Salát je velmi univerzálním pokrmem. Může sloužit jako hlavní chod, předkrm nebo jako příloha. Velmi často je salát spojován s čerstvou zeleninou. Už základním slovo salát může přeci jen označovat konkrétní druh zeleniny. Přesto existuje nespočet druhů a typů salátů, z nichž některé zeleninu nemusí obsahovat vůbec.
Saláty tedy můžeme rozdělit na zeleninové, které se skládají výhradně ze zeleniny. Ta ale nemusí být jen čerstvá. Mnoho zeleninových salátů obsahuje zeleninu nakládanou nebo jiným způsobem upravenou, například grilovanou.
Velmi oblíbené, zejména v letním období, jsou saláty ovocné. Základní složkou salátů také bývají těstoviny. Právě u těstovinových salátů se často setkáváme i s teplou verzí, nejen studenou, stejně jako u salátů obsahujících maso, například kuřecí salát (nejznámější je salát Caesar), který obsahuje na kousky nakrájené kuřecí maso, čerstvou zeleninu a opečené krutony.
Důležitou složkou salátu jsou, kromě základních ingrediencí, zálivky a dressingy. Jak už název napovídá, zálivka je přeliv, který zvýrazňuje chuť salátu. Dressing je naopak chuťově doplňující, proto bývá častěji hustější a připomíná omáčku.
Hrášek podusíme na lžíci másla. Brambory pokrájíme na kostky, opečeme na zbylém másle a oleji, promícháme s kari, osolíme, opepříme dochutíme tabaskem... více o Bramborový salát s hráškem a kari
Slaninu pokrájíme na proužky a nasucho opečeme na teflonové pánvi, pak nasypeme do mísy. Přidáme brambory nakrájené na plátky, na kolečka pokrájenou... více o Bramborový salát se slaninou a sýrem
Krůtí prsa očistíme, pokrájíme na tenké nudličky, osolíme, opepříme, ochutíme zázvorem, zakápneme olejem a necháme v chladu hodinu proležet. Pak maso... více o Ovocný salát s krůtím masem
Zeleninu očistíme a pokrájíme na kolečka, proužky, měsíčky a naaranžujeme do pekáče nebo zapékací mísy. Prošleháme dresink a zeleninu jím pokapeme a... více o Grilovaná zelenina
Rajčata nakrájíme na tenké plátky a poklademe dokola na talíř. Ze sýru nakrájeného na plátky vytvoříme druhou vrtsvu. Posypeme kořením a ozdobíme... více o Caprese ala Míša
Červenou řepu očistíme, oškrábeme a nakrájíme na tenké hranolky (sirky), stejným způsobem nakrájíme hrušku, kterou jsme zbavili jádřince, případně dle... více o Salát z červené řepy s hruškou
Salát omyjeme, natrháme na listy a rozložíme na talíř. Hermelín a hrušky nakrájíme na kostičky a rozložíme na salát. Nakonec pokapeme olejem a octem.... více o Hermelínovo-hruškový salát
Červenou řepu umyjeme a ve slupce uvaříme. Vychladlou řepu oloupeme, nakrouháme na jemno a rovněž na jemno nakrouháme křen. Vmícháme křen do řepy,... více o Salát z červené řepy s křenem II.
Necháme si naklíčit čočku. Já ji nejprve přes noc namočím do studené vody, druhý den sliji zbylou vodu, misku postavím na teplejší místo a dle potřeby... více o Teplý salát s klíčky
Připravte bramborový salát, jak ho obvykle děláte vy nebo postupujte se mnou. Brambory uvařte ve slupce nebo oškrábané, poté je nakrájejte na drobné... více o Dietní bramborový salát bez majonézy a jogurtu
Nejdříve naklepeme, osolíme a opaprikujeme kuřecí prsíčka a dáme péct. Poté nakrájíme Bagety nebo rohlíky na kolečka a dáme do sáčku s trochou oleje a... více o Caesar salát jako z restaurace
Těstoviny uvaříme a ochladíme, a smícháme s nakrájenou zeleninou na menší kousky. V sýru rozmícháme sůl a bylinky dle chuti a vmícháme do salátu.... více o Těstovinový salát s avokádem
Salátové listy očistíme a osušíme. Vejce uvaříme a nakrájíme na půlky. Šalotky očistíme a nakrájíme na velmi tenká kolečka. Salátové listy upravíme na... více o Salát s křepelčím vejcem a klíčky
Nakrájené ingredience (syrečky na čtvrtky, babán na kolečka) obalíme jako řízky a usmažíme. Jedli jsme toto v Loštické restauraci se syrečkovými... více o Banánový šokšpíz
Zelí a mrkev nasekáme (vše naházím do robota a je to bez práce), cibulku nakrájet na jemno, osolit, opepřit, špetka cukru,asi 3/4 skleničky majonezy a... více o Salát Coleslaw alá KFC
Dresing se dá uchovat v lednici delší dobu, nejlepší je druhý den, kdy se česnek uleží. Je možné dát pouze jogurt, nebo jen majonézu, ale já mám... více o Norský dresing na zeleninové saláty
Všechny ingredience nakrájíme na malé kostičky, osolíme, opepříme a smícháme s majolkou a jogurtem. Lepší je ho nechat alespoň přes noc odležet. ... více o Výborný kuřecí salát
Ryby očistíme a zbavíme hlavy a ploutví, naporcujeme na filety bez páteře. Příprava láku: do 2 l vody nalijeme 1/2 l octa, vsypeme deko a 3 lžíce... více o Rybí salát z cejnů a bílé ryby
Brambory uvařme ve slupce do měkka, po vychladnutí nakrájíme na kostky spolu s čínským zelím. Na pánvi na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a... více o Bramborový salát pikant
Uvařené, studené a oloupané brambory promačkáme sítkem na brambory na kostičky do větší mísy. Dále promačkáme i vařené vejce a vařenou mrkev. Přidáme... více o Maminčin vánoční bramborový salát
Banán rozřízneme na dvě půlky napříč, posypeme perníkovým kořením a skořicovým cukrem podle chuti a pokapeme citronem. Nadrobíme ořechy, zabalíme do... více o Grilovaný banán
Smetanu promícháme s česnekem a kečupem, dochutíme. Podáváme ke grilovaným masíčkům - u nás nezbyde ani trošku, opravdu vynikající!!... více o Dresing hami mňami
Kysané zelí vysypeme ze sáčku, slejeme, necháme odkapat, ale neproplachujeme. Dáme do mísy a přidáme nadrobno pokrájenou syrovou kapii, nahrubo... více o Salát z kysaného zelí III.
Mrkev a zelí nakrájíme na malé drobné kostičky, přidáme jemně nakrájenou cibuli a majonézu. Dochutíme solí a pepřem. Promícháme a necháme do druhého... více o Salát Coleslaw
Namočené fazole uvařit. Ve velké míse smíchat zálivku - olej, drobné kostičky cibule, utřený česnek, sůl a pepř. Nešetřit příliš solí ani pepřem. Do... více o Fazolový salát univerzál
Odlejeme šťávu od mandarinek a ananasu (šťáva se může hodit), vše nakrájíme na malé stejné kousky, pak přidáme bílý jogurt (nebo můžeme jen zalít... více o Barevný ovocný salát
Celer očistíme a nakrájíme na tenoučké nudličky nebo jej můžeme nastrouhat. Na nudličky nakrájíme i jablko (nebo nastrouháme na hrubém struhadle).... více o Celerový salát s jablkem
Ve velké míse smícháme naklíčené mungo fazole s nadrobno nakrájenou paprikou, lahůdkovou kukuřicí, na jemno nakrájeným pórkem a petrželovou natí.... více o Naklíčené mungo fazole
Uvařená vajíčka natvrdo nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme nastrouhané okurky, nadrobno nakrájenou cibuli a salám. Přidáme sýr, sůl, hořčici a... více o Celerový salát II.
Rýži uvaříme dle návodu na krabičce, mezitím na jemno nakrájíme cibuli a krabí tyčinky, poté nakrájíme vejce na hrubo. Dáme všechny ingredience do... více o Salát raz dva
Suroviny na zálivku musí mít pokojovou teplotu. Vložíme je do mixéru a rozmixujeme na takovou konzistenci, která připomíná majonézu. Bagetu nakrájíme... více o Salát Caesar
Uvařené brambory nakrájíme na kostičky, ochutíme octem a olejem, opepříme a osolíme a necháme vychladit. Podáváme k masu.... více o Babiččin bramborový salát
Maso nakrájíme na malé kostičky, utřeme česnek a smícháme s ostatními surovinami - směs musí být hodně pikantní, proto se nebojíme přidat koření.... více o Těstovinový salát s masem
Šunku a sýr nakrájíme na kostičky a promícháme s trochou majonézy. Nachystáme si misky podle počtu jedlíků, do každé dáme směs, posypeme nastrouhanou... více o Salát naoko dietní
Uvaříme brambory - na kostky, velikost jako na přílohu, dáme do mísy spolu s cibulí nakrájenou na půlkolečka, kyselou okurkou též na půlkolečka,... více o Teplý bramborový salát
Všechny konzervované věci necháme důkladně okapat, pak vše nakrájíme na drobno, promícháme, necháme pár hodin odležet, pak přidáme majonézu. Velice... více o Celerový salát s ananasem
Rýži na cedníku propláchneme vařící vodou. Do kastrůlku dáme lžičku másla a když se začne škvířit (hlídáme, aby se nespálilo!) vsypeme okapanou rýži a... více o Ovocný rýžový salát
Do teplých uvařených těstovin rozdrobíme tuňáka (přidat olej i šťávu). Nakrájíme zeleninu, salát natrháme na kousky a ze 2-3 citronů okrájíme kůru,... více o Tuňákový salát s těstovinami
Těstoviny uvaříme klasickým způsobem dle návodu. Po uvaření je propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Přidáme kukuřici, uvařenou brokolici... více o Sojčí těstovinový salát
Uvařené těstoviny promícháme s trochou olivového oleje, osolíme, opepříme, přidáme tuňáka, pokrájené olivy a kapary, oloupaná a pokrájená rajčata ... více o Těstovinový salát s tuňákem IV.
Těstoviny uvaříme, scedíme a necháme vychladnout. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, přidáme olej, koření dle chuti, česnek, med, sůl a trochu kečupu.... více o Těstovinový salát se zeleninou, masem a dresingem
Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na na kostky nebo plátky (dle zvyku). Okurku nakrájíme na tenké kolečka, posolíme, necháme pustit šťávu,... více o Rakouský bramborový salát
Ledový salát natrháme do mísy na malé kousky, přidáme nakrájená rajčata, papriky, okurku, posypeme trochou vegety, pepře, zakápneme olivovým olejem a... více o Jednoduchý lehký zeleninový salát
Do mísy dáme nahrubo nastrouhanou červenou řepu, nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme promačkaný česnek, pokapeme citronem a vše smícháme ze... více o Salát z červené řepy se zakysanou smetanou
Rajčata, okurku, papriku a nivu nakrájíme na kostičky, olivy a pórek na kolečka. Přidáme olivový olej, citrónovou šťávu, worchestr, oregáno, bazalku,... více o Řecký salát a la ENKI
Všechno nakrájíme na kostičky a zamícháme majonézu. Dle chuti lze dosolit či dokořenit. Rychlé, jednoduché, chutné.... více o Šopský salát jinak
Ovoce oloupeme, nakrájíme na drobné kousky, smícháme a podle chuti přidáme citron a sirup. Nemusí být vůbec. Můžeme přidat i sekané ořechy a rozinky.... více o Ovocný salát
Na větší talíř nakrájíme na tenčí plátky mozzarellu, na ní přidáme nakrájená rajčata. Toto polejem olivovým olejem a lehce pokapeme balzamikovým octem... více o Caprese
Oloupané banány a kiwi s jahodami nakrájíme lehce promícháme v misce zalijeme jogurtem. Podáváme jako dezert nebo lehkou letní svačinku.... více o Lehký ovocný salát
Syrové zelí nakrájíme na nudličky, kysané zelí rozkrájíme na menší kousky, ostatní ingredience nakrájíme na kostičky. Vše smícháme, přidáme olej,... více o Zelný salát II.