Celý rok se střídají kulinářské výzvy, které vybízí ke klasikám i k experimentováním. Jsou zde tradiční sváteční události jako Vánoce, Velikonoce nebo Silvestr, a také ty méně tradiční, ale oblíbené, jako jsou halloweenské oslavy nebo Valentýn.
Kromě svátků, které nám napovídá kalendář, jsou i příležitosti, ke kterým vybízí roční období. Mezi takové kulinářské příležitosti patří jistě grilování a letní pikniky. Po celý rok je aktuální téma oslav – ať už narozeninových, svatebních nebo těch novoročních, takže slané pečení nebo míchání drinků nezná roční období. Stejně tak je tomu u jedlých dárků, kterými můžete své blízké potěšit kdykoli.
Zdravé recepty nebo recepty vegetariánské či veganské patří také do specifické nesezónní kategorie a nejinak je tomu u svačin, které v létě plní batůžky výletníků a zbytek roku školní či pracovní tašky.
Mladé květy šeříku očistěte od hmyzu buď tak, že je vyklepete nebo necháte chvíli ležet na kuchyňské lince. Květy by se neměly oplachovat. Potom... více o Šeříkový sirup
Rýži uvařte zvlášť dle návodu - Basmati stačí přibližně polovina času oproti natural a nechte vychladnout. (Já dávám vařit více rýže k jídlu a pak jí... více o Mexický rýžový salát
Nejprve si z pečicího papíru vystřihněte kolečko o velikosti dna formy. Stěny kulaté dortové formy (na obrázku o průměru 20cm) potřete máslem a... více o Chocolate chip Cheesecake
Vyložte pečící formu (nejlépe čtvercovou nebo obdélníkovou 20x30cm) pečícím papírem. Sušenky rozdrťte a smíchejte s cukrem, vanilkou a rozpuštěným... více o Citronové cheesecake řezy s vanilkou
Budete potřebovat kulatou dortovou formu (já použila malou – průměr 20 cm) - mám radši vyšší cheesecake). Pokud máte větší, budete mít nižší, nebo... více o Malinový cheesecake s mandlemi
Budete potřebovat kulatou dortovou formu (já použila malou – průměr 20 cm) - mám radši vyšší cheesecake). Pokud máte větší, budete mít nižší, nebo... více o Borůvkový cheesecake
Obdélníkovou zapékací formu vyložte pečícím papírem. Moje měla rozměry 20x35cm. Ingredience na těsto rukou zpracujte a natlačte na dno a stěny... více o Malinový tart s mandlemi
Žebírka nasolíme a okořeníme kořenící směsí čubrica nebo adžika. Zeleninu a žampiony pokrájíme na větší kusy, vložíme do remosky o průměru cca 25 cm a... více o Žebírka dušená se zeleninou (nejen) v remosce
Máslo a sýr vyšleháme do pěny, přidáme prolisovaný česnek, a na kousky nakrájené ředkvičky a vejce, osolíme, zamícháme.... více o Ředkvičková pomazánka
Vypracujeme nelepivé těsto,které vyválíme,dáme do vymazané formy a zarovnáme okraje. Místo čekanky použijeme čekankový sirup. Na náplň prošleháme... více o Makový koláč z čekankového sirupu a šmakouna
Na kousku másla, nejlépe v nepřilnavé pánvi (cca 20 cm), osmažíme na nudličky pokrájenou slaninu nebo šunku s pokrájenou jarní cibulkou. Po osmažení... více o Vaječná omeleta (nejen) s medvědím česnekem
Kachní maso pomelte v mlýnku na maso. Rozpalte pánev se sádlem, přidejte játra a 2 minuty je restujte. Přilijte brandy a nechte odpařit alkohol.... více o Kachní paštika
Bílky dejte do misky a nechte při pokojové teplotě přes noc. Troubu zahřejte asi na 120 °C. Plechy vyložte pečicím papírem a podle tvořítek... více o Makronková srdíčka
Kapří filety nakrájejte na 4 porce, důkladně osolte a nechte v chladu pár hodin odležet. V robotu rozdrťte krajíce toustového chleba, můžete je také... více o Smažený kapr
Limetkovou šťávu, vodku a mučenkovou šťávu se sirupem vložte do šejkru. Doplňte ledem a protřepejte. Rozdělte do sklenic, doplňte proseccem a ozdobte... více o Porn Star Martini
Namočte brusinky na 5 minut do teplé vody, slijte a dobře vysušte. Utřete máslo s cukrem a přidejte do něj vanilkový extrakt a vejce. Smíchejte mouku... více o Brusinkové "blondýnky"
Nejprve si uvaříme quinou. Cibuli osmažíme na másle nebo oleji lehce dozlatova. Pak přidáme krátce osmažit jeden větší nasekaný stroužek česneku,... více o Quinoa s houbami ala houbový kuba
Tresku necháme okapat od oleje. Rohlíky pokrájíme na kolečka (bagetu na plátky), která namažeme máslem a na ně nandáme vidličkou dle chuti drcenou... více o Jednohubky / chlebíčky s drcenou treskou
Mandle se slupkou nasypeme do vroucí vody a minutku povaříme. Nevaříme příliš dlouho, aby nebyly "gumové". Pak je scedíme a ihned, ještě teplé, je... více o Mandle v pánvi pražené
Vychladlá vařená vejce oloupeme a nastrouháme do mísy, kam přidáme i jemně pokrájenou cibuli a drobně pokrájenou šunku. Následně přidáme majolku a... více o Sýrovo-šunková pomazánka
Odleželé těsto ještě jednou propracujeme. Z těsta si vyválíme plát silný cca 2,5 mm na pomoučněném stole. Z plátu vykrajujeme libovolné tvary, které... více o Linecké cukroví - krémové
Řepu omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka nebo ji můžeme zabalit do alobalu a upéct v troubě na roštu třeba s kuřetem nebo jiným masem, které... více o Jednohubky / chlebíčky s červenou řepou
Šípky sbíráme zásadně co nejdál od silnice, nejlépe někde na louce či u lesa. Doma je v čistém plátně (utěrka, starší prostěradlo...) důkladně... více o Šípkový likér
Mouku smíchejte s citronovou kůrou. Máslo utřete s cukrem a postupně vmíchejte vejce a vanilkový extrakt. Do máslové směsi zapracujte mouku – vznikne... více o Linecké cukroví ze špaldové mouky
Houby očistěte. Suroviny na nálev asi 5 minut povařte a vychlaďte. Do sklenic dejte houby a zalijte je lákem. Uzavřete a asi 15 minut zavařujte při... více o Houby čili "slizouny"
V kastrolu rozehřejte olej a 2 minuty poduste rozpůlené cibulky a na plátky nakrájený česnek. Přidejte na kolečka nakrájenou karotku, 2 minuty... více o Nakládané karotky
Po jedné snítce rozmarýnu a tymiánu najemno nasekejte a nadrťte. Rozdělte do sklenic. Do každé přidejte bylinky, česnek a koření a zalijte olejem.... více o Bylinkový olej
Meruňky vypeckujte a nakrájejte na kousky. Cibuli nakrájejte na půlkolečka, zázvor a jablka nastrouhejte nahrubo. Chilli papričky nakrájejte nahrubo.... více o Meruňkové čatní s cibulí
Toastový chleba obalte v rozšlehaných vejcích se smetanou, skořicí a cukrem. Poté ho z obou stran osmažte na přepuštěném másle dozlatova. Mezitím v... více o Francouzské toasty s červeným ovocem
Vychlazené mleté maso v robotu smíchejte s vejcem, paprikou, koriandrem, strouhankou, solí a pepřem. Z masové směsi vytvarujte menší válečky,... více o Mleté na špejli
Zahřejte 1/2 mléka, rozdrobte do něj droždí a přidejte lžičku cukru. Nechte vzejít kvásek. Mezitím utřete do pěny máslo se žloutky, oběma cukry, kůrou... více o Kynuté makové buchty
Na grilovacím tálu na 2 lžících oleje orestujte 2 nasekané šalotky. Přidejte nakrájené žampiony, osolte, opepřete a ogrilujte. Mezitím na pánvi... více o Platýs s čekankovým rizotem
Mleté vepřové maso smícháme s vajíčkem, kořením Vitana Krkovička s česnekem, solí a nadrobno pokrájenou petrželkou. Z masové směsi tvarujeme válečky,... více o Grilované masové válečky
Z oleje, medu, balzamika a chilli vloček umíchejte zálivku. Sýr halloumi nakrájejte na plátky o tloušťce asi 5 mm a nasucho ogrilujte z obou stran... více o Halloumi z grilu na salátu
Ve sklenici rozdrťte lístky máty a nalijte všechny ingredience na kostky ledu. Náš tip: Pro dodání ovocné chuti rozmačkejte do sklenice 2 borůvky.... více o Koktejl mint vibe
Nakrájenou rebarboru smíchejte s jahodami, cukrem a citronem a nechte odležet. Smíchejte vločky, mouku, všechny cukry, sodu a sůl. Prsty zapracujte... více o Jahodovorebarborový sypaný koláč
Avokádo používám často do salátů, jím ho jen tak se solí, pepřem a oliváčem, výborný je třeba i do brownies. Anebo si udělejte fantastickou snídani či... více o Avokádová pomazánka na toasty
Těsto rozválíme na slabší plát. V míse připravíme směs s vajíčka, ricotty, parmazánu a bazalky, osolíme, opepříme. Cuketu nastrouháme nebo nakrájíme... více o Vegetariánské minilasagne s cuketami a ricottou
Smoothie jsou mimořádně snadné na přípravu, všechno totiž stačí jen omýt a rozmixovat, případně odšťavnit. Na začátek si tedy očistíme mrkev a s... více o Mrkvové smoothie s jogurtem
Kuřecí prsa očistíme, omyjeme. Nakrájíme na kousky a pánev pořádně rozehřejeme, pak do ní nalijeme polovinu sklenice s vodou a necháme je zatáhnout.... více o Zapečené brambory s kuřecím masem
Smetanu zahřejte a polovinu vlijte do misky. Rozdrobte do ní droždí, promíchejte s vanilkovým cukrem a lžící hladké mouky a na teplém místě nechte... více o Ptačí jidášky
Troubu předehřejte na 180 °C. Změklé máslo vyšlehejte do pěny s cukrem, vanilkovým extraktem a citronovou kůrou. Zašlehejte vejce, pak tvaroh a... více o Bezlepkový tvarohový mazanec
Troubu rozehřejte na 180 °C. Z poloviny vlažného mléka, vanilkového cukru a rozdrobeného droždí nechte na teplém místě vzejít kvásek. Ve velké míse... více o Mazanec s mandlemi
Vlašské ořechy si nasekáme nahrubo, smícháme s ovesnými vločkami a vysypeme do plechu vyloženým pečícím papírem. Dáme do vyhřáté trouby na 180 stupňů... více o Domácí müsli tyčinky
Hrášek a kukuřici krátce povařte. Smíchejte je s petrželkou, pažitkou a kapary. Přidejte vejce a mouku, osolte a opepřete, dochuťte solí a pepřem,... více o Burger s kukuřičnohráškovým karbanátkem
Chléb nakrájejte na kostičky. Na rozehřátém oleji orestujte nakrájenou cibuli, nadrobno pokrájené uzené, žampiony, česnek, řapíkatý celer. Promíchejte... více o Bezlepková nádivka s uzeným
Všechna tři masa a rohlíky nakrájejte na malé kostičky. Přidejte rozehřáté máslo se smetanou a žloutky, promíchejte. Přidejte kopřivy, špenát,... více o Staročeská nádivka
Do mísy robotu nalijeme mléko, rozdrobíme droždí, přidáme cukr, mouku, sůl a vajíčka. Hákem umícháme hladké řídké těsto a necháme pod utěrkou na... více o Lívance s cukrem a skořicí
Máslo nechte změknout při pokojové teplotě a pak jej utřete s cukrem, vejci, a skořicí. Vmíchejte mouku prosátou s kypřícím práškem a nakonec do těsta... více o Velikonoční muffiny
Listy medvědího česneku přeberte, umyjte a nasekejte na kousky. Rozmixujte společně s hrstí piniových oříšků, trochou olivového oleje a trochou soli.... více o Pesto z medvědího česneku