Štrůdl nebo závin se dělá většinou z listového těsta a je plněn strouhanými jablky, skořicí, oříšky a rozinkami. Náplň se zamotá do těsta a po upečení se krájí na kousky, které se mohou konzumovat samotné nebo se šlehačkou či zmrzlinou.
Kromě klasického jablečného závinu se připravuje běžně makový, tvarohový, ale také v kombinaci s některými dalšími druhy ovoce. Existují i slané varianty štrůdlu.
Závin se podává v teplé i studené variantě.
Rozválíme listové těsto na plát, potřeme kečupem. Plátky anglické slaniny opražíme. Na listové těsto klademe šunku, anglickou, posypeme oreganem a... více o Rychlý štrůdl pro mlsouny
Z bílků s cukrem a vanilkou ušleháme tuhý sníh, dobře do něj zašleháme žloutky, přidáme hladkou mouku, kakao a zlehka zamícháme. Rozdělíme na dvě... více o Banánová roláda
Vypracujeme vláčné těsto. Náplň maková: mléko svařte s cukrem a ostatními přísadami. Těsto rozdělte na 2 části a obě vyválejte na 2 placky tenké,... více o Makový závin II.
Droždí rozdrobíme ve 100 ml vlahého mléka a 1 lžičce cukru, přidáme do prosáté mouky s cukry solí a skořicí. Promícháme přidáme rozpuštěné máslo,... více o Makovo-tvarohový točeňák
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto, které rozdělíme na bochníky a vyválíme na tenký plát jako na klasický štrůdl. Klasický štrůdl se tahá... více o Levný štrůdl
Slané pečivo k vínu nebo jen tak: zpracujeme těsto, vyválíme plát, pomocí válečku přeneseme na plech (nemusí se vymazávat těsto je dost mastné),... více o Tvarohové těsto na slano i sladko
Listové těsto rozválíme na plát, strouhanku pomalu orestujeme dozlatova na másle a necháme ji úplně vychladnout. Potom ke strouhance přidáme cukr a... více o Jahodový závin II.
Droždí rozmícháme ve vlahé smetaně. Mouku, cukr, žloutky a nastrouhaný tuk dáme do mísy. Přidáme rozpuštěné droždí (ne kvásek) a vypracujeme těsto.... více o Tyrolský závin
Oba nastrouhané tuky promícháme s moukou smíchanou s práškem do pečiva, vejcem, vodou a vypracujeme těsto, které musí být vláčné. Rozdělíme je na 4... více o Hvězdný závin
Vypracujeme hladké těsto a dáme ho na teplé místo, aby se dobře táhlo. Několikrát oboucháme o stůl, aby bylo jemné. Na větším struhadle nastrouháme... více o Mléčný závin
5 žloutků a 100 g cukru třeme, pak přidáme 100 g hladké mouky, sníh z pěti bílků a půl prášku do pečiva. Hmotu nalejeme na olejem vymazaný a hrubou... více o Roláda s broskvemi
Z uvedených přísad vypracujeme těsto, rozdělíme ho na 2 díly a vyválíme. Přeneseme na vymazaný plech, poklademe nastrouhanými jablky, pocukrujeme,... více o Moravský závin
Z ingrediencí vypracujeme vláčné těsto, rozdělíme na 2 díly a rozválíme na tenké pláty. Posypeme je strouhankou a poklademe jablky. Posypeme cukrem,... více o Vláčný jablečný štrůdl
Těsto: vypracujeme ze všech surovin těsto, vyválíme je na prst silně, potřeme náplní, stočíme, dáme na plech, potřeme závin vajíčkem a pečeme asi 40... více o Křehký makový (tvarohový) závin
Hodně ušleháme 5 bílků, přidáme 100 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa. Vše smícháme a nakonec vmícháme 5 žloutků. Hmotu nalijeme na pečící papír a... více o Kakaová roláda - bez mouky
Z přísad uděláme těsto, vyválíme ho a vložíme na vymazaný plech. Játra nakrájíme na jemné proužky. Na oleji opražíme na kolečka nakrájený pórek,... více o Koláč s drůbežími játry
Do mouky nastrouháme 100 % tuk, zalijeme šlehačkou a dobře propracujeme. Necháme chvíli odpočinout v ledničce. Pak těsto rozdělíme na 3-4 díly,... více o Štrůdl ze šlehačky
Tuk nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme mouku, vodu, žloutky a sůl a vypracujeme hladké těsto. To uložíme na chvilku do lednice, aby se dobře... více o Rychlé listové těsto
Droždí rozpustíme v mléce a vmícháme žloutky. Směs pak spojíme s moukou, rozpuštěným máslem a cukrem. Rukama dobře zpracujeme těsto a necháme asi půl... více o Makový závin
Nejdříve si uděláme nádivky, které necháme vychladnout. Zpracujeme těsto, necháme 5 minut odpočinout. Potom rozdělíme na 4 díly a rozválíme na placky.... více o Nekynutý závin
Těsto rozválíme o výšce asi 3-4 mm, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme krupicovým cukrem, skořicí a rozinkami. Těsto zavineme do ruličky a nakrájíme... více o Skořicové závitky
Těsto rozdělíme na polovinu, budeme mít 2 záviny. Každou část rozválíme na obdélník. Do středu plátu po délce nasypeme v pásu (asi 3 cm) ořechy tak,... více o Jahodový závin
Vše zpracovat v hutnější těsto a na noc šoupnout do ledničky. Druhý den vyválet placku jako na štrůdl, potřít vrstvou povidel, posypat ořechy a... více o Perníková roláda
Nastavíme troubu na 200 °C, rozehřejeme máslo, smícháme všechny ingredience (kromě másla a moučkového cukru smícháme). Z balíčku těsta oddělíme 8... více o Von Trapp apple strudel
Z přísad vypracujeme těsto, které rozdělíme na 2 části. Každou část rozválíme a potřeme náplní. Těsto zatočíme jako roládu, tedy uděláme závin.... více o Česnekové buchty
Na vál nasypeme obsah sáčku Pizza v prášku, přidáme Heru, zpracujeme těsto a necháme je krátce odpočinout. Těsto rozdělíme na 2 díly, z každého dílu... více o Křehký jablkový závin
Nevím, kde jsem tento recept četla, ale včera jsem ho vyzkoušela a dneska jej píšu na tyto stránky - já ho nevymyslela, tímto se předem bráním... více o Závin z pomazánkového másla
Tuk rozpustíme, necháme zchladnout a smícháme se vším ostatním. Z těsta můžeme buď udělat 3 klasické štrúdly na plech nebo potěšit děti a udělat jim... více o Jogurtové štrúdlíčky do ruky (a bez vajec!)
Cizrnu uvažíme a s trošičkou vody a oleje rozmixujeme. Přidáme cukr a koření. Těsto vyválíme, posypeme rozinkami, naplníme náplní z cizrny, závin... více o Ořechový závin z cizrny
Do mísy nasypu hladkou mouku, promíchám se solí - do důlku rozdrobím droždí, posypu lžičkou cukru a zaliji teplým mlékem, pak přidám tuk a žloutek,... více o Těsto na závin, řezy, pizzu...
Zprvu vytáhneme Heru z lednice a necháme ji změknout. Nakrájíme Heru do mísy na menší čtverce (aby se lépe rozmačkávala s ostatními ingrediencemi).... více o Jablkový štrůdl pro skvělou náladu
Listové těsto rozdělíme na polovičku, jednu polovinu rozválíme na vymazaný pekáč, poklademe piškoty a kompotovanými meruňkami, šťávou z kompotu hodně... více o Listový moučník
Jablka oloupeme, zbavíme je jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Připravíme si směs smíchanou z obou druhů cukru, rozinek, nahrubo nakrájených ořechů... více o Jablkový závin z listového těsta II.
Z tvarohu, hery a mouky vypracujeme těsto, necháme 0,5 hodiny v lednici odpočinout. Potom vyválíme těsto posypeme strouhankou, dáme strouhaná jablka,... více o Rychlý jablkový závin II.
Množství je na 3 "nohavice" závinu. Nejdříve si uděláme piškotové těsto: ušleháme celá vejce s krystalovým cukrem do husta a pak zamícháme hrubou... více o Jablečný závin s piškotem
Těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdélník, plát přendáme na plech pokropený studenou vodou. Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem, citronovou... více o Rychlomoučník
Z hladké mouky, části mléka, části cukru a droždí připravíme kvásek. Ostatní suroviny dáme do mísy a zaděláme je zbylým mlékem a kváskem v těsto.... více o Plněný cop
Z hladké mouky, cukru, rozpuštěného másla, špetky soli a teplé vody (tolik, aby se těsto nelepilo, ale bylo krásně vláčné!) zaděláme těsto, které... více o Tradiční tažený štrůdl
Smícháme mouku s rozměklým tukem a šlehačkou. Vzniklé těsto dáme vychladit do lednice. Po vychlazení vyvalujeme kruhové placky asi 0,5 cm silné a... více o Tvarohové rohlíčky
Z tvarohu, cukru, soli a mouky s kypřícím práškem vypracujeme těsto. Zabalené do fólie uložíme na 3 hodiny do chladu. Tvarohové těsto tence vyválíme,... více o Višňové taštičky
Ušleháme 5 žloutků s cukrem a kakaem a zlehka vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků. Na plech dáme alobal potřeme sádlem a vysypeme hrubou moukou,... více o Božská roláda
Ušleháme sníh, postupně přidáváme cukr, pak žloutky a mouku. Těsto rozetřeme na dobře pomaštěný plech (pečící papír) a upečeme v “mírné” troubě. Po... více o Roláda piškotová
Z mouky, cukru, Hery, 4 žloutků a poloviny prášku do pečiva zaděláme na vále těsto. 1/3 těsta odkrojíme a necháme se v chladničce ztuhnout, aby se... více o Hraběnčin štrůdl
Do mouky uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přelijeme trochou mléka a smícháme s droždím. Necháme asi 10 minut vzejít. Přidáme ostatní přísady... více o Františky
Z pomazánkového másla a hladké mouky vytvoříme vláčné těsto, které rozdělíme na 2 díly. Z každého vyválíme plát, posypeme strouhanými jablky, cukrem,... více o Jablečný štrůdl
Mouku prosejeme na vál uděláme důlek a vlijeme do něj kvásek z droždí poloviny mírně ohřátého mléka, špetky cukru, lžíce mouky a necháme vykynout.... více o Slaný kynutý závin
Zpracujeme v těsto, dáme na chvíli do chladu. Rozdělíme na 4 díly a zpracujeme jako klasický štrůdl. Před pečením potřeme tukem nebo bílkem. Pečeme... více o Mrkvous
Těsto zpracujeme, tence rozválíme na 4 záviny, naplníme NA KOSTIČKY nakrájenými jablky, posypeme vším co normálně (já dávám rozdrcené piškoty, rozinky... více o Rychly jablkovy zavin
Suroviny zpracujeme na vále, plníme džemem, uděláme šátečky, potřeme vajíčkem a upečeme. Po upečení obalujeme v moučkovém cukru.... více o Mrkvové šátečky III.
Smícháme tuk, mléko, mouku a sůl, necháme 12 hodin v lednici. Vyválíme těsto, naplníme jablky, skořicí atd., rozehřejeme troubu na 170 stupňů, ze... více o Maminčin štrůdl II.