V míse 1-1,2 l zalít krupici vroucí vodou, nechat odstát zakryté 7 minut. Poté vmíchat žloutky a sůl. Dále šlehat bílky se 3 zrnky soli 6-7 minut na... více o Krupicový svítek pěnový (smaženec), základní recept
Do 0,5 l sklenice namočit světlou pohanku na 2 - 3 hodiny do studené vody 300 ml. Vylít namočenou pohanku do hrnce, vymýt sklenici zbytkem vody. Vařit... více o Pohanková kaše (falešná houbová), základní recept
Hrách namočit sypáním do studené vody na 5 - 12 hodin ve sklenici se šroubovacím víčkem. Vyprat 2 x, jednou v nové vodě a sbírat pěnu z hladiny.... více o Slaná krupicová kaše s hrachem, základní recept
1 hodinu před vařením smíchat mouky v 0,25 l nádobě. V 0,5 l nádobě v 300 ml studené vody kvedláním rozmíchat z mouk záklechtku. Mouky samy skoro... více o Vodová ančka (žitná kaše), základní recept
Do 0,7 l sklenice namočit krupici na 20 minut do studené vody (460 ml). Pro lepší výsledek namočit 2 - 3 hodiny. Vylít namočenou krupici do hrnce se... více o Sladká kaše (krupicová pěna), základní recept
Cibuli osmažíme na oleji do zlatova a přidáme játra. Mezitím utřeme česnek se solí a rozemeleme koření najemno. Když jsou játra dobře propečená,... více o Paštika z kuřecích jater
Loupaný hrách namočíme na 5 - 12 hodin do 0,35 l sklenice se studenou vodou. Loupanou rýži namočíme na 0,5 - 12 hodin do sklenice se studenou vodou.... více o Matar dal khichdi falešný, základní recept
Loupanou rýži namočíme na 0,5 - 12 hodin do studené vody. Pouze slijeme vodu přes sítko. Vaříme ze studené vody 850 ml v hrnci se silnějším dnem. Před... více o Ryžogalo falešné, základní recept
Fazole namočíme na 5-12 hodin do 0,35 l sklenice s vodou. Loupanou rýži namočíme na 30 minut do studené vody, včetně vyprání. 10 minut po namočení... více o Gallo pinto karibské, základní recept
Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Na rozehřátém másle necháme zpěnit cibuli. Přidáme nakrájenou mrkev, bramboru i petržel a vše... více o Nejlepší mrkvový krém
Oloupanou půlku cibule nakrájíme na kostičky. Na másle ji necháme zesklovatět. Přisypeme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Zalijeme... více o Krémový dušený špenát
Namočit přebraný hrách na 5 - 12 hodin, hnědou rýži namočit na 5 - 12 hodin zvlášť. Po namočení vyprat rýži 1x. Do 600 ml vařící osolené vody nasypat... více o Riži-piži (rizoto), základní recept
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, po lžících přidáváme mouku s kypřícím práškem, vodu, ořechy a citronovou kůru. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh z... více o Velký ořechový dort
Špagety v tenké vrstvě namočit v malém množství vody v pekáčku nebo na pečícím plechu na 20 - 30 minut. Déle ne, nepřijaly by sůl z vody. 10 minut po... více o Progresivní špagety, základní recept
32 hodin před jídlem namočit suchou kukuřici do 200 ml studené vody ve sklenici se šroubovacím víčkem na 12 hodin. Zvětší objem asi na 1,5 násobek.... více o Nixtamalizovaná kukuřice, základní recept
Utlouct ječné kroupy v hmoždíři, nebo je umlít ve šrotovníku. (Lze umlít do zásoby na 2 měsíce). Namočit na 5 - 12 hod ve sklenici se šroubovacím... více o Ječná kaše s luštěninami, základní recept
Loupanou čočku namočíme na 2,5 hodiny do 0,5 l sklenice s vodou. Loupanou rýži namočíme na 30 minut do studené vody (včetně vyprání). 10 minut po... více o Dhál indický, falešný (čočková kaše s rýží), základní recept
Půl hodiny před vařením zalijeme kukuřičnou mouku 300 ml vody, důkladně ji rozmícháme a zakryjeme pokličkou. V hrnci se silnějším dnem zahřejeme 550... více o Hedvábná kukuřičná kaše (polenta, mămăligă), základní recept
Hrách namočíme sypáním do studené vody na 5 - 12 hodin ve sklenici se šroubovacím víčkem. Vypereme 2 x, jednou v nové vodě a sebereme pěnu z hladiny.... více o Jáhlová kaše s hrachem, základní recept
Do sklenice o objemu 750 ml nalijeme 500 ml vody, nasypeme do ní vločky a necháme stát 12 hodin (přes noc) Další info níže. V teplých dnech je vhodné... více o Ovesná kaše s mákem (overnight oats, porridge), základní recept
Brambory oloupeme a dáme do hrnce s vodou. Nakrájíme je na kostky, propláchneme a zalijeme čerstvou vodou. Osolíme, přidáme kmín a dáme vařit. Vaříme... více o Vařené brambory
Polévka : Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přimáčkneme česnek a když se rozvoní, přisypeme lžíci mouky a krátce orestujeme. Přilijeme vývar nebo... více o Brokolicová polévka s drožďovými knedlíčky (dělená strava)
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme olej, mléko a nakonec vmícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem. Těsto nalijeme na hlubší vymazaný a... více o Buchta s pudinkem a zakysanou smetanou
Vlašské ořechy a ovesné vločky společně rozmixujeme a přidáme dvě lžičky cukru. Směs promícháme s mlékem. Mléko s ořechy a vločkami nalijeme do hrnce.... více o Ovesno-ořechový pudink
Propláchnutý hrách a kroupy přes noc zvlášť namočíme. Obojí samostatně uvaříme doměkka v osolené vodě. Mezitím na sádle opečeme na kostičky nakrájenou... více o Šoulet
Vaječný koňak zahřejeme s whiskey a mlékem. Dáváme pozor, aby se tekutina nevařila, na kuchyňském teploměru můžeme hlídat, aby teplota nepřesáhla 80 C... více o Bombardino
Černou čočku namočte přes noc do vody. Pak ji slijte, vložte do tlakového hrnce s 1,6 l vody, přidejte omyté fazole a 2 lžičky soli. Vařte v tlakovém... více o Dal Makhani
Nejdříve dáme vařit rýži do měkka dle návodu. Kuřecí prso nakrájíme na drobné kostičky, obalíme v grilovacím koření a vhodíme na pánev, kde ho na... více o Náplň do tortill
Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme polohrubou mouku (s hrubou moukou se mě zdají dosti tuhé) a sůl. Uděláme těsto, nesmí být ani tuhé,... více o Brynzové halušky
Všechny přísady dáme do skleničky a zalijeme horkou vodou... více o Mikulašova směs
Do skleničky dáme všechny ingredience a dolejeme horkou vodou.... více o Mikulášův horký nápoj
Dýni nakrájejte na kostičky a dejte do hrnce. Důležité je použít jen čistou hmotu bez slupek a měkkých vnitřků, jinak to zkvasí a je po kompotu.... více o Dýňový kompot
Brambory omyjeme a oloupeme. Nakrájíme je na kousky jako jsou na obrázku a dáme je do hrnce s vařící vodou. Přidáme trošku soli a olivového oleje a... více o Steakové hranolky
Rozehřejeme si větší hrnec s olejem a dáme si zesklovatět najemno pokrájenou cibuli. Poté přidáme lilek s cuketou a prolisovaným česnekem, krátce... více o Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou, zeleninou a mozzarellou
Kuřecí prsa si necháme vcelku, okořeníme je a potřeme olejem. Poté je zprudka orestujeme ze všech stran na pánvi a buď necháme dodělat v předehřáté... více o Salát a la Tabouleh s pečeným kuřecím prsem a tzatziki
Do hrnce si dáme vařit vejce natvrdo. Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Přidáme nakrájený pórek a necháme ho změknout. Poté přidáme zelené fazolky.... více o Zelené fazolky s vajíčkem a cottagem
Nakrájejte čokoládu na menší kousky a vložte do misky. Zahřejte smetanu k bodu varu a zalijte s ní čokoládu. Nechte 5 minut odstát. Pomalu míchejte ... více o Ganache do koblih nebo dortů
Koleno vložíme do vroucí vody, přidáme pepř, sůl a jeden svazek petržele a necháme vařit, dokud maso nezměkne (asi 2 hodiny). Pak koleno vyjmeme,... více o Velikonoční nádivka s uzeným masem
Mrkev a celer oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli nakrájejte nadrobno. Vše zprudka restujte na olivovém oleji - když začne zelenina... více o Těstoviny s restovanou zeleninou
Nejdříve si nakrájíme kuřecí maso na drobné kousky (malé kostičky) a dáme do misky, kde ho smícháme se sojovou omáčkou tak, aby bylo maso obalené ze... více o Nudle s Hoisin omáčkou
Do masa nakrájíme najemno šunku nebo můžeme nastrouhat na jemném struhadle. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a petrželku. Přilijeme smetanu ... více o Telecí mleté biftečky se smetanou
Pórek očistíte, brambory oloupete a oboje nakrájíte na malé kousky. V hrnci rozehřejete máslo spolu s olejem, přidáte nakrájený pórek, brambory, kmín... více o Bramboračka s pórkem
Těstoviny uvaříme dle návodu. Na troše olivového oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme na plátky nakrájený česnek, chvilku... více o Tuňákové těstoviny
Den předem naložte cibuli. Nakrájejte ji na kolečka, dejte do cedníku, spařte vroucí vodou a vložte ji do uzavíratelné sklenice. Do kastrůlku dejte... více o Marinované cukety s citronovým tvarohem
Plec odblaníme a dáme do pekáčku. Mírně ji osolíme a poklademe 40 g másla nakrájeného na plátky. Maso podlijeme 150 ml vody a přiklopíme. Pečeme v... více o Koprová omáčka s houskovými knedlíky
V rendlíku přivedeme k varu vodu s olejem a špetkou soli. Jakmile se začne směs vařit, vsypeme mouku. Hmotu důkladně mícháme. Když se přestane lepit... více o Mini věnečky
Dejte vařit brambory ve slupce. Lilky pokrájejte na kolečka asi 1 cm silná, rozložte je na papírové utěrky, posolte a nechte vypotit asi 10 minut.... více o Řecká musaka podle časopisu F.O.O.D.
Cukety omyjte a škrabkou na zeleninu nakrouhejte na dlouhé tenké plátky. Začněte na jedné straně, cuketu obraťte o 90° a krouhejte dál. Opět otočte a... více o Kořeněné cuketové pickles
Borůvky dejte do kastrolu, přidejte 2 lžíce cukru, 2 lžíce vody a přiveďte k varu. Svařte na středně hustou omáčku, která bude stékat ze lžíce, a... více o Borůvkový mls s meruňkami
Do kastrůlku dejte mléko, rozmíchejte v něm žloutky, přidejte cukr a škrob a dobře rozmíchejte. Přidejte amaretto a za stálého míchání a na mírném... více o Opilé broskvové poháry s amarettem