Sladká jídla jsou velmi často podávána jako hlavní chod, ale nemusí to být pravidlem. Většinou se servírují teplá a v oblibě je mají nejvíce děti.
Do kategorie teplých jídel patří různé typy knedlíků s ovocnými náplněmi. Ty jsou téměř zpravidla považovány za hlavní chod stejně jako třeba žemlovka nebo buchtičky s krémem. Sladká hlavní jídla jsou trochu specifikem české kuchyně, v zahraničí to většinou není nic obvyklého.
Velkou část sladkých jídel tvoří nabídka typicky snídaňová. Oblíbené kaše, ale také lívance, palačinky nebo vafle lze podávat i za studena. V teplé variantě ale v české kuchyni i lívance potkáte jako obědové jídlo.
Vezmeme si hluboký plech, který vymažeme tukem. Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny, první vyválíme jako obdélník na velikost plechu a dáme na... více o Pudinkové řezy s ovocem
Těsto vypracujeme, vyválíme 1/2 cm silné, nakrájíme na obdélníky asi 15x20 cm (sudý počet). Na polovinu plátů natřeme náplň, přikryjeme druhým plátem... více o Sladké ruské pirohy
Vločky zalijeme vařícím mlékem, přidáme sůl, dobře promícháme a pod poklicí necháme chvíli nabobtnat. Pak přidáme máslo a na slabém ohni mícháme tak... více o Knedlíčky z ovesných vloček
Ze surovin zpracujeme palačinkové těsto a uděláme klasické palačinky. Vanilkový cukr rozpustíme na karamel a vložíme překrojené banány na polovinu,... více o Kokosové palačinky s překvapením
Program těsto - pak jen děláme knedlíky, plníme ovocem a vaříme 10 min. (po 5 min. obrátíme). Recept mám už dlouho, ale zkoušela jsem ho až dnes,... více o Ovocné knedlíky z pekárny
Vše smícháme v misce, nabíráme lžičkou a smažíme ve vyšší vrstvě tuku (aby plavaly). Je to strašně rychle hotové, proto musíme hlídat.... více o Bleskové koblížky
Mazanec nakrájíme na tenké plátky, plátky rozpůlíme, namažeme marmeládou a slepíme. Slepené půlky plátků máčíme ve vejcích rozmíchaných s mlékem a... více o Co se starým mazancem
Předehřát troubu, do vyššího plechu vysypat vločky a corn flakes. Smíchat s medem (je dobré to dělat lžící a vařečkou) a trochou kokosu - kdo má rád... více o Műsli
Ze všeho nejdřív dám do rendlíku ohřát mléko a v něm rozehřeju tuk a přidám rozinky. Mouku vysypu do mísy, přidám sůl, cukr, sušené droždí, citronovou... více o Mazanec vánočka III.
Jablka zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Hned je smícháme s hrozinkami (příp. s borůvkami nebo brusinkami) a s pomerančovou šťávou. Troubu... více o Tvarohový nákyp s jablky
Mouku promícháme s mletým cukrem. Droždí rozpustíme v trošce vlažného mléka a společně s vlažnou herou, vejci, solí a strouhanou citronovou kůrou... více o Velikonoční cop
Vypracujem klasické kynuté tšsto, ze kterého ihned tvoříme malé buchtičky, plníme náplní. Klademe tak, že spoj těsta zůstává nahoře, potíráme každou... více o Buchtičky s máslem a rumem
Troubu předehřejeme na 160 °C. Sušenky rozdrtíme tak, aby vznikly co nejmenší kousíčky (ne však prach) a smícháme s rozpuštěným máslem. Hmota by měla... více o Lemon Cheesecake
Oloupané banány obalíme v rozšlehaném bílku a pak v kokosu. Na pánvi rozpustíme máslo a banány na něm osmažíme dozlatava. Do pánve přidáme cukr,... více o Banány v kokosu
Zapneme klasický toustovač, silně vymažeme máslem a to jak vršek tak i spodek, necháme rozehřát. Mezitím obložíme tousty dle chuti (moc dobré jsou,... více o Vděčný, rychlý mls pro děti
Špagety uvaříme v oslazené i osolené vodě, slijeme a necháme vychladnout. Na pánvi rozpustíme cukr v másle na karamel. Přidáme štávu z višní, smetanu... více o Karamelové špagety
Cukr, vejce, mouku, citronovou kůru, prášek do pečiva a skořici vyšleháme v hladké těstíčko a na závěr přidáme nastrouhané banány. Smažíme pozvolna na... více o Banánové lívanečky
Vejce rozmícháme s cukrem a citronovou kůrou, rozředíme mlékem, mírně osolíme a přisypeme za stálého šlehání mouku. Z hladkého těsta upečeme na másle... více o Palačinky se zmrzlinou II.
Na vymazaný plech naskládáme 5 rohlíků nakrájených na kolečka. Navrch dáme jablka s cukrem a skořicí. Na tyto přísady uložíme zbylých 5 rohlíků... více o Štrůdl nadivoko
Jablka nastrouhat, rozvařit ve 2 dl vody, přidat ostatní ingredience, krátce povařit. Dát do skleniček, vysterilizovat 20 min. při 85 °C. Používám to... více o Jablečná "skoronutela"
Jáhly spaříme vařicí vodou. V nové vodě přivedeme k varu, mírně vaříme bez míchání 15 minut. Necháme 30 minut dojít na vypnuté plotně pod utěrkou. Po... více o Jáhlová (pohanková) kaše nasladko
Rozmixujeme tvaroh, jogut, cukr, Granko, zázvor a fenykl na hladký krém. Čokoládu nalámeme a krátce projedeme v mixéru s krémem, aby zůstaly malé... více o Hříšné Amasaké s čokoládovým tvarohem
Nakrájíme rohlíky na kolečka a namočíme je do teplého mléka. Nastrouháme jablka na hrubém struhadle a smícháme s cukrem, skořicí (nebo skořicovým... více o Jablková žemlovka
Rozmícháme žloutky s cukrem a mlékem, přidáme mouku s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sních, vmícháme do hmoty. Nakonec vmícháme nastrouhaná... více o Lívanečky s jablky
Mandarinky nechat okapat. Máslo s cukrem a vejci vyšleháme do pěny, Přidáme mandarinky, které se při míchání mouho klidně rozpadnout. Vmícháme jogurt,... více o Mandarinkové vafle
Mouku, tvaroh, vejce, máslo, žloutek a špetku soli smísíme na těsto. Z těsta odebíráme kousky, do kterých zabalíme osminky jablek (velikost jako... více o Jablkové knedlíčky II.
Cukr necháme zkaramelizovat na pánvi. Hrušky rozpůlíme a vyndáme jádřinec a položíme na karamel dolíčkem dolů. Posypeme vanilkovým cukrem, můžeme... více o Karamelové hrušky
V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli a česnek a při střední teplotě mícháme do změknutí asi 10 minut. Ochutíme solí a pepřem. Přidáme víno nebo... více o Cibulová marmeláda
Vejce rozšleháme s mlékem a přidáme tvaroh, krupici a sůl a promícháme. Těsto necháme chvíli stát, až zhoustne. Pak utvoříme knedlíčky, zavaříme je do... více o Tvarohové knedlíčky III.
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme vlašské ořechy a opečeme. Zalijeme bílým vínem a rumem. V peci rozpálíme... více o Pohrabáč
Na pánev dáme zkaramelizovat hnědý nerafinovaný cukr. Přidáme oloupané čtvrtky jablek, nasekané vlašské ořechy a necháme chvilku dusit ve šťávě z... více o Jablka s karamelem
Tvaroh rozmícháme s máslem, s oběma cukry a trochou mléka. Na krajíc toustového chleba dáme tvaroh a na něj povidla. Přiklopíme druhým krajícem a dáme... více o Sladké toustíčky - jedna báseň
Nejprve rozpustíme v pánvičce při nízké teplotě kousek másla. Pánvičku nechte na zdroji tepla a přidejte cukr a med. Promíchejte. Vmíchejte ovesné... více o Kostky z ovesných vloček
Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Plech vymažeme a vysypeme moukou. Upečený piškot... více o Piškot s pudinkovým krémem a šlehačkou
Z hrubé mouky, Hery, práškového cukru, nastrouhaných vařených žloutků, citronové kůry a rumu vypracujeme těsto. Jednu čtvrtinu těsta dáme na 10-15... více o Mňamka
Propláchneme rýži, zalijeme ji vodou, přidáme špetku soli a zakrytou ji pozvolna podusíme doměkka. Vmícháme do ní vanilkový cukr, máslo a dosladíme... více o Sladká rýže s ovocem
Připravíme nejlépe ze zbylého hodně sladkého amasaké (příprava již byla popsána). Cca 3/4 amasaké zahustíme ovesnými vločkami a necháme chvilku v... více o Švestkový tvarožník dietní a přesto dobrý
V míse smícháme mléko, vejce, mouku, cukr a med (je to dost tekuté). Nalijeme těsto do vymazané a vysypané zapékací mísy nebo pekáčku a naskládáme do... více o Far Breton
Kuskus si uvaříme dle návodu. Pokud zalíváme vařící vodou, rozpustíme v ní med. Do hotového kuskusu zamícháme máslo. Mezitím si jablka oloupeme a... více o Kuskus s jablečným pyré
Amasaké smícháme se sušeným ovocem a za občasného míchání přivedeme k varu. Zatím rozmícháme pudink, Maizenu a cukr ve studeném mléku. Pomalu vmícháme... více o Amasaké s pudinkem a ovocem
Mouku, koření a sůl prosijeme přes síto, prohněteme s máslem, přidáme cukr, med a žloutek, podle potřeby přidáme ještě med nebo máslo, aby se těsto... více o Anglické zázvorové sušenky
Uvařené salko dáme do mísy, přidáme rozměklé máslo a rozmixujeme. Poté přisypeme sáček burizonů a promícháme. Z hmoty vytvoříme dva válečky, které při... více o Burizonový chlebíček ze Salka
Jablka oloupeme a zbavíme jadřince, dáme do trouby a necháme rozpéct, až jsou měkké. Vychladlé rozmixujeme, přidáme zakysané smetany, cukr a vanilkový... více o Nepečené jablečné řezy II.
Sušenky nalámeme do mísy zalijeme černou kávou a zpracujeme v hmotu snažíme se nechat nějakou súšu větší (při krájení dobře vypadá). Připravíme si... více o Karamelová dobrůtka
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme prosátou mouku z kypřícím práškem a mléko a zpracujeme těsto(ne moc řídké), nalijeme do vymazaného pekáčku - na velký... více o Divný piškot
Příprava těsta: celá vajíčka se metlou rozmíchají s vodou a mlékem solí, majoránkou, nebo jiným zeleným kořením dle chuti, postupně se přimíchá hladká... více o Slané palačinky
Vše smíchat. Jabka oloupat nakrájet na malé kousíčky a přidat k hmotě. Je-li příliš tuhá, přidat trochu mléka. Lžící nabírat a do rozpáleného oleje... více o Jablečné hrudky
Zapneme si troubu, vysypeme plech. Ušleháme všechny bílky do tuha,rozpustíme máslo a opatrně přidáváme do bílků střídavě mouku, cukr a rozpuštěné... více o Bílkový koláč podle mé babičky
Brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce, sůl a na válu vypracujeme těsto, z něhož vytvarujeme šišky, které rozdělíme na stejně velké části. Rukou... více o Olešanský trhanec
Listové těsto vyválíme (musí být trochu tlustší) a nakrájíme na čtverce velké jako toastový chleba (formy v toastovači). Na jeden čtverec navršíme... více o Ovocné šátečky z toastovače