Zralé plody rakytníku pořádně operte, pak ve větším hrnci poduste a pak rozmixujte tyčovým mixérem. Propasírujte přes jemné sítko, abyste se zbavili... více o Džem z rakytníku
Brusinky přeberte od pomačkaných, nahnilých apod. a pokud máte, vyberte ty větší. Opláchněte a naplňte jimi jeden hrnek (250 ml). Dejte do misky ... více o Kandované brusinky - s vanilkou a pomerančem
V misce míchejte vejce, cukr, rum a med tak dlouho, dokud se na povrchu nezačnou tvořit bublinky. Poté přidejte mouku smíchanou s kypřícím práškem a... více o Dorajaki
Mouku, cukry a prášek do pečiva smícháte v míse. Přidáte změklý tuk, tvaroh a vejce. Vše v míse zhruba promícháte, pak vyklopíte na pomoučněný stůl a... více o Jednoduchý ovocný koláč
Do mísy nasypeme mouky s cukry a solí, promícháme, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme žloutky, rum, vlažné mléko a máslo.... více o Buchty, koláče, záviny se „šimlem“
Mletý mák dáme do kastrolu či pánve, zalijeme mlékem a za stálého míchání povaříme cca 5 minut. Během vaření osladíme a dochutíme ingrediencemi nám... více o „Šiml“: makovo-tvarohová náplň do buchet, koláčů nebo závinů
Listové těsto rozdělíme na dva díly, které vyválíme na pomoučněném stole na dva obdélníkové pláty. Na střed každého plátu naneseme polovinu... více o Jablečný cukrový závin (štrúdl) ze sterilovaných jablek
Pokud máme nadbytek jablek a křížal, voňavých povidel, přesnídávek, kompotů, cidru či kalvadosu, zkuste ještě do zbylých prázdných sklenic napěchovat... více o Babiččina dia sterilovaná strouhaná jablka
Brambory a dýni nakrájíme na stejné kousky a dáme vařit do vody společně s nastrouhaným zázvorem. Osolíme a uvaříme doměkka. Scedíme, přidáme máslo,... více o Bramborovo-dýňové pyré
Mléko ohřejeme tak, aby bylo teplé, ne však horké. Asi 100 ml odlijeme do misky, rozdrobíme do něj droždí a nasypeme cukr. Na teplém místě necháme... více o Ludvovy FIT houskové knedlíky
Postup závisí od toho, zda chcete mít v džemu kousky jahod a zda vám vadí semínka. Omyté ostružiny a jahody poduste a krátce povařte. Pak rozmixujte a... více o Ostružinový džem s jahodami
Pokrájené brambory dáme do hrnce, zalijeme vývarem (cca 400 ml), přidáme pokrájenou cuketu (dýni), sůl, muškátový květ a vaříme doměkka. Po uvaření... více o Cuketová (dýňová) polévka se sýrem
Mouku, kůru, cukry, mák a kypřidlo smícháme v míse. Přidáme vlažné máslo, mléko, vejce a dobře promícháme. Nakonec vmícháme do těsta nadrobno... více o Makové muffiny (nejen) se švestkami
Mléko, med a vejce společně promícháme v kastrolku. Přidáme máslo, cukr, kávu a sodu, vše krátce svaříme za stálého míchání. Pozor! Díky sodě nám bude... více o Jednoduchý kávovník ala medovník
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej a kávu: 7 lžic čisté černé kávy a 7 lžic zamíchané kávy (i se sedlinou). Promícháme, přidáme namleté... více o Kávovo-ořechový dort (korpus) - dvoupatrový
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej s vodou a prošleháme. Vmícháme mouku s kypřidlem a opět prošleháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh z... více o Piškotový korpus - dvoupatrový dort
Kozí rohy omyjeme, stopky neodkrajujeme, pouze zkrátíme. Rohy naskládáme do čistých sklenic, nejlépe širších, protože se do nich lépe zkroucené... více o Kozí (beraní) rohy - sterilované
Tvarůžky nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme majolku s pomazánkovým máslem a dobře promícháme. Necháme v chladnu proležet, nejlépe do druhého dne... více o Báječné chlebíčkové tousty s tvarůžkovou pomazánkou
Nivu nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme pomazánkové máslo, majolku a opepříme dle chuti. Vše dobře promícháme a necháme v chladu proležet,... více o Jednoduchá pomazánka z Nivy
Do mísy nasypeme mouky s cukry a kypřidlem, promícháme, uprostřed uděláme dolík, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme žloutek, olej, rum a mléko.... více o Jednoduchý koláč s rebarborou a drobenkou
Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej se zamíchanou kávou, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme sníh z bílků.... více o Kávový dort (řez) s pudinkem
Brambory nastrouháme nebo rozmačkáme do mísy, přidáme jemně nastrouhaný sýr (výraznější je lepší), zasypeme moukou s kypřidly, solí (s tou opatrně,... více o Bramborovo-sýrové placičky nebo vafle
Brambory dáme do hrnce, zalijeme asi 350-400 ml vývaru (nebo voda+bujon) a přivedeme k varu. Přidáme pokrájenou cuketu, muškátový květ a vaříme pod... více o Bramborovo-cuketová polévka jednoduše a zdravě
Mouku smícháme s cukry, solí a kypřidlem. Přidáme olej, vejce a mléko. Vše řádně promícháme, těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného vyššího plechu... více o Borůvkový koláč II. - jednoduchý a výborný
Základní verze: zakysanou smetanu dáme do misky, přidáme pokrájené tvarůžky (syrečky), promícháme, nandáme do sklenice a necháme v chladnu alespoň dva... více o Smetanové tvarůžky (syrečky)
Listové těsto rozválíme na pomoučněném stole na cca 2,5 - 3mm obdélníkový plát, který přeneseme na plech s pečícím papírem. Ten potřeme cukrovou... více o Listové tyčinky na sladko
Na oleji lehce osmahneme cibulku, přidáme zeleninu (pokud použijeme pikantní zeleninovou směs Moravanka, dáme okurky a cibulky stranou), samozřejmě... více o Pohankové rizoto s mungo klíčky
Jogurt dáme do mísy, přidáme vejce, mléko (na odměření použijeme kelímek od jogurtu), rum, cukry a promícháme. Přidáme mouku s kypřidlem, dobře... více o Broskvové (meruňkové) lívance
Červenou řepu a mrkev oloupeme a nastrouháme do velké mísy, potom omyjeme a nakrájíme nadrobno čínský salát, osolíme, opepříme a máme hotovo.... více o Ruský salát
V jedné misce smíchejte mouku a papriku. V druhé misce rozšlehejte vejce se solí a mlékem. Cuketu omyjte, nakrájejte na plátky 0,5-1 cm široké. Obalte... více o Cuketové smaženky
Hrášek krátce povařte v zeleninovém vývaru. Přidejte na plátky nakrájený stroužek česneku a rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte solí a pepřem,... více o Hrášková polévka - jednoduchá
Švestky umyjte a vypeckujte. Mirabelky umyjte, dejte do hrnce, přidejte trošku vody a poduste. Když jsou měkké, trochu rozmixujte a přepasírujte,... více o Mirabelkový džem se švestkami
Papričky omyjte a nechte oschnout nebo vysušte papírovou utěrkou. Na pánev nalijte olivový olej (asi 0,5 - 1 cm) a nechte rozehřát. Když je olej... více o Papričky Padrón - tapas
Hrášek necháme rozmrznout. Poté všechny ingredience dáme do mixéru a umixujeme s 3 dcl teplé vody. A rovnu podáváme.... více o RAW hrášková polévka
V hrnci na oleji orestujte nasekanou šalotku s česnekem, přidejte polovinu svazku bazalky, rajčata, protlak, sůl a pepř. Promíchejte a vařte na mírném... více o Pappa al pomodoro (rajčatová polévka)
Kovovou misku vložte do mrazáku nachladit. Dvě třetiny cukru rozmíchejte ve 200 ml vody a přiveďte k varu. Vařte zhruba 5 minut, až vznikne cukrový... více o Jahodový sorbet
Z mouky, vejce, mléka a špetky soli uděláme těsto na palačinky a necháme odstát v lednici. Poté na rozpáleném oleji usmažíme palačinky. Špenát... více o Jednoduché a zdravější palačinky se špenátem
Větší brambory omyjeme ve slupce, vysušíme a rovnoměrně po celé bramboře uděláme dírky vidličkou. Poté brambory potřeme ze všech stran olejem (kůrka... více o "Anglické" brambory se sýrovou omáčkou
Tvarůžky obalíme klasicky v trojobalu, doporučuji dvakrát, aby při smažení nevytékaly. Smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Pečivo... více o Olomoucké burgery nebo bagetky
Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě se lžící oleje, pak scedíme a smícháme s houbovou směsí. Mezitím si připravíme houbovou směs: plátky... více o Houbařské těstoviny II.
Předvařený květák scedíme, necháme okapat, hrubě pokrájíme. Na másle osmažíme cibuli dosklovata, přidáme pokrájenou hlívu, česnek a slaninu, nejprve... více o Hlíva s květákem na mozeček nebo zapečená
Cuketu nastrouháme do mísy, smícháme s nastrouhaným česnekem, majoránkou, drobně pokrájenou uzeninou, opepříme, osolíme a promícháme. Necháme odležet... více o Cuketové placičky (nejen) s vločkami
Předvařený květák (brokolici) necháme okapat a vychladnout. Pa ho rozmačkáme šťouchadlem nebo vidličkou. Mléko s moukou, kypřidlem a žloutky... více o Brokolicové nebo květákové lívance
Tvarůžky nastrouháme, smícháme s pokrájenou bílou částí cibulek, kečupem, tatarkou, kmínem a pepřem. Množství je orientační, záleží na chuti tvarůžků,... více o Olomoucký "tatarák" - pomazánka
Korpus: Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme olej s vodou, přidáme kokos, mouku a kypřidlo, dobře promícháme a nakonec přidáme sníh z bílků.... více o Kokosový dort nebo řez
Pokud chceme pomazánku, cottage sýr necháme okapat a pak ho rozetřeme nebo rozmixujeme společně se sladkou mletou paprikou a k sýru pak vmícháme na... více o Papriková pomazánka nebo salát s cottage sýrem
Cottage smícháme s mletou paprikou, nastrouhaným česnekem, solí a pepřem. Přidáme nadrobno pokrájenou, očištěnou, čerstvou, masitou papriku a cibuli.... více o Pikantní cottage salát
Cottage smícháme se solí, pepřem a paprikou, přidáme očištěnou na kousky pokrájenou papriku, okurku, rajčata, drobně pokrájenou cibuli a nastrouhaný... více o Zeleninový salát s cottage sýrem
Studená omytá masitá rajčata s paprikou bez semínek pokrájíme na malé kostičky, dáme do misky, osolíme, opepříme, přidáme hořčici (může být pikantní)... více o Paprikovo-rajčatový salát
Okurky důkladně očistíme kartáčkem a opláchneme čistou vodou. Špičky okurek odkrojíme nebo okurky napícháme vidličkou - to proto, abychom urychlili... více o Ruské okurky - rychlokvašky na slano