Celý rok se střídají kulinářské výzvy, které vybízí ke klasikám i k experimentováním. Jsou zde tradiční sváteční události jako Vánoce, Velikonoce nebo Silvestr, a také ty méně tradiční, ale oblíbené, jako jsou halloweenské oslavy nebo Valentýn.
Kromě svátků, které nám napovídá kalendář, jsou i příležitosti, ke kterým vybízí roční období. Mezi takové kulinářské příležitosti patří jistě grilování a letní pikniky. Po celý rok je aktuální téma oslav – ať už narozeninových, svatebních nebo těch novoročních, takže slané pečení nebo míchání drinků nezná roční období. Stejně tak je tomu u jedlých dárků, kterými můžete své blízké potěšit kdykoli.
Zdravé recepty nebo recepty vegetariánské či veganské patří také do specifické nesezónní kategorie a nejinak je tomu u svačin, které v létě plní batůžky výletníků a zbytek roku školní či pracovní tašky.
Řapíky celeru používáme zásadně čerstvé, křehké a křupavé. Pokud použijeme starší, seschlé a gumové, budeme tahat z pusy vlákna řapíků, které nám... více o Smažený řapíkatý celer
Troubu zapněte na 150 °C. Dotuha vyšlehejte bílky s cukrem, poté zlehka vmíchejte mleté mandle a likér. Pečicí papír potřete kouskem másla a lžící na... více o Amaretti sušenky
Vejce s cukrem ušlehejte do pěny. Zlehka vmíchejte vanilkový cukr, změklé máslo, prosátou mouku a prášek do pečiva. Nakonec mléko, kakao a na malé... více o Bábovka ve skle
Troubu zapněte na 200 °C. Otevřené ústřice vyskládejte na plech a 1 minutu pečte, pak z nich vylijte přebytečnou tekutinu. Zasypejte je strouhaným... více o Zapečené ústřice
Nasekanou petržel a bazalku smíchejte s utřeným česnekem, nadrobno nasekanými filety ančoviček a kapary. Dochuťte octem, cukrem, citronovou šťávou a... více o Hovězí steak se salsou verde
V polovině vlažného mléka rozpusťte vanilkový cukr, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Máslo, cukr a žloutky utřete do pěny. Do... více o Koblihy s kořeněným cukrem
V polovině vlažného mléka rozpusťte vanilkový cukr, rozdrobte droždí a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Máslo, cukr a žloutky utřete do pěny. Do... více o Koblihy s polevami
Z oleje, citronové šťávy i kousků citronové kůry (postačí pár hoblinek žluté kůry) nasekaného česneku a bylinek vymícháme v hlubokém talíři marinádu,... více o Losos (nejen) v bylinkách
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů a vymažte dlouhý obdélníkový pečící plech (cca 30 cm) 2. Smíchejte dohromady 200 g Hery a 200 g cukru. Přidejte 4... více o Schované srdce
Zralé avokádo oloupeme, vyndáme pecku a dáme do mixéru. Trošku osolíme, opepříme, přidáme 4 - 6 lžic Hellmann’s majonézy a rozmixujeme. Mezitím si... více o Valentýnský avokádový sendvič
1. Těsto na pizzu vytvarujeme do tvaru srdce. Pomažeme kečupem Hellmann's Napoli s oregánem a bazalkou.Posypeme strouhaným sýrem, poklademe... více o Valentýnská pizza
1. Z obou plátků chleba vykrojte za pomocí srdcového vykrajovátka srdíčko. Rozpalte si pánev a na suché pánvi opečte chleba z jedné strany. 2. Do... více o Valentýnský snídaňový toast
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přilijeme vodu a olej, promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem a kakaem a opět dobře promícháme. Nakonec do těsta... více o Míša dort
Mouku prosejte se solí a jedlou sodou. Máslo vyšlehejte s oběma druhy cukru do pěny. Vmíchejte vanilkový extrakt a jedno po druhém všlehejte i vejce o... více o Sušenky s bonbony a čokoládou
Do kastrolu dáme máslo, cukr, mléko, kakao a špetku soli. Přivedeme k varu a vaříme po dobu jedné minuty. Přidáme arašídové máslo, vanilkový extrakt a... více o Americké nepečené sušenky (No-bake cookies)
1. Naporcujte kapra. Z hlavy odstraňte žábry pomocí kuchyňských nůžek. 2. Kapří hlavu a skelet přendejte spolu s očištěnou a na menší kousky nakájenou... více o Rychlá rybí polévka
Prosejte mouku se sodou a vmíchejte cukr. Přidejte máslo, vejce, koření a med. Dejte ho 3 lžíce a po chvíli poslední. V robotu nebo v ručním mixéru... více o Chaloupka z perníku
Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, nastrouhaný sýr a nasekanou pažitku. Přidejte na drobné kousky nakrájené máslo a pomocí nože nebo kráječe na... více o Čedarové sušenky
Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni. Pozor, nepřehřejte ji. Zchlaďte ji na 29°C nejlépe tak, že hmotu budete stále dokola roztírat širokou stěrkou po... více o Bezlepková čokoládová lízátka
Ingredience na těsto zadělejte a hotové dejte aspoň na 30 minut odpočinout do ledničky. Troubu zapněte na 180 °C. Mezi dvěma archy papíru vyválejte... více o Kakaové išelky
1. Den předem za stálého míchání svařte smetanu s cukrem, kakaem a džemem. Stáhněte z plotny a přidejte čokoládu. Nechte odstát. Až povolí, vyšlehejte... více o Vánoční Pavlova
Smíchejte obě mouky a udělejte důlek. Do něj nalijte asi 80 ml mléka, rozdrobte droždí a vidličkou umíchejte kašičku. Zaprašte a nechte 30 minut... více o Vánočka s medovinou
Brambory oškrábejte, nakrájejte na kousky a uvařte doměkka v osolené vodě. Sceďte a rozšťouchejte na kaši. Nechte vychladnout. Lososa očistěte a... více o Lososové krokety s kokosem
Namleté maso vytvarujte na čtyři stejně velké kulaté placky ve tvaru burgeru vysoké 1,5 cm. Nechte v chladu uležet. Připravte si omáčku. Nasekanou... více o Burger s fat cat omáčkou
Rozinky propláchněte horkou vodou, zalijte rumem a nechte nabobtnat. Žloutky, cukr a máslo utřete do světlé pěny. Smetanu s kostkami cukru mírně... více o Staročeské hnětýnky
Připravte si menší nízký plech vystlaný pečícím papírem. V horké lázni si společně rozpusťte hořkou a mléčnou čokoládu dohladka, směs nalijte na plech... více o Mramorová čokoláda
Brambory nakrájíme na plátky, rozložíme na plech a posypeme grilovacím kořením a solí. Česnek rozpůlíme a vložíme na plech. Vše pokapeme olejem a dáme... více o Grilované brambory s česnekem
Stehna máme z kuřete na grilování většinou nejraději, protože jsou šťavnatá. Ale jelikož se díky kostem musejí grilovat déle, aby se dostatečně... více o Grilovaná kuřecí stehna
Nejdříve si připravte salát. Brambory oloupejte a protlačte přes síťku, mrkev, celer, okurky a salám nakrájejte nadrobno, přidejte hrášek, majonézu,... více o Ruské vejce
Uvedené množství je do malé formy na chlebíček 13 x 22 cm. Jestliže chceme dělat nádivku do klasické formy na biskupský chlebíček, použijeme 5 - 6... více o (Nejen) Velikonoční špenátová nádivka / žemlovka
Z piva a ostatních ingrediencí umícháme marinádu, ve které necháme v chladnu, alespoň přes noc (nejlépe 24 hodin) odpočívat - marinovat připravené... více o Pivní marinované špízy
Oloupané syrové brambory nastrouháme na jemno. Pokud brambory pouští příliš vody, tak ji odlijeme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a česnek utřeme.... více o Bramboráky se slaninou
Krkovičku mírně naklepeme a po stranách na několika místech nařízneme, aby se nám při smažení, pečení či grilování nekroutila. Z oleje, papriky,... více o Gurmánská krkovička
Marináda: v misce si dobře promícháme olej se sladkou i pálivou paprikou, koriandrem, pepřem, solí (cca rovná lžička), utřeným česnekem a hořčičným... více o Kuřecí maso na gril i do trouby
Menší rajčata rozpůlíme, větší rozčtvrtíme, odstraníme tvrdou část u stopky a vydlabeme měkkou dužinu se semínky. Takto připravená rajčata naskládáme... více o Sušená rajčata
Jako první si dejte předehřát troubu na 175 stupňů a utřete si oba cukry s máslem do hladké pěny. Poté přidejte vejce a pár kapek vanilkového aroma.... více o Cookies (Sušenky)
Nejdříve ušleháme žloutky s medem a olejem a bílky si dáme stranou do misky. Potom přidáme mouku a kypřící prášek a vše smícháme do hladka. Vyšleháme... více o Čokoládová bábovka s hruškami v karamelu
Květák si předvaříme v osolené vodě na skus, scedíme a necháme zchladnout. Pak pokrájíme na hrubo a dáme do mísy. Přidáme oloupaná pokrájená vejce,... více o Květákový salát (nejen) s vejci
Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme, opepříme a dáme smažit do pánve s trochou rozpáleného oleje. Hned přidáme i pokrájenou uzeninu a na... více o Jednoduché ražničí (špízy) z pánve se smaženou zeleninou
Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na burgery a dobře promíchejte. Ze směsi vytvořte 6 plochých bochánků. Takto připravené je zakryjte... více o Hamburger podle Pohlreicha
Ovoce opláchneme a zbavíme slupek (a jádřinců u jablek a hrušek), pomeranč zbavíme i tenké bílé slupky. Ovoce nakrájíme na malé kostičky cca1,5 cm ... více o Pečený čaj - hruškový
Vejce nastrouháme do misky, přidáme drobně pokrájenou cibuli, pomazánkové máslo, majolku, osolíme, opepříme, dobře promícháme a necháme v chladnu... více o Rychlá vajíčková pomazánka s pomazánkovým máslem
Vejce nastrouháme na hrubším struhadle do mísy, přidáme jemně pokrájenou cibuli a salám, majolku (dle hustoty), pomazánkové máslo, sůl, pepř, vše... více o Jednoduchá vajíčková pomazánka se salámem
Oloupaná vejce pokrájíme na kostičky a dáme do mísy, přidáme drobně pokrájenou cibuli a okurky, osolíme, opepříme, přidáme majolku a dobře promícháme.... více o Jednoduchý vajíčkový salát s rajčaty
Lučinu a pomazánkové máslo dáme do mísy a vyšleháme dohladka. Pak přidáme drobně pokrájenou okurku, kterou jsme nejprve oloupali, podélně rozkrojili a... více o Jednoduchá vajíčková pomazánka s okurkou
Okurku oloupeme, podélně rozkrojíme a vyřízneme měkké středy. Pak pevnou část drobně pokrájíme a dáme do mísy, přidáme Mascarpone nebo Lučinu,... více o Jednoduchá vajíčková pomazánka (salát) s okurkou
Mouky smícháme v míse se špetkou soli a citronovou kůrou, uprostřed uděláme hlubší důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme cukry a zalijeme... více o Mini bochánky (mazance) - cukrové
Maso (vepřové) pokrájíme na plátky, po stranách nakrojíme, aby se nám při pečení nekroutily, naklepeme a jemně osolíme. Kuřecí řízky můžeme zmenšit na... více o Jogurtové kořeněné řízky z trouby
Tato směs kořené se nejlépe hodí na fajitas a masem plněné tortilly. Můžete ji však použít i na čínu, restovanou zeleninu apod. Koření by mělo mít... více o El Paso Kořenící směs na fajitas/tortillas
V širší misce umícháme marinádu z piva, oleje, pepře, nasekaného zázvoru, česneku a rozmarýnu. Maso do marinády vložíme, mělo by být ponořené, proto... více o Hovězí pivní pupek na grilu