recept na štrůdl nebo závin – postup přípravy, suroviny a více variant receptu
Štrůdl nebo závin se dělá většinou z listového těsta a je plněn strouhanými jablky, skořicí, oříšky a rozinkami. Náplň se zamotá do těsta a po upečení se krájí na kousky, které se mohou konzumovat samotné nebo se šlehačkou či zmrzlinou.
Kromě klasického jablečného závinu se připravuje běžně makový, tvarohový, ale také v kombinaci s některými dalšími druhy ovoce. Existují i slané varianty štrůdlu.
Utvoříme krásně tvárné těsto, rozválíme na utěrce.
Na náplň smícháme oloupaná a nastrouhaná jablka, skořici a posekané ořechy. Není třeba přidávat...
více o Dietní jablečný závin
Listové těsto vyválíme na obdélník, potřeme mlékem, posypeme cukrem, skořicí, ořechy a nasekanými rozinkami. Pevně svineme, na chvíli uložíme do...
více o Rychlé šneky
Z těsta vyválíme plát. Oloupaná jablka nakrájíme na malé kousky a pokapeme je citronovou šťávou. Nasekáme ořechy a smícháme je s medem. Přimícháme...
více o Slavnostní jablečný závin
Máslo, tvaroh a mouku zpracujeme v těsto, necháme asi 30 minut odpočinout. Potom vyválíme užší dlouhý plát, posypeme jablky, rozinkami, sekanými...
více o Tvarohový závin
Z piva, mouky a tuku (nastrouhaného nahrubo na struhadle) uhnětat těsto, jablka nakrájet na kousky (když jsou kyselá přidat cukr). Z těsta utvořit 2...
více o Štrůdl z piva
Celá vejce ušleháme s cukrem, přikapeme olej a přidáme mouku. Nalijeme na hodně vymaštěný a strouhanou houskou vysypaný papír a zvolna upečeme. Po...
více o KOKA roláda
Plát těsta vyválíme na velikost plechu a podél rozkrojíme na poloviny. Náplň uvaříme z mléka, vloček a strouhaných ořechů, ochutíme skořicí, cukrem,...
více o Ořechový závin se švestkami
Z bílků ušleháme tuhý sníh spolu s cukrem, vmícháme žloutky a mouku, nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, stejnoměrně rozetřeme a pečeme asi 8...
více o Celozrnná roláda s pohankovou náplní
jablka nastrouhame a promichame s skořici vcukrem,rozinkami,a vanilko.cukrem,listov.těsto rozvalime posipeme strouhankou a dame na nej jablka zabalíme...
více o Jabloví závin
Z uvedených surovin umícháme těsto, které necháme do druhého dne v chladničce. Oloupaná jablka nahrubo nastrouháme (máme-li kyselejší jablka můžeme...
více o Maminčin štrůdl