Jde v podstatě o klasické řízky. Vtip je v tom, že do strouhanky najemno nastrouháme tvarůžky. Takže maso naklepeme, osolíme, obalíme v mouce, v... více o Voňavé řízky
Z kvasnic, cukru, mléka necháme vzejít kvásek, a vypracujeme těsto. Necháme vykynout. Těsto rozdělíme na pět bochánků a postupně je rozválíme. Každou... více o Martiny
Pokud máme houby zavařené dáme nejdříve vařit brambory se solí a potom přidáme houby (pokud máme houby čerstvé dáme vařit houby a potom přidáme... více o Jihočeská kulajda
Do kastrůlku dáme cukr, koření, citrónovou a pomerančovou kůru nakrájenou na menší kousky a za stálého míchání zkaramelizujeme do středně hnědé barvy.... více o Ostravská vařonka II.
Metličkou trochu prošleháme cukr, vejce, rozpuštěnou Heru a tekutý med. Mouku prosijeme, přidáme koření a jedlou sodu, promícháme, přidáme tekutou... více o Opavské perníčky
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky asi tak 3 cm na 1 cm. Osolíme a dáme na rozpálený olej jemně osmahnout, posypeme moukou lehce, promícháme a za... více o Kuře Jájina
Těsto: smícháme všechny ingredience, těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech nebo pečicí papír, pokladame ovocem. Drobenka: smíchat všechny... více o Borůvkový koláč s drobenkou
Cibuli jemně nakrájíme a společně s brokolicí na růžičky opečeme na oleji. Zalijeme vodou, přidáme brambory, česnek a koření. Necháme vařit do... více o Brokolicová polévka s brambory
Buřty a cibuli oloupeme a nekrájíme na kolečka. Papriky očistíme a nakrájíme na menší kousky. Ocet svaříme s vodou a pivem, přidáme sůl, cukr a koření... více o Pikantní nakládané buřty
Do hrnce dáme na kostičky nakrájený bůček a osmahneme. Pak přidáme všechnu nakrájenou zeleninu a žampiony, zase osmažíme, osolíme, opepříme a zalijeme... více o Selská pivní polévka
Na sádle osmahneme cibuli, jen zesklovatět, přidáme klouzky, sůl, kmín a necháme vydusit pod pokličkou až na tuk. Přidáme smetanu a necháme krátce... více o Klouzci na smetaně
Omyté, vypeckované ovoce pomeleme, nakrájíme nebo nasekáme - záleží jeké chceme mít v marmeládě kousky. Vložíme do pekárny, přidáme želírovací cukr a... více o Marmeláda v pekárně
Cibuli nadrobno nakrájíme, osmahneme na oleji, přidáme na kousky nakrájená kuřecí prsa, necháme chvíli restovat. Přidáme na kostky nakrájený salám,... více o Rychlá znojemská
Maso odblaníme a prošpikujeme. Očištěnou zeleninu nakrájíme na kousky, citrón omyjeme a nakrájíme na kolečka. Smícháme ve velké míse, přidáme koření,... více o Svíčková podle maminky
Oloupeme hrušky, necháme však slupku asi 1 cm nad stopkou. Vykrojíme jádřinece. V ploché nádobce uvedeme do varu sirup a hrušky v něm kolmo postavíme... více o Hrušky Krásná Helena
Smícháme smetanu, jogurt, cukr. Přidáme kousky nakrájených jahod. Piškoty jednotlivě máčíme v černé kávě. Klademe je vedle sebe na dno kompotových... více o Jahodové tiramisu po česku
Maso nakrájíme na hrubší nudličky, smícháme se všemi ingrediencemi (kromě oleje) a necháme 2-3 dny v ledničce odležet. Pak smažíme na oleji jako... více o Švej-žu-žu po česku
Do papiňáku dáme vařit omyté jazyky s bobkovým listem,novým kořením, 1-2 lžičkami soli, 3 kuličkami pepře a mraženou zeleninou. Po uvaření vyjmeme... více o Jazyková svíčková
Rohlíkům odkrojíme špičku, rukojetí vařečky vytvoříme otvor a vložíme do něj tyčinku obalenou v koření. Špičku rohlíku vrátíme na místo, případně... více o Hot dog from Olomouc
Do mouky a cukru se špetkou soli vlijeme mléko, do kterého jsme vmíchali droždí, žloutky, přidáme olej a vypracujeme vláčné těsto. Necháme na teplém... více o Valašské frgály s borůvkami
Pohanku zalejeme horkou vodou a necháme nabobtnat. Kroupy uvaříme dle návodu. Na oleji osmahneme nakrájenou cibulku, přidáme předem namočené houby,... více o Pohankový kuba
Z mouky, tuku, 3 žloutků, vanilkového cukru a prášku do pečiva vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočinout. Pak jej rozprostřeme na kulatý... více o Koláč rybízáč
Plátky naklepeme, osolíme, opepříme, natřeme hořčicí a lehce obalíme moukou. Narychlo osmahneme na pánvi, aby se maso zatáhlo. V hrnci na oleji... více o Znojemské vepřové plátky
Do hrnce nalejeme vodu s oloupanými a nakrájenými brambory, bobkovým listem a novým kořením. Vše přivedeme k varu, až se tak stane, zahustíme moukou.... více o Včelenské kyselo
Vypracujeme těsto husté jako na bramborové knedlíky, vyválíme, vykrajujeme kolečka (nebo libovolné tvary) a pečeme na plechu v troubě.... více o Jihočeské zelňáky podle Věry Martinové
Utřeme žloutky s mletým cukrem a vodou do pěny. Pak přidáme mouku a sníh. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě... více o Jahodové řezy IV.
Brambory omyjeme (i se slupkou), nakrájíme na čtvrtiny či osminky, rozložíme na plech s pečícím papírem a pečeme dle druhu brambor asi 1/2 hodiny,... více o Šmakoun se sezamem
Mleté maso smícháme se všemi přísadami, vytvarujeme karbanátky, které obalíme ve strouhance. Karbanátky zprudka opečeme na pánvi na trošce oleje, pak... více o Zapékané karbanátky II.
Troubu rozehřejeme na 200 °C. Maso osolíme a vložíme do pekáče. Oloupanou cibuli přepůlíme, nakrájíme na nudličky a obložíme jimi maso na pekáči.... více o Maso v cibuli
Květák rozebereme na růžičky, uvaříme skoro do měkka, poté scedíme. Rohlíky nakrájíme na plátky, klobásku na kostičky. Do vymazaného pekáče uložíme... více o Květáková žemlovka
Zelí nakrouháme na tenké proužky, cibuli nakrájíme na kostičky, přidáme strouhaný křen a ostatní ingredience, důkladně promícháme. Napěchujeme do... více o Ivanovický vitamínový salát
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a v rozpáleném oleji opékáme do měkka. Před dokončením přidáme k masu na nudličky nakrájenou cibuli,... více o Hněv blanických rytířů
Krupky spaříme a uvaříme doměkka v osolené vodě s kmínem a trochou sádla. Na cibulce podusíme houby a vše smícháme dohromady. Okořeníme prolisovaným... více o Štědrovečerní kuba z Domažlic
Maso i droby pokrájíme na kousky, jazyk spaříme a povrch sloupneme. Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso, osolíme, promícháme... více o Řeznický guláš
Uděláme kvásek a zaděláme tužší těsto. Děláme bochánky s náplní máku a jablek velikosti menších koblih které upečeme. 3 až 4 den bochánky dáme na... více o Peciválky II.
Část sádla a slaninu pokrájíme ostrým nožem na kostky 1,5-2cm, dáme do hrnce, trochu podlejeme vodou a za častého míchání na mírném ohni vaříme. Když... více o Škvarky
Jogurt rozšleháme v míse s krupicovým cukrem, vejci a olejem, přidáme mouku prosátou s kypřícím práškem, vanilínovým cukrem a vše lehce promícháme.... více o Jogurtový švestkový koláč
Meruňky rozemeleme s odstopkovaným angreštem. Cukr smícháme s Gelfixem a přidáme spolu s badyánem k namletému ovoci. Směs přivedeme k varu a za... více o Meruňkovo-angreštová marmeláda
Všechnu cibuli nakrájíme na plátky, slaninu na kostičky, dáme na rozpálené sádlo a osmažíme dozlatova. Přidáme mouku, kmin, orestujeme a zalejeme... více o Česká cibulačka
Syrové kuře osolíme a břišní dutinu vymažeme rozetřeným česnekem se solí (alespoň jednu paličku). Z plátků šunky a sýra uděláme roličky, kterými... více o Brněnské kuře
Mouku smíchat s cukrem , práškem do pečiva a špetkou solí , nastrouhat tuk a zadělat vejci. Těsto nechat krátce v chladu odpočinout. Náplň - tvaroh... více o Meruňkový koláč s tvarohem
Starší chleba nastrouháme a pokapeme mlékem, aby nabobtnal. Kastrol vymažeme sádlem a poklademe vrstvou nabobtnalého chleba, osolíme, na to nasypeme... více o Chlebovník
Do kefíru zakvedláme vejce, rum, máslo, pak sypké přísady a nakonec oloupaná, na plátky pokrájená jablka. Na rozpáleném oleji v lívanečníku smažíme... více o Lívanečky Vlasty Buriana
Maso očistíme a nakrájíme na kostky. Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku, zamícháme a podlijeme. Vložíme maso,... více o Český guláš
Na větší části sádla zpěníme jednu nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme mletou sladkou papriku a na kostky pokrájené maso. Opečeme je po všech stranách... více o Znojemský guláš II.
Žemle nakrájíme na kostky, polijeme mlékem a necháme chvilku vsakovat. Pak vmícháme vejce, škvarky, sůl a dle potřeby krupici a propracujeme těsto z... více o Škvarkové knedlíky
Oloupané brambory nastrouháme najemno, přebytečnou tekutinu slijeme a do brambor rozklepneme vejce. Přidáme očištěnou, jemně nastrouhanou syrovou... více o Valašský tupec
Pomazánková másla, šlehačku a cukr vyšleháme v krém. Dno nádoby vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Na ně navršíme část krému. Postup ještě... více o Tiramisu po česku
Syrové oloupané brambory jemně nastrouhejte do misky a nechejte stát čtvrt hodiny. Pak je nechejte na cedníku okapat, přeložte zpět do misky, přidejte... více o Chlupaté knedlíky (ČR)
V pekáčku osmahneme 2 cibulky a vsypeme zelí. Navršíme křidélka a na ně plátky slaniny a posypeme grilovacím kořením. Pečeme přikryté a nakonec na 10... více o Kuře v zelí (ČR)