Ryby jsou cenným zdrojem jódu, bílkovin, vitamínů a minerálů. Hlavní výhodou je obsah omega-3 mastných kyselin. Nejlepší je konzumace tučnějších, na živiny bohatších ryb, tedy makrely, tuňáka, sardinky, pstruha nebo lososa.
Ryby je dobré konzumovat alespoň dvakrát týdně. Nemělo by to být tak složité, protože ryby mají dvě hlavní výhody. Chutnají skvěle a jejich příprava je snadná. Nejlepší jsou ryby z volné přírody, které mají nejlepší maso.
Zdravější jsou ryby mořské, které obsahují třeba více jódu, ale své výhody mají i ryby sladkovodní. U nás patří mezi nejchutnější ryby candát a další dravé ryby. Jejich příprava je různá – od pečení, grilování až po smažení.
Ačkoli se u nás ryby nekonzumují v dostatečném množství, nejsvátečnější jídlo, které se večeří na Štědrý den, není nic jiného než kapr.
Filety kapra osolte, celer a cibuli nakrájejte na nudličky, česnek na plátky. Zprudka a krátce opečte porce kapra v pánvi z vyžším okrajem. Olej mějte... více o Dušený kapr na šalvěji
Nasrouhaný sýr, tuk na pečení, mouku a vejce použijte na přípravu těsta, které vložíte na 20 minut do chladu. Marinádu na maso připravíme z... více o Kapr v sýrovém těstě
Kapra krájejte na porce a osolte. Zeleninu krájejte či strouhejte na nudličky, které krátce blanšírujte (spařte horkou vodou). Asi po minutě sceďte.... více o Kapr se zeleninovou krustou
Filety z kapra nakrájejte na tenké proužky. Jemně nakrájenou cibuli a stejně tak drobně nakrájenou slaninu nejprve trochu osmahněte na pánvi.... více o Pečené kapří ocásky
Ořez z kapra zvolna vařte spolu s cibulí a kořenovou zeleninou na silný vývar. Nezapomeňte osolit a přidat divoké koření. Hotový vývar proceďte a vše,... více o Rybí polévka s knedlíčky
Jedna možnost, jak ochutit maso kapra před smažením v trojobalu, je například dochucení třeným česnekem, kmínem a trochou zázvoru. Varianta, která po... více o Kapr - Vánoční variace
Na sádle krátce osmahněte jemně nakrájenou cibulku s krájeným špekem, pak po zchladnutí přimíchejte klobásové koření. Tím, že se koření namíchá do... více o Uzenářský kapr
Nastrouhejte brambory obdobně jako při přípravě klasického bramboráku. Brambory společně s dalšími ingrediencemi promíchejte s Kapřím v poměru 1:1,... více o Bramborák z kapřího masa
Dejte vařit brambory, po uvaření sceďte a s máslem vyšlehejte na hladkou kaši. Kaši necháme chvilku vychladnout. Pak do kaše zašlehejte smetanu a... více o Kapr pod bramborovou čepicí
Kapří filety naporcujte na stejně široké proužky (šířka proužku = výška bifteku). Porce masa osolte a okořeňte a následně stáčejte tak, že je... více o Biftek z kapra
Filety z kapra nakrájejte na delší tenké kousky. Takto připravené hranolky kapřího masa osolte, potřete lisovaným česnekem, kořením a sojovou omáčkou... více o Hranolky z kapra
Rozmražené krevety obalíme v těstíčku z hladké mouky, vejce, solamylu a soli. Na polovině oleje osmahneme krevety a dáme je do mísy. Rozehřejeme... více o Čínske nudle s krevetami
Tyčinky nakrájíme nadrobno (rozmixujeme). Smícháme s nastrouhaným sýrem, drobně nakrájenou cibulí, petrželovou natí, sojovou omáčkou, jogurtem,... více o Surimi karbanátky se sýrem
Plátky lososa lehce opepříme a okořeníme kořením na ryby, ale jen trošku, aby se neřeklo (losos má zvláštní chuť sám o sobě a hodně koření ho spíš... více o Zapečený losos na bramborách a mrkvi
Rybí filé (nerozmrazujeme) z obou stran osolíme, posypeme kořením na ryby a obalíme v mouce. Na rozpáleném oleji z obou stran opečeme. Pekáč vytřeme... více o Špenátový pekáč s rybou
V míse smícháme mouku, kypřící prášek, pažitku, cibulku se špetkou soli. V jiné míse smícháme vejce, mléko a rozpuštěnou Ramu a vlijeme do mísy s... více o Lívanečky s lososem a omáčkou
Cibulku si nakrájíme najemno, všechny ingredience promícháme. Ušleháme a dáme na chvíli do chladu. Podáváme s pečivem.... více o Výborná rybí pomazánka
Tyčinky, rajče a okurku nakrájíme na malé kousky. Přidáme majonézu, dle chuti osolíme a opepříme. Důkladně promícháme a necháme proležet v chladničce.... více o Salát z krabích tyčinek s majonézou
Pangase (zmrzlého) položíme do pekáče, osolíme (ne moc, sůl je také v koření na ryby), posypeme kořením nebo citrónovým pepřem, přidáme máslo a... více o Pangas raz dva
Plátky tuňáka 3 - 4 hodiny před pečením po obou stranách posypeme solí a pepřem. Tuňáka vložíme do varné mísy, zalijeme asi 8 lžícemi olivového oleje... více o Tuňák s citrónovou omáčkou
Zavináče nakrájíme na kousky cca 3 x 1 cm, cibuli na drobno a vše smícháme s celým jogurtem, přidáme dle chuti sůl, pepř a kopr. Podle toho jak máte... více o Rychlý rybí salát s jogurtem
Papriky rozpůlíme, vyčistíme a do každé půlky papriky dáme pokrájenou polovinu rajčete, ančovičky (sardelová očka) a lžičku olivového oleje. Pečeme... více o Pečené papriky s ančovičkou
Předem máslo necháme asi 4 hod. volně odležet při pokojové teplotě (důležité), Obsah plechovky ryb rozmačkáme v míse vidličkou, mírně osolíme. Najemno... více o Rybí pomazánka ala Kusák
Vločky namočíme na 20 minut do 100 ml vody, v které jsme rozmíchali vegetu. Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě. Scedíme, oloupeme a nastrouháme... více o Tuňákové kuličky
Lososa nakrájíme na porce, posypeme kořením z obou stran, pokapeme šťávou z 2 limetek a na oleji pečeme do růžova. Majonézu, smetanu, hořčici a med... více o Losos se švédskou omáčkou
Krevety rozmrazíme a dáme do mísy, vymačkáme na ně citron. Tyčinky Surimi taky rozmrazíme a nakrájíme na malé kostičky. Přidáme nakrájený pórek a... více o Krabí a krevetový salát
Porce ryby posypeme kořením na ryby nebo solí a pepřem a zakápneme citronem. Vložíme je do vymazané zapékací mísy a krátce zapečeme ve středně vyhřáté... více o Rybí file zapečené se sýrem a vejci
Porce kapra jemně osolíme, okořeníme grilovacím kořením, potřeme utřeným česnekem a hořčicí. Vložíme do vymazané zapékací mísy a poklademe na něj... více o Kapr cibuláč
Mušle bez skořápek nebo mořský koktejl uvařte podle návodu. Osmažte cibulku, přidejte žampiony, když jsou měkké, přilejte trochu vývaru z mušlí a... více o Provensálské mušle ve smetanové omáčce
Nejdříve si přapravíme "rychlé lečo": cibuli, papriky, rajčata nakrájíme a dusíme cca 15-20 min. Osolíme, opepříme a zakápneme olejem (nejlépe... více o "Zeleninový" pangas
Části lososa pokapeme citronovou šťávou, nasolíme, popaprikujeme a vložíme do máslem vymazané zapékací mísy. Zalijeme částí smetany a asi 10 minut... více o Losos zapečený s pórkem
Makrelový filet obalte ve směsi koření a opékejte ho na oleji, na středním plameni po každé straně 2 minuty. Krém připravte smícháním: šlehačky, křenu... více o Kořeněný makrelový filet s křenovým krémem
Petrželovou nať nasekáme na drobno. Na alobal kápneme olivový olej (asi tak 1 - 2 polévkové lžíce) a rovnoměrně ho po něm rozetřeme. Nasypeme na něj... více o Ďábelský Pangasius
Rozmraženého pangasia nakrájíme na nudličky, smícháme s kari kořením a solí. Necháme chvíli uležet. Mezitím na oleji opražíme cibulku nebo pórek,... více o Pangasius na kari se zeleninou
Cuketu nakrájíme podélně na tenké plátky. Filety si nakrájíme také na tenké plátky, potřeme je pestem, posolíme, opepříme, dáme na cukety, které jsme... více o Rybí filé po Krétsku
Tresku opláchneme a usušíme, nasolíme, opepříme z obou stran, přidáme kmín, zbylé koření a bylinky. Pokapeme limetkovou šťávou z obou stran a na pánvi... více o Exotická treska
Rozmražené filety omyjeme a necháme okapat, mezitím nakrájíme cibuli a papriky. Na oleji zpěníme cibuli a prolisovaný česnek, pak vložíme filety a... více o Mořská panna
Uvaříme rybí filé se solí a po vychladnutí ho rozmačkáme vidličkou. Mrkev nastrouháme, promícháme s filé a citrónovou šťávou (trochu). Přidáme Křeník ... více o Pomazánka z rybího filé II.
Rybí filé nakrájíme na tenké plátky. Do zapékací misky vložíme kousky másla a dále střídáme vrstvy: rybí filé, křen a plátky másla. Poslední vrstva... více o Rybí filé s křenem
Špagety uvaříme al dente. Krabí tyčinky nakrájíme a dáme na pánev. Přidáme zeleninu, česnek a koření. Lehce osmažíme a smícháme s těstovinami.... více o Těstoviny s krabími tyčinkami
Porce kapra přes noc namočíme v mléce s cibulí. Mléko kapra zjemní, kapr je křehčí a není tak cítit rybinou. Po vyjmutí osušíme, posolíme, potřeme... více o Kapr na houbách II.
Na pánvičce rozpustíme tuk, pak do rozpáleného vložíme osolené a grilovacím kořením posypané kousky ryby. Zmírníme oheň a pečeme dozlatova z obou... více o Lahodný pangasius
Z filetů si nakrájíme větší kostky. V misce smícháme bazalku, pepř, sůl a olivový olej a ve směsi obalíme kostky lososa. Na jehlu pak napichujeme... více o Lososové špízy na grilu
Pstruhy očistíme. Sůl smícháme s pepřem ve lžíci oleje a touto směsí potřeme ryby. Pak je obalíme v mouce a osmažíme na pánvi s máslem a olejem z obou... více o Pstruh s mandlemi II.
V kastrolku připravíme marinádu. Zahřejeme máslo a přidáme k němu všechny zmíněné ingredience. Vznikne nám pikantní máslová marináda s chutí limetky a... více o Senzační krevety
Porce makrely osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem (na 1 makrelu cca 3 stroužky), opaprikujeme. Takto připravenou makrelu naplníme plátky... více o Pečená makrela se slaninou a cibulí
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a nakrájíme (i se slupkou) na silná kolečka. Na pánvi rozehřejeme polovinu oleje a brambory na něm... více o Steak z tuňáka s jemným bramborovým salátem
V osolené vodě uvaříme doměkka překrojené fazolové lusky. Osolené rybí filé trošku opečeme na tuku. Hotové fazolky scedíme a rozprostřeme je na filé.... více o Filé s fazolkami
Filé: zmrzlé kostky filé lehce osolím, pokapu citronovou šťávou, opepřím a vložím do zapékací mísy s kouskem másla. Dám zapéct asi 5 minut. Mezitím si... více o Filé s bramborovými placičkami
Ryby opáchneme studenou vodou a osušíme. Do pekáče nasypeme část soli (aby bylo pokryté dno) a mírně ji postříkáme vodou - jen navlhčíme, nesmí se... více o Pečená ryba v soli