Sladká jídla jsou velmi často podávána jako hlavní chod, ale nemusí to být pravidlem. Většinou se servírují teplá a v oblibě je mají nejvíce děti.
Do kategorie teplých jídel patří různé typy knedlíků s ovocnými náplněmi. Ty jsou téměř zpravidla považovány za hlavní chod stejně jako třeba žemlovka nebo buchtičky s krémem. Sladká hlavní jídla jsou trochu specifikem české kuchyně, v zahraničí to většinou není nic obvyklého.
Velkou část sladkých jídel tvoří nabídka typicky snídaňová. Oblíbené kaše, ale také lívance, palačinky nebo vafle lze podávat i za studena. V teplé variantě ale v české kuchyni i lívance potkáte jako obědové jídlo.
Šípky opláchněte, rozkrojte a zbavte vnitřních ochlupených semínek. Čisté slupky svařte asi 20 minut s cukrem a pak propasírujte přes cedník. Vzniklou... více o Šípková zavařenina
Opláchnuté plody rakytníku dejte do hrnce s cukrem a zalijte takovým množstvím vody, aby byly plody pod hladinou. Pomalu uveďte do varu a děrovanou... více o Tvaroh s rakytníkovým pyré
Sušenky rozdrtíme. Já je klasicky demoluji v utěrce. Kousíčky smícháme s rozpuštěným máslem a třemi bílky. Hmotou poté vysteleme dortovou formu. Stačí... více o Opravdový cheesecake s dírami jak ementál
Nejdříve si připravíme palačinky. Do těsta přidáme 1 kelímek jogurtu, mouku,150 g cukru, 2 vejce a půl litru mléka. Palačinky usmažíme klasicky na... více o Palačinkový koláč s jablky a pudinkem
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukry, sůl, tvaroh, rum, mouku a dobře promícháme. Středně hustou směs necháme v teple odpočívat ve větší... více o Jemné tvarohové lívance - kynuté
Z mléka, tvarohu, vajec, soli, cukru a mouky umícháme hladké táhlé těstíčko, které naběračkou naléváme na teflonovou nebo keramickou pánev s malým... více o Jemné tvarohové palačinky
Větší mrkev očistíme, nastrouháme, smícháme se smetanou, mlékem, rumem, cukrem, solí, žloutky, moukou (dle hustoty těstíčka) a kypřidlem. Nakonec... více o Mrkvové lívanečky
Z ananasu vykrojte tuhou střední část. V pánvičce rozehřejte máslo, přidejte cukr, 2 lžíce vody a semínka kardamomu. Povařte, až se cukr rozpustí a... více o Obrácené koláčky s ananasem
Smícháme ovesné vločky a mouku, přidáme vajíčko a mléko. Těsto pořádně promícháme nebo rozmícháme mixérem. Necháme asi 5 - 10 minut odležet, aby... více o Palačinky s ovesnými vločkami
Do papiňáku malý hrneček rýže, mléko, voda, špetku soli. 10 minut nechat posyčet, nechat 5 minut postát, otevřít a kvedlačkou rozmíchat, podle potřeby... více o Rýžová kaše
Na plátek chleba natřete burské máslo, na druhý jahodovou zavařeninu a spojte k sobě. //(PB = peanut butter/pomazánka z buráků, burské máslo, J =... více o PB&J sendvič
Jahody omyjte, nakrájejte do mísy na plátky, zasypte vanilkovým cukrem a promíchejte. Sněhové pečivo nalámejte na kousky a v pohárech či miskách... více o Eton Mess
Příprava: 1. Na přípravu náplně necháme meruňky dobře okapat na sítku. 2. Na přípravu těsta smícháme v míse mouku, kypřicí prášek a sůl. Přidáme cukr,... více o Meruňkový koláč s drobenkou
Do hrnce se zesíleným dnem nebo speciálního hrnce na vaření mléka vlijte mléko a vsypte vločky. Lehce osolte a za občasného míchání přiveďte k varu.... více o Mléčná ovesná kaše
V míse smíchejte měkký tvaroh s prosátou moukou se špetkou soli. Přidejte žloutky a nejprve vařečkou a pak ručně zpracujte na hladké a pružné těsto,... více o Tvarohové knedlíky s jahodami
Vejce rozšlehejte , přidejte bílý jogurt , žitnou mouku a sůl . Nechte chvilku odstát. Poté rozehřejte trošku řepkového oleje na pánvi a omeletu... více o Omeleta s jahodovou marmeládou
Do mouky přidáme máslo, cukr, žloutky, víno, špetku soli a kysanou smetanu. Všechno zpracujeme na hladké těsto. Vypracované těsto na tenko (ne moc... více o Točené fánky s cukrem
Vše v uvedeném pořadí vložím do formy (kandovanou pomerančovou a citronovou kůru vkládáme až po signálu na semínka) a dám dělat na program ZÁKLADNÍ... více o Mazanec z domácí pekárny
Střídku rohlíků nakrájejte. V míse zalijte mlékem s rozšlehanými žloutky, vanilkovým cukrem a špetkou soli a nechte nasáknout. Z hmoty tvarujte... více o Kartouzské kobližky se šodó
Utřeme tuk s cukrem, přidáme tvaroh, vejce, mléko, rum, 1 lžíci citr. šťávy, mouku a prášek do pečiva. Nakonec zapracujeme rozinky, kandované ovoce a... více o Velikonoční pletenec – tvarohový
Listové těsto rozbalíme, potřeme krémem a posypeme nahrubo posekanými očechy. Dlouhé strany rolujeme z obou stran do středu. Plochu, kde se ve středu... více o Čokoládoví šneci od Háňi
Mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a mléka, zlehka promícháme v řidkou kašičku a necháme... více o Bochánky (koblihy) s mákem smažené
Mouku nasypeme do mísy, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme trochou mléka a necháme vzejít kvásek. Potom... více o Čokoládové buchtičky s čokoládovým pudinkem
Mouky smícháme v míse, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, nasypeme cukr a nalijeme část mléka. Trochu mléko zamícháme a necháme... více o Kynuté pletýnky - smažené
Na těsto smíchejte mouku, cukr a na kostky nakrájené máslo. Přidejte žloutky, citronovou kůru a šťávu. Vypracujte těsto a uložené v mikrotenovém sáčku... více o Pekanový koláč
V míse smíchejte suché ingredience: mouku, cukr, kypřicí prášek a sodu. V jiné míse metličkou promíchejte podmáslí, mléko, rozšlehaná vejce a... více o Lívance z podmáslí s borůvkami a javorovým sirupem
Nejdřív připravíme směs z nastrouhaného perníku s medem, zavařeninou, skořicí, 1 a půl lžící másla a pár kapkami rumu nebo citronové šťávy. Jablka... více o Jablka s perníkovým srdcem - pečená
Cukr s máslem utřeme, přidáme žloutek, rozdrobený nebo nastrouhaný tvrdý tvaroh, smetanu, špetku soli, šťávu a kůru z citronu a nakonec vmícháme... více o Citronovo tvarohový trhanec bez mouky
Nejprve nastrouháme nahrubo jeden banán, do misky přikapeme citronovou šťávu a najemno nastrouháme kůru. Dále najemno nastroháme zázvor a přisypeme... více o Banánová kaše
Přesejeme mouku, přidáme tvaroh a máslo a spojíme vínem. Vyválíme pomocí fólie na stejnoměrnou placku. Formičkou vykrajujeme kolečka a klademe na... více o Vínová kolečka
Med cukr a vodu převaříme a zpracujeme s moukou.Necháme mírně vychladnout a přidáme vejce,koření a jedlou sodu.Dobře zpracujeme a necháme ½ dne... více o Perník na zdobení
Z vanilky vyškrábněte špičkou ostrého nože semínka. Z citronu škrabkou odloupněte asi 5cm kousek kůry, zbylou kůru ostrouhejte a šťávu vymačkejte.... více o Kukuřičné lívance a hrušky v karamelu
Do mísy prosejte mouku s cukrem, přidejte mandle, změklé máslo a žloutky rozmíchané se solí. Zpracujte na těsto, utvořte bochánek, zabalte do fólie a... více o Sváteční mandlové rohlíčky
Rozehřejeme si troubu na 160. Vytřeme si středně velký plech a zaprášíme ho moukou (ať se nám buchta nepřipálí). TĚSTO Č.1 : Rozšleháme vejce s cukrem... více o Ovocná buchta
Jablka oloupejte, vykrojte jádřinec a jablka nakrájejte na plátky. Nechte chvíli marinovat ve víně, a pak dejte okapat. Plátky poprašte moukou a ve... více o Jablíčka v županu se žloutkovým krémem
Začněte přípravou panna cotty. V hrnci svařte smetanu ke šlehání s vanilkou. Nechte asi 10 minut vychladnout. Vanilku vyjměte a do horké tekutiny... více o Panna cotta s třešněmi v červeném víně (Pöttschinger Rotweinkirschen)
Do mísy prosejte mouku (z hladké budou buchty jemnější, z hruběji mleté nadýchanější) se solí. Uprostřed vytvořte důlek, vsypte do něj asi třetinu... více o Povidlové buchty
Žloutky utřeme s cukrem a vodou do pěny, v jiné míse si vyšleháme sníh z bílků a lehce ho spolu s moukou a kakaem vmícháme do pěny. Přidáme rum.... více o Tvarohová roláda s jahodami
Utřeme máslo se žloutky, špetkou soli, přidáme tvaroh a mouku, ochutíme citronovou šťávou, kůrou a kurkumou. (Kurkuma je pro barvu a lepší odbourání... více o Babiččiny citronové jablkáčky
Všechny ingredience na těsto (měkké máslo) smícháme v misce a vypracujeme tuhé těsto. Z těsta pak lžičkou vykrajujeme malé noky, které vaříme v hrnci... více o Ušubraný regiment
Mouku prosejte se solí a droždím. Přidejte cukr, rozehřáté máslo a po jednom vpracujte vejce a po částech mléko, abyste získali hladké těsto. Nechte... více o Celozrnné lívanečky s fíky
Mouku se solí prosejte do mísy. Uprostřed udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce. Postupně přilévejte směs mléka a vody a míchejte metlou, až... více o Palačinky s jahodovým rozvarem
Přísady na těsto promíchejte a spojte zhruba 1 lžící vody. Dobře prohněťte, na lehce moukou poprášené ploše tence rozválejte. Z těsta nakrájejte... více o Nudlové taštičky s hruškovo-sýrovou náplní
Rýži uvaříme ve vodě se špetkou soli a lžící cukru doměkka. Necháme zchladnout. Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem dotuha, trochu necháme na... více o Ovocná smetanová rýže
Starší pečivo si pomeleme, rozdrobíme nebo rozmixujeme. Žloutky rozmícháme s mlékem a cukry a sypkou směs pečiva s práškem do pečiva navlhčíme,... více o Koláč místo žemlovky
Do studeného mléka přidáme vejce, moučkový cukr, sůl, šťávu z citrónu a kakao. Za stálého šlehání přidáme prosetou mouku a šleháme tak dlouho, až se... více o Kakaové palačinky
Jáhly 2 X spaříme vařící vodou, pak zavaříme do horkého mléka se špetkou soli a umícháme hustou kaši, kterou osladíme a omastíme máslem (40 g).... více o Máslový jáhelník s povidly
V mléce se špetkou soli, cukrem, rumem a částí mouky si rozmícháme vejce s droždím, které si necháme rozpustit. Pak přisypeme zbytek mouky, zamícháme... více o Makové lívance
Do nádoby s mlékem nasypeme vanilkový cukr, sůl, rozdrobíme droždí a vmícháme část mouky. Necháme chvilku stát, aby se droždí dobře rozpustilo, pak... více o Lívance bez vajec
Z ingrediencí si vypracujeme hladké, nepříliš tuhé těsto, ze kterého si na posypaném stole solamylem uděláme šištičky (asi 1 X 8 cm), které dáme vařit... více o Bramborovo-skořicové šišky s máslem