Quiche je francouzský slaný koláč, jehož základem bylo původně chlebové těsto. V průběhu času se začalo využívat křehké těsto z ledového másla nebo těsto listové. Údajně quiche poprvé upekl ve francouzském městě pekař již v 16 století. Zde byla založena tradice lotrinského quiche (pochází z oblasti Lorraine). O původu se ale vedou někdy spory. Název quiche totiž vychází zřejmě z německého slova kuchen – tedy koláč.
Zatímco původní historická varianta slaného koláče obsahovala slaninu a vejce, dnes už se setkáte s prakticky jakoukoli myslitelnou náplní. V tom je také mimochodem kouzlo slaných koláčů. Lze je konzumovat za tepla jako hlavní chod nebo jako svačinu za studena.
Na pánvi si orestujeme drobně pokrájený špek s cibulí. Pak přidáme rozetřený česnek, pokrájené, předvařené a scezené houby a knedlíky, které jsme si... více o Houbovo-knedlíková omeleta
Plátky anglické slaniny klademe na pánev, kde máme již rozpálený olej, zprudka opečeme z obou stran. Cibuli si nakrájíme na tenčí půlměsíčky, papriku... více o Vaječná omeleta se zeleninou
Troubu zahřejeme na 200°C. Zapékací formu vyložíme pečícím papírem, do ní stočíme vinnou klobásu a začneme péct ještě dřív než připravíme těsto.... více o Zapečená vinná klobása - slaný koláč
Vejce rozkvedláme v misce. Přidáme k nim parmezán, sůl a pepř a promícháme metličkou na sníh. Rajčata omyjeme, odstraníme stopky a rozpůlíme.... více o Rajčatová omeleta s mozzarelou
Smícháme mouku a sůl, přidáme máslo a uděláme tzv. drobenku. Poté přidáme vodu a vypracujeme těsto, které odložíme na cca 30 min do ledničky. Poté... více o Zeleninový koláč (quiche)
Rohlíky si pokrájíme na kostičky, dáme do větší mísy a zakapeme je mlékem. Brokolici povaříme ve slané vodě - 5 minut bohatě stačí, zcedíme, nahrubo... více o Brokolicová nádivka
Brokolici očistíme, nakrájíme na menší části, vložíme do hrnce s vařící vodou a necháme cca 5 - 10 min povařit (nemá být ani tvrdá, ale ani příliš... více o Brokolicové karbanátky II
Z mouky, změklého másla a vody uhněteme podle potřeby hladké nelepivé těsto. Z těsta uděláme kouli, kterou zabalenou do fólie necháme minimálně 120... více o Quiche Lorraine
Vejce rozmícháme dokud se nespojí žloutek s bílkem, přidáme med a skořici a opékáme na pánvi bez tuku. Nakonec ozdobíme jogurtem, ovocem nebo... více o Rychlá medová omeleta
Listové těsto vyválíme do formy jako na pizzu, přičemž nadzvedneme okraje. Posypeme polovinou strouhaného sýra. Na půlkolečka nakrájený pórek,... více o Slaný koláč s pórkem
Do hotového těsta na omelety zamíchejte nastrouhaná jablka a nalijte na pánev. Omelety jsou vláčné, chuťově moc dobré.... více o Vylepšené omelety
Na másle zesklovatíme nakrájenou cibuli, přidáme uvařený a rozebraný květák, utřený česnek, nakrájenou feferonku, kmín a sůl. Zamícháme a mírně... více o Vejce na květáku
Šunku nakrájíme na nudličky a opečeme na másle. Potom ji rozložíme na teplou misku a na ni upravíme ztracená vejce, která posypeme petrželovou natí a... více o Ztracená vejce se šunkou
Květák nebo brokolici uvaříme v osolené vodě. Zapékací mísu vymažeme máslem a dno pokryjeme květákem a brokolicí. Posolíme a posypeme muškátovým... více o Zapečená zelenina s mozarellou
Vejce rozšleháme se smetanou, solí, pepřem, pestem, na plátky nakrájenými kousky mozzarelly. Na pánev s rozehřátým olejem nalijeme polovinu směsi,... více o Italská omeleta
Rozkvedláme vejce s mlékem a osolíme. Na pánvi rozehřejeme olej, ztlumíme oheň na minimum a vlijeme na pánev "směs". Po chvíli zkusíme, jestli se... více o Šup omeleta
Najemno nakrájíme 4 ředkvičky, sýr a cibulku. Tuto směs dáme vychladit do ledničky a mezitím připravíme omeletu. Na pánvičce rozpálíme olej a klepneme... více o Zeleninová omeleta
Větší pánev nejlépe s nepřilnavým povrchem lehce pomažeme tukem. Vejce rozšleháme se smetanou a tabascem a vlijeme na horký tuk. Necháme usadit 20-30... více o Jarní omeleta pro 2
Krajíce chleba (nejlépe z veky) pomažeme máslem a na každý položíme plátek (plátky) šunky, tak, aby krajíc byl pokrytý. Šunku polijeme jemnou... více o Strammer Max - snídaně
Našleháme vejce, přidáme vařenou, jemně nakrájenou kapustu a 4 lžíce uvařené rýže. Osolíme a opepříme. Pečeme na pánvičce, s trochou olivového oleje.... více o Omeletka Lerwicka
Na pánvi rozpálíme olej, orestujeme cukínu a salám nakrájené na kousky a zalijeme vejci, ve kterých jsme rozmělnili tavený sýr, přidali trochu sladké... více o Omeletka pro dva
Na větší pánev nalijeme trochu oleje, přidáme nakrájenou cibulku a zpěníme. Přidáme asi 1/2 centimetrové plátky cukety, posypeme kořením a osolíme,... více o Cuketová omeleta II.
Mraženou zeleninu si rozmrazíme v horké vodě. Hladkou mouku smícháme se solí, pepřem, kari, chilli, tymiánem a červenou paprikou (každý podle chuti).... více o Vaječná omeleta s mraženou zeleninkou
Formu ve tvaru věnce (může být i bábovková) důkladně vymažeme (průměr asi 24 cm). Postupně do něj vyklepneme opatrně vedle sebe 20 vajec. Formu... více o Vaječný věnec
Vejce nakrájíme kráječem na plátky. Uzené maso nakrájíme na malé kostičky. Do vymazaného pekáče uložíme vrstvu vaječných plátků, posypeme polovinou... více o Holandská vejce
V mléce rozkvedláme vejce, trochu osolíme (nesmí být slané, jen ochucené), přidáme hřebíčky a za stálého míchání pomalu zahříváme. Když se začne dělat... více o Velikonoční syrek
Nakrájené zelí podusíme s pepřem a solí do měkka. Necháme vychladnout, vmícháme vejce, droždí rozkvedlané v mléce a tolik mouky, aby vzniklo tužší... více o Zelné slejšky
Tvaroh rozkrojíme a utvoříme 4 dostatečně velké plátky, na které později položíme vejce. Plátky tvarohu opečeme po obou stranách na másle a dáme do... více o Smažená vejce s tvarohem - italská specialita
Rozmícháme vejce, mouku, sůl a necháme 10 min odstát. Vmícháme nahrubo nastrouhaná jablka, šťávu a postupně upečeme na oleji z obou stran 4 omelety.... více o Zapékané omelety
Listové těsto dáme do zapékací mísy předpéct na 10 minut, potom poskládáme na ni mrkev, šunku (nakrájenou) česnek, v misce smícháme vejce (nešlehat!)... více o Quiche
Z mléka, mouky, vajec a soli si připravíme palačinkové těsto a uděláme palačinky. Na oleji zpěníme cibuli a přihodíme maso, které jsme nakrájeli na... více o Palačinky s masovou směsí
Zaděláme kvásek v mléce, do mísy dáme mouku, vejce, rozpuštěný tuk a vykynutý kvásek a zaděláme těsto, necháme hodinu kynout. Mezitím nastrouháme sýr,... více o Slaná bábovka
Těsto vyválíme a vyložíme jím suchý plech. Celé obložíme plátky mozzarelly (může to být i ta obyčejná česká, která není v nálevu), navrch položíme... více o Slaný koláč s rajčaty a mozzarellou
Nastrouhám sýr (kolik chci) a smíchám s vejci (kolik chci) a po obou stranách osmažím.... více o Sýrová omeleta - rychlá
Žloutky oddělíme od bílků a utřeme je do pěny. Do utřených žloutků zamícháme mouku a nastrouhaný sýr rozmíchaný v mléce.Z bílků ušleháme tuhý sníh a... více o Smaženky pro dobré přátele
Na másle a oleji osmahneme cibulku, kari, česneku, přidáme kečup a čočku. Mírně osmahneme a zalijeme malým množstvím vody a osolíme (voda se musí... více o Marešovy čočkoráky
Tofu nakrájíme na kostičky nebo na plátky. Ochutíme sójovou omáčkou, olejem, česnekem. Grilujeme, dokud nezezlátne. Podáváme s dušenou zeleninou,... více o Grilované tofu
Na oleji orestujeme kolečka klobásy, přidáme nakrájené feferonky, kapie, promícháme. Tuto směs zalijeme rozšlehanými vejci se solí a mlékem,... více o Ďábelská omeleta
Na rospalenem oleji si udelame omeletu pote do ni vložíme špenat a přehnem... více o Omeleta špenat
Brokolici rozebereme na růžičky a vaříme asi 10 minut v osolené vodě. Jogurt, smetanu a vejce rozšleháme, vmícháme nastrouhaný ovčí sýr, osolíme,... více o Brokolicový koláč
Mléko smícháme s moukou, solí, česnekem a všleháme vejce. Kapustu nakrájenou na nudličky spaříme, scedíme a přidáme k těstíčku. Lijeme na rozehřátý... více o Krakonošovy drny
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme vykynout. Větší mikrotenový sáček vytřeme olejem, vložíme do něj těsto a na 12 hodin zamrazíme.... více o Langoše
Nacháme rozmrazit hrášek. Očistíme fazolky, přelijeme je vroucí osolenou vodou a 5 minut blanšírujeme. Oloupeme žampiony a nakrájíme je na plátky.... více o Víkendová omeleta
Omyjeme rajčata, polovinu jich pokrájíme na kostičky a zbytek na plátky. Oloupeme a nasekáme stroužek česneku. Opereme bazalku. Jednu snítku odložíme... více o Vaječná omeleta na způsob rajčatové pizzy
Očištěné žampiony nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a osmažíme na másle. Na žampiony rozklepneme vejce a posypeme je strouhaným sýrem. Potom... více o Vejce zapečená se žampiony