Ryby jsou cenným zdrojem jódu, bílkovin, vitamínů a minerálů. Hlavní výhodou je obsah omega-3 mastných kyselin. Nejlepší je konzumace tučnějších, na živiny bohatších ryb, tedy makrely, tuňáka, sardinky, pstruha nebo lososa.
Ryby je dobré konzumovat alespoň dvakrát týdně. Nemělo by to být tak složité, protože ryby mají dvě hlavní výhody. Chutnají skvěle a jejich příprava je snadná. Nejlepší jsou ryby z volné přírody, které mají nejlepší maso.
Zdravější jsou ryby mořské, které obsahují třeba více jódu, ale své výhody mají i ryby sladkovodní. U nás patří mezi nejchutnější ryby candát a další dravé ryby. Jejich příprava je různá – od pečení, grilování až po smažení.
Ačkoli se u nás ryby nekonzumují v dostatečném množství, nejsvátečnější jídlo, které se večeří na Štědrý den, není nic jiného než kapr.
Nejdříve připravíme omáčku. Všechny suroviny vložíme do mixéru a chvíli mixujeme, postupně přidáváme olivový olej tak, aby vznikla hustá omáčka. Porce... více o Losos s koriandrovou omáčkou
Čisté porce kapra pokapeme citronovou šťávou a necháme chvíli odležet. Potom porce kapra osolíme a na rozehřátém oleji po obou stranách opečeme.... více o Kapr v sýrové omeletě
Opláchnuté a osušené porce kapra protáhneme klínky slaniny a osolíme. Na rozehřátém oleji porce kapra zvolna opečeme. Kapra vyjmeme, olej z pánve... více o Kapr na paprice
Filé osolíme a obalíme v mouce promíchané s paprikou. V jedné vrstvě je vložíme na pekáč vymazaný 40g másla a zalijeme smetanou, až je filé téměř... více o Filé po Oregonsku
Staženého lososa a platýse nakrájíme na kostičky. Připravíme krevety a maso z mušlí. Papriku, cibuli, pórek a žampiony nakrájíme na menší kousky.... více o Gratinované dary moře
Krabí maso necháme rozmrznout a poté je nakrájíme na tenké plátky. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme... více o Těstoviny se sýrem a krabím masem
Zeleninu očistíme a hrubě nastrouháme. Cibuli nakrájíme najemno a spolu se zeleninou krátce osmahneme na oleji. Zalijeme vodou a přidáme bobkový list,... více o Krevetové noky v zeleninové omáčce
Štičí hřbet prošpikujeme slaninou, do břišní dutiny vložíme houbovou směs. Houby namočíme na 2 hodiny do studené vody, nakrájíme na kousky a podusíme.... více o Štika nadívaná houbami
Opláchnuté a osmažené kapří maso nasekáme na větší kostky, opepříme, pokapeme citronovu šťávou a olejem a necháme v chladničce asi 2 hodiny odležet.... více o Kapr s houbami na jehle
Filé posypeme grilovacím kořením, osolíme a lehce po obou stranách osmahneme na rozehřátém oleji. Na dno pekáče poklademe kolečka cibule na ni dáme... více o Zapečené rybí filé
Filé lehce rozmrazíme a rodělíme na kousky. Rybu, kostičky mrkve a cibule vložíme na pánev, zalijeme menším množstvím vody a mírně osolíme. Dusíme, až... více o Karbanátky z mořské štiky
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu a do teplých vmícháme tuňáka i s olejem. Po vychladnutí přidáme nakrájenou papriku a jemně nakrájenou cibuli... více o Těstovinový salát s tuňákem VII.
Filé osolíme, posypeme provensálským kořením a jemně pokapeme citronovou šťávou. Orestujeme na oleji, maso vyjeme, přidáme trošku oleje a orestujeme... více o Rybí filé po provensálsku
Makrelu vyčistíme, osolíme i uvnitř, zakapeme sójovou omáčkou a na oleji ze všech stran opečeme. Do výpeku přisypeme nudličky lilku a ředkviček,... více o Pečená makrela s pikantní zeleninou
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu, scedíme a propláchneme studenou vodou. Přidáme nakrájená rajčata, papriku, okurky, tuňáka a pažitku. Osolíme a... více o Těstovinový salát
Nakrájíme krabí tyčinky a cibuli. Přidáme tatarku, pažitku (čerstvou nebo mraženou), osolíme, opepříme, dochutíme citronovou šťávou. Mažeme na... více o Pomazánka z krabích tyčinek
Kapra naporcujeme, osolíme, opepříme a obalíme v nasekané petrželce. Na polovině másla porce zprudka po obou stranách opečeme, podlijeme vývarem a... více o Kapr na petrželce
Porce kapra osolíme a pokapeme citronovou šťávou. Rozehřejeme máslo, přidáme nadrobno nakrájený pórek, nastrouhaný celer a na plátky nakrájené... více o Třeboňský zapečený kapr
Filé omyjeme a vaříme v páře asi 10 minut. Cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme vejce, tvaroh, špetku soli, strouhanku a petrželku. Vše společně s... více o Karbanátky z tresky
Filé omyjeme, osušíme, podélně nakrájíme na tenké proužky, zakapeme citronovou šťávou a osolíme. Na rozehřátém oleji zesklovatíme kostičky cibule,... více o Zapečená treska s kysaným zelím
Metličkou důkladně vyšleháme vejce s mlékem, moukou, osolíme a opepříme. Na rozehřátý olej vlijeme polovinu vaječné hmoty, když začne tuhnout... více o Omeleta s uzenou makrelou
Lososa nakrájíme na kostičky a smícháme s jemně nakrájenou cibulí, nasekaným koprem, dochutíme solí, pepřem a pokapeme olejem. Dáme na 20 minut... více o Tatarský biftek z lososa
V misce rozšleháme žloutky s pivem, z bílků ušleháme tuhý sníh. Osolíme, lehce promícháme se žloutky a moukou. Filé nakrájíme na slabší plátky,... více o Rybí filé v pivním těstě
Do misky vložíme hořčici, do které zašleháváme olej, přidáme oregano, trochu pepře, jemně nasekané paprikové lusky, petrželku a promícháme. Filé... více o RYBÍ FILÉ PO SICILSKU
Porce lososa pokapeme citronovou šťávou a necháme chvíli odležet. Mezitím podusíme na oleji drobně nakrájené cibule, rozložíme je do ohnivzdorné misky... více o Losos po vídeňsku
Porce ryby vložíme na 5 minut do osolené horké vody, pak ji vyjmeme a necháme okapat. V litru vody uvaříme nadrobno nakrájenou zeleninu, protlačíme jí... více o Štika v bílé omáčce
Porce štiky zbavené kůže protáhneme slaninou nakrájenou na nudličky, osolíme, opepříme a obalíme v mouce Ohnivzdornou misku vymažeme máslem, přidáme... více o Štika na smetaně
Mírně osolené porce ryby krátce opečeme na oleji. Česnek utřeme se solí, smícháme s nadrobno nasekanou petrželkou a citrónovou šťávou a rozmícháme v... více o Dušená štika
Sledě zalijeme studenou vodou a 12 hodin máčíme, mezitím vodu 2x vyměníme. Poté ryby vyjmeme, odřízneme hlavy, vykucháme, zbavíme kostí, zalijeme... více o Zavináče
Kyslé ryby pokrájame na menšie kúsky, pridáme cibuľu posekanú nadrobno, sterilizovaný hrášok a sterilizovanú miešanú zeleninu pokrájanú na malé kocky.... více o rybí salát - slovenský III.
Zavináče nakrájame na malé kúsky, pridáme nastrúhanú mrkvu, nakrájanú cibuľu, nakrájané vajíčka, tatársku omáčku, horčicu, soľ a trochu čierneho... více o rybí salát - slovenský
Omyté a osušené porce kapra osolíme, dobře potřeme prolisovaným česnekem a pokapeme olejem. Necháme v chladu asi dvě hodiny odležet. Pak je posypeme... více o ryba - kapr - s česnekem
Očištěné porce kapra pokapeme citronovou šťávou a necháme 1/4 hodiny odležet. Pak je osolíme, poprášíme moukou, vložíme do pekáčku s rozehřátým olejem... více o ryba - kapr - na víně se žampiony
Očištěné porce kapra prošpikujeme proužky slaniny, osolíme, potřeme prolisovaným česnekem, poprášíme paprikou a malým množstvím chilli. Pečeme na... více o ryba - kapr - po anglicku
Na rozehřátém másle zpěníme nadrobno posekanou cibuli, zalijeme ji vínem a vývarem, přidáme kečup, sůl a rozšleháme. Do této směsi vložíme opláchnuté... více o ryba - kapr - po lipensku
Papriky nakrájíme na kostičky, cukety na plátky. Na pánvi rozehřejeme olej a v něm krátce opečeme zeleninu, rozpůlenou cibuli a stroužky česneku.... více o Pečený losos po provensálsku
Filé omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky. Chléb namočíme do mléka. Promícháme polovinu nakrájené cibule, nasekaný česnek, petrželku, sůl a pepř,... více o Rybí karbanátky na zelenině
Sledě vykucháme, očistíme, odstraníme páteř a kosti. Několikrát je opláchneme studenou vodou, zalijeme mlékem a necháme 24 hodin odležet. Houby... více o Sledi nadívaní houbami
Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji studeným bujonem a za stálého míchání uvedeme do varu. Dochutíme solí, pepřem a kari... více o Sola s kari omáčkou
Všechny druhy ryb zbavíme kůže, kostí a nakrájíme je na kousky. Vše vložíme do mísy, přidáme cibulky a na plátky nakrájené olivy. Na oleji zlehka... více o Španělská směs uzených ryb
Do rendlíku vlijeme jen tolik vody, aby byla ryba potopená, přidáme sůl, ocet, rozpůlenou cibuli, koření a zvolna 10 minut vaříme. Do vroucí várky... více o Kapr na černo
Vykostěné rybí maso umeleme na masovém strojku. Přidáme sůl, vejce, koření, utřený česnek, mléko a zahustíme strouhankou. Uděláme dvě šišky, vložíme... více o Sekaná z mořských ryb
Maso rozdělíme po 100 g steakách a na každý plát masa rozdělíme šunku a sýr - vše nakrájené na plátky. Potom přidáme uzeného lososa a zavineme. Po... více o Fjord
Uvařte dle návodu sáček s rýží. Můžete jí také uvařit v kari. Do uvařené rýže zamíchejte tuňáka, na malé kostičky nakrájenou okurku, rajče, papriku,... více o Salát z tuňáka
Slanečky nakrájíme na menší kousky, kysané zelí překrájíme, okurky a cibuli nakrájíme na malé kostičky. Ve velké salátové míse vše smícháme a spojíme... více o Slanečkový salát se zelím
Úhoře vykucháme, očistíme, stáhneme z kůže, opláchneme a nakrájíme na kousky. Vložíme do mísy, polijeme olejem a promícháme. Kopr a petrželku... více o Úhoř na víně
Šalotky nakrájené na čtvrtky necháme v širokém kastrolu zesklovatět na másle. Přidáme zelí, pomerančovou šťávu a nové koření. Osolíme, opepříme a... více o Kapr s kysaným zelím
Filety omyjeme, osušíme a obalíme slaninou. Na kostičky nakrájené šalotky zasklovatíme na dvou lžících másla. Přidáme filety a krátce opečeme.... více o Štika ve vinné omáčce
Filé omyjeme, osušíme a šikmo nakrájíme na zhruba 6 cm široké kusy. Pokapeme citronovu šťávou, posolíme a necháme 20 minut odležet. Očistíme a... více o Smažené rybí filé se zelím
Filé nakrájíme na kousky, zakapeme citronovou šťávou a necháme 15 minut odležet. Potom je osolíme, posypeme kari kořením a obalíme v mouce. Na... více o Filé na kari