Recepty pro zvláštní příležitosti – postup přípravy, suroviny a více variant receptu
Pečení pro zvláštní příležitosti je vždy trochu jiné. Dost často je spojené s tradicemi a recepty, které používaly stejně i naše babičky. Vánoce, Velikonoce, ale třeba i svatební veselí, jsou událostmi, pro které se chystá něco speciálního, co se jindy během roku nikdy nepeče.
Vánočky se v domácnostech pletou většinou jen před Vánoci, když už je cukroví nachystané v krabičkách ve spíži, jak vyklopit beránka z formy zase všichni promýšlí na jaře. Svatební koláčky možná mnozí neupečou jednou za rok, ale jen jednou za život.
Je to zkrátka pečení pro zvláštní příležitost, která si zaslouží více péče než kdy jindy. A aby byl výsledek perfektní, je třeba vždy vybrat jen ten správný recept, který zajistí, že se vše povede, jak má, hned na první pokus.
Nejprve si připravíme kvásek. Droždí necháme vzejít v mléce se lžící cukru.
Poté prosejeme do mísy mouku se špetkou soli. Přidáme cukr, žloutky,...
více o Velikonoční jidáše - krok za krokem
Máslo vyšleháme do pěny, zašleháme postupně cukr, vejce, citronovou kůru. Pak po malých dávkách rum a opět vyšleháme. Vmícháme tvaroh a prosijeme...
více o Vánoční štola
Mouku se solí prosijeme do mísy, přidáme cukr a příchutě, doprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme žloutky. Kvasnice rozetřeme se lžící cukru,...
více o Domácí vánočka
Všechny uvedené ingredience smícháme, vypracujeme těsto a uděláme podlouhlý válec o průměru asi 5-10 cm. Položíme na pečící papír šikmo, protože nám...
více o Štola
Všechny sypké přísady smícháme, přidáme vejce, šlehačku a nastrouhanou citronovou kůru, vše dobře promícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy ...
více o Velikonoční beránek - fofr
Kvásek připravíme ze 100 ml vlažného mléka, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky a v teple necháme vzejít.
Máslo, vanilkový...
více o Velikonoční věnec
Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, špetku soli a trochu mouky, necháme vykynout kvásek.
V míse smícháme mouku, přidáme rozpuštěný tuk,...
více o Velikonoční mazanec
Mrkev jemně nastouháme. Umícháme do krému žloutky s cukrem, přidáme citronovu kůru a šťávu. Promísíme mandle, kypřící prášek a vmícháme do krému....
více o Velikonoční mrkvový beránek
Margarín a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, usekaná ořechová jádra a citronovou kůru. Formu na beránka...
více o Velikonoční beránek z tvarohového těsta
Cukr, celá vejce, žloutky a vanilkový cukr třeme do pěny asi 30 minut. Potom přidáme citronovou šťávu, tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku a zlehka...
více o Velikonoční beránek
Z mouky, tvarohu, másla, cukru, vajec (příp. mléka, když máme jen 1 tvaroh), vanilkového cukru, vajec namočených rozinek i s rumem a oběma prášky...
více o Velikonoční tvarohový mazanec
Droždí rozmícháme se lžící cukru, dvěma lžícemi mouky a trochou vlažného mléka a necháme na teplém místě vykynout. Změklé máslo napěníme s cukrem,...
více o Máslová vánočka
V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo, vykynuté droždí (v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a...
více o Babiččina vánočka
Mouku prosijeme do mísy, utvoříme důlek, vložíme rozdrcené droždí, posypeme cukrem, zalijeme malým množstvím vlažného mléka a lžičkou promícháme s...
více o Domácí pletýnky, rohlíky, žemle