Tvaroh a lučinu spolu promíchejte dohladka. Přidejte cibulku, osolte a dochuťte cukrem. Namažte na krajíce chleba a ozdobte pokrájenou čerstvou... více o Rozkvetlý chléb
Hrách vsypte na cedník s malými oky a dobře propláchněte pod tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, zalijte studenou vodou a nechte několik hodin, případně... více o Hrachová polévka s domácími houstičkami
V širším kastrolu s nepřilnavým dnem rozehřejte máslo. Až začne pěnit, vhoďte na něj pokrájenou zeleninu a promíchejte ji, aby se dobře obalila tukem.... více o Zeleninové ragout
Očištěnou karotku nakrájejte na asi 3 mm silná kolečka. Na středním ohni rozehřejte máslo a karotku spolu s většinou jemně nakrájené petrželky na něm... více o Dušená karotka na másle s petrželí
Lístky salátu omyjte a osušte. Natrhejte je na menší kousky a spravedlivě rozdělte do čtyř misek. Omáčku připravte následovně: V kastrůlku na středním... více o Salát s bešamelovou omáčkou
Lilky rozpůlíme a v každé půlce podélně vytvoříme 3 až 4 hluboké zářezy tak, abychom neporušili slupku. Stroužky česneku nakrájíme na plátky a natěsno... více o Primitivní lilek
Nic není v tomto receptu přesně dáno! Opravdu záleží jen a pouze na vaší chuti a na tom, co zrovna máme po ruce. Mouku smícháme s práškem do pečiva,... více o Vinařův chléb
Troubu si předehřejeme na 230 stupňů C. Lilek nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme pustit šťávu. Rajčata spaříme, oloupáme a nakrájíme. Na střední... více o Zapékané lilky se sýrem
Hlívu očistíme a nakrájíme na kousky. Na pánvi rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme hlívu a orestujeme ji. Směs lehce... více o Zapečená hlíva s nivou
Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě na skus, scedíme a promícháme s olejem a ovocem. Pak přidáme horký uvařený pudink a zamícháme. Směs dáme do... více o Zapečené těstoviny s pudinkem
Cuketu a brambory oloupeme a nastrouháme, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, přidáme vejce, sladkou papriku, dle potřeby osolíme, dle... více o Cuketové placky
Salát natrháme na kousky, přidáme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, na kostičky nakrájené jablko, mozarellu a papriku. Zalijeme polovinou dresingu,... více o Salát po kterém se zapráší
Na oleji na pánvi si osmažíme sojový granulát. Pozor - granulát předtím nevaříme, osmahneme ho suchý rovnou z pytlíku, granulát nasákne olej a krásně... více o Zelňáky vegetariánské
Namažeme máslem nakrájenou veku, pokládáme uvedenou zeleninu, přepůlíme a zapečeme v taoastovači. Dobrý by byl ještě strouhaný sýr, hezky se zapeče,... více o Zapečená veka se zeleninou
Květák a hrášek povaříme cca 10 minut v mírně osolené vodě. Vodu nevyléváme, použijeme ji na ředění omáčky. Na rozpáleném oleji opražíme mouku a kari... více o Květákové kari s hráškem
Brambory a cibuli oloupeme, nakrajíme na kolečka a vložíme do zapékací mísy. Posypeme majoránkou a paprikou, polijeme trochou oleje a celé promícháme,... více o Brambory-nejen přílohové
Do vroucí osolené vody vložte brokolici a nechte povařit do změknutí (cca 5 minut). Změklou brokolici nakrájíte nadrobno. Přidáte žloutky, osolíte a... více o Brokolicové placičky podle Danči
Mrkev, cibuli a zázvor očistíme, omyjeme, nakrájíme na kolečka a osmažíme na másle. Podlijeme částí vývaru a vaříme doměkka. Měkkou zeleninu... více o Mrkvová polévka pikantní
Rajčata vložím na minutu do vařící vody a poté z nich sundám slupku. Pak rajčata dusím asi 15 minut, až se dokonale rozvaří, přidám máslo a sůl.... více o Nudle s rajčaty - staročeské krajové jídlo
Nejdřív si uděláme špenátové pesto - v olivovém oleji rozmixujeme (ponorným mixérem) špenátové listy a polovinu dávky česneku, přidáme pinie, znova... více o Italský salát z plátků rajčat a mozzarelly
Housky rozpůlíme, jednotlivé půlky namočíme v rozšlehaném osoleném vajíčku a smažíme rychle z obou stran v rozpáleném oleji (příprava je opravdu... více o Studentské rychlolangoše
Sojový suk si nastrouháme na hrubém struhadle. Z bílků si ušleháme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukry, přidáme olej, vodu, mouku s práškem do pečiva... více o Voňavá bábovka se sojovým sukem
Listové těsto vyválíme do velikosti asi 30 X 40 cm. Sýr nastrouháme na jemném struhadle a plát těsta jím posypeme. Na sýr pak nasypeme to, co ladí... více o Sýrové polštářky
Celé menší nové brambory dobře omyjeme, popřípadě očistíme kartáčkem, ale neloupeme! V hrnci uvedeme osolenou vodu do varu a vsypeme brambory - vaříme... více o Nové brambory s česnekovým máslem a tvarohem
Vše smícháme, podáváme k čerstvé zelenině, grilov. bramborám, rybě a všemu ostanímu, co máme rádi!... více o Výborný dresing
Cibulku očistíme a pokrájíme na kolečka i s natí. Tvaroh osolíme a opepříme, pokud je příliš hustý přidáme pár lžiček smetany nebo mléka, řádně... více o Tvarohová pomazánka s jarní cibulkou
Smícháme otruby, hrozinky, olej, med a podmáslí. Necháme odležet až se tekutiny vsáknou. Přidáme vejce a důkladně promícháme. Postupně přimícháme... více o Otrubový chléb s medem
Plátky 20 minut povaříme, slijeme a vymačkáme z nich vodu. Pak je nakrájíme na tenké "dršťky". Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na oleji dozlatova,... více o Sojová dršťková polévka
Těsto zaděláme na vále, rozválíme a rozdělíme na 2 asi 10 cm široké pruhy. Náplň: na jemném struhadle nastrouháme oba sýry a prohněteme s rozměklým... více o Sýrové koláčky s Nivou
V misce rozmačkáme sýry vidličkou, přidáme najemno nakrájenou cibuli, prolisované česneky, osolíme, opepříme, dáme trošku sladké papriky a naředíme do... více o Pomazánka ze smetanových sýrů
Sojové maso je nejlépe přes noc namočit do studené vody. Pokud zapomeneme, můžeme maso 15 min. povařit nechat schládnout a hned použít k přípravě. V... více o Sojové maso po čínsku
Oloupané nastrouhané brambory necháme okapat na cedníku, přidáme škrob usazený na dně nádoby, sůl, mouku, vejce a promícháme. Do vařící slané vody pak... více o Frncochaté knedlíky s chundelkou z Pojizeří
K opranému a osušenému špenátu přidáme žloutky, osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem. Pak lehce vmícháme sníh z bílků, směs rozložíme na... více o Brokolicovo-špenátová roláda
Hrášek podusíme na lžíci másla. Brambory pokrájíme na kostky, opečeme na zbylém másle a oleji, promícháme s kari, osolíme, opepříme dochutíme tabaskem... více o Bramborový salát s hráškem a kari
Z tvarohu, mouky, tuku a špetky soli si vypracujeme těsto, které si dáme na hodinu odležet. Mezitím uvaříme v osolené vodě květák a kapustu (téměř... více o Zeleninový koláč s bramborami
V hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibule pokrájené na osminky. Přidáme na kostičky pokrájené oloupané brambory, plátky česneku a... více o Bramborová miska
Kedlubny oloupeme a uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Osušíme je, pokrájíme na plátky (1 cm). Z bílků uděláme sníh. Ze žloutků, mléka, mouky a... více o Kedlubnové řízečky s dipem
Z ingrediencí v míse uděláme těsto. Z ingrediencí na vále uděláme žmolenku. Žmolenku pak přidáme k těstu v míse a vypracujeme těsto, které necháme... více o Drobenkový mazanec (bochánek)
Kopřivy zalijeme vroucí vodou, osolíme a vaříme asi 10 min. V podmáslí rozšleháme mouku a zalijeme do vývaru. Provaříme dalších 10 min. Dochutíme... více o Kopřivačka nakyselo
V troubě na oleji (nebo nasucho) opečeme na kostičky pokrájenou bagetu. V pánvi rozehřejeme olej s máslem, dáme česnek a necháme zesklovatět, pak... více o Bagetový (chlebový) salát
Smícháme mouku a sůl, přidáme máslo a uděláme tzv. drobenku. Poté přidáme vodu a vypracujeme těsto, které odložíme na cca 30 min do ledničky. Poté... více o Zeleninový koláč (quiche)
Uvařenou cizrnu doměkka dáme do mixeru s ostatními ingrediencemi a rozmixujeme dohladka .Podle chuti přidáme chilli nebo další koření.... více o Hummus II.
Omyté brambory ve slupce rozpůlíme, upečeme na vymazaném plechu a před podáváním řeznou stranu potřeme rozetřeným česnekem. Omáčka: smícháme tvaroh,... více o Pečené brambory s tvarohovou omáčkou
Očištěný, oloupaný celer uvaříme v osolené vodě, scedíme, necháme okapat a rozkrájíme na plátky. Naskládáme do zapékací misky vymazané máslem a... více o Zapečený celer se sýrem
V míse rozmícháme sýry, česnek, petrželku, bazalku a trochu soli. Přidáváme olej a dohladka vymícháme. Uvaříme špagety aldente - na skus, vložíme je... více o Janovské špagety
Dortovou formu (průměr 24 cm) vymažeme a vysypeme moukou. Vejce vyšleháme s krupicovým cukrem, přidáme olej, džus, mrkev, ořechy a nakonec mouku s... více o Mrkvový dort s tvarohovým krémem
Bulvy celeru oloupeme a nakrájíme na plátky široké asi 1 cm. Do hrnce nalijeme vodu, osolíme ji, přidáme do ní ocet a celer v ní uvaříme téměř doměkka... více o Obalovaný celer s hořčičným dipem
Tofu nakrájíme a na mírnem ohni opékáme spolu s cibulkami na olivovém a sezamovém oleji asi 3 minuty. Přidáme ostatní suroviny kromě kokosu, a mícháme... více o Tofu po thajsku s kokosem
No oleji necháme zesklovatět na jemno pokrájenou cibulku (v hrnci, ve kterém budeme vařit). Z kukuřiček a žampionů slijeme nálev (nepotřebujeme) a... více o Kukuřičky na smetaně
Vejce si oddělíme, z bílku ušleháme sníh. Žloutky utřeme spolu s cukrem, poté přidáme sníh a nakonec vmícháme mouku. Dáváme zdobítkem na pečící papír.... více o Celozrnné piškoty