Rýži máme k dispozici ve spoustě druhů a vyznat se v nich, je někdy trochu zapeklité. Každá se ale hodí k něčemu jinému. Nejobvyklejší je jako příloha bílá dlouhozrnná rýže. Setkat se ale můžete i se střednězrnnou nebo kulatou. Pokud má rýže přízvisko paraboiled, je upravena horkou vodou a tlakem a díky tomu se méně lepí.
Mezi speciálnější druhy rýže, které jsou k dispozici, patří rýže jasmínová, která je voňavá a lepivá. Basmati rýže je také intenzivně voňavá, ale nelepí se. Z mnoha dalších druhů ještě stojí za zmínku divoká rýže. Říká se jí planá nebo indiánská a obsahuje hnědá semena travin.
Výběr rýže se liší dle pokrmu a zvyku, jiná rýže se používá k přípravě rizota, jiná do salátů a jiná jako příloha. Přílohovou rýži můžete dále ochucovat, kořenit a pracovat s ní. Oblíbené jsou rýže se zeleninou nebo kari rýže.
Na rozpáleném oleji orestujeme propláchnutou a okapanou rýži. Až zbělá, vmícháme do ní kari, zalijeme vodou, osolíme, přikryjeme pokličkou a 5 minut... více o Blesková rýže kari podle Lidušky
Kapustu uvaříme téměř doměkka v osolené vodě, pak ji scedíme, necháme okapat, vychladit a pokrájíme. Rýži uvaříme doměkka v osolené vodě dle návodu,... více o Kapusta s masem a rýží - zapečená
Šafrán namočte do 100 ml horkého vývaru. V hrnci rozpusťte polovinu másla a osmažte na něm šalotku, až zesklovatí. Vsypte rýži, promíchejte, aby se... více o Šafránové rizoto z rýže Carnaroli se salámem
Propláchnutou rýži vložte se svitkem skořice do hrnce, zalijte vodou a běžným způsobem povařte doměkka, asi 10 minut, až se voda vsákne. Vyjměte... více o Kokosová rýže se skořicí
Uveďte do varu 1,5 l vody, osolte ji, vsypte rýži a povařte 15 až 20 minut, až bude měkká, ale ještě pevná na skus. Vsypte do síta a nechte okapat ... více o Rýže natural pečená v pánvi s rajčaty
Krevety osmažit na másle, přidat nakrájenou okurku a rajčata, okořenit. Možno přidat na kostičky nakrájenou šunku. Přidat osušené rýžové nudle a... více o Krevety s rýžovými nudlemi
Uvařit rýži a nechat v sítu okapat. V pánvi osmažit zeleninu, když bude zelenina akorát přidat rýži, chvilku osmažit a přidat celá vejce. Počet vajec... více o Vaječná rýže
**Příprava vepřového hot manga** Balení vepřového masa rozkrájíme kolmo na vlákno na tenké plátky (cca 5 centimetrové), osolíme nadrcenou mořskou solí... více o Vepřové hot mango
Nejdříve si uvaříme rýži. Klidně ji nechat trochu rozvařit, než aby byla nedovařená. Rýži necháme zchladnout. Až je rýže vlažná vmícháme do ní opatrně... více o Sushi
Máslo rozehřejte v hrnci a osmažte na něm šalotku nakrájenou na kostičky. Vmíchejte rýži a bobkový list, promíchejte, aby se vše obalilo máslem.... více o Rizoto s hruškami a kaštany
Rýži uvaříme v osolené vodě dle návodu. Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme vejce, osolíme, opepříme(není nutné) a umícháme řídkou... více o Prominentní rýže
Maso pokrájíme na slabé nudličky, osolíme a opepříme. Mrkev pokrájíme s pórkem na kolečka. Maso a mrkev dáme společně orestovat do rozpáleného oleje,... více o Masové nudličky v jasmínové rýži
Rýži vložíme do vroucí osolené vody s kapkou oleje a uvaříme téměř doměkka. Po uvaření slijeme, propláchneme chladnou vodou a necháme okapat.... více o Zapečené rizoto česko-italské hospodyně
Uvaříme rýži dle návodu. Mezitím si na oleji osmahneme cibulku nakrájenou najemno, přidáme k ní nakrájená rajčata (komu vadí rajčatové slupky, rajčata... více o Rajčatová rýže II.
File opláchneme, případně odstraníme kůži a nakrájíme na malé kousky. Šalotku nakrájíme na jemno. V hrnci rozehrřejeme trochu oleje, kousek másla a... více o Krémové rizoto s lososem
Jemně nasekanou cibuli zpěníme na másle a polovinu si dáme stranou. Do druhé poloviny přidáme jemně nasekaný pórek, rozinky, mandle, hřebíček, pepř a... více o Rýže na kari
V pánvi uděláme smažená míchaná vejce a odložíme stranou. Poté osmažíme jemně nasekaneou cibulku s pórkem, šunku a kuřecí maso a přidáme smažená vejce... více o Klasická kantonská rýže
Rýži uvaříme v osolené vodě s trochou oleje, slijeme a propláchneme studenou vodou. Necháme okapat. Mozzarellu nakrájíme na kostky, olivy na kolečka,... více o Náplň do zapékaných rajčat či paprik
Rýži uvaříme v dostatečném množství osolené vody, do vody přidáme trochu oleje. Hotovou rýži slijeme a propláchneme studenou vodou, abychom zastavili... více o Studené rizoto alla mediterranea
Květák očistíme, opláchneme, rozdělíme na růžičky střední velikosti a uvaříme do poloměkka na páře. Vychladlý květák smícháme s rýží, přidáme... více o Zapečený květák s rýží, gorgonzolou a parmezánem
Cukety omyjeme, odkrojíme konce a nakrájíme na tenká kolečka. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme oloupaný celý česnek, kolečka cukety a na... více o Studené rizoto s cuketou, sýrem a vůní máty
Třešně opláchněte, zbavte stopek a vypeckujte. V kastrolu rozehřejte olej třešně na něm krátce osmažte. Vsypte rýži, osolte a opepřete, promíchejte,... více o Třešňové rizoto
Z mouky, másla a vody (přidáme půl lžičky soli) vypracujeme hladké těsto a necháme odpočinout v lednici minimálně 30 minut. Rýži dáme vařit do... více o Italský rýžový koláč - slaný
Na pánvi rozehřejte olivový olej. Na pánev vložte tofu a libovolnou zelenninu. Chvíli smažte. Asi po 2 min přidejte rýži. Nechte smazit 10 minut.... více o Co dům dal
Dáme vařit rýži (já přidávám do vařící vody ještě kostku zeleninového bujónu) a mezitím si pokrájíme mrkev a pórek na menší části. Mrkev uvaříme v... více o Rizoto s kuřecím masem a slaninkou
Tento recept jsem si vymyslela, když jsem měla ohromnou chuť na japonské mlsky a málo financí. Využívá ingredience, které jsou běžně k dostání v... více o Hybridní sushi
Rýži uvaříme ve vodě se špetkou soli a lžící cukru doměkka. Necháme zchladnout. Smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem dotuha, trochu necháme na... více o Ovocná smetanová rýže
Cuketu podélně rozkrojte na čtvrtiny, odřízněte část se semínky (mohla by být nahořklá) a zbytek pokrájejte na menší špalíčky. Ty zprudka osmažte na... více o Šafránové rizoto s cuketami
Opranou rýži dáme do pekáče, zalijeme vodou, přidáme pokrájenou cibuli, rajčata, papriky, osolíme. Kuře rozporcujeme potřeme utřeným česnekem, dáme na... více o Kuře pečené s rýží
Čekanku omyjeme, odřežeme košťál a nakrájíme na tenké proužky, hrstku si ponecháme bokem na ozdobení porcí. Ze sýru odkrojíme okraje a nakrájíme na... více o Krémové rizoto s čekankou a zrajícím sýrem
Cibuli nakrájíme na drobno a necháme zesklovatět (nesmažíme) na oleji (1 lžíce) a kousku másla. Přidáme omytý špenát, podlijeme trochou vývaru a... více o Špenátové rizoto Pepka námořníka
Na rozpáleném oleji si osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme rýži ,kterou krátce opražíme. Zalijeme vodou, přidáme vegetu a přivedeme k varu ... více o Výborná rýže
Na oleji si osmažíme drobně pokrájenou cibuli, kterou zamícháme do vychladlé uvařené rýže a mletého masa. Přidáme vejce, sůl, česnek a koření. Pořádně... více o Rýžovo-masové placičky
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, pokrájíme na větší kusy a pokapeme citronovou šťávou. Rýži propereme ve studené vodě a uvaříme s mlékem (dle... více o Rýžovo-jablečný nákyp
Šalotku, mrkev a řapík celeru (bez listu) nakrájíme na drobno, případně rozmixujeme. Kapustu nakrájíme na proužky. V hrnci zahřejeme olivový olej s... více o Krémové kapustové rizoto nejen pro děti
Nejprve uvaříme maso s očištěnou zeleninou (mrkev, celer a petržel nakrájíme na menší kusy). Můžete použít jakékoli kuřecí maso - prsní řízky,... více o Kuřecí rizoto
Rýži si uvaříme dle návodu a necháme okapat. Na oleji si orestujeme drobně pokrájenou cibuli dozlatova, kterou pak smícháme s pokrájenou slaninou a... více o Rýže se zelím a mletým masem
Rýži propláchnu na cedníku pod vodou, zaleju studenou vodou a nechám máčet 30 minut. Poté scedit. V kastrolu zahřeju ghí na střední teplotu. Přidám... více o Ghí bhát - rýžový pilaf s máslem
V hrnci přivedeme k varu vodu s vývarem, osolíme. Přidáme rýži a zamícháme. Přikryjeme a vaříme za občasného promíchání téměř doměkka. Odstavíme z... více o Orient rýže
Nejprve si dáme vařit rýži. Cibulku nakrájíme na drobno a osmahneme do zlatova na olivovém oleji. Přidáme mleté maso. Když bude maso opečené,... více o Rizoto s mletým masem a kečupem
Sáčky s rýží uvaříme v osolené (špetka) vodě doměkka. Mezitím polovinu jahod pokrájíme na kousky a prosypeme cukrem. Sáčky s rýží vyjmeme a horkou... více o Sladká rýže s jahodami
Uvařenou rýži v osolené vodě nasypeme do vymazané zapékací mísy máslem. Na rýži poklademe orestovanou zeleninu, kterou jsme na závěr restování... více o Kari kuličky na lilku a rýži
Očistíme fenykly, nakrájíme na malé kousky. Do hrnce dáme trochu oleje a kousek másla, fenykl jemně orestujeme a přidáme rýži, taktéž orestujeme. Za... více o Kremové fenyklové rizoto nejen pro děti
Spařenou,opranou rýži osmažíme na 20 g másla.Na zbytku másla si osmažíme hrubě pokrájenou zeleninu dle vlastního výběru,pak zaprášíme moukou,ještě... více o Rýžová polévka zapražená-se zeleninou
Nakrájíme nadrobno cibulku a smažíme ji na olivovém oleji dozlatova. Poté přidáme pórek, zeleninu, maggi a chvilku smažíme. Pak přidáme maso obalené v... více o Vepřové na pórku s rýží
Šalotku na jemno pokrájíme, lehce orestujeme na oleji (nejlépe olivovém), přidáme maso, necháme zatáhnout, poté přidáme hrášek, kukuřici, papriku ... více o Tymiánové rizoto
*Množství pro dvě osoby. Lilek rozpůlíme-podélně a vydlabeme dužinu. Lilek uvnitř posolíme, dužinu také a necháme vypotit. Pak vysušíme ubrouskem nebo... více o Lilkové lodičky
Lilek pokrájíme na plátky,posolíme a necháme vypotit,pak vysušíme papírovou utěrkou. Zapékací mísu si vymažeme olejem nebo máslem. Na dno mísy dáme... více o Zapečený lilek (nejen) s rýží
Předpokládám, že uvařit rýži umí každý a proto se vrhneme rovnou na smažení ;) Vše smažit na rostlinném oleji. 1) na rozpáleném woku rozklepněte dvě... více o Asijská smažená rýže
Dáme vařit 2 pytlíky rýže, z hovězího masa seškrábeme šťávu, šťávu použijeme jako olej, šťávu dáme do pánve, do pánve přidáme zeleninu, až bude... více o Rizoto ala Hynek