Slané pečení je velmi oblíbenou kategorií už jenom proto, že ne každý má rád sladké. Velkým trendem je také nespoléhat se na koupené pečivo, ale upéct si vlastní housky či chleba, u kterých má člověk jistotu v kvalitě a použitých ingrediencích.
Jedno z nejoblíbenějších těst je listové, se kterým se dobře pracuje a snese se s téměř každou náplní. Pro základ quiche se používá spíše křehké těsto a úplně odlišný základ se používá na pizzu. Slané pečení se dá rozlišovat nejen podle druhů použitého základního těsta, ale také podle způsobu pracování s náplní, kterou můžete schovat do těsta jako do rolády či štrůdlu nebo ji klást na těsto jako v případě slaných koláčů.
Samostatně pak stojí slané pečení bez náplní, kde má vyniknout především chuť těsta nebo je cílem doplňkové pečivo – vše od kynutých housek až po tyčinky z listového těsta pro zakousnutí ke sklence vína.
Plátek toastového chleba nebo vánočky potřeme hrubší vrstvou nutely (pokud je nutela příliš tuhá, můžeme jí dát kopeček na chléb, chléb dát na cca 500... více o Toasty s nutelou
Ořechy nahrubo nasekáme. Můžeme je také umlít na mlýnku s nástavcem na strouhání jablek - je to rychlejší. Toastový chléb, příp. vánočku, natřeme z... více o Toasty s jablky
Listové těsto dáme do zapékací mísy předpéct na 10 minut, potom poskládáme na ni mrkev, šunku (nakrájenou) česnek, v misce smícháme vejce (nešlehat!)... více o Quiche
Nechte vykynout, vyjde asi 6 pizz jako talíř, opékejte na grilu. Nejdřív 1 stranu potřete olejem a dáme na gril. Po opečení do křupava, potřeme druhou... více o Pizza na grilu
Připravíme palačinky do kterých jsme přidali špenátu tolik, aby byly krásně zelené. Plníme je vychladlé a podáváme k vínu nebo aperitivu.... více o Kravské palačinky
Do vody zamícháme droždí, sůl, cukr a necháme vzejít kvásek. Pak vlít do mouky s octem. Propracujeme a necháme kynout. Po vykynutí uždibujeme kousky,... více o Plněné langoše
Listové těsto rozválíme na obdélník cca 20x40 cm. Jednu delší stranu potřeme vejcem, zbytek potřeme špenátovou náplní: špenát rozehřejeme, ochutíme,... více o Šneky
Z mléka, mouky, vajec a soli si připravíme palačinkové těsto a uděláme palačinky. Na oleji zpěníme cibuli a přihodíme maso, které jsme nakrájeli na... více o Palačinky s masovou směsí
Brambory nastrouháme nahrubo, salám a cibuli nakrájíme na kostičky, přidáme k nastrouhaným bramborám, přidáme ostatní ingredience. Na větším pekáčku... více o Pizza z bramborového těsta
Ingredience smícháme a necháme těsto vykynout asi 40 minut na teplém místě. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme tenkou pizzu (okraje... více o Pizza těsto z pizzerie
Z těsta ze sáčku vyrobíme velký korpus, na něj naklademe na velmi tenké plátky nakrájené brambory a česnek a posypeme rozmarýnem. Dáme péct do trouby.... více o Bramborová pizza
Zaděláme kvásek v mléce, do mísy dáme mouku, vejce, rozpuštěný tuk a vykynutý kvásek a zaděláme těsto, necháme hodinu kynout. Mezitím nastrouháme sýr,... více o Slaná bábovka
Vypracujeme těsto, necháme kynout cca 20 minut, pak znovu pořádně prohněteme. Dáme do máslem vymazané formy (třeba chlebíčková). Mikrotenový pytlík ... více o Domácí vícezrnný chléb
Jednoduše všechno smícháme a prohněteme, naolejovanýma rukama na naolejované desce tvoříme placky, které po obou stranách smažíme.... více o Langoše - fofrovky
Nejdřív uděláme kvásek. 2 dcl mléka nalejem do menšího hrnce, přidáme 1 lžičku cukru krystalu a zahřejeme, aby bylo vlažné. Do mléka rozdrobíme... více o Langoše III.
Do větší mísy vsypeme mouku a do mouky rozdrobíme kvasnice, přidáme žloutek, olej, sůl a vodu podle potřeby! Těsto nesmí být husté ani řídké. Necháme... více o Pizza na plech
Těsto vyválíme a vyložíme jím suchý plech. Celé obložíme plátky mozzarelly (může to být i ta obyčejná česká, která není v nálevu), navrch položíme... více o Slaný koláč s rajčaty a mozzarellou
Na oleji osmažíme jemně krájenou cibuli, přidáme krájené vařené maso, rozmražený špenát, okořeníme česnekem a chilli kořením dle chuti, povaříme a... více o Šátečky se špenátem a slepičím masem
Na velmi malé kostičky nakrájíme šunkový salám, cibuli a vejce uvařená na tvrdo. Přidáme tavený sýr, majolku a hořčici a důkladně promícháme.Chlebíčky... více o Dobrá pomazánka na chlebíčky
Listové těsto rozválejte. Na něj položte plátky sýra a na ně plátky šunky. Lehce posypte kořením gyros. Pevně smotejte do rolády. Nakrájejte ji asi na... více o Pizza šneky
Jemně nastrouhané syrové brambory vymačkáme a promícháme s jemně krájenou cibulí a polovinou kysané smetany, vejcem a asi 100 g strouhaného sýra a vše... více o Pizza ze syrových brambor
Smažíme zelí a česnek na oleji, když se zmenší hmotnost, tak odstavíme. Do zchladlého vmícháme vajíčka a mouku. Zapečeme na 10 minut při 210 °C. Potom... více o Cabbage pizza
Připravíme špenát klasickým způsobem a necháme vychladnout. Mezitím vyválíme těsto a špenátem potřeme po celé placce vrstvou - celé množství a... více o Závin z listového těsta se špenátem
Z vlažného mléka, medu, případně lžičky mouky připravíme kvásek a zaděláme jím těsto (podmáslí také lehce ohřejeme). Vypracujeme těsto, přidáme kousky... více o Domácí tmavý chléb s ořechy
Z mléka a kvasnic uděláme kvásek. Vypracujeme těsto. Dle potřeby přiléváme teplou vodu. Poté těsto vypracujeme, necháme ho odležet a nakynout. Potom... více o Dobrá pizza
Na oleji zpěníme cibuli,přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, protlak nebo kečup, rozsekaný česnek, cukr, sůl, pepř a a uvaříme hustou omáčku.... více o Boloňská Pizza
Na zpěněné cibulce orestujeme okořeněné mleté maso. Připravíme si bramborové těsto ze sáčku a rukou děláme malé placičky, které naplníme masem,... více o Pirožky k večeři
Nastrouhané brambory na velkých slzách smícháme s moukou, vejci, mlékem, přidáme sůl, majoránku, česnek, kmín. Plech vymažeme a vysypeme strouhankou.... více o Pizza z brambor
Mouku nasypeme do mísy, přidáme vykynutý kvásek, nastrouhanou heru, najemnou nastrouhaný sýr, vejce, sůl a zaděláme hladké těsto, tak aby se nám... více o Sýrové pochutnání
Droždí rozdrobíme, smícháme s částí teplého mléka, přidáme 2 lžíce mouky, zamícháme a dáme vykynout. Do nahřáté mouky přidáme máslo, žloutky, kvásek,... více o Domácí briošky
V míse promícháme mouku se solí, do dolíku vlijeme vlažné mléko, máslo, vejce, cukr a droždí a necháme vykynout kvásek. Těsto vypracujeme dohladka a... více o Tvarované velikonoční pečivo
Vejce, mouku, mléko nebo smetanu a sůl promícháme. Rajčata pokrájíme na plátky a sýr na nudličky. Na rozehřátý tuk rozložíme plátky salámu a opečeme.... více o Pizza na pánvi
Starší chleba nastrouháme a pokapeme mlékem, aby nabobtnal. Kastrol vymažeme sádlem a poklademe vrstvou nabobtnalého chleba, osolíme, na to nasypeme... více o Chlebovník
Listové těsto rozkrojíme na dvě půlky a rozválíme. Potřeme hořčicí, kečupem nebo cikánskou omáčkou, ale ne až na okraje. Poklademe vrstvou tvrdého... více o Závin z listového těsta na slano
Těsto rozválíme na plech. Cibuli nakrájíme na kolečka, slaninu na proužky, nivu na malé kousky a vše rovnoměrně rozprostřeme na těsto. Okořeníme... více o Pizza s nivou a cibulí
Do mouky vmícháme trochu soli, rozemneme v ní máslo, přidáme cukr a kůru z citrónu, kvásek z droždí, vlažného mléka a cukru, vypracujeme tuhé lesklé... více o Vánočka bez vajec
Droždí rozmícháme se lžící cukru, dvěma lžícemi mouky a trochou vlažného mléka a necháme na teplém místě vykynout. Změklé máslo napěníme s cukrem,... více o Máslová vánočka
V mouce uděláme důlek, dáme do něho rozehřáté máslo, vykynuté droždí (v hrnečku trochu vlažného mléka, trochu mouky, špetka soli, špetka cukru a... více o Babiččina vánočka
Připravíme kvásek: Do 0,1 l vlažného mmléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a dobře promícháme. Necháme kynout na teplém místě. Na vále zpracujeme... více o Slané sýrové rohlíčky
Připravíme si kvásek. Smícháme veškeré ingredience. Vypracujeme těsto, které necháme v teple vykynout. Těsto rozdělíme na tři díly, roválíme na... více o Chala - židovský sváteční chléb
Uděláme kvásek (1dcl vody,droždí, 4lžíce mouky). Do mísy dáme mouku, sůl,kmín,fenykl a nasucho promícháme. Přidáme vykynutý kvásek a s 5 dcl vlažné... více o Pečivo - Chléb domácí (úprava Kav.)
Listové těsto rovzálíme na tenký plát na plech, já si pomáhám tím, že ho rozválím přímo na pečícím papíře, potřeme nakrájenými ster.rajčaty, které... více o Pizza jinak
Plátky sendviče natřeme máslem, mezi každé dva vložíme plátek sýra. Obalíme v trojobale - mouce, rozšlehaném vejci, strouhance a osmažíme. Podáváme se... více o Vyprážané syrové rezne
Slaninu nakrájenou na kostičky orestujeme na oleji, přidáme najemno krájenou cibuli , opět restujeme a přidáme okapané nakrájené kysané zelí a vše... více o Rohlíky se zelím a slaninou
Mouku, sůl, semínka a na okurkovém struhadle nastrouhaný salám smícháme ve velké míse, doprostřed uděláme důlek, rozdrobíme kvasnice, pocukrujeme... více o Dalamánky III.
Na rozpáleném oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli a přidáme nerozmražený špenátový protlak. Průběžně špenát mícháme a jakmile povolí, zahustíme... více o Špenátový štrůdl
Z mouky, cukru, mléka a droždí vymícháme těsto, dle potřeby přilijeme olej, mírně osolíme necháme nakynout. V průběhu kynutí těsto dvakrát prohněteme... více o Loupáčky
Nakrájíme 4 rohlíky na kostičky, zalijeme mlékem. Přidáme 4 natvrdo uvařená vejce, na kostičky nakrájený eidam a uzené. Přikrájíme petrželku a do... více o Slaný štrůdl II.
V misce rozšleháme vejce se solí, přidáme nastrouhaný sýr, dle pořeby trošku mléka a zamícháme. Hmotou potřeme plátky veky a klademe je na olejem ... více o Zapečené sýrové toasty
Droždí rozdrobíme do 50 ml vlažné vody, přidáme špetku cukru, rozmícháme a necháme vzejít kvásek (na povrchu se začnou dělat bublinky). Odvážíme mouku... více o Domácí pizza