Květák opláchneme a v osolené vodě s přidáním octa uvaříme do poloměkka. Necháme okapat, rozdělíme na růžičky a dáme do mísy. Žampiony nakrájené na... více o Květákový salát se žampiony
Čisté houby nakrájíme na kousky. V pánvi rozehřejeme olej a houby v něm dusíme, doukud se všechna voda neodpaří a houby nezměknou. Mezitím rozkrájíme... více o Houbové bramboráčky II.
Hlavičky krátce spaříme ve vařící vodě a necháme okapat, opepříme a osolíme, obalíme nejdříve v hladké mouce a pak namočíme do těstíčka připraveného z... více o Houby v pivním těstíčku
Mladé fazolky opláchneme, okrájíme špičky, odstraníme podélná vlákna a lusky šikmo nákrájíme na třícentimetrové dílky. Vložíme je do kastrolu s vroucí... více o Fazolkový balkánský salát
Čistou nastrouhanou mrkev a sýr smícháme s kostičkami oloupaných jablek. Zakapeme citronovou šťávou, osolíme a nakonec lehce vmícháme majonézu... více o Mrkvový salát se sýrem a jablky
Cuketu, cibuli, česnek, papriky, feferonku a křen nakrájíme a uvaříme do měkka, přebytečnou vydušenou vodu slijeme a do směsi zeleniny přidáme olej,... více o Tatarka z cukety
Do kastrolu dáme propláchnuté, vypeckované třešně, přidáme prolisovaný rybíz - na lisovacím mlýnku, nebo protřeme sítem, a 10 minut společně za... více o Třešňový džem s rybízem
Oprané, vypeckované třešně skládáme do připravených sklenic a prosypáváme cukrem. Do sklenice o obsahu 320 ml dáváme 2-4 lžíce cukru, do sklenice o... více o Třešně ve vlastní šťávě
Jablka zbavíme slupky a spolu s banány nakrájíme. Přidáme hrozny, smicháme s jogurtem a nakonec přisypeme kokos dle chuti a množství ovoce. Vyborně... více o Ovocný salát s jogurtem a kokosem
Omytá na kolečka nakrájená rajčata urovnáme na 4 dezertní talířky, poklademe je proužky olejovek a dílky vařených vajec, posypeme drobně nakrájenou... více o Rajčatový salát se sardinkami
Omytý špenát nakrájíme, osolíme a bez přidání vody 7-8 minut dusíme. Pak špenát smícháme s nastrouhanými vařenými brambory, strouhankou, moukou, vejci... více o Špenátové karbanátky
Červenou řepu uvaříme, oloupeme a nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpustíme 2 lžíce másla, přidáme lžíci hořčice, lžičku medu, špetku chilli a do... více o Červená řepa po americku
Čistý pórek nakrájíme na špalíčky, osmahneme prudce na rozpáleném oleji, osolíme a podlijeme hrnkem vřelé vody nebo vývaru. Rýži ve varných sáčcích... více o Pórek s rýží
Uvaříme rýži. Brambory podusíme na cibuli do poloměkka, přidáme rýži, hrášek, osolíme a očesnekujeme. Posypeme sýrem.... více o Rizoto s brambory
Cibule oloupeme, nakrájíme na silnější kolečka a klademe do silně rozpáleného oleje, ve kterém cibule usmažíme dorůžova. Pak k cibulím přidáme... více o Dušená cibule s rajčaty
Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka a na rozpuštěném másle ji lehce osmahneme. Když zesklovatí, přidáme mletou papriku, podlijeme několika lžicemi... více o Cibule na paprice
Houby podusíme na másle s kmínem. Veku nakrájíme na plátky, vždy dva plátky spojíme s míchanými osolenými houbami. Přitiskneme k sobě, namočíme ve... více o Chudí rytíři s houbami
Reveň omyjeme, oloupeme, nakrájíme na špalíčky dlouhé 2 cm, promícháme s želírovacím cukrem, medem a šťávami a uvedeme do varu. Vaříme 5-10 minut,... více o Reveňová zavařenina
Ředkvičky nakrájíme na tenké plátky, osmažíme je na oleji, podlijeme trochou vody a dusíme do měkka. Potom je zalijeme rozšlehanými vejci, osolíme,... více o Mozeček z ředkviček
Syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle a přes plátno vyždímáme vodu. Přidáme nastrouhané vařené brambory, hladkou mouku, mírně osolíme a s... více o Tvaroháky
Vařená vejce nastrouháme na struhadle na jemno. Mezitím si na pánvi opečeme na oleji chleba až zezlátne, posolíme, potřeme česnekem a namažeme taveným... více o Topinky s vejcem
Očištěnou ředkev nahrubo nastrouháme, přidáme drobně pokrájenou cibuli, okurky a lehce vmícháme zálivku připravenou smícháním uvedených přísad. Hustě... více o Salát z ředkve s majonézovou zálivkou
Červenou řepu uvaříme do poloměkka, oloupeme a pokrájíme na plátky asi 1,5 cm silné. Opepříme, osolíme a namočíme do rozšlehaných vajec s mlékem,... více o Řízky z červené řepy
Nejdříve připravíme marinádu. Cibuli drobně pokrájíme, přidáme rozetřený česnek, koření, vmícháme jogurt a osolíme. Očištěný květák rozebereme na... více o Květák v jogurtové marinádě po indicku
Očištěný květák uvaříme v osolené vodě do poloměkka, scedíme a vývar odložíme stranou. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji chladným... více o Květák na smetaně
Hrušky oloupeme, přepůlíme a odstraníme jádřince. K varu přivedeme 3/8 l vody, 30 g cukru, citronovou šťávu a vanilkový lusk. V tekutině dusíme půlky... více o Hrušky s broskvemi v omáčce
Nožky žampionů opatrně vykroutíme a nakrájíme na kostky. Papriku, rajčata a cibuli také nakrájíme. Rozehřejeme olej a kostičky žampionů, cibule a... více o Plněné žampiony
Brambory, rajčata a okurku nakrájíme na plátky, smícháme s okapaným hráškem, vajíčky krájenými na kostičky a drobně sekanou cibulí. Zalijeme smetanou,... více o Letní salát
Nerozmrazené fazolky vkládáme do trochy vařícího osoleného vývaru a udusíme je v něm téměř doměkka. V kastrolku zatím zpěníme na tuku nadrobno... více o Fazolky s houbami v sýrové omáčce
Mrkev nastrouháme najemno, vajíčko také. Pórek nakrájíme najemno a smícháme s mrkví, vajíčkem pak přidáme jogurt, Lučinu, opepříme a osolíme.... více o Letní pomazánka
Tvaroh dobře utřeme s ušlehanou šlehačkou, žloutkem, cukrem, citronovou šťávou, džemem a banánem, předem rozmačkaným vidličkou. Nakonec zlehka... více o Sametový krém
Karotku pokrájíme na malé kostičky a na másle dusíme do poloměkka. Těsně před dokončením přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat. Hotovu mrkev i se... více o Rizoto karamelka
Květy černého bezu dobře opereme, odřízneme z nich tuhé části a kvítky s asi 2 cm stopkami smícháme s osolenými vejci, přidáme hladkou mouku, pepř a... více o Kosmaticové omelety
Brambory uvaříme v osolené vodě, rozmačkáme vidličkou, promícháme se špenátovým protlakem, nadrobno pokrájenou cibulí, utřeným česnekem, strouhaným... více o Rusalka
Med, kakao, cukr, máslo, rozpustíme. Na vál prosijeme mouku, do důlku dáme 2 vejce a sodu, přilijeme rozpuštěnou hmotu a vše zpracujeme v těsto, které... více o Medové řezy
Paprikové lusky nasucho opražíme na pánvi až začnou hnědnout. Vložíme je do igelitového sáčku a necháme zapařit. Poté z nich sloupneme slupku a... více o Pařené papriky (Bulharsko)
Brambory opereme, oloupeme a dle velikosti krájíme na půlky nebo na čtvrtky, aby byly pokud možno stejně veliké. Uvaříme v osolené vodě doměkka.... více o Jarní polévka s pažitkou
Na oleji podusíme do měkka zeleninu s houbami (pokud použijeme sušené houby, je třeba je namočit na 2 hodiny do mléka). Rýži dusíme zvlášť. Když je... více o Zeleninové rizoto s houbami
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme 1/2 lžičky mleté papriky, kmín, na nudličky nakrájené a semen zbavené papriky. Vše necháme osmažit a... více o Maďarské makaróny
Na vymaštěnou zapékací mísu pokládáme plátky polovičního množství brambor. Metlou rozšleháme smetanu, sůl, pepř a oregáno. Polovinou smetany zalijeme... více o Zapékané brambory se smetanou a sýrem
Očištěnou zeleninu hrubě nastrouháme a s vločkami rozvaříme na hustou kaši. Osolíme, vmícháme do ní vejce, pepř a cibulku, jemně nasekanou a... více o Ovesné krokety
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme, osmažíme na oleji do zlatova a přidáme mletou papriku, nakrájené brambory, bobkový list,... více o Uherský paprikáš
Z mouky, vajíčka a mléka vymícháme hustší těsto, asi jako na nudle, vyválíme a vykrajujeme čtverce. Suroviny na náplň rozmačkáme a důkladně promícháme... více o Taštičky plněné bramborami a balkánským sýrem
Vajíčko, strouhanku a mléko smícháme. Na pánvi osmahneme cibulku a až zezlatoví přídáme vaječnou směs. Opečeme z jedné strany a pak otočíme. Topinku... více o Dobrá omeletka
Na malé kousky rozkrájenou nebo na hrubém struhadle nastrouhanou mrkev podusíme na tuku, přidáme kari koření, sůl, pepř a malé množství vody a... více o Mrkev po indicku
Oprané kopřivy spaříme několik minut v horké vodě. Necháme okapat a na jemno rosekáme. Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, vložíme posekané... více o Špenát z mladých kopřiv
Zpracujeme v těsto, dáme na chvíli do chladu. Rozdělíme na 4 díly a zpracujeme jako klasický štrůdl. Před pečením potřeme tukem nebo bílkem. Pečeme... více o Mrkvous
Nastrouhané brambory, mouku a tuk uhněteme rukama v těsto. Necháme vychladit v ledničce. Vyválíme plát o síle asi 3 mm, potřeme jej rozšlehaným vejcem... více o Slané tyčinky z bramborového těsta
Rajčata nakrájíme na plátky, cibule na kolečka. Housky rozpůlíme, pokapeme olivovým olejem a obložíme rajčaty a cibulí. Osolíme, opepříme, posypeme... více o Housky s rajčaty a cibulí
Sýr pokrájíme na kostičky, přidáme nudličky papriky, jemně pokrájenou cibuli a vše spojíme zakysanou smetanou. Dochutíme hořčicí, pepřem, citronovou... více o Salát "Hermelín" III.