Slané pečení je velmi oblíbenou kategorií už jenom proto, že ne každý má rád sladké. Velkým trendem je také nespoléhat se na koupené pečivo, ale upéct si vlastní housky či chleba, u kterých má člověk jistotu v kvalitě a použitých ingrediencích.
Jedno z nejoblíbenějších těst je listové, se kterým se dobře pracuje a snese se s téměř každou náplní. Pro základ quiche se používá spíše křehké těsto a úplně odlišný základ se používá na pizzu. Slané pečení se dá rozlišovat nejen podle druhů použitého základního těsta, ale také podle způsobu pracování s náplní, kterou můžete schovat do těsta jako do rolády či štrůdlu nebo ji klást na těsto jako v případě slaných koláčů.
Samostatně pak stojí slané pečení bez náplní, kde má vyniknout především chuť těsta nebo je cílem doplňkové pečivo – vše od kynutých housek až po tyčinky z listového těsta pro zakousnutí ke sklence vína.
Chleba otoustujeme, pomažeme burákovým máslem, obložíme plátky nakrájeného banánu a navrch položíme opečenou slaninu a salát. Uzavřeme druhým plátkem... více o Sendvič Elvis Presley
Vše dobře smícháme. Rozetřeme naolejovanou rukou (jinak se těsto lepí) na vymazaný (vysprejovaný) plech. Naklademe vším, co máme rádi a pečeme jako... více o Pizza rychlík
Krajíce chleba (nejlépe z veky) pomažeme máslem a na každý položíme plátek (plátky) šunky, tak, aby krajíc byl pokrytý. Šunku polijeme jemnou... více o Strammer Max - snídaně
Těsto rozválíme na plát (z jednoho balení listového těsta budeme mít 3 záviny). Poklademe šunkou a náplní, volně srolujeme (náplň při pečení nabyde) a... více o Slaný závin s plísňovým sýrem
Tvrdý sýr nastrouháme najemno, oloupané mandle nastrouháme nebo nasekáme nahrubo. Přidáme ostatní suroviny a vytvoříme těsto. Necháme chvíli vychladit... více o Mandlové slané pečivo
Vymažte tukem pekáč o přibližných rozměrech 30x20x5. Nařežte veku či bagetu na silnější plátky (3 cm) a položte je v jedné vrstvě do pekáče těsně... více o Snídaně na druhý den
Oloupeme a nastrouháme nahrubo brambory, které osolíme a přidáme česnek. Na pánev dáme vrstvu brambor asi 1 cm. Po otočení přidáme nahrubo nastrouhaný... více o Rychlopizza
Všechny přísady dobře propracujeme a těsto necháme 1 hodinu odstát. Potom ho vyválíme na 1/2 cm vysoko a vykrajujeme preclíky. Potřeme je rozšlehaným... více o Slané preclíky
Předehřejte troubu na 180 °C. Smíchejte vidličkou všechny ingredience ve vyšší misce. Pomažte bagetu nebo chléb silnější vrstvou směsi. Posypte sýrem.... více o Rychlý sendvič s tuňákem
Brambory uvaříme ve slupce, poté prolisujeme. Uděláme kvásek, necháme vykynout a přidáme do směsi výše uvedených surovin. Necháme chvíli oddychovat v... více o Langoše od babičky
Našleháme vejce, přidáme vařenou, jemně nakrájenou kapustu a 4 lžíce uvařené rýže. Osolíme a opepříme. Pečeme na pánvičce, s trochou olivového oleje.... více o Omeletka Lerwicka
Vše smícháme v husté těsto, můžeme přilít trochu mléka, pokud je až moc tuhé. Na vymazaný a vysypaný plech rozprostřeme (pomoci si můžeme gumovou... více o Snadná pizza - těsto
Špenát připravíme obvyklým způsobem, jen méně než obvykle osolíme. Listové těsto rozválíme jako na závin, střed poklademe špenátem a posypeme nahrubo... více o Listový závin se špenátem a balkánským sýrem
Připravíme kvásek - v trošce vlažného mléka rozmícháme droždí. Potom přidáme k mouce, dále přidáme rozpuštěné máslo, cukr, vejce, rozinky, spařené... více o Žemličky svaté Lucie
Do misky dáme mouku, vajíčka, prášek do pečiva, olej, mléko a prolisovaný česnek a uděláme těsto. Potom vyklopíme a rozválíme po celém plechu.... více o Pizza po domácku II.
Ze všech přísad vypracujeme na vále hladké těsto (neděláme kvásek, kvasnice jen rozdrobíme). Necháme 1/2 hodiny odpočinout. Rozdělíme na 6 dílů, každý... více o Sýrové rohlíčky s česnekem
Ve vodě rozpustíme droždí, zaděláme těsto. Po vykynutí na vále vypracujeme šišku nebo bochník a přeneseme na moukou vysypaný plech (nasucho, nemastíme... více o Pivní chléb III.
Z mléka, cukru, trochy mouky a droždí připravíme kvásek. Po vykynutí ho smícháme s moukou, tukem, vejcem, solí a vypracujeme tužší těsto. Dáme na půl... více o Domácí rohlíčky
Do nádoby pekárny dáme vše v pořadí jak je napsáno. Po posledním promíchání těsta, vyndáme háky, těsto upravíme, potřeme oslazenou vodou a posypeme... více o Staročeský chléb - XXL
Do hrníčku s teplou vodou dáme 2 lžičky soli, půl kostky kvasnic a lžičku cukru. Přelijeme do větší mísy, přisypeme mouku a hněteme těsto za... více o Balkánský domácí chléb
Z uvedených přísad vymícháme těsto a necháme 20 minut kynout. Potom ho rozdělíme na 6 bochníků, rozválíme a rozkrájíme na trojúhelníky a širší část... více o Pizza rohlíky
Do mouky přidáme vodu, droždí, sůl a olej a zaděláme těsto. Rozděláme ho na plech pomocí rukou namazaných olejem. Nejlíp od kraje ke kraji, aby těsto... více o Americká pizza
Do hrnečku dáme všechny ingredience, kromě strouhanky. Vše smícháme a namažeme na jednu stranu chleba. Poté obalíme ve strouhance a obalenou stranu... více o Sýrové topinky
Na troše oleje z jedné strany opražíme na pánvičce kolečka knedlíku. Poté otočíme přidáme nakrájenou cibuli a zalijeme rozšlehaným osoleným a... více o Knedlíková pizza - rychlá večeře
Vložíme do pekárničky v uvedeném pořadí, zapneme program základní, velikost II, kůrka tmavá. Tento chlebík je opravdu výborný.... více o Podmáslový chléb - moc dobrý
Smícháme rúzné druhy sýrů, přidáme kečup a dochutíme solí a pepřem. Listové těsto rozválíme a potřeme vrstvou připravené směsi. Těsto zabalíme do... více o Pizza kolečka
Ingredience (kromě műsli a sušeného ovoce) vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program SWEET, velikost bochníku malá, barva kůrky světlá.... více o Chlebík s műsli pro děti
Ingredience (kromě semínek) vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program Základní, velikost bochníku malá, barva kůrky světlá. Po zvukovém... více o Jogurtový chléb
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program - Základní, velikost I, barva kůrky střední. Po upečení chleba vyklopíme z formy a... více o Chléb s bramborovou kaší
Ingredience vložíme do pekárny v ubedeném pořadí a zapneme program "Základní". Po upečení chléb vyklopíme z formy a necháme na mřížce v utěrce... více o Grahamový jemný chléb
Usmažíme klasické topinky na oleji, očesnekujeme a na každou dáme kolečko tvarůžku, které podélně rozkrojíme na 2 tenčí kolečka. Topinky naskládáme na... více o Smradlavoučká topinka
Cuketu nahrubo nastrouháme a položíme na kuchyňskou utěrku, aby se zbavila přebytečné tekutiny. Všechnu mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a... více o Rychlý chléb s cuketou
Do pekárny vložíme ingredience v uvedeném pořadí (kromě cibule). Zapneme program Základní (Basic, Normal apod.) pekárny Eta (Vega, Clatronic apod.).... více o Cibulový chléb
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program SANDWICH (Eta, Vega apod.), velikost I. (malý bochník). Po upečení vyklopíme z... více o Bílý chléb
Nakrájíme chleba na plátky, vykrojíme vnitřek. Mezitím si rozkvedláme vajíčko se solí a pepřem. Nakrájíme sýr na plátky tak, aby se nám vešel na... více o Topinky se sýrem II.
Vykrojíme středy krajíců. Na malé kostky nakrájíme šunku a sýr, přidáme je do rozmíchaných vajec, osolíme a opepříme. Na pánev s rozpáleným tukem... více o Vykrajované chleby
Do pekárny v uvedeném pořadí vložíme ingredience na těsto, zapneme program TĚSTO a necháme ho zpracovat a vykynout. Pekárna ETA (Vega, Clatronic).... více o Minipizzy pro domácí pekárnu
Všechny suroviny (kromě slaniny) vložíme v uvedeném pořadí do pekárny. Do jednoho rohu sůl, do protějšího rohu cukr, doprostřed droždí. Po zvukovém... více o Slaninový chléb
Všechny tři druhy mouky promícháme v míse a uprostřed vytvoříme důlek, do kterého vložíme droždí a 100 ml vlažné vody. Droždí s vodou zamícháme a... více o Žitný chléb II.
**Kvásek:** v cca 1/2 dcl vlažného mléka rozmícháme droždí, 1 lžičku krystalového cukru a 1 lžičku mouky. Necháme vykynout. Ze všech surovin... více o Kynuté rohlíky od Palky
Cuketu nakrájíme na kolečka (4-5 mm) posolíme a necháme v cedníku odkapat alespoň 2 hodinky. Na těsto rozložíme kolečka cuket, posypeme drobnými... více o Cuketová pizza I.
Vše zaděláme v těsto a necháme vykynout. Po vykynutí pleteme houstičky, potíráme rozšlehaným vajíčkem, sypeme solí a kmínem nebo mákem nebo strouhaným... více o Housky
Kvásek: smícháme teplejší mléko, kvasnice, špetku cukru a necháme kvasit (asi 15 min.). Těsto: mouku, máslo, sůl a kvásek vymícháme v tužší těsto (tak... více o Rohlíčky banketky
Přísady dáme do domácí pekárny a necháme vypracovat a vykynout těsto. Vyndáme, rozdělíme asi na 8 kousků a upleteme housky. Necháme 20 minut kynout,... více o Tmavé housky pro domácí pekárnu
Do mísy prosijeme mouku, přidáme rozdrolené droždí, olivový olej, sůl a teplou vodu. Promícháme a na pomoučeném vále důkladně, cca 10 minut,... více o Chléb Ciabatta s černými olivami
Dáme kostičky pečiva na pomaštěný plech a pokapeme trochou oleje, dáme zapéct do trouby do zlatova. Rozšleháme vejce, přidíme zbylý olej, jogurt se... více o Babiččin "skrblíkův zázrak"
Mouku prosijeme do mísy, smícháme z droždím a přimícháme všechny ostatní suroviny kromě slunečnicových semínek. Vypracujeme hladké těsto, které... více o Dietní tvarohový chléb
Dalamánku odkrojíme vršek a vydlabeme. Na trošce oleje orestujeme papriky a vychladlé smícháme se smetanou a sýrem, pepřem, solí, vegetou a pažitkou.... více o Plněný dalamánek
Droždí rozmícháme s cukrem dokud se nerozpustí na kaši. Do mísy dáme mouku, 1/4 l vody, droždí, sůl. Vypracujeme těsto (nejlépe hnětačem) -... více o Rohlíky na ráno
Droždí rozmícháme v hrníčku s cukrem, až se úplně rozpustí. Do mísy vsypeme mouku, přilijeme droždí, olej, sůl a vodu a vypracujeme těsto. Necháme asi... více o Georgias pizza