Ryby jsou cenným zdrojem jódu, bílkovin, vitamínů a minerálů. Hlavní výhodou je obsah omega-3 mastných kyselin. Nejlepší je konzumace tučnějších, na živiny bohatších ryb, tedy makrely, tuňáka, sardinky, pstruha nebo lososa.
Ryby je dobré konzumovat alespoň dvakrát týdně. Nemělo by to být tak složité, protože ryby mají dvě hlavní výhody. Chutnají skvěle a jejich příprava je snadná. Nejlepší jsou ryby z volné přírody, které mají nejlepší maso.
Zdravější jsou ryby mořské, které obsahují třeba více jódu, ale své výhody mají i ryby sladkovodní. U nás patří mezi nejchutnější ryby candát a další dravé ryby. Jejich příprava je různá – od pečení, grilování až po smažení.
Ačkoli se u nás ryby nekonzumují v dostatečném množství, nejsvátečnější jídlo, které se večeří na Štědrý den, není nic jiného než kapr.
Filé nakrájíme na 4 cm kousky, osolíme, opepříme. Každý kousek obalíme v tenkém plátku slaniny a sepneme párátkem. Závitky pečeme na trošce oleje a... více o Rybí závitky se slaninou
Na pánvi rozehřejeme olivový olej spolu s drceným česnekem a smažíme, dokud česnek nezačne "syčet". Snížíme teplotu a vaříme, dokud česnek není zlatý.... více o Rychlé krevety
Rybí filé osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji. Porce pak naskládáme vedle sebe do pekáčku, přidáme kousek másla. Podléváme bílým vínem s... více o Filé na bílém víně
Na omáčku, rozpustit máslo a přidat šalotku a usmažit do sklovata. Přidat 120 ml šampaňského, přivést k varu a vařit 2 minuty, potom přidat rybí vývar... více o Lososové eskalopy na šampaňském
Předehřejte troubu na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Ve velkém hrnci uvařte v osolené vodě těstoviny. 4 minuty před koncem varu přidejte rozebranou... více o Brokolice zapečená s lososem po italsku
Na dno zapékací nádoby vhodné do mikrovlnné trouby rozložte rybu, pórek i petržel a promíchejte je rukama či lžící. Nalijte polovinu šlehačky a pět... více o Zapečená uzená makrela na smetaně
Filé osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a necháme 5 minut odležet. Na suché pánvi opražíme do růžova kokos, necháme vychladnout, přimícháme... více o Filé v kokosovém kabátku
Šnečí tělíčka jemně usekáme. Utřeme máslo se sardelovou pastou, a citronovou kůrou. S vejcem třeme dále. Přidáme strouhanku a zamícháme se smetanou na... více o Šneci a lá Versailes - recept z roku 1904
Těstoviny uvaříme v osolené vodě a scedíme. Lososa nakrájíme na menší kousky, zhruba 3x3 cm. Těstoviny spolu s lososem a zeleninou promícháme a... více o Losos s penne těstovinami a koprovou omáčkou
Chobotnici nakrájíme na menší kousky, cibuli na kolečka, česnek na plátky. Na pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli, mírně orestujeme. Přidáme... více o Chobotnice na cibulce
Lososa nakrájíme na menší kousky a třikrát na jemno umeleme. Přidáme sůl, pepř, šťávu, smetanu a sekaný kopr. Vše spolu promícháme na pěnu. Dvěma... více o Halušky z lososa v rajčatové omáčce
Žloutky a 1,5 dl vína ušleháme nad párou na hustou omáčku. Zašleháme rozpuštěné máslo, citronovou šťávu a přibarvíme kurkumou. Odložíme ze sporáku a... více o Losos s citronovou omáčkou
Rybu vykostíme a nakrájíme na porce. Do vody dáme sůl, ocet a kousky ryby a táhneme na ohni asi 7 minut. Vyjmeme a uložíme na teplé místo. Do smetany... více o Vánoční ryba
Filety omyjeme, osušíme a pokapeme citronovou šťávou. Necháme 30 minut v chladu rozležet. Mrkev a celer očistíme a omyjeme, nakrájíme na jemné... více o Losos ve smetanové omáčce
Plátky lososa omyjeme a osušíme. Osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou. Vložíme do zapékací misky vymazané máslem. V míse smícháme rozdrobený... více o Losos s hořčičnou kůrkou
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme plody moře a krabí tyčinky nakrájené na plátky 0,5 cm. Osmahneme až je vše měkké. Smícháme se špagetami. Můžeme... více o Super špagety s plody moře
Žampiony očistíme, pokrájíme na plátky a podusíme do měkka na olivovém oleji. Podlijeme horkou vodou, přidáme granulovanou jíšku (nebo i čerstvou),... více o Filé v lese
Pstruhy posolíme zvenku i zevnitř a nacháme půl hodiny odležet. Brambory oloupeme a uvaříme. Uvařené ještě teplé brambory vyšleháme s máslem na pyré,... více o Plnění pstruzi
Na zpěněném másle z obou stran osmahneme plátky lososa, lehce osolíme a opepříme, přidáme švestkovou omáčku a lehce podusíme. Poté zalejeme troškou... více o Losos na švestkách
Do pekáčku nasekáme na větší špalíčky mrkev a několik stonků řapíkatého celeru, přidáme velkou lžíci másla, sůl, 4-5 hřebíčků a velkou špetku... více o Mražená treska jinak
Uzeného lososa nakrájíme na nudličky a necháme marinovat se šťávou z půlky citronu, trochou soli, pepře a několika lístky majoránky. Mezitím očistíme... více o Slaný koláč s dýní a lososem
Osolenou a opepřenou rybu opečeme na oleji. Posypeme směsí ze strouhanky, sýra, petželky a citronové kůry. Zapečeme v troubě. Před podáváním zakápneme... více o Strouhankové filé
Kapra necháme rozmrazit v hrnci s vodou, který necháme přes noc stát v lednici. Maso je pak křehké a neporušené.Kousky kapra omyjeme,osolíme, opepříme... více o Kapr schovaný v zelenině
Vykostěnou a opláchnutou štiku osušíme, okořeníme a lehce obalíme v hladké mouce. Takto upravenu štiku dáme na pánvičku, kde máme již dostatečně... více o Štika paní porybné
Postup přípravy: Cibulku nasekáme hodně na drobno a smícháme se změklým máslem, kořením kari, strouhankou, citronovou šťávou a hořčicí. Plátky filé... více o Filé v alobalu
Na dostatečně velký kus alobalu dáme porci lososa, posolíme, na vršek dáme 2 kolečka citronu, rozmarýn a 2 kousky másla. Dobře zabalíme do alobalu a... více o Losos v alobalu
Brambory uvaříme ve vodě a brokolici rozdělenou na kousky na páře. Maso osolíme a opepříme, osmažíme na cibulce. Do pekáčku dáme maso, brambory,... více o Zapečená brokolice s masem
Vykuchané pstruhy osolte a pokapejte citronem. Nechte je krátce rozležet. Obalte je v hladké mouce smíchané s pepřem a nasekanou petrželkou. Upečte z... více o Pstruzi po mlynářsku
Kousky tresky a jater napícháme na špíz. Posypeme mandlemi, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a osmažíme. Křen smícháme se zakysanou smetanou,... více o Rybí špíz s kuřecími játry
Kapra naporcujeme (kdo nemá rád kůži, tak ji stáhneme), osolíme, zalijeme vínem, olejem, přidáme lisovaný česnek a kmín. Vložíme do vyhřáté trouby a... více o Pečený vánoční kapr
Porce kapra potřeme směsí česneku utřeného se solí a špetkou zázvoru. Necháme v chladu asi 2 hodiny odležet a potom obalujeme v trojobalu. Smažíme ve... více o Lahůdkový vánoční kapr
Ryby řádně očistit a vykuchat vnitřnosti a žábry. Hlavu necháváme. Potřít solí i uvnitř a nechat odležet v chladnu 2-3 hodiny. Před uzením trochu... více o Uzené ryby
Filé pokapeme citronem, osolíme a obalíme v mouce, potřeme rozetřeným čenekem a dáme do vymazaného pekáče. Nastrouhaný sýr smícháme s vejci, přidáme... více o Filé na česneku se sýrem
Připravíme směs z česneku, pepře, soli a dvou lžic oleje. Tím pomažeme rybky hlavně zevnitř a necháme uležet alespoň 12 hodin v ledničce. Nakrájíme... více o Babiččina ryba na pátek
Filé rozdělíme na 5 stejných porcí a dáme do pekáče s olejem. Osolíme a dáme do dobře vyhřáté trouby péci. Před dopečením podlijeme rozšlehanými vejci... více o Rybí filé zapečené s křenem
Rybí filety osolíme, popřípadě zakápneme citronovou šťávou, posypeme kořením na ryby, potřeme kečupem. Poté na každy filet dáme kousek plátkového sýru... více o Závitky z aljašské tresky
Z očištěného, vykuchaného, umytého a osušeného okouna sa nakrájí kusy, 200 g na porci, a osolí se. Na másle se zpění na kolečka nakrájená cibule,... více o Okoun mořský na maďarský způsobb
Očistěná, vykuchaná, umytá a osušená makrela sa nakrájí na 200 g kousky na porci. Jednotlivé kusy se osolí a rychle opečou na oleji z obou stran.... více o Makrela na maďarský způsob
Rozmražená treska (filé) se nakrájí na rovnoměrné kostky (5x5 cm). Ve vhodné nádobě se na oleji zpění nadrobno nakrájená cibule, pór (jen bílá část),... více o Bujabéza z tresky
V hrnci, v asi 0,3 l vody, vaříme nadrobno nakrájenou cibuli 15 minut. Přidáme mletou červenou papriku, promícháme a přidáme zbytek vody. Do hrnce... více o Originál Halászlé
Do vymazané teflonové dortové formy vymačkáme listové těsto. Uděláme cca 3 cm okraj. Dáme na 30 minut do lednice odpočinout. Mezitím z tuňáka... více o Tuňákový koláč s pórkem
Ledový salát omyjeme a necháme okapat. Očištěnou šalotku nakrájíme na kolečka. Citron rozkrájíme na 6 kousků. Připravíme si zálivku – v olivovém oleji... více o Lososový salát s citrónovým sorbetem
Cukety rozpůlíme a nakrájíme na kolečka, osmahneme v pánvi na trochu oleje, přidáme rozmarýn, oloupaný česnek, který je pouze trochu "rozmáčklý" a na... více o Těstoviny s cuketou a krevetami
Osolené porce rybího filé dáme do pekáčku, "pocákáme" olejem, potřeme kečupem a hořčicí, přidáme nové koření + pepř a navrch hustě zasypeme cibulí... více o Pikantní rybí filé II.
Plátky lososa osolíme, v mističce si připravíme nakrájený koriandr a petržel (ne celou) a zalijeme šťavou z limetky. Bylinky můžete dávat podle chuti,... více o Losos na francouzský způsob
Rybu posolíme, posypeme mletým barevným pepřem, poklademe plátky másla a upečeme. Brambory uvaříme, pokapeme máslem, dáme navrch strouhanou Nivu a... více o Mořská ryba "nebuď blbej"
Těstoviny uvaříme klasickým způsobem, ale místo soli ochutíme vegetou. Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme do sklovata. Krabí tyčinky nakrájíme na... více o Těstoviny ala Evík
Brambory oloupeme a syrové nakrájíme na plátky. Zeleninu očistíme a nakrájíme na proužky. Zapékací mísu vymažeme olejem a klademe vrstvu brambor,... více o Zapečené filé se zeleninou
Vykostěné půlky pstruha posypeme kořenim na ryby, provensálským kořením, pokapeme citronovou šťávou, bílým vínem a necháme odležet 10 minut. Potom... více o Pstruh po Jesenicku
Pečící plech vyložíme papírem na pečení a potřeme olejem. Osušené porce lososa (já jsem použila zmrazeného) rovněž potřeme olejem, osolíme a vložíme... více o Jednoduchý pečený losos