Sushi je lehké a zdravé jídlo, které má celou řadu výhod především díky dokonalému složení surovin. Rýže je nízkokalorická a bezlepková. Ryby obsahují mnoho minerálů, vitamínů a v syrové podobě si veškeré tyto látky uchovávají. Mořské řasy jsou zase superpotravinou, která je zdravá a omlazující. Wasabi křen je antibakteriální přísadou a nakonec nakládaný zázvor, který podporuje trávení a posiluje imunitu. Často se také používá avokádo, které je antioxidantem plným vitamínů.
Sushi existuje více druhů. Základem je 7 typů kousků (které však mají další rozdělení podle přípravy a přísad). Je to sushi maki, které je nejzákladnější podobou. Uramaki, kterému se říká obrácené sushi, protože řasa nori a ryba je obalená v rýži - dobře známá je konkrétní kalifornská rolka a je to nejaponský druh sushi.
Další známým druhem je nigiri, které není smotané do válečku, ale na rýžový váleček je zpravidla ryba a další suroviny položená. Sashimi je sushi bez rýže a tvoří ho jen syrové plátky ryby. Chirashi je typem sushi salátu a temaki je zase jakýmsi vlastním celým kornoutkem z řasy plněným dle svého. Posledním základním druhem sushi je gunkan, která se pod krajem řasy plní kaviárem z lososa nebo létajících ryb.
Pro přípravu sushi je většinou potřeba základní set surovin - mořská řasa nori, sushi rýže, rýžový ocet, nakládaný zázvor, sójová omáčka a podložka na balení sushi. Další suroviny se liší podle typu sushi, ale většinou se jedná o zeleninu a čerstvé ryby.
Z těchto všech ingrediencí, které jsou vypsané v receptu, Láďa Hruška vytvořil celkem tři různé varianty. Začátek je ale pro všechny varianty stejný -... více o Toustové sushi dle Ládi Hrušky
Rýže: Rýži necháme ve studené vodě cca hodinu odležet, potom přecedíme a omýváme, dokud nestéká čirá voda. Dáme do vroucí vody a vaříme cca 15 minut.... více o Domácí sushi
**Příprava rýže** Základem sushi jsou nejen kvalitní ingredience, ale především správně uvařená rýže. Pokud se rýži naučíte správně dochutit, 80%... více o Sushi pro začátečníky
Rýži důkladně propláchneme. Uvaříme ji 1:2 hrncích vody na mírném ohni asi 15 minut přikrytou pokličkou. Rýži klidně necháme trochu rozvařit. Občas... více o Sushi s lososem
Nejdříve si uvaříme rýži. Klidně ji nechat trochu rozvařit, než aby byla nedovařená. Rýži necháme zchladnout. Až je rýže vlažná vmícháme do ní opatrně... více o Sushi
Tento recept jsem si vymyslela, když jsem měla ohromnou chuť na japonské mlsky a málo financí. Využívá ingredience, které jsou běžně k dostání v... více o Hybridní sushi
Vařenou rýži smícháme se sýrem, solí, pepřem a pažitkou. Plátky šunky potřeme pastou wasabi (ev. křenovou pastou) na to vrstva směsi z rýže a... více o Sushi po česku
Ryby opláchněte, nakrájejte na zhruba 5 cm dlouhé kousky a vysušte. Makrely osolte, opepřete, přidejte sójovou a rybí omáčku a olej. Nechte zhruba... více o Karamelizovaná ryba v hliněné nádobě
Kuskus nasypeme do misky a zalijeme dle návodu na obalu buď horkým vývarem nebo vodou a necháme nabobtnat pod pokličkou. Zeleninu volíme z více druhů:... více o Kuskus se zeleninou a tuňákem
Z oleje, citronové šťávy i kousků citronové kůry (postačí pár hoblinek žluté kůry) nasekaného česneku a bylinek vymícháme v hlubokém talíři marinádu,... více o Losos (nejen) v bylinkách
Uzeného lososa natrhejte a vložte do robota s noži. Kopr nahrubo nasekejte. Dvě třetiny přidejte k lososovi, zbytek odložte stranou. Citrony omyjte. Z... více o Paštika z uzeného lososa
Tresku z obou stran osolte a zlehka opepřete a poprašte paprikou. Zabalte ji do plátků slaniny a převažte provázkem. Na olivovém oleji z obou stran... více o Treska se žampiony ve slanině
Na másle orestujte nastrouhanou kořenovou zeleninu a nasekanou cibuli. Přidejte koření, kolečka citronu a kůru, ocet a nechte odpařit. Zasypte cukrem,... více o Kapr načerno
Kapra osolte, opepřete a obalte v mouce, poté v rozšlehaném vejci smíchaném se smetanou a petrželkou a nakonec ve strouhance. Smažte na oleji z obou... více o Kapr v trojobale
1. Naporcujte kapra. Z hlavy odstraňte žábry pomocí kuchyňských nůžek. 2. Kapří hlavu a skelet přendejte spolu s očištěnou a na menší kousky nakájenou... více o Rychlá rybí polévka
Hlavy a odřezky pstruhů i s kořením zalijte 1 litrem vody a 15 minut povařte. Na másle orestujte nasekanou cibuli a nakrájenou kořenovou zeleninu, pak... více o Polévka ze pstruha
Naložení ryby Rybu rozmrazíme, osušíme a vložíme do misky. Smícháme lisovaný česnek, balsamico, olivový olej a med a přidáme k rybě (bez soli, ryba by... více o mahi mahi na medu
Čočku před vařením alespoň na 4 hodiny namočte do studené vody - lze ji sice uvařit doměkka i bez této procedury, ale pak je třeba počítat s tím, že... více o Čočkový salát s treskou
Maso omyjte a osušte kuchyňskou papírovou utěrkou. Nakrájete na asi 1 cm silné plátky. Zelí nakrouhejte. Šalotku nakrájejte na tenké kroužky. Bazalku... více o Lososové sashimi
Lososa očistěte. Papáju oloupejte a rozpulte. Vydlabejte semínka a nakrájejte ji na měsíčky. Limetku omyjte a nakrájejte na nudličky. Meduňku a kari... více o Filety z lososa s papájou
Brambory oškrábejte, nakrájejte na kousky a uvařte doměkka v osolené vodě. Sceďte a rozšťouchejte na kaši. Nechte vychladnout. Lososa očistěte a... více o Lososové krokety s kokosem
Droždí s cukrem rozpusťe v mléce. Vmíchejte mák, obě mouky, špetku soli, vejce a metlou prošlehejte do hladkého těsta. Nechte asi 30 minut odpočinout,... více o Losos s blinami a řepou
Lososa omyjte a osušte. Z půlky citronu nastrouhejte kůru, šťávu vymačkejte z celého. Dejte do misky. Vmíchejte olivový olej a lososa ponořte do... více o Snadný marinovaný losos
Rýžové papíry namočte do vody. Až změknou, rozložte je vedle sebe, osušte a 4 z nich posypte kokosem a sezamem. Přikryjte zbylými papíry a přimáčkněte... více o Losos na pomerančích
Lososa rozdělte na filé a z obou stran posypejte solí, pepřem a zakápněte citrónem. Společně se zeleninou dejte rybu do parního hrnce nebo do... více o Losos na páře s restovanou zeleninou
Šalotky nakrájejte na tenké proužky. Česnek nasekejte najemno. Obojí zpěňte na olivovém oleji. Odložte. Koriandr nasekejte nahrubo. 4 filety položte... více o Plněný mořský vlk
Vývar přiveďte k varu a přidejte rooibos. Vařte asi 10 minut, pak sceďte a udržujte jej horký. Cibukli nakrájejte najemno a zpěňte na oleji,... více o Rooibosové risotto s lososem
Na oleji orestujte naskenou šalotku se stroužky česneku, který potom vyndejte. Přidejte nasekanou čekanku, orestujte a přisypte rýži. Promíchejte,... více o Pstruh na čekankovém risottu
Rybí maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, které osolíme, okořeníme, zaprášíme solamylem a osmažíme zprudka na nepřilnavé pánvi s rozpáleným olejem.... více o Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Steaky (filety) očistíme, osušíme a potřeme marinádou, kterou jsme si v hlubokém talíři umíchali z citronové šťávy, soli a pepře (dle chuti), oleje,... více o Rybí steak
V mixéru rozmixujte maso. Přidejte na jemno nakrájenou cibulku, vejce, worcestrovou omáčku, sůl podle chuti a parmazán a smíchejte. Na pánvi... více o Lososové 'kroketky'
Rýžové nudle namočíme na 3 minuty do osolené vody. V té samé vodě poté uvaříme a scedíme. Ve druhém hrnci uvaříme v osolené vodě mraženou zeleninovou... více o Rýžové nudle s česnekovou zeleninou a tuňákem
Do hrnce namočíme na 3 minuty rýžové nudle, které si nejlépe nalámeme na malé kousky. Poté tu samou vodu osolíme a v té samé vodě nudle vaříme 2-3... více o Rýžové nudle se zeleninou a tuňákem
Těstoviny uvaříme v osolené vodě. V tomto případě kupuji těstoviny celozrnné žitné. Scedíme a dáme do misky. Poté si uvaříme zelené fazolky v osolené... více o Těstovinový salát s tuňákem a fazolkami
Maso pokrájíme na nudličky, okořeníme, promícháme a necháme krátce odležet. Přidáme vejce, solamyl a sůl dle chuti, promícháme a nudličku po nudličce... více o Tandoori masové nudličky - minutka
Pokud máme lososa a krevety mražené, dáme rozmrazit a scedíme vodu. Brambory oloupeme, uvaříme ve slané vodě, rozmačkáme v míse a necháme chladnout.... více o Fishcake
Kousky lososa jemně zaprášíme moukou a vložíme na pánev s rozehřátým máslem. Maso posolíme, posypeme kmínem a opékáme z obou stran dozlatova. Když je... více o Losos s bylinkovou omáčkou