Ryby jsou cenným zdrojem jódu, bílkovin, vitamínů a minerálů. Hlavní výhodou je obsah omega-3 mastných kyselin. Nejlepší je konzumace tučnějších, na živiny bohatších ryb, tedy makrely, tuňáka, sardinky, pstruha nebo lososa.
Ryby je dobré konzumovat alespoň dvakrát týdně. Nemělo by to být tak složité, protože ryby mají dvě hlavní výhody. Chutnají skvěle a jejich příprava je snadná. Nejlepší jsou ryby z volné přírody, které mají nejlepší maso.
Zdravější jsou ryby mořské, které obsahují třeba více jódu, ale své výhody mají i ryby sladkovodní. U nás patří mezi nejchutnější ryby candát a další dravé ryby. Jejich příprava je různá – od pečení, grilování až po smažení.
Ačkoli se u nás ryby nekonzumují v dostatečném množství, nejsvátečnější jídlo, které se večeří na Štědrý den, není nic jiného než kapr.
Kapra očistíme a rozpůlíme, případně nakrájíme na porce. Do pekáče nalijeme olivový olej a rozpálíme. Kapra okořeníme, vložíme do pekáče a z obou... více o Pečený kapr
Rybí filé (nebo lososa) osolíme, opepříme, okmínujeme a opaprikujeme. Opečeme na olej. Přendáme do zapékací misky (nejlépe keramické či kameninové, v... více o Zapékané filé II.
Uvaříme gnocchi. Na oleji opečeme špenát či losos, zalejeme smetanou a 1 lžící bílého vína, okořeníme, opepříme, osolíme, špenát ochutíme česnekem.... více o Gnocchi se špenátem či lososem
Mušle uvaříme v bílém víně či ve vodě. Zbavíme skořápek a smícháme s pepřem, solí, octem a olivovým olejem. Podáváme s francouzskou bagetou a dobrým... více o Salát z mušlí
Mušle vaříme, dokud se neotevřou. Vyloupeme, obalíme v trojobalu a osmažíme. Podáváme jako předkrm s francouzskou bagetou a dobrým suchým bílým vínem.... více o Smažené mušle
Mušle omyjeme a vložíme do hrnce. Zalijeme bílým vínem, přidáme svazek zelené petrželky (event. nastrouhanou kořenovou zeleninu, ale to není vůbec... více o Mušle na bílém víně
Do pekáčku položíme papír na pečení a na něj kousky filé. Ty předem osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a pomažeme 1/2 cm vrstvou majonézy.... více o Nejjednodušší rybí filé II.
Tresku osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou, potřeme důkladně utvořenou marinádou a necháme v lednici 30 minut uležet. Poté obalíme v... více o Opravdu dobrá ryba
Do pekáče vysypte zeleninu a na ní máslo, tresčí filety posolte, okmínujte a položte na zeleninu, zalijte trochou vody. Přiklopené do trouby na... více o Blesková treska pro začátečníky
Očištěnou rybí filetu opláchneme a nakrájíme na porce. Mírně osolíme, zvolna smažíme v horkém tuku do zlatova. Mezitím na rozpálenou pánev nalijeme... více o Losos se smetanovo-česnekovou omáčkou
Plech pokapeme olejem. Každou porci filé osolíme a zabalíme do anglické slaniny a dáme doprostřed plechu. Brambory oloupeme a nakrájíme na větší... více o Filé po italsku
Na pánvičku vylijeme olej z plechovky, osmažíme na kostičky nakrájenou cibulku, přidáme tuňáka, rozmačkáme, prohřejeme, přidáme kmín, pepř a nakonec... více o Tuňáková míchanice
Sardinky rozmačkáme vidličkou, přidáme lučinu, cibuli, a sardelovou pastu a dobře promícháme. Krém dle chuti osolíme, opepříme, případně ještě... více o Rybí krém - náplň do malých větrníků
Nejprve usmažíme filé. Než vychladne, nakrájíme všechnu zeleninu (na proužky). Poté smícháme usmažené filé, nakrájenou zeleninu a přidáme tatarku nebo... více o Jihofrancouzský salát
Troubu předehřejeme na 175 °C. V misce smícháme majonézu, smetanu a tekuté máslo s citronovou šťávou. Tresku položíme na pekáček, okořeníme a osolíme.... více o Treska rychle a jinak
Rybu rozložíme do mikrovlnkové nádoby. Přísady na marinádu smícháme a nalijeme na rybu. Dáme do chladu nejméně na 1 hodinu. Vlníme asi 5 min.,... více o Honey soy ryba v mikrovlnce
Filé posypeme kořením na ryby a na panvi zprudka opečeme. Vložime do vymazaného pekačku. Filé zalejeme rozšlehanými vejci a posypeme nivou. Dáme do... více o Filé zapečené s nivou
Syrové brambory oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, osolíme a navrstvíme do vymazané zapékací formy. Na brambory dáme plátky cibule, papriky a... více o Kapr na bramborách a zelenině od Velkého Dářka
Vejce, okurky, mrkev nastrouhat na hrubším struhadle, cibuli najemno nakrájet, přidat ostatní suroviny a smíchat. Mažeme na veku a zdobíme rajčetem,... více o Falešná treska - pomazánka
Máslo si vyndáme včas z lednice, aby změklo. Ingredience na pomazánku dáme do nádoby a vymícháme (vymixujeme) do pěny. Na plátky veky mažeme pomazánku... více o Sardelové chlebíčky
Připravíme si ztužující lák. Na 5 kg rybek - 3 litry vody, ve které dobře rozpustíme 0,3 kg jedlé soli, není od věci použít sůl se zvýšeným obsahem... více o Rybí zavináče
Očištěný, vykuchaný kapr vcelku se prosolí a naplní rajčaty a paprikou, (cibule nic nezkazí) okoření podle chuti, přidá se kousek másla, břicho se... více o Kapr s lečem pečený v popelu
Rybí maso uvaříme do měkka. Vývar si dáme stranou. Maso rozmixujeme do hladka, přidáme sůl, pepř, bazalku, česnek, citronovou kůru, olivový olej,... více o Vánoční terina
Tohle jídlo mě naučil vařit můj bratr. Je ideální pro toho, komu vadí chuť rybiny, protože v tomto pokrmu byste rybu ani nepoznali. Pekáč nebo... více o Kapr s kečupem, žampiony a slaninou
Ocet společně se 100 ml vody, vínem a kořením svaříme. Cibuli, okurky nakrájíme na slabá kolečka. Z ryby vyndáme páteř (můžeme je nechat v celku a... více o Lahůdkové domácí pečenáče
Kapra naporcujeme, posolíme - vyskládáme do vymaštěného pekáče. Kousky feferonek naskládáme mezi kousky kapra. Poklademe anglickou slaninou, posypeme... více o Kapr po cikánsku
Na polovinu plechu dáme papír na pečení, vymažeme a vysypeme. Špenát jemně posekáme a smícháme se žloutky, sněhem z bílků, moukou, utřeným česnekem a... více o Slavnostní špenátová roláda s lososem
Alobaly pomažeme máslem na ně rozprostřeme moravanku, na ni položíme podkovy, osolíme opepříme, okmínujeme, zakápneme citronem. Rozprostřeme cibuli... více o Kapr na moravance
Brokolici uvaříme a spolu se zeleninou nakrájíme na kousky, přidáme ostaní ingredience, dochutíme.... více o Brokolicový salát s tuňákem II.
Kapra zbavíme šupin, odřežeme hlavu, ocas, vykucháme. Rozřízneme ho tak, aby obě půlky při rozložení utvořily jeden plát. Kapra osolíme a celý plát... více o Plněný kapr
Plátky ryby dáme na alobal , osolíme, pokapeme šťávou z citronu či limetek, dáme vždy čtvrtinu nasekané cibule a jeden rozmačkaný stroužek česneku.... více o Rychlá ryba v alobalu
Rybí filé osolíme a lehce obalíme v mleté paprice. Cibuli nakrájíme na kolečka, anglickou slaninu na plátky. Na dno máslem vymazaného kastrůlku dáme... více o Jedničkové rybí filé
Nejprve oloupeme brambory a vcelku je uvaříme do poloměkka, scedíme a necháme mírně vychladnout, pak nakrájíme na kolečka. Na kolečka budeme krájet... více o Sumec dle baštýře Jardy
Očištěného kapra nakrájíme na plátky asi 2,5 cm silné, nasolíme a obalíme v mouce. Potom je osmažíme a naskládáme do nádoby, kameninové nebo... více o Kapr v rajské omáčce
Filety z mořské ryby (bez kůže) pokapeme citronovou šťávou a popepříme. Na filety položíme plátek sýra a plátek šunky, přeložíme, uděláme kapsu,... více o Cordon bleu z mořských ryb
Do mírně osolené vody dám zvlášť vařit mlíčí a zvlášť obrané maso z kapřích hlav. Ve větším hrnci roztopím 2 lžíce sádla, přidám cibuli, osmahnu,... více o Rybí zelňačka
Den předem rybu naložíme do marinády. Druhý den ji osolíme, opepříme a obalíme ve směsi hladké mouky a koření. Rozpálíme olej a pečeme dozlatova.... více o Nedělní pochoutka
Filety tresky pokapeme citronovou šťávou, obalíme v mouce a z obou stran osmažíme na oleji. Omáčka: spařená rajčata oloupeme, nakrájíme na menší... více o Ryba na rajčatech a cibuli
Lososa očistíme a okořeníme ho mořskou vílou teda solí, kořením dle vlastního výběru (romarýn, grilovací koření, gyros koření). Lososa zprudka... více o Gutovka - tutovka
Česnek a feferonky umeleme, smícháme se sekanou natí a solí. Směsí potřeme rybu zvenku i zevnitř. Každou rybu zabalíme zvlášť do alobalu a pečeme v... více o Ohnivá makrela
Umytého a očištěného kapra naporcujeme, osušíme, osolíme, opepříme, poprášíme moukou a opražíme na oleji. Potom zalejeme polovinou vína, přidáme... více o Kapr na sardelkách se žampiony
Pstruhy očistíme, na hřbetu nařežeme a pokapeme citronovou šťávou. Vložíme je do hrnce, zalejeme vínem a přidáme bylinky a koření. Na nejmenším ohni... více o Pstruh na tokajském víně
Máslo, olej, cukr, citronovou šťávu a tabasco zahříváme, dokud se vše nespojí. Nalijeme do pekáče a necháme vychladnout. Na šťávu vložíme lososa,... více o Grilovaný losos
Pstruhy vykuchej, odstřihni ploutve, hlavy a ocasy ponech. Neoškrabuj! Pstruhy dobře propláchni pod tekoucí studenou vodou, osuš, a osol zevnitř i... více o Pstruh po Kanadsku
Promícháme strouhanku se syrovým vejcem, přidáme nadrobno nakrájené filety a to do stejnorodsti promícháme dohromady. Poté připravíme formu pro... více o Rybí muffiny (recept z Ruska)
Filé položíme v jedné vrstvě do pekáčku vymazaného tukem. Jogurt a bylinky s paprikou smícháme a filé směsí zalijeme. Pečeme při 175 °C po dobu 25... více o Rybí filé pečené s jogurtem
Filé omyjeme a osušíme. Položíme do pekáčku nebo na zapékací misku a posypeme strouhankou a sýrem. Pečeme při 180 °C na dobu 15-18 minut.Podáváme s... více o Nejjednodušší rybí filé
Celer rozkrojíme na větší kusy a dáme povařit do poloměkka (cca 7 minut). Obereme a na jemno natrháme (nebo vidličkou rozmačkáme) maso z ryby (při... více o Humrové chlebíčky
Zapékací nádobu vymazat máslem, rozložit filé, osolit, opepřit, posypat kmínem, grilovacím kořením a česnekem na plátky. Navrch dát scezené lečo, dát... více o Zapečené filé
Plátky lososa rozdělíme na kousky, cibulku nakrájíme na kolečka, na rozeřátou pánev nalijeme zakysanou smetanu, ihned přidáme lososa i cibulku a... více o Lososové těstoviny Express