Pohanku propereme, zalijeme vroucí vodou, přidáme kostku Masoxu a necháme vsáknout všechnu vodu po dobu asi půl hodiny.
Pohanku necháme nahrubo...
více o Karbanátky z pohanky
Kroupy propláchneme a přes noc namočíme ve studené vodě. Druhý den uvaříme (já je dělám v troubě se lžící sádla - asi 45 minut).
Z hlávky zelí opatrně...
více o Plněné zelné listy
Na trošce oleje osmahneme zlehka cibulku. Když mírně zezlátne, zalijeme vodou a osolíme. Když se začne voda vařit, přisypeme kuskus, v kterém jsme...
více o Můj vlastní kuskus
Vločky namočíme v mléce (tak, aby neplavaly), přidáme vejce, máslo, ořechy, cukr, mouku - promícháme. Nakonec přidáme rozinky a špetku soli. Vše...
více o Ovesné placičky II.
Kroupy uvaříme. Na másle opražíme nakrájenou cibuli, přidáme špenát a podusíme ho.
Odstavíme z ohně a přidáme jogurt, mouku, vejce, bazalku, sůl,...
více o Kroupové karbanátky se špenátem
Jáhly umeleme v nožovém mixétu na co nejjemnější mouku. Vejce rozšleháme s bílým jogurtem, vmícháme jahelnou mouku,se špetkou soli a těsto necháme...
více o Křupavé jáhelné omeletky (bez lepku)
Podle toho, kolik budeme připravovat kaše, odhadneme množství ovesných vloček (ovesné vločky vařením nabydou asi o třetinu) a dáme přes noc nebo na...
více o Ovesná kaše s jahodami (nejen) pro děti
Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky dohladka. Vmícháme mleté kroupy, nastrouhanou citronovou kůru, mléko, tuhý sníh z bílků, džem a solamyl s...
více o Kroupové řezy
1/2 l vody necháme vařit, můžeme do ní dát i kapku oleje, alespoň bude potom krásně jemný. Až začne voda vřít, dáme do ní podravku (popř. masox) a...
více o Kuskus se zeleninkou
Kuskus nasypeme na hluboký talíř (množství podle oka, ve výsledku asi 2x zvětší svůj objem), decentně osolíme, přidáme lžičku oleje a zalijeme vařící...
více o Kuskus stíhacího letce
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a pokrájíme na kostky. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a osamažíme nadrobno nakrájenou cibuli a pokrájené...
více o Sedlácká pohanka
Na pánvi na sucho opražíme pohanku a zalejeme čtyřmi hrnky vody a vaříme zhruba dvacet až třicet minut, přisypeme mraženou zeleninu a bílou část...
více o Jedlá pohanka
Večer namočíme ovesné vločky ve vodě a necháme do rána stát. Ráno přidáme nastrouhané jablko, smetanu, jogurt, vlašské ořechy a med. Vše dobře...
více o Vločky podle Dr. Birchera
Dobře uzrálé avokádo oloupeme, vyjmeme pecku a rozetřeme vidličkou. Rajče nakrájíme nadrobno, přidáme nakrájenou cibuli nebo šalotku, 1 lžičku...
více o Salsa guacamole
Uvaříme špagety. Na oleji zpěníme cibulku přidáme rajčata, okořeníme a osolíme. Můžeme přidat i houby. Směs smícháme se špagetami a utřeným česnekem,...
více o Zapékané špagety
Amasaké: přes noc či déle namočíme pšenici. Druhý den uvaříme pohanku (10 minut vařit se špetkou soli, 1/2 hodiny nechat dojít pod utěrkou). Necháme...
více o Pohankové Amasaké s mákem
V mlýnku na maso semeleme syrovou naklíčenou pšenici (délka klíčků cca 2-10 mm) a syrovou zeleninu, smícháme s olejem, dochutíme citrónem a případně...
více o Čisticí salát
Jáhly 2x spaříme vařicí vodou (odstraní se hořkost) a 10 minut mírně vaříme, bez míchání. Necháme na vypnuté plotně 30 minut dojít pod utěrkou....
více o Jáhlové Amasaké
Propláchuté jáhly zalijeme 1 l studené vody, přivedeme k varu a vodu slijeme. Opakujeme takto ještě jednou. Pak jáhly zalijeme osolenou studenou vodou...
více o Jáhlová kaše
Z mouky, tuku, kvásku, (vzešlého v trošce mléka a špetce cukru), vejce a soli řádně propracujeme těsto. Pak splétáme houstičky nebo zavinujeme rohlíky...
více o Domácí housky
Aby byla pohanková "kaše" sypká, je třeba opražit pohanku na pánvi, až tzv. skáče. Současně postavím hrnec s vodou, přidám nakrájenou cibuli, česnek,...
více o Pohanková kaše II.
Do hlubokého litinového nebo nerezového hrnce se silným dnem dáme 300 ml vývaru a víno, přidáme krájenou červenou cibuli, drcený česnek, krájená...
více o Grilovaná polenta
Prsíčka uvaříme ve vodě spolu s kmínem a hřebíčkem. Jáhly 2krát spaříme horkou vodou, propláchneme studenou a uvaříme v dvojnásobném množství vody cca...
více o Jáhlové rizoto
Ovesné vločky opražíme bez tuku za stálého míchání na pánvičce. Pražíme asi 3 minuty, pak přidáme pískový cukr a pražíme další 2 minuty.
Takto...
více o Ovesné vločky pražené s cukrem
Slaninu nakrájíme na malé kostičky, vyškvaříme na lžíci sádla a orestujeme kolečka oloupané cibule. Přisypeme ovesné vločky, osolíme, poprášíme...
více o Čundrácká kaše z ovesných vloček
Balíček ovesných vloček dáme na plech, lehce vytřený olejem do trouby opražit. Hlídáme, rádo se připaluje po okrajích. Až začne vonět a mírně! zrůžoví...
více o Zapečené műsli
Pohanku přelijeme vroucí vodou, po chvíli přecedíme a necháme hodně okapat. V suchém kastrolu pohanku krátce opražíme, zalijeme polovinou vody a...
více o Pohanková dobrota (2 porce)
Cibuli a česnek nadrobno nasekáme a necháme po dobu asi tří minut zpěnit na oleji. Přidáme rajčata, osolíme, opepříme a ochutíme oreganem a chilli...
více o Zapečené lupínky s rajčaty
Na pekáč rovnoměrně rozprostřeme vločky, polijeme Salkem a olejem a dáme to do trouby. Až to začne vonět, přidáme přísady, podle toho, jaký výsledný...
více o Müsli III.
Mouku smícháme s medem a olejem, vznikne drobenka. Přidáme mléko a zpracujeme na pomoučeném vále na hladké těsto. Vyválíme placku asi 5 mm silnou a...
více o Pohankové sušenky
Troubu předehřejeme na 190 °C. Na pekáči rozpálíme olej a 2-3 minuty restujeme pohanku. Přidáme cibuli a houby a restujeme ještě několik minut....
více o Tibetská vegetariánská pečeně