Celý rok se střídají kulinářské výzvy, které vybízí ke klasikám i k experimentováním. Jsou zde tradiční sváteční události jako Vánoce, Velikonoce nebo Silvestr, a také ty méně tradiční, ale oblíbené, jako jsou halloweenské oslavy nebo Valentýn.
Kromě svátků, které nám napovídá kalendář, jsou i příležitosti, ke kterým vybízí roční období. Mezi takové kulinářské příležitosti patří jistě grilování a letní pikniky. Po celý rok je aktuální téma oslav – ať už narozeninových, svatebních nebo těch novoročních, takže slané pečení nebo míchání drinků nezná roční období. Stejně tak je tomu u jedlých dárků, kterými můžete své blízké potěšit kdykoli.
Zdravé recepty nebo recepty vegetariánské či veganské patří také do specifické nesezónní kategorie a nejinak je tomu u svačin, které v létě plní batůžky výletníků a zbytek roku školní či pracovní tašky.
Začněte pitou. Mouku prosijte se solí a práškem do pečiva, pak vmíchejte koření a uprostřed vytvořte důlek. Nalijte do něj olej s vodou a zpracujte... více o Grilovaná domácí pita s hummusem a jarní zeleninou
Začněte majonézou kešú. Ořechy namočte přes noc do vody a druhý den je slijte. Rozmixujte je společně s ostatními surovinami dohladka. Připravte... více o Veganský burger s majonézou kešú
Brambory oloupejte a pokrájejte na plátky asi 0,5 cm silné. Cibule oloupejte a pokrájejte na tenká kolečka. Okurky nakrájejte na kolečka, kopr a... více o Lehký bramborový salát podle časopisu F.O.O.D.
Rybí hlavu a odřezky z kapra dobře opláchněte, dejte do hrnce, přidejte jednu očištěnou mrkev, petržel, kus celeru a jednu překrojenou cibuli. Zalijte... více o Jemná rybí polévka
Mouku, cukr a mleté ořechy promíchejte v míse, přidejte pokrájené změklé máslo a rukama vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a uložte minimálně přes... více o Vanilkové rohlíčky podle časopisu F.O.O.D.
Ve velké míse smíchejte všechny sypké suroviny. Přidejte máslo a začněte zpracovávat těsto. Postupně přidávejte tuzemák. Vypracujte hladké těsto,... více o Rumové kuličky s kokosem
Bílky se špetkou soli dejte do mísy, položte ji na rendlík s vodou a tu přiveďte k varu. Bílky šlehejte nad párou a postupně přidávejte cukr. Šlehejte... více o Kokosky podle časopisu F.O.O.D.
Mleté mandle promíchejte v míse s moukou a cukrem. Přidejte na kostičky pokrájené studené máslo, žloutek a citronovou kůru. Ingredience rychle... více o Mandlovo-citronové linecké sušenky s čokoládou a pistáciemi
Mouku, cukr, ořechy a kakao promíchejte v míse. Přidejte máslo a vypracujte těsto. Bude poměrně drobivé. Zabalte ho do fólie, nechte minimálně přes... více o Kakaové ořechy s kokosovým krémem
Formy na madlenky vymažte máslem a vysypte moukou. Do mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, špetku soli a promíchejte. Do jiné mísy rozklepněte vejce... více o Madlenky
Den předem ponořte maso do hrnce se studenou vodou a přiveďte k varu. Po 5 minutách vodu slijte, maso zalijte čistou vodou a vařte alespoň 30 minut.... více o Velikonoční nádivka podle časopisu F.O.O.D.
Do mísy nasypte mouku, cukr a sůl a promíchejte. Veprostřed udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Přilijte polovinu teplého mléka, promíchejte a... více o Velikonoční jidáše
Formu (24 cm) lehce vytřete máslem a vyložte pečicím papírem. Oddělte bílky od žloutků. Máslo utřete s oběma cukry do hladkého krému. Postupně do něj... více o Krtkův dort
Mrkev, celer a petržel pokrájejte na menší kusy a povařte v lehce osolené vodě tak, aby byla na skus. Asi 2 minuty před koncem vaření přihoďte do... více o Vaječná tlačenka
Cukr, mouku, škrob a sůl nasypte na pracovní plochu a promíchejte. Přidejte studené máslo pokrájené na kostky, žloutek a citronovou šťávu. Rukama... více o Kuřátkové sušenky
Ve velké míse ušlehejte bílky do pěny. Nejprve šlehejte na nižší rychlost a poté ji zvyšte, přidejte vinný kámen a nastrouhanou kůru i šťávu z citronu... více o Andělský dort
Játra dobře očistěte od žilek a blanek a nakrájejte na kostky asi 2 x 2 cm. Cibuli pokrájejte na kostičky, česnek nasekejte, z poloviny tymiánu... více o Drůbeží paštika s tymiánem a pomerančem
Bulgur v cedníku několikrát propláchněte vodou, sceďte, přendejte do kastrůlku, zakapejte citronovou šťávou a připravte podle návodu. Okurku zbavte... více o Salát tabouleh
V misce smícháme med s balzamikovým octem, špetkou soli a pepřem. Připravíme si větší čtverce alobalu, do středu dáme vždy sýr potřený zálivkou a... více o Camembert na grilu
Vepřové koleno očistíme a nařežeme kůži jako mřížku. Olej smícháme s medem, hořčicí, grilovacím kořením a solí i pepřem dle chuti. Marinádou potřeme... více o Grilované vepřové koleno
Rozbijte vejce a oddělte bílky od žloutků. Žloutky dejte do misky, bílky do čisté mísy od robotu a ušlehejte z nich pevný sníh. Ten vyklopte do mísy.... více o Biskupský chlebíček
Ovoce důkladně omyjeme a nakrájíme na podobně velké kousky. Ty pak střídavě napichujeme na špejle. Pořadí ovoce volíme podle chuti, jen na obou... více o Ovocný špíz z grilu
Dvě střední cukety, neoloupané a nastrouhané nahrubo, smíchejte se lžičkou soli. Po čtvrt hodině cuketa pustí vodu. Sceďte ji a z cuket ještě pořádně... více o Jarní nádivkové muffiny
Nejprve si připravíme kvásek. Kvasnice rozmícháme se lžičkou krupicového cukru a zalijeme asi polovinou vlažného mléka. Přidáme cca 2 lžíce mouky,... více o Velikonoční mazanec
Na kostičky nakrájené rohlíky nebo housky namočíme do vývaru, přidáme žloutky, sekané čerstvé bylinky, majonézu, strouhaný česnek, na kostičky... více o Velikonoční nádivka s uzeným masem
Z nízkých žebírek stáhněte blanku. Poté je rozdělte na jednotlivá žebírka. Osolte, opepřete. Posypte kořením pěti vůní (badyán, skořice, fenykl, nové... více o Vepřová žebírka na asijský způsob
Plech lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 180 °C. Ovoce zbavte stopek, opláchněte ho a dobře osušte. Do mísy robotu... více o Rybízovo-angreštový koláč
Maso naklepejte hranou dlaně a z obou stran osolte a opepřete. Opečte je na másle na střední teplotě, asi 8 minut z každé strany. Majonézu promíchejte... více o Caesar wrap
Změklý tuk utřeme s cukrem. Přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme vláčné těsto, které necháme odpočinout. Těstem naplníme strojek a vytlačujeme... více o Kokosové cukroví tlačené strojkem
Piškoty umeleme a přidáme všechny ingredience na těsto. Vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a na 4 hodiny necháme odpočinout. Tvoříme kuličky, které... více o Vosí hnízda VI.
Všechny suroviny v míse promícháme. Z připravené hmoty tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu. Obalené kuličky uchováváme v chladničce. Jiný způsob... více o Kokosové kuličky - více kakaa
Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V kastrolu se silným dnem rozehřejte olej. Vsypte cibuli a restujte na středním plamenu dozlatova, asi... více o Dip z karamelizované cibule
Sušené houby si pár hodin předem namočte do horké vody nebo vývaru. Ječné kroupy vařte v osolené vodě alespoň půl hodiny nebo i méně podle jejich... více o Vánoční kuba se sýrem Raclette
Perník a sušenky rozmixujeme v mixéru a přidáme ostatní suroviny. Hněteme tak dlouho, dokud nezískáme hladké těsto. Podle potřeby přidáme řidké (džem,... více o Nepečené perníčky
Nejprve je potřeba najít vhodnou nádobu, která bude vyšší a úzká tak akorát na šířku tyčového mixéru. Dobře poslouží třeba skleněný půllitr. Do nádoby... více o Majonéza z mixéru
Všechny přísady kromě bourbonu dejte do mixéru a nechte mixovat, dokud nebude konzistence jemná a bez hrudek. Poté vylijte do hrnce a jemně... více o Veganský "vaječný" likér
Do mísy dáme sypké suroviny včetně mletého máku, přidáme máslo nakrájené na kostky, žloutek a kůru z citrónu. Vypracujeme těsto a dáme ho na pár hodin... více o Makové linecké
Fenykl ořízněte, rozpulte a nakrájejte. Nakrájejte i pórek a řapíkatý celer (lístky z fenyklu a celeru si nechte na ozdobu). Orestujte je na másle... více o Krémová rybí polévka se šafránem
Stehna nebo celou kachnu pořádně nasolte a okmínujte. Stehýnka vložte vedle sebe do pekáče a zalijte trochou vody, stačí pokrýt dno. Troubu rozehřejte... více o Pečená kachna
Do mísy vsypte hladkou mouku, přidejte lžičku soli, trošku cukru na povzbuzení kvasnic. Následně do hrnce nalejte 150 ml vody, chvíli ji zahřívejte,... více o Pizza s rozmarýnem
Nakrájejte si chléb (na jeden toust jsou potřeba 2 plátky). Jeden plátek namažte hořčicí, druhý majonézou. Na každý plátek chleba položte 2 plátky... více o Toasty s mortadelou, sýrem a chilli
Dobře očištěnou petržel nemusíte ani loupat. Pokrájejte ji na kolečka a ty ještě přepulte. Zaschlé špičky a konce dejte stranou. Rozpalte v hrnci... více o Petrželová polévka
Vymažte pekáč nebo použijte speciální sprej na vymazání formy. Vyskládejte křídla do pekáče, posypte směsí na pečené kuře, osolte dle potřeby a směs... více o Pečená kuřecí křídla
Do mísy prosejte mouku a přimíchejte oba cukry a špetku soli. Ve středu vytvořte prohlubeň a do ní nasypte rozdrobené droždí. Zalijte asi polovinou... více o Klasický mazanec
Rozdrobené droždí rozetřete s cukrem na kašičku. Přilijte vlažné mléko, promíchejte a nechte vzejít kvásek. Přidejte zchladlé máslo, vejce a prosejte... více o Uzlíky s malinovým džemem
Předehřejte troubu na 175°C, formu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Změklé máslo utřete s oběma cukry a poté postupně zašlehejte vejce, až... více o Velikonoční beránek šlehačkový
Předehřejte si troubu na 180 °C. Chleba nakrájejte a na sucho restujte v pánvi kterou budete moci dát do trouby. Mezitím si rozmixujte vývar, vejce,... více o Nádivka z pánve
Předehřejte troubu na 180 °C. Odpojte žloutky od bílků. Do bílků přidejte špetku soli a vyšlehejte hezky tuhý sníh a dejte stranou. Nyní jsou na řadě... více o Jednoduchý velikonoční beránek téměř bez tuku
Rajčata nakrájejte na půlky, přidejte olivový olej a sůl a nechte péct v předehřáté troubě na 180 °C přibližně na 20-25 minut. Pečená rajčata vložte... více o Rajčatové pyré ke grilovanému masu
Do těsta na langoše budete potřebovat zchladlé vařené brambory ve slupce, uvařte si je tedy předem. Nejprve si připravíme kvásek. Mléko ohřejeme na 40... více o Bramborové langoše