Oloupeme okurku a podélně ji rozřízneme. Lžičkou vydlabeme jadérka. Zbylou dužinu pokrájíme na malé kostičky. Omyjeme a otřepeme mátu. Otrháme lístky... více o Raita
Na změklý plátek sýra (nesmí být z lednice, jinak se zláme) položíme 1-2 kousky chřestu a zavineme tak, aby hlavičky vykukovaly ven. Na míse popráším... více o Sýrové rolky s chřestem
Ovoce oloupeme, nakrájíme na drobné kousky, smícháme a podle chuti přidáme citron a sirup. Nemusí být vůbec. Můžeme přidat i sekané ořechy a rozinky.... více o Ovocný salát
Vařené brambory rozšťoucháme s kostkou tvarohu, osolíme a opepříme. Hladkou mouku osolíme, opepříme a pomocí vody vypracujeme těsto tak, aby šlo... více o Krušnohorské brambrdle J. A. Náhlovského
Krajíc toustového chleba slabě pomažeme máslem, položíme kolečko syrečku, přiklopíme druhým krajícema a zapečeme v toustovači. Ještě horké potřeme... více o Olomoucké toasty
Do mouky rozmíchané se solí nastrouháme tuk, zalijeme pivem - může být i voda, zapracujeme až se vše spojí a dáme do lednice minimálně přes noc. Druhý... více o Závin s kysaným zelím
Cuketu nastrouhat najemno, přidat vše kromě mouky. Moukou podle potřeby zahustíme a vytvarované karbanátky v ní obalíme. Opékáme.... více o Cuketové karbanátky s ovesnými vločkami
Těstoviny uvaříme, propláchneme studenou vodou a dáme do mísy. Jednotlivou zeleninu nakrájíme na kostičky, eidam nahrubo nastrouháme a společně s... více o Letní těstovinový salát
Nakrájenou cibuli podusíme na oleji, přidáme rozmačkaná rajčata i se šťávou. Směs osolíme,opepříme, přidáme česnek, koření a protlak. Za stálého... více o Rajčatová omáčka na pizzu
Nať z řepy nakrájíme a s trochou vody uvaříme. Necháme vychladnout a smícháme s rozmíchaným mlékem se smetanou. Omyté okurky a ředvičky nastrouháme na... více o Chlodnik - židovská kuchyně
Uvařené fazole rozmixujeme nebo umeleme spolu s vejci. Do kaše přidáme nasekanou cibuli, olej, osolíme, opepříme. Podáváme s chlebem nebo jako přílohu... více o Fazolová pasta -židovská kuchyně
Nakrájené zelí podusíme s pepřem a solí do měkka. Necháme vychladnout, vmícháme vejce, droždí rozkvedlané v mléce a tolik mouky, aby vzniklo tužší... více o Zelné slejšky
Zelí drobně překrájíme a i s lákem smícháme s ostatními ingrediencemi. Vzniklé těsto rozvalujeme na pomoučeném válu, krájíme rádlem čtverečky asi 5x5... více o Zelné čtverečky
Fazole uvaříme, osolíme, ochutíme trochou cukru. Zvlášť uvaříme farvely a scezené je přidáme k fazolím a promícháme. Podáváme s jakoukoliv ostrou... více o Fazole s farvely - židovská kuchyně
Z přísad vypracujeme co nejtvrdší těsto, sformujeme ho do koule a na struhadle s velkými otvory nastrouháme. Rozsypeme na utěrku a necháme vyschnout.... více o Farvely - židovská kuchyně
Těstoviny uvaříme běžným způsobem ve slané vodě, brokolici nelépe v páře. Na pánvi rozpálíme olej (cca 2 lžíce), vsypeme nahrubo nastrouhanou nivu a... více o Smetanové těstoviny s nivou a brokolicí
Na oleji opražíme nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený celer, mrkev a kedlubnu, na čtvrtky nakrájené brambory a opékáme 5 minut. Osolíme,... více o Zeleninové ragú s hořčičnou omáčkou
Stonky celeru nakrájíme na cca 10 cm kousky, zbytky celeru nakrájíme na drobno. Tvaroh vymícháme s mlékem, solí, pepřem, přidáme 2/3 nastrouhaných... více o Řapíkatý celer s tvarohem
Houby uvaříme v osolené vodě s kmínem. Z másla a mouky uděláme zásmažku, zalejeme smetanou a přidáme k houbám. Krátce povaříme, ochutíme lžičkou octa... více o Hladká Ančka
Lilek nakrájíme na slabé plátky a rajčata na měsíčky. Parmezán si nastrouháme na struhadle. Plátky lilku osmahneme na olivovém oleji. Scedíme a... více o Zapečený lilek s parmezánem
Do čerstvého mléka zamícháme kondenzované mléko,a směs zahřejeme na 80 °C. Počkáme 10 min. a ochladíme ve vodní lázni na teplotu cca 35-40 °C. Po... více o Domácí jogurt II.
Podusit cibuli na olivovém oleji, přidat žampiony, pak papriku, baklažány, rajčata, okořenit a dusit. Přidat passata a dodusit do měkka, promíchat s... více o Těstoviny s lilkem
Hermelíny rozřízneme podélně, vzniknou kolečka z kterých do misky lžičkou vydlabeme měkký střed hermelínu - zůstanou jen obvody. Do misky dále přidáme... více o Plněný hermelín III
Zelí nakrouháme na nudličky, papriky, okurku, rajčata na kostičky, 2 cibule na půlkolečka, lehce pokapeme olejem, trochu opepříme, trochu osolíme,... více o Zelný salát s cibulí a hořčicí II.
Tuk nastrouháme do mouky, zpracujeme všechny přísady v nelepivé těsto a necháme chvíli v ledničce odležet (stačí, než oloupeme a nakrájíme jablka).... více o Domácí listové těsto
Všechno smíchat v míse a dát nejméně na 2 hodiny do ledničky proležet. Dát do úhledné misky a podávat s bramborovými lupínky, syrovou zeleninou,... více o Mandlovo-cibulový dip
Nastrouhanou nivu a sýr promícháme s prolisovaným česnekem, vejcem, hladkou moukou a bazalkou. Z těsta tvoříme placičky, které obalíme v trojobalu a... více o Placičky z nivy
Opláchnutý špenát nasekáme na drobno, osolíme a necháme odstát. Potom z něj jemně vytlačíme vodu, přidáme nasekanou cibuli a kopr, rozmačkaný sýr,... více o Špenát zapékaný ve fillo těstě
Omáčka: z mouky, másla a mléka uvaříme bešamel, přidáme sýr a osolíme. Stáhneme z ohně, přidáme rozšlehaná vejce a promícháme. Smícháme nastrouhaný... více o Sýr zapékaný ve fillo těstě
Cibulky a řepu nasekáme na malé kousky, osolíme a promícháme s troškou vody. Přidáme rozdrobený sýr, kopr, sůl a vejce, okořeníme. Pekáč vymažeme a... více o Cibulový koláč z fillo těsta
Do velké mísy nastrouháme na struhadle s těmi většími oky zelí a mrkev, cibulku nadrobno nakrájíme (ideální by bylo vše v robotu, ale důležitá je... více o Coleslaw - podzimní vitamíny
Zelí nakrájíme nadrobno, přidáme kopr a zakysanou smetanu, osolíme. Řádně promícháme a dáme asi na 2 hodiny do ledničky odležet.... více o Zelný salát s koprem
Brambory a brokolici uvaříme, poté rozmačkáme a smícháme. Osolíme, opepříme, dáme do zapékací misky, zasypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct. Kdo... více o Zapečená brokolice III.
Vše necháme 24 hodin louhovat, scedíme, přidáme 2 kg cukru a necháme rozpustit. Slijeme do lahví, ředíme nejlépe sodou a pijeme.... více o Kopřivová limonáda
Zeleninu očistíme, nakrájíme podélně a naskládáme v jedné vrstvě na pečící papír, který jsme slabě potřeli olivovým olejem. Pak na plechu osolit,... více o Grilovaná kořenová zelenina
Předehřejeme troubu na 180 °C. Ve 3 litrovém pekáčku, smícháme vodu s citronovou šťávou, olejem, oregánem a solí. Oloupané brambory nakrájíme na větší... více o Zapečené řecké brambory
V míse promícháme oba druhy mouky s kypřícím práškem a nastrouhaným sýrem, solí a nadrobno nasekanou chilli papričkou. Zvlášť rozšleháme vejce ve... více o Muffinky mexické
Brokolici povaříme v okořeněné vodě, mezitím si nastrouháme sýr, povařenou brokolici nakrájíme na malé kousíčky (bez košťálů) a z listového těsta... více o Brosýrky
Květák povaříme v osolené vodě. Studený rozebereme na růžičky, pokapeme citronovou šťávou a posypeme polovinou strouhaného sýra. Takto připravený... více o Smažený květák se sýrem
Mrkev a celer nasrouháme přidáme sůl, pepř, zakysanou smetanu a majonézu dobře promícháme necháme chvíli odležet v lednici. Mažeme na opečené tousty... více o Zeleninová pomazánka III.
Zapékací misku vymažeme máslem a trochou rozetřeného česneku. Do druhé misky nalijeme smetanu, mléko, přidáme zbytek česneku, 1 lžičku soli, 1/2... více o Smetanovo-česnekové brambůrky
Vypracujeme vláčné těsto, vyválíme na placku a rozkrájíme na čtverce. Naplníme tvarohovou náplní, rohy přehneme do šátečků, upečeme. Po upečení... více o Tvarohové šátečky IV.
Do hustého krému ze žloutku a vanilkového cukru přidáme šlehačku, ořechy a strouhanku. Vmícháme sníh z bílku. Jablka omyjeme, odstraníme jádřince a... více o Pečená jablka s ořechovou náplní
Ovesné vločky pomeleme na masové mlýnku, přidáme Heru, hladkou mouku, najemno nastrouhaný tvrdý sýr, špetku soli, špetku prášku do pečiva a začneme... více o Tyčinky z ovesných vloček
Do rozetřeného taveného sýra vmícháme nahrubo nastrouhanou mrkev. Mrkví nešetříme, dodá dobrou barvu. Dochutíme troškou medu (na ten nezapomínat) a... více o Rychlá mrkvovo-sýrová pomazánka
Postup přípravy: Celá vejce smícháme s mlékem, kakaem, rozehřátým tukem a cukrem. Nakonec přidáme oloupanou, nastrouhanou cuketu, spolu s moukou,... více o Perník s cuketou
Těstoviny uvaříme. Papriku, pórek, rajčata i okurku nakrájíme na plátky, nudličky apod. a smícháme s těstovinami. Zalijeme zálivkou.... více o Těstovinový salát dietní
Brambory nakrájíme na malé kostičky, cibuli nasekáme nadrobno a vejce rozšleháme v misce. Pak nakrájíme špenát a šunku na tenké proužky. Cibuli... více o Rychlá španělská omeleta
Čerstvě uvařené brambory scedíme a horké vysypeme na mísu, kterou umístíme uprostřed stolu. Každý host dostane talířek a ubrousek a odebírá si... více o Selské raclette
Patizon nakrájíme na 1-1,5 cm silné plátky a obalíme v klasickém trojobalu, smažíme na oleji do zlatova. Jako příloha jsou vhodné brambory na... více o Patizonové řízky