Není sekaná jako sekaná. Každá rodina má svůj vlastní recept. Který je ten nejlepší už musíte posoudit sami. Sekaná se připravuje z mletého masa v podobě větší šišky. Posléze se krájí na plátky a konzumuje s bramborami, bramborovou kaší, ale také jako skvělá svačina na cesty mezi chleba.
Sekanou je možné libovolně ochucovat a také plnit třeba vejcem, okurkou a uzeninou. Maso může být mleté na hrubo nebo rozmichované do úplně jemné textury. Přísady by měly bát takové velikosti a tak zapracované, aby ze sekané nevypadávaly.
K sekané patří mnoho zajímavých triků, jak dosáhnout toho, aby při pečení nepopraskala nebo jak ji mít co nejšťavnatější. Recepty se také liší v závěrečné úpravě, tedy například jestli je lepší ji potřít hořčicí, péct v alobalu nebo ji spíše balit do slaniny.
Nejprve osmahnout cibulku do zlatova. Poté smíchat všechny ingredience kromě strouhanky. Ručně promíchat (promačkat) a až poté přidat strouhanku. Z... více o Sekaná a brambory v páře
Mleté maso dáme do mísy, přidáme hrstičku studené vody, vejce, sůl, pepř, tymián, rozetřený česnek (nesmí přehlušit chuť sekané, jen mírně dochutit),... více o Sekaná svíčková
Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, sůl a koření dle chuti, nastrouhaný česnek, velmi jemně pokrájenou cibuli a trošku vývaru nebo mléka. Vše... více o Sekaná roláda se slaninovou smaženicí
Mrkve a papriky nakrájejte na malé kousky a osmahněte je společně s cibulkou na másle. Dejte do misky mleté maso a vložte do něj připravenou zeleninu,... více o Sekaná se slaninou a zeleninou
Cibuli nakrájíme na jemno, smícháme s mletým masem, solí, pepřem, strouhankou a vejci. Rozprostřeme na slabou vrstvu na alobal. Poklademe plátky sýra... více o Domácí plněná roláda z mletého masa
Mleté maso dáme do mísy, osolíme a okořeníme dle vlastní chuti, přidáme jemně pokrájenou cibuli, nastrouhaný česnek, vejce a natrhané nebo nastrouhané... více o Jednoduchá uzenářská sekaná
Bábovkovou formu vyložíme plátky anglické slaniny tak, aby zakryla vnější stěnu bábovky. Pokud máte formu, která se hodně připaluje, je možné ji... více o Masová bábovka aneb sekaná trochu jinak
Rybí maso oddělíme od velkých kostí (zfiletujeme) a pomeleme i s cibulí, česnek najemno utřeme. Pomleté maso osolíme a přidáme výše uvedené koření dle... více o Sekaná z rybího masa
Z mletého masa, strouhanky, vejce, cibule... a koření si řádně promícháme směs, ze které vytvoříme šišku, kterou dáme předpéct do vymazaného pekáčku... více o Pečená sekaná v zelenině
Umletou směs mas dejte do mísy k pokrájené žemli, namočené v mléce a rozmělněné. Přidejte olej, vejce, sůl a koření a začněte vypracovávat vláčnou... více o Plněná sekaná pečeně II.
Mleté maso ochutíme solí, pepřem, kmínem, česnekem, přidáme pokrájenou cibuli, housky rozmočené v mléce, vejce, mouku a dobře promícháme. Pomocí folie... více o Mletá roláda s kuřecím masem
Na pomaštěnou folii dáme polovinu směsi z mletého masa, šlehačky, solamylu, soli, pepře. Potřeme hořčicí, nandáme osolená nebo okořeněná vejce, která... více o Plněná sekaná z bůčku
Všechny suroviny smícháme v hladkou hmotu, popřípadě přisypeme trošku strouhanky. Do pekáčku položíme šišku z mletého masa a podlijeme vodou. Pečeme... více o Sekaná pečeně s paprikou
Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a na chvilku namočíme do mléka. Mléko vymačkáme a rohlíky zpracujeme s mletým masem, přidáme vejce (z jednoho... více o Nejlepší sekaná dle mého dědy
Smícháme všechny suroviny mimo vody a promícháme. Poté masovou hmotu hněteme asi 10-15 minut. Vodu přidáváme postupně dle potřeby. Směs po dokončení... více o Řeznická sekaná
Rohlíky do sekané nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a necháme mléko vsáknout. Do mísy vložíme maso, rohlíkové kostičky i s mlékem a promícháme.... více o Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Mleté maso, cibuli nakrájenou najemno, prolisovaný česnek, dvě vajíčka a koření smícháme dohromady. Přidáme trochu mouky a strouhanky (tolik, aby se... více o Plněná sekaná
Do masa přidat strouhanku, mléko, vajíčka, křen, hořčici. Cibuli nasekat najemno, česnek prolisovat a vmíchat do krůtí hmoty. Podle chuti osolit,... více o Krůtí sekaná
Nejprve uvaříme maso doměkka (asi 45 minut). Mezitím si nakrájíme rohlíky na kostičky, zalijeme zchladlým vývarem z uzeného tak, aby se rohlíky... více o Velikonoční sekaná
Housku nakrájíme na kostky a zalijeme mlékem. Cibuli oloupeme, nasekáme najemno a přendáme do velké mísy. Dále přidáme mleté maso, vejce, česnek a... více o Sekaná pečeně plněná vejci
Hovězí a vepřové maso odblaníme, nakrájíme na kousky a dvakrát pomeleme na masovém strojku. Pak maso smícháme s žemlí namočenou v mléce a osmaženou na... více o Sekaná pečeně
Mleté maso dáme do mísy, ochutíme kari kořením dle chuti, solí nebo sojovou omáčkou, přidáme jemně pokrájenou cibuli a vejce a dobře promícháme. Směs... více o Dýňová omáčka s mletým masem
Karbanátky: mleté maso dáme do mísy, přidáme pokrájenou cibuli, jemně nasekaný česnek, vejce, sojovou omáčku a koření dle chuti. Pokud máme koření... více o Burgery po našem
Na oleji osmažíme dosklovata velkou pokrájenou cibuli, ke které následně přidáme maso. To během smažení rozebereme vařečkou na kousky a osmažíme... více o Mleté maso s řapíkatým celerem
Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, protlak, nasekaná rajčata, jemně pokrájenou cibuli, osolíme a okořeníme dle chuti. Vše důkladně promícháme,... více o Rajčatové šišky
Mletá směs: na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme maso a smažíme za stálého míchání, dokud se nám kousky masa od sebe neoddělí... více o Gnocchi se zelím a mletým masem
Na jemně pokrájeném špeku či oleji osmažíme drobně pokrájenou cibuli. Přidáme mleté maso, které během smažení od sebe oddělíme vařečkou nebo... více o Fazolová směs s mletým masem
Na trošce rozpáleného oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme mleté maso a dále smažíme. Za pomocí šťouchadla nebo vařečky, mleté... více o Adžika směs z mletého masa
Mleté maso (vepřový a hovězí mix) dáme do mísy, kde ho ochutíme solí, pepřem mletou sladkou paprikou (nejlépe maďarskou) a jemně pokrájenou cibulí.... více o Čevapčiči po našem
Mleté maso dáme do mísy, přidáme drobně pokrájenou cibuli (lze přidat i česnek nebo špetku muškátového oříšku či majoránka), na malé kostičky... více o Ostravské karbanátky se sýrem
Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, scezené vychladlé pokrájené a spařené houby, pokrájenou slaninu a cibuli, nastrouhaný česnek, osolíme a... více o Houbové karbanátky (nejen) s mletým masem
Mleté maso dáme do mísy, osolíme, dochutíme kari kořením (množství dle chuti), přidáme vejce, drobně pokrájenou cibuli a vše dobře promícháme. Směs... více o Masové koule v dýňovém pyré
Pekáč nebo remosku vytřeme máslem nebo olejem. Na dno pekáče naskládáme na větší kusy pokrájenou cuketu či lilek, které posypeme kořenící směsí... více o Plněné papriky na cuketách (lilku) - pečené
Mleté maso dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme vejce, protlak či pyré, nasekaná rajčata, bylinky dle chuti a vodu (lze přidat trochu červeného... více o Bolognese (boloňské) karbanátky
Nejprve si připravíme rýži a mleté maso. Remosku používáme s průměrem 30 cm +. Rýži propereme a dáme do hrnce s osolenou vodou vařit dle návodu téměř... více o Kološvárské zelí z remosky
Z kapusty si opatrně odloupneme vrchní listy, které krátce spaříme v osolené vodě a poté necháme okapat. Musí jen povadnout, ale zůstat by měly pružné... více o Kapustové měšce na zelenině
Cibuli nakrájíme na jemno, smícháme s mletým masem, solí, pepřem, strouhankou a vejci. Rozprostřeme na slabou vrstvu na alobal. Poklademe plátky sýra... více o Domácí plněná roláda z mletého masa
V mixéru rozmixujte maso. Přidejte na jemno nakrájenou cibulku, vejce, worcestrovou omáčku, sůl podle chuti a parmazán a smíchejte. Na pánvi... více o Lososové 'kroketky'
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme společně s drobně pokrájeným špekem na oleji dosklovata. Pak přidáme mleé maso, které smažíme a mícháme až do... více o Dušené mleté maso se žampióny
Na malém množství oleje necháme zesklovatět pokrájený pórek (cibuli). Přidáme mleté maso, které smažíme za stálého míchání do té doby, než se nám... více o Brambory zapečené (nejen) s mletým masem
Mleté maso dáme do mísy, osolíme, přidáme vejce, cibuli, česnek, mlékem navlhčené nastrouhané rohlíky, koření a bylinky dle chuti a vlastních... více o Pečená sekaná na houbách
Papriky naplníme šlehanou sekanou (nepečený polotovar čerstvý nebo rozmražený) a dáme péct do předehřáté trouby na 180 dozlatova, občas otočíme.... více o Papriky se šlehanou sekanou s rajskou omáčkou
Mleté maso smícháme s nastrouhaným česnekem a zázvorem, vejcem, jemně pokrájenou cibulí a slaninou, vývarem, pepřem a solí (nebo sojovou omáčkou).... více o Karbanátky / sekaná se zázvorem a slaninou
Maso na pánvi rozdrobíme vařečkou, opepříme a zastříkneme olivovým olejem. Přidáme lístečky tymiánu a za občasného zamíchání opékáme maso dozlatova.... více o Mleté hovězí po anglicku
Mleté maso dáme do mísy a přidáme jemně pokrájené nebo hrubě nastrouhané žampiony (200 gramů), pokrájenou cibuli, nastrouhaný česnek, pepř, vejce,... více o Žampionové karbanátky (sekaná) s mletým masem
Do mísy dáme mleté maso, nastrouhanou cuketu, česnek, zázvor, vejce, sojovou omáčku a opepříme. Vše dobře promícháme, pak dle chuti ještě osolíme a... více o Karbanátky s cuketou
Mleté maso v míse smícháme s nastrouhaným sýrem a nastrouhanými žampiony, přidáme vejce, nastrouhaný česnek, osolíme (pozor! sýry mohou být slanější),... více o Bylinkové karbanátky (sekaná) se sýrem a žampiony
Mleté maso ochutíme námi oblíbenou kořenící směsí a solí nebo pepřem, česnekem, majoránkou. Přidáme vejce, vodu, bílou jemně nasekanou část cibulek a... více o Cibulkové karbanátky (sekaná)
Pokrájenou slaninu osmažíme společně s cibulí dorůžova. Přidáme maso, vše promícháme a smažíme do té doby, než se nám vysmaží přebytečná šťáva z masa... více o Mleté maso se zeleninou II.
Drobně pokrájenou slaninu (špek) s cibulí osmažíme dorůžova. Pak přidáme mleté maso, které za občasného míchání osmažíme, osolíme, opepříme, přidáme... více o Mletá směs s fazolemi
Mleté maso dáme do mísy, přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku (tymián), nastrouhaný česnek, pokrájenou cibuli, mléko, strouhanku a vše dobře promícháme... více o Hrášková sekaná nebo karbanátky