Brambory nastrouháme, nejlépe na jemném struhadle na nudličky. Vmícháme 1 dl vařící vody.Přidáme mouku, vajíčko a promícháme. Dáme vařit větší... více o haluška - s brynzou
Slepici očistíme, zalijeme vodou, přidáme nakrájenou cibuli, oloupanou mrkev a petržel, osolíme a vaříme asi hodinu. Pak vývar ochladíme, maso vyjmeme... více o Krémová slepičí polévka
Maso z hlavy, nožiček i kůži omyjeme v teplé vodě, očistíme a dáme vařit, nejlépe do tlakového hrnce. Přidáme jednu cibuli, sůl, kuličky pepře a... více o Domácí huspenina
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu, scedíme a necháme okapat. Vsypeme je do mísy, mírně osolíme, opepříme, přidáme jemné nudličky salámu a... více o Těstovinové placky
Očištěnou zeleninu zalijeme studenou vodou, přidáme maso, až začne voda vřít, mírně ji osolíme. Jeden svazek kopru vložíme do polévky a pod pokličkou... více o Koprová polévka s francouzskými knedlíčky
Fazole na noc namočíme do studené vody nebo je 10 minut povaříme a necháme je pak pod pokličkou asi hodinu odstát. Vyměníme vodu, přidáme bobkový list... více o Zapékané fazole
Z mouky, vajec, 1/8l vody a 1 lžičky soli vypracujeme tužší těsto. V případě potřeby přidáme vodu. Těsto se musí odlepovat od stěny mísy a dělat... více o Halušky - sýrové
Zpěníme cibulku, zaprášíme paprikou, vhodíme žampiony, osmažíme, chrstneme červené víno, povaříme, přidáme nasekaná rajčata, olivy a česnek, zbytek... více o Omáčka na těstoviny - žampionová
Rýži uvaříme do sypka. Na rozpálený olivový olej vložíme na plátky nakrouhané oloupané mandle. Velmi krátce restujeme a přidáme rýži, okořeníme.... více o Barevná rýže II.
Rýži uvaříme podle návodu, ale tak, aby byla sypká. Na rozpálený olivový olej přídáme pórek nakrájený na proužky a orestujeme. Přihodíme na kousky... více o Barevná rýže I.
Fazole na noc namočit do studené vody nebo je deset minut povařit a nechat je pak pod pokličkou asi hodinu odstát. Noční namočení je lepší! Vyměnit... více o Zapékané fazole (Frijoles refriotos)
Čočku přebereme, namočíme ve studené vodě a necháme 24 hodin nabobtnat. Druhý den vodu slijeme, čočku zalijeme studenou vodou s bobkovým listem a... více o Dietní čočková polévka s drůbežím masem
Na oleji osmažíme maso a kari koření, až zavoní, zalijeme vodou. Do vařícího vývaru přidáme krupky, nudličky zelí, hrášek, sůl a bujón. Vše zvolna... více o Masový kotlík
Maso umeleme s cibulí, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, vejce, koření, rozdrcený česnek, osolíme a směs důkladně promícháme. Chlebíčkovou formu... více o Zámecká paštika
Uvařené brambory prolisujeme, osolíme, opepříme a s vejci a moukou zpracujeme v těsto. Lžicí ukrajujeme nočky a vaříme je v mírně osolené vodě.... více o Noky se sýrem
Smíchejte na pánvi nejprve kuřecí (hovězí) vývar se sójovou omáčkou a medem. Promíchejte a uveďte do varu. Přimíchejte kečup (ošklivě se zdrcne, ale... více o Marináda na steaky
Na oleji zpěníme na droboučko nasekanou cibuli, po chvíli přidáme na drobno nakrájené žampiony a všechno osmahneme do zlatova. Potom pánev odstavíme a... více o Sýrová omáčka
Ze 2 lžic másla a mouky usmažíme světlou jíšku a uvařené švestky do ní prolisujeme.Dáváme-li povidla,rozvaříme je rovnou v rozředěné jíšce. Mírně... více o Švestková omáčka
Žloutky rozmělníme, promícháme se změklým máslem nebo tukem, povlažíme rumem a dochutíme prosátým cukrem. Hmotu necháme v chladu odležet. Ořechy v... více o Brambůrky
Špagety uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě. V rozehřátém oleji opékáme 5 minut posekanou cibuli, česnek a rozmrazenou zeleninu. Osolíme,... více o Špagety zapečené se zeleninou
Svaříme vodu s kořením, přilijeme pomerančovou šťávu a dolijeme do horkých sklenic s koňakem. Ozdobíme pomerančem a mátou.... více o Pomerančový punč
Nadrobno posekanou cibuli zesklovatíme na 2 lžících oleje. Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme zrníček, pokrájíme a spolu s bobkovým listem přidáme k... více o Masové kuličky s rajčatovou omáčkou
Papriky omyjeme, očistíme, zbavíme semeníků a nakrájíme na nudličky. Na rozehřátém oleji nudličky paprik za častého míchání asi 4 minut dusíme doměkka... více o Paprikový salát
Na rozehřátém oleji zesklovatíme na kostičky nakrájenou cibuli a poté opečeme kostky brambor. Osolíme, opepříme a okořeníme sladkou paprikou. Zalijeme... více o Bramborová polévka s uzeninou
Kapustičky očistíme, u stopky seřízneme a povaříme 5 minut v osolené vodě. Poté je scedíme, necháme okapat a vývar si zachytíme. Rozehřáté máslo... více o Uzené kotlety s růžičkovou kapustou
Vejce s cukrem našleháme v misce a přidáme citronovou kůru. V hrnci ohřejeme polovinu smetany a rozpustíme v ní čokoládu. Smícháme se žloutkem a s... více o Tiramisu s čokoládou II.
Papriky omyjeme, odřízneme vršky a důkladně odstraníme semeníky. Rýži vaříme asi 25 minut v 600 ml osolené vody, pak rovnoměrně vmícháme šafrán a... více o Papriky plněné šafránovou rýží
Máslo utřeme se žloutkem a sýrem, vmícháme mouku s droždím, poté goudu a rajský protlak. Těsto necháme 30 minut odpočinout. Z těsta vytvarujeme nočky,... více o Slepičí polévka se sýrovými nočky
Omyté maso zalijeme 1 a 1/2 litrem vody, osolíme, přidáme bobkový list a několik zrnek pepře. Vaříme hodinu. V hrnci rozpustíme 2 lžíce másla, vložíme... více o Vesnický boršč
Ze zelí odstraníme vrchní listy a zelí nakrouháme. Zalijeme vroucí vodou, scedíme, vložíme do misky. Jablko i se slupkou nakrájíme na tenké plátky,... více o Salát pro dobrou náladu
Brambory oloupeme, opláchneme, nakrájíme na kostky, vložíme do vařící osolené vody, přidáme kmín a vaříme až jsou skoro měkké. Potom přidáme mléko a... více o Kyselo s klobásou
Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji studeným bujonem a za stálého míchání uvedeme do varu. Dochutíme solí, pepřem a kari... více o Sola s kari omáčkou
Máslo utřeme se žloutky a moukou, dochutíme špetkou soli a vmícháme tuhý sníh z bílků tak, aby vzniklo těsto podobné husté smetaně. Nakonec přidáme... více o Zelené noky
Višně omyjeme, vypeckujeme nad kastrolem, abychom zachytili šťávu. Rybíz opláchneme, otrháme a přidáme k višním. Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců,... více o Ovocná omáčka
Žloutky utřeme s vanilkou a cukrem. V hrnci svaříme více než polovinou mléka. Zbytek studeného mléka smícháme s bramborovým škrobem a zvolna vléváme... více o Vanilková omáčka
Želatinu namočíme do studené vody. Čtyři hrušky oloupeme, rozkrájíme, pokapeme citronovou šťávou a osladíme čtyřmi lžičkami cukru. Dusíme je pod... více o Hruškový krém s čokoládovou pěnou
Celer, mrkev, petržel, pórek a cibuli důkladně očistíme, nakrájíme na kolečka nebo kostičky. Brokolici rozebereme na růžičky. Všechnu zeleninu krátce... více o Krémová polévka se žampiony
Brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na růžičky, košťály oloupeme a nakrájíme na plátky. Česnek nasekáme a podusíme na rozpáleném tuku spolu s... více o Brokolicová polévka s lososem
Brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na růžičky, košťály oloupeme a nakrájíme na plátky. Česnek nasekáme a podusíme na rozpáleném tuku spolu s... více o Brokolicová polévka III.
Do vývaru přidáme sójovou omáčku, sůl a houby, které asi 5 minut povaříme. Špenátové listy spaříme, necháme okapat, přimáčkneme k sobě a rozkrájíme na... více o Polévka dashi
Pomeranč nakrájíme na kolečka, přidáme víno, vermut, fernet, rozinky a koření a necháme asi 12 hodin rozležet. Potom ke směsi přidáme minerálku a cukr... více o Švédský punč s pomerančem
Maso zavineme a ovážeme nití. Citronovou šťávu smícháme se solí, pepřem, paprikou a maso pokapeme. Necháme 15 minut odležet, pak je osušíme a při... více o Krůtí medailonky na kari
Kokosky rozdrobíme, přidáme rozpuštěné máslo a dobře prohněteme. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložíme papírem, vložíme do ní máslovou hmotu a dáme... více o Tropický nepečený dort
Sušené houby rozdrobíme na menší kousky a vložíme je do zeleninového vývaru. Přivedeme k varu a na mírném ohni asi 10 minut povaříme. Mrkev očistíme a... více o Houbová polévka s krupkami
Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na kostky a povaříme ve vývaru spolu s bobkovými listy celým pepřem doměkka. Dýňovou dužinu nakrájíme na kostky... více o Dýňová polévka
Vejce uvaříme natvrdo, podélně je rozkrojíme a žloutky vyjmeme. Žloutky ušleháme s máslem, sardelovou paastou a trochou kari koření. Půlky vajíček... více o Pštrosí vejce
Den předem namočíme čočku do studené vody. Na sádle osmažíme cibuli a nastrouhanou kořenovou zeleninu, přisypeme krupici a zalijeme asi 1 a 1/2 litrem... více o Myslivecká latina
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a po vychladnutí nastrouháme najemno. Přidáme tavený sýr, bylinkové máslo, rajský protlak a koření, vytvarujeme... více o Sýrové krokety s bylinkovým máslem
Rohlíky a maso na kostičky, dát hr. mouku, osolit. Do mléka rozkvedlat vejce, všechno polít, lehce promíchat - udělat koule - nechat oschnout a uvařit... více o Masové knedlíky
Do rendlíku vlijeme jen tolik vody, aby byla ryba potopená, přidáme sůl, ocet, rozpůlenou cibuli, koření a zvolna 10 minut vaříme. Do vroucí várky... více o Kapr na černo