Těstoviny jsou italského původu a existují ve vaječné a bezvaječné variantě. Liší se typem použité mouky a také tvary, které jsou vhodné podle typu jídla. Specifickým druhem těstovin jsou tortellini, které jsou plněné masovou, zeleninovou nebo sýrovou náplní.
Zatímco flíčky se tradičně používají na klasické zapékané šunkofleky, lasagne jsou přímo určené na zapékané vrstvené pokrmy. Některé těstoviny jsou lepší s ohledem na přilnavost omáčky, zaleží tedy třeba u typů nudlí, na omáčce, podle které je dobré zvolit vhodný druh těstoviny.
Rizota jsou také původem italská. Pokrm z rýže se podává jako hlavní chod, ale lze se setkat i s podáváním coby přílohy. České rizoto se od tradičního italského rizota podstatně liší.
Vejce rozšleháme ve vodě a s moukou vypracujeme hladké těsto, které necháme v mikrotenovém sáčku asi 20 minut odležet. Pak těsto rozválíme na hladkou... více o Celozrnné nudle
Ze špenátu odstraníme řapíky a listy hrubě pokrájíme. V hrnci mírně podlejeme vodou a udusíme. Cibuli očistíme, jemně pokrájíme, osmažíme na oleji a... více o Musaka se špenátem
V hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme šalotku nakrájenou nadrobno a česnek vcelku. Na mírném ohni chvíli restujeme, pak odstraníme česnek a... více o Těstoviny s ricottou a rajčaty
Růžičky brokolice uvaříme v neslané vodě(15 minut). Poté vložíme do mixéru, přidáme 2 lžíce oleje, vývar, ricottu, osolíme, opepříme a rozmixujeme.... více o Těstoviny s brokolicí, ricottou a ořechy podle Barilly
Rajčata nařízneme a spaříme v horké vodě, poté oloupeme a nakrájíme na kousky. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, dáme smažit oloupaný celý česnek.... více o Špagety alla puttanesca
Na trošce rozpáleného oleje orestujeme pokrájenou slaninu. K ní přidáme orestovat pokrájené plátky očištěných žampionů, nakrájené cibulky(trochu... více o Rybí směs s těstovinami
Guanciale nakrájíme na proužky a opečeme v nepřilnavé pánvi na mírném ohni společne s papričkou. Nepřidáváme žádný tuk, guanciale nám jej pustí.... více o Špagety all'Amatriciana
Těstoviny dáme vařit do vroucí osolené vody s kapkou olivového oleje. Když mají požadovanou tvrdost (al dente ci měkčí-podle gusta) tak slijeme,... více o Těstoviny s mascarpone, gorgonzolou a rukolou ...
Brambory oloupeme, pokrájíme a uvaříme v osolené vodě, scedíme. Použít můžeme i brambory uvařené ve slupce, které oloupeme a pokrájíme. Na větší pánev... více o Smažené česnekové brambory s těstovinami
Zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno, v pánvi rozehřejeme olej a zeleninu krátce orestujeme. Přidame hrášek, zalijeme cca 100 ml horké vody, osolíme... více o Prosté těstoviny s hráškem 2
Párky nakrájíme na špalíčky které "propícháme" špagetami. Takto poupravené špagety vaříme dle návodu. Narazila jsem na tento způsob přípravy na... více o Špagetové chobotnice
Guanciale (sušená slanina) nakrájíme na kostičky. Špagety dáme vařit dle návodu, mezitím v pánvičce osmahneme Guanciale za občasného míchání dozlatova... více o Spaghetti Carbonara – La ricetta tradizionale
Prosciutto Cotto nakrájíme na čtverečky. Chlazené (ne sušené) tortelloni - tedy větší verze tortellini - vlastního výběru, nejlépe však plněné masem... více o Tortelloni alla panna
Na trošce oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dozlatova, pak k ní přidáme slaninu a také orestujeme. Přidáme zelí, cukr, sůl a pepř dle chuti,... více o Lasagne se slaninou a kyselým zelím
Těstoviny uvaříme v osolené vodě s kapkou oleje. Když mají požadovanou tvrdost, tak je slijeme (neproplachujeme!) a ihned smícháme s máslem, na kousky... více o Těstoviny, máslo, šalvěj,...
Špagety uvaříme podle návodu na obalu. Mezitím na pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém orestujeme plátky česneku a jemně pokrájenou feferonku ... více o Špagety aglio olio
Uvaříme řídký bešamel: do kastrůlku dáme mléko a pomalu za stálého míchání přidáváme kašicku z mouky (tu jsme si předem řádně rozmíchali v části mléka... více o Lasagne s mangoldem v bešamelu
Ve větší pánvi rozehřejeme cca 2 lžíce oleje a orestujeme cibuli, mrkev, řapík, celý česnek a pár lístků šalvěje (vše nakrájeno na drobno). Zalijeme... více o Cizrna s tuňákem a šalvejí
Těstoviny dáme vařit do vroucí osolené vody s trochou oleje. Ve větší pánvi osmahneme na troše oleje nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme maso,... více o Těstoviny s masem na šafránu a fenyklu
File opláchneme, případně odstraníme kůži a nakrájíme na malé kousky. Šalotku nakrájíme na jemno. V hrnci rozehrřejeme trochu oleje, kousek másla a... více o Krémové rizoto s lososem
Cibuli pokrájíme a orestujeme na trošce rozpáleného oleje. Mleté maso dáme k cibuli, orestujeme, přidáme protlak, gyros koření, cukr, rozetřený česnek... více o Cuketové lasagne
V hrnci na olivovém oleji osmahneme celé stroužky dozlatova. Mezitím spaříme rajčata horkou vodou oloupeme a nakrájíme na kousky. K česneku přidáme... více o Špagety Pomodoro
V osolené vodě si uvaříme květák. Vytáhneme a v téže vodě si uvaříme těstoviny. Slaninu a květák si nakrajíme na malé kousky. V míse smícháme uvařené... více o Těstoviny zapečené s květákem a slaninou
Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji. Přidáme cuketu, kterou jsme zbavili slupky a jadérek a nakrájeli na menší kostičky. Dále do hrnce vložíme... více o Cuketové špagety
Těstoviny si uvaříme podle návodu na obale. Mezitím si nakrájíme česnek, balkánský sýr a klobásky. Klobásky na půlměsíčky. Na pánvi rozehřejem trochu... více o Zapečené těstoviny s rajčaty, klobáskou a balkánem
Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje. Na něm zlehka osmahneme na drobno pokrájenou cibuli. Na cibuli nasypeme mraženou zeleninu, přidáme utřený česnek,... více o Smažené špagety se zeleninou
Na jemno nastrouhané zelí prosolíme a necháme asi 1 hodinu vypotit. Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle do zlatova, přidáme zelí, přibližně lžičku... více o Flíčky se zelím
Potřebné množství hub si nejlépe přes noc namočíme do studené vody. Na olivovém oleji osmahneme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme pokrájené houby,... více o Těstoviny s houbami a kapustou
Vlasové nudle vsypeme do vroucím vody a vaříme 2-3 minuty, slijeme. V míse smícháme vejce, mouku, prolisovaný česnek, majoránku, kmín, pepř a sůl.... více o Nudláky
Do vody přidáme všechno koření a osolíme ji. Kdo nemá rád v omáčce plovoucí kuličky, může koření zabalit do gázy, která se pak i s obsahem vyhodí.... více o Rajská omáčka s hovězím
Na malém množství oleje osmahneme na kostičky nakrájenou cibulku, po zpěnění přidáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a po zhnědnutí přidáme... více o Senzační houbové špagety
Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě se lžící oleje. Pak scedíme. Jemně pokrájenou cibuli osmažíme na trošce oleje, přidáme zpěnit nasekaný... více o Bezmasé těstoviny - výborné
Uvařené těstoviny promícháme se lžičkou rostlinného oleje a necháme vychladit. Krabí tyčinky zbavíme fólie, dáme do misky, přelijeme horkou vodou,... více o Těstovinový salát s celerem a krabími tyčinkami
Ve vroucí osolené vodě vařte artyčoky asi 10 až 15 minut tak, aby ještě zůstaly pevné. Sceďte a zprudka zchlaďte v ledové vodě. Podélně je rozpulte a... více o Tagliatelle se smaženými artyčoky a parmazánem
Těstoviny dáme vařit do vroucí osolené vody. Rajčata omyjeme a nakrájíme na kostičky. Olivy nakrájíme podélně na kousky. Z tuňáka slijeme olej a... více o Těstoviny alla mediterranea
Uvaříme těstoviny. Mezitím si na oliv. oleji mírně osmahneme pórek, papriku aby byla křupavá. Přidáme tuňáka (bez oleje či vlastní šťávy). Bazalku,... více o Těstoviny s tuňákem X
1) Uvařte těstoviny v osolené vodě, nejlépe al-dente. 2) V druhém hrnci (pánvi) zahřejte rajčatové pyré, přidejte špetku soli, pepře, oregana a lžíci... více o Spaghetti Gorgonzola
Ve velké pánvi rozehřejte asi půl lžíce olivového oleje a osmažte na něm šunku, nakrájenou na drobné nudličky. Dejte stranou. Na pesto promíchejte... více o Zelené špagety
Těstoviny dáme vařit do osolené vroucí vody. Ricottu s pestem smícháme v misce, před slitím těstovin přimícháme 4-5 lžic horké vody z těstovin. Můžeme... více o Těstoviny s ricottou a pestem
Hrášek a rajčata opláchněte. Houby očistěte a nakrájejte na čtvrtky, pažitku nadrobno. Kuřecí maso opláchněte, osušte a nakrájejte na proužky.... více o Těstoviny se zeleninou a kuřetem
Postavíme si vodu na těstoviny, lehce osolíme a přidáme kapku oleje. Kuřecí maso opláchneme a nakrajíme na malinké nudličky. Přidáme na kostičky... více o Luxusní špenátové gnocchi s kuřecím, nivou a smetanou
Množství kterékoli z ingrediencí je možné upravit podle počtu osob nebo podle chuti. Špagety vaříme 10min v osolené vodě (je možno přidat trochu... více o Mumíní zapečené těstovinky
Uvaříme řídký bešamel: do kastrůlku dáme mléko a pomalu za stálého míchání přidáváme kašicku z mouky (tu jsme si předem řádně rozmíchali v části mléka... více o Lasagne s pestem, ricottou a sušenými rajčaty
Rýžový papír nechte ve vodě, až změkne a dá se tvarovat. Kuřecí prsa semelte s banánem a najemno nasekanou chilli papričkou. Směs složte na rýžový... více o Cha-Zu-Rha (kuřecí rolka)
Nejdřív si připravte česnekový dresink. V kastrůlku s nepřilnavým povrchem smíchejte cukr a česnek se lžící vody. Ma mírném ohni zahřívejte, až se... více o Pikantní kuřecí salát
Uvaříme těstoviny dle návodu. Po uvaření scedíme a propláchneme studenou vodou (u kvalitních těstovin nemusíme) Na pánvi rozehřejeme máslo (olej).... více o Levná těstovinová večeře
Na oleji osmažit cibuli do zlatova. Přidat kostičky masa osolit opepřit očesnekovat a dusit ve vlastní šťávě. Pokud se připéká doléváme horkou vodu.... více o Špagety se špenátem II.
Těstoviny uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme, zakápneme lžící oleje, promícháme a necháme vychladnout. Zeleninu použijeme dle vlastního výběru.... více o Těstovinový salát s nakládanou zeleninou a zakysanou smetanou
1) Na oleji zpěníme cibulku. Na zpěněnou cibulku přidáme kuřecí prsíčka nakrájené na kostičky. Prsa orestujeme, podlijeme vodou a necháme dusit asi 30... více o Chanso omáčka na špagety
Na drobno nakrájenou cibulku zpěníme na oleji. Přidáme na kostky nakrájené vepřové maso a zprudka orestujeme. Po zatáhnutí jej posypeme sladkou... více o Omáčka na špagety od babičky