Recept na sendviče – postup přípravy, suroviny a více variant receptu
Jinak by se jim dalo říkat také obložené chleby. Na rozdíl od českého chlebíčku, je sendvič ze dvou plátků pečiva, mezi kterými je náplň. Jídlo se tak dá stisknutím náplně mezi chleby snadno konzumovat.
Prvně si tento typ občerstvení nechával podle legendy připravit hrabě ze Sandwiche. Podle písemných záznamů to snad bylo již v roce 1762. Nejednalo se o vynalezení takového jídla. Jen se jednalo o první zmínku, kdy člověk z vyšších vrstev takto nespolečensky držel jídlo v ruce. Ovšem John Montagu, hrabě ze Sandwiche, chtěl zároveň hrát karty a díky tomu uvedl v normu tento typ pokrmu. Pravdivost příběhu však nebyla nikdy spolehlivě ověřena.
Náplně sendvičů nabízí nekonečné možnosti. Základem může být maso nebo zelenina, pro šťavnatost se využívá nejrůznějších omáček. Lze se setkat i s vícepatrovými sendviči, které se prokládají dalším plátkem pečiva. Sendviče se podávají jako hlavní chod nebo se balí jako svačinové jídlo.
Oba plátky chleba potřeme z jedné strany lžící majonézy. Listy hlávkového salátu omyjeme a osušíme do sucha. Feferonku podélně rozkrojíme, zrníčka...
více o Pikantní sendvič
Cibuli pokrájíme spolu s petrželkou. Na kolečka nakrájíme olivy, přidáme majonézu a tuňáka. Vše smísíme a hmotou potřeme chléb. Vždy po dvou krajících...
více o Sendvič s tuňákem