Vyprané maso a vnitřnosti zalijeme asi třemi litry studené vody, osolíme a zvolna vaříme. Asi po hodině přidáme očištěnou zeleninu a dovaříme další... více o Polévka česká "veverka"
Na sádle zpěníme jemně nasekanou cibuli, přidáme kostičky uzeného masa, přisypeme mletou papriku a zalijeme litrem vody. Vsypeme krájené kousky zelí a... více o Zelná polévka s drožďovými nočky
Do hrnce vlijeme mléko a půl litru vody, ochutíme solí, kmínem, přidáme krájené tvarůžky a povaříme. Do hotové polévky vsypeme strouhaný tvaroh a... více o Hanácká syrnica
Brambory a celer uvaříme v osolené vodě. Chřest spaříme. Brambory nakrájíme na kostičky, celer na nudličky, chřest na kolečka. Vše smícháme a osolíme.... více o Salát Ráchel
Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme ji na másle společně s česnekem a krevetami. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut. Poté... více o Krevetová polévka
Očistíme a nakrájíme zeleninu a brambory. Vše orestujeme na másle, podlijeme vodou, osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut. Poté přidáme vykostěnou,... více o Polévka z uzené ryby
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vydlabeme z něj dřeň. Oloupanou rebarboru a polovinu jahod nakrájíme na kostičky, zbylé jahody rozmělníme.... více o Tvarohové knedlíky s vanilkou
Mušle uvaříme dle návodu na obalu. Fefronky omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semeníku a lusky nakrájíme na nudličky. Okapaná rajčata nakrájíme na kostičky,... více o Ďábelské mušle
Mléko s máslem, špetkou soli a muškátovým oříškem uvedeme do varu. Přisypeme krupici a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Odstavíme z plotny a... více o Zeleninová polévka se sýrovými noky
Brambory oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kostky. Cibuli posekáme a spolu s brambory osmahneme na lžíci másla. Přilijeme vývar a vaříme asi půl hodiny... více o Ledová bramborová polévka
Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny, vmícháme prolisovaný tvaroh, sůl, po částech mouku společně s mlékem a nakonec vmícháme žloutek a celé vejce.... více o Ovocné knedlíky z tvarohového těsta
Do chladného vývaru vložíme opláchnuté fazole a necháme je přes noc nabobtnat. Na polovině dávky oleje zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme ji... více o Srbská fazolová polévka
Fazole propláchneme a na 6 hodin namočíme do vody. V téže vodě je pak uvaříme doměkka spolu s mrkví a cibulí vcelku. Ze sádla a mouky upražíme růžovou... více o Fazolová polévka
Kedlubny oloupeme a rozpůlíme. Jednu nastrouháme nahrubo a druhou nakrájíme na malé kousky. Na rozpáleném oleji orestujeme na kostičky nakrájenou... více o Kedlubnová polévka
Uvařené brambory oloupeme, prolisujeme, smícháme se žloutky, cukrem, osolíme a postupně smícháme s mlékem a moukou. Do připraveného těsta vmícháme... více o Bramborové palačinky
Na kostičky nakrájené brambory a na plátky nakrájené houby uvaříme se solí a kmínem v malém množství vody v tlakovém hrnci. Z másla a mouky umícháme... více o Mléčná polévka s houbami
Těstoviny uvaříme podle návodu ve větším množství osolené vody, mrkev a cuketu očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Drůbeží maso dobře opereme a... více o Výživná polévka z drůbežích prsíček
Čočku společně s brambory a majoránkou uvaříme doměkka. Poté postupně za stálého míchání přidáme jíšku připravenou z másla a mouky a chvíli povaříme.... více o Čočková polévka s čerstvou zeleninou
Jáhly propláchneme vlažnou vodou a necháme okapat. Na rozpáleném oleji necháme zeskovatět na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme jáhly a osmahneme je.... více o Jahelná polévka
V osolené vodě s kořením uvaříme kuře. Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli a česnek, kromě sýra přidáme všechny ingredience, zalijeme vývarem a... více o Palermská minestra
Ušleháme vejce s cukrem a postupně vmícháme mouku, sůl, strouhanou citronovou kůru se šťávou. Těsto nalijeme do vymazané formy a přikryjeme alobalem.... více o Šlehaný koláč
Do hrnce vložíme nakrájenou slaninu a necháme ji rozpustit. Pak přidáme drobně nakrájenou cibuli a na křenovém struhadle nastrouhanou zeleninu. Krátce... více o Desetiminutová polévka
Ve vývaru z masa uvaříme na kostičky pokrájený pórek a celer. Během varu přidáme zvlášť povařené a slité houby, ke konci opepříme a podle chuti... více o Boskovická polévka
Kuře vaříme v osolené vodě asi půl hodiny, pak je vyjmeme z hrnce a dáme stranou. Opranou rýži nasucho opražíme, ale nesmí žloutnout. Přidáme ji do... více o Kuřecí a rýžová polévka
Slaninu nakrájíme na kostky, dáme do hrnce a necháme ji rozpustit. Poté přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, oloupané a na větší kostky nakrájené... více o Vylepšená bramboračka
Chřest omyjeme a oloupeme. Slupky vložíme do litru vařící osolené vody a 15 minut vaříme. Vývar scedíme. Chřest nakrájíme na kousky a osmažíme na... více o Chřestová polévka s rajčaty
Maso omyjeme a nakrájíme na kostky. Zeleninu očistíme a mrkev nakrájíme na kolečka, celer na proužky, cibuli najemno posekáme a brambory nakrájíme na... více o Beef Stew
Maso dáme do studené vody a uvaříme doměkka. Vývar přecedíme, vrátíme na oheň, přidáme fazolové lusky, squash, cibuli, česnek, chilli papričku a... více o Polévka starých Apačů
Na středním ohni vyvaříme víno do poloviny původního množství, přidáme smetanu a metličkou pečlivě ušleháme a opět zvolna vyvaříme do poloviny... více o Omáčka z plísňového sýra
Omyté maso nakrájíme na stejně velké kostičky. Rajčata spaříme, oloupeme a dužinu nakrájíme na kostičky. Brambory a mrkev také nakrájíme na kostičky,... více o Katalánská polévka
Očištěné mrkve nakrájíme na tyčinky. Maso opláchneme, kůži odkrojíme a plátky ještě přepůlíme. Vejce rozšleháme se solí a pepřem. Maso obalíme ve... více o Ševcovský řízek na zelenině
Kosti dobře opláchneme a osušíme. Cibuli a česnek oloupeme a nahrubo posekáme. Celer, petržel a jednu mrkev očistíme a nakrájíme na špalíky. Na... více o Vývar s mrkví a petrželkou
Do mléka vsypeme rýži, špetku soli, citronovou kůru a vše pomalu přivedeme k varu. Za občasného míchání vaříme asi 25 minut. Poté vyjmeme citronovou... více o Mléčná rýže se skořicí a cukrem
Víno svaříme s vodou, přidáme žampiony nakrájené na čvrtky (příp. osminky - podle velikosti) a necháme přejít varem. Okořeníme bazalkou, rozmarýnem,... více o Kuřecí řízky se žampionovou omáčkou
Asi ve 2 litrech vody povaříme 2 lžíce podravky. Mezitím na másle uděláme řídkou tmavší jíšku do které přidáme min. 5 vajec. Promícháme tak, aby... více o Hadrovka
Sirup připravíme smícháním všech surovin, které necháme na mírném ohni rozpustit. Poté oheň zesílíme a necháme sirup vařit až do zhoustnutí. Poté... více o Baklava
Omyté maso nakrájíme na 24 kostek. Posekaný česnek smícháme s olejem, citronovou šťávou a kari kořením. Přidáme kostky masa a necháme asi hodinu... více o Kuřecí zeleninový špíz
Do vývaru dáme vařit nakrájený brambor a cibuli. Osolíme. Do vařící polévky za stálého míchání pomalu sypeme mouku. Krátce povaříme, přidáme olej a... více o Luštěninový vývar
Rýži nasypeme do vývaru, osolíme a vaříme doměkka. Vejce s citronovou šťávou ušleháme do pěny, po částech vmícháme do vroucího vývaru a dále šleháme.... více o Avgolemono
Uzený bůček uvaříme doměkka. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme část mouky, osmahneme, vmícháme papriku, několik lžic vývaru,... více o Zelná polévka s klobásou
Kuře vykostíme podélným řezem kolem krku a páteře i s celou kostrou. Klouby křídelní a kyčelní kosti oddělíme řezem od kostry. Důležité je... více o Galantina z kuřete
Slaninu a oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji. Přidáme propláchnutou a okapanou rýži a krátce opražíme. Promícháme ji, osolíme... více o Rizoto s opečenými játry
Houby očistíme, nakrájíme a osolíme. Pod pokličkou je necháme dusit ve vlastní šťávě, až tekutina vysmahne. Potom přidáme na kostičky nakrájenou... více o Houby nakyselo
Z tuňáka slijeme šťávu a rybu rozdrobíme. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, cibuli na kolečka. Rajčata rozkrájíme na osminky. Fazolové lusky... více o Niceský salát
Dva litry vody osolíme a uvedeme do varu. Krupici nasypeme doprostřed vroucí vody a zamícháme. Ztlumíme plamen a vaříme asi 3/4 hodiny. Je-li nutno... více o Polenta
Uvařené brambory prolisujeme, osolíme, opepříme a s vejci a moukou zpracujeme v těsto. Lžící ukrajujeme nočky, které vaříme v mírně osolené vodě.... více o Nočky se sýrem
Cukr s moštem uvedeme do varu. Jahody se stopkami omáčíme v karamelu a necháme vychladnout. Každý stolovník si bere jahody za stopku a obaluje si je... více o Jahody v karamelu
Omytý a očištěný pórek nakrájíme na kolečka a mrkve na kostičky. Na rozehřátém oleji zeleninu osmahneme. Zalijeme vývarem. Vaříme asi 15 minut. Poté... více o Sýrová pórková polévka
Na kostičky nakrájenou slaninu orestujeme na másle. Na jemné proužky nakrájené papriky smícháme s 3/4 opečené slaniny a kysaným zelím. Maso opláchneme... více o Závitky z hovězího masa
Na másle zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli. Zalijeme vývarem, přidáme kari a čočku, kterou uvaříme doměkka. Měkkou čočku propasírujeme, přidáme... více o Čočkové lívanečky