přisypeme mletou papriku a zamícháme. Na cibulový základ s paprikou vložíme maso pokrájené na menší... více o Rizoto s masem
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu a necháme vychladnout. Smícháme se steril. zeleninou Kunovjanka (bez nálevu), vmícháme majolku, dochutíme... více o Těstoviny á la Kunovjanka
V jednom hrnci dáme do vařící osolené vody vařit špagety. Do druhého hrnce dáme na kostičky nakrájenou slaninu a až se vyškvaří přidáme nakrájenou... více o Špagety s nivou II.
Na pánvi osmahneme maso, přidáme zeleninu a žampióny a zakapeme sojovou omáčkou, přidáme asi 4 lžíce vody a necháme chvilku dusit. Mezitím uvaříme... více o Čínské nudle s masem a žampióny
Zeleninu vyndáme z mrazáku. Nakrájíme cibuli a necháme ji na velké pánvi na oleji zesklovatět, mezitím rozpustíme masox nebo jiný bujón - dle chuti ve... více o Zeleninové rizoto II.
Těstovinová vřetena uvaříme se slané vodě do měkka, kuřecí prsíčka zprudka orestujeme na oleji pokrájená na kostičky, rajčata rovněž nakrájíme na... více o Zapékané těstoviny s kuřecím masem a hráškem
Na velké pánvi osmahneme na jemno nakrájenou cibulku do zlata a přidáme na kousíčky nakrájené rajče. Maso nakrájíme na kousky a promícháme s hořčicí,... více o Těstoviny s kuřecím masem
Rajské přelijeme vařící vodou a oloupeme. Nakrájíme je na kostičky do kastrolu spolu s posekaným česnekem a ostaními ingrediencemi (tavený sýr ... více o Výborná omáčka na špagety
Těstoviny uvaříme. Do pánve dáme špagetku, kečup, chilli a sůl. Kyž začne bublat vložíme celý tavený sýr. Znovu přivedeme k varu a mícháme dokud se... více o Těstoviny dvou studentů
Špagety uvaříme dle návodu na obalu. Na pánvi osmahneme na másle cibuli, pak přidáme česnek a šunku, osmažíme, přidáme apetito, důkladně promícháme až... více o Špagety z koleje