1. Dáme si vařit těstoviny dle návodu. 2. Nastrouháme cuketu na malé proužky a naložíme na cca 5 minut do sójové omáčky. 3. Na pánvi si rozpálíme olej... více o Rychlé bezmasé těstoviny
1. Papriku a cibuli nakrájíme na malé kousky a smícháme s okapanou řepou a celerem. 2. Přidáme na kostičky nakrájené nebo prolisované brambory. 3.... více o Bramborový salát s červenou řepou II.
Do mísy jsem dala vše tak, jak leželo či stálo na lince, kromě čokolády, tu jsem nejprve dala na minutku do hrnečku do mikrovlnky. Pak už stačilo vzít... více o Buchta z cizrny
Sypké ingredience smícháme v míse, přidáme zbylé ingredience, dobře promícháme a těsto nalijeme a rovnoměrně rozetřeme v připraveném plechu. Těsto... více o Jednoduchý švestkový koláč
Oloupaná a očištěná jablka pokrájíme na silnější plátky (kousky) a dáme do hrnce se širokým dnem s nepřilnavým povrchem za občasného promíchání... více o Jablečný rozvar (povidla, přesnídávka) se švestkami
Množství záleží na tom, kolik chceme mít zásob na zimu. Rozvar se dá udělat 100% švestkový, čili žádné další doslazování ani ochucování, nebo podle... více o Švestkový rozvar (marmeláda) na koláče, vdolky, do buchet...
1. Uvaříme na skus cizrnu namočenou přes noc (já vařím cca 20 minut v klasickém hrnci). 2. Brambory prolisujeme nebo nakrájíme na kostičky a dáme do... více o Bramborový salát s cizrnou
1. Do mísy na hrubém struhadle nastrouháme uvařenou mrkev, vejce a okurky. 2. Polovinu brambor prolisujeme (nebo nakrájíme na kostičky), druhou... více o Jemný bramborový salát
Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a zamíchanou kávu, promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec zlehka... více o Kávovo-smetanové "cappuccino" řezy (dort)
Mléko, vejce, mouku a kypřidlo dobře promícháme na hladkou kašičku. Přidáme jemně nastrouhanou řepu, nastrouhanou nebo rozdrobenou Nivu a ochutíme buď... více o Placičky (nejen) z řepy
Brambory a řepu nakrájíme na malé kostičky. Rozehřejeme máslo a řepu s brambory v něm promícháme. Přidáme osolenou vodu a vaříme do změknutí. V... více o Polévka z řepy
Zralé plody rakytníku pořádně operte, pak ve větším hrnci poduste a pak rozmixujte tyčovým mixérem. Propasírujte přes jemné sítko, abyste se zbavili... více o Džem z rakytníku
Brusinky přeberte od pomačkaných, nahnilých apod. a pokud máte, vyberte ty větší. Opláchněte a naplňte jimi jeden hrnek (250 ml). Dejte do misky ... více o Kandované brusinky - s vanilkou a pomerančem
V misce míchejte vejce, cukr, rum a med tak dlouho, dokud se na povrchu nezačnou tvořit bublinky. Poté přidejte mouku smíchanou s kypřícím práškem a... více o Dorajaki
Mouku, cukry a prášek do pečiva smícháte v míse. Přidáte změklý tuk, tvaroh a vejce. Vše v míse zhruba promícháte, pak vyklopíte na pomoučněný stůl a... více o Jednoduchý ovocný koláč
Do mísy nasypeme mouky s cukry a solí, promícháme, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme žloutky, rum, vlažné mléko a máslo.... více o Buchty, koláče, záviny se „šimlem“
Mletý mák dáme do kastrolu či pánve, zalijeme mlékem a za stálého míchání povaříme cca 5 minut. Během vaření osladíme a dochutíme ingrediencemi nám... více o „Šiml“: makovo-tvarohová náplň do buchet, koláčů nebo závinů
Listové těsto rozdělíme na dva díly, které vyválíme na pomoučněném stole na dva obdélníkové pláty. Na střed každého plátu naneseme polovinu... více o Jablečný cukrový závin (štrúdl) ze sterilovaných jablek
Pokud máme nadbytek jablek a křížal, voňavých povidel, přesnídávek, kompotů, cidru či kalvadosu, zkuste ještě do zbylých prázdných sklenic napěchovat... více o Babiččina dia sterilovaná strouhaná jablka
Brambory a dýni nakrájíme na stejné kousky a dáme vařit do vody společně s nastrouhaným zázvorem. Osolíme a uvaříme doměkka. Scedíme, přidáme máslo,... více o Bramborovo-dýňové pyré
Mléko ohřejeme tak, aby bylo teplé, ne však horké. Asi 100 ml odlijeme do misky, rozdrobíme do něj droždí a nasypeme cukr. Na teplém místě necháme... více o Ludvovy FIT houskové knedlíky
Postup závisí od toho, zda chcete mít v džemu kousky jahod a zda vám vadí semínka. Omyté ostružiny a jahody poduste a krátce povařte. Pak rozmixujte a... více o Ostružinový džem s jahodami
Pokrájené brambory dáme do hrnce, zalijeme vývarem (cca 400 ml), přidáme pokrájenou cuketu (dýni), sůl, muškátový květ a vaříme doměkka. Po uvaření... více o Cuketová (dýňová) polévka se sýrem
Mouku, kůru, cukry, mák a kypřidlo smícháme v míse. Přidáme vlažné máslo, mléko, vejce a dobře promícháme. Nakonec vmícháme do těsta nadrobno... více o Makové muffiny (nejen) se švestkami
Mléko, med a vejce společně promícháme v kastrolku. Přidáme máslo, cukr, kávu a sodu, vše krátce svaříme za stálého míchání. Pozor! Díky sodě nám bude... více o Jednoduchý kávovník ala medovník
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej a kávu: 7 lžic čisté černé kávy a 7 lžic zamíchané kávy (i se sedlinou). Promícháme, přidáme namleté... více o Kávovo-ořechový dort (korpus) - dvoupatrový
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme olej s vodou a prošleháme. Vmícháme mouku s kypřidlem a opět prošleháme. Nakonec zlehka vmícháme sníh z... více o Piškotový korpus - dvoupatrový dort
Kozí rohy omyjeme, stopky neodkrajujeme, pouze zkrátíme. Rohy naskládáme do čistých sklenic, nejlépe širších, protože se do nich lépe zkroucené... více o Kozí (beraní) rohy - sterilované
Tvarůžky nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme majolku s pomazánkovým máslem a dobře promícháme. Necháme v chladnu proležet, nejlépe do druhého dne... více o Báječné chlebíčkové tousty s tvarůžkovou pomazánkou
Nivu nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme pomazánkové máslo, majolku a opepříme dle chuti. Vše dobře promícháme a necháme v chladu proležet,... více o Jednoduchá pomazánka z Nivy
Do mísy nasypeme mouky s cukry a kypřidlem, promícháme, uprostřed uděláme dolík, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme žloutek, olej, rum a mléko.... více o Jednoduchý koláč s rebarborou a drobenkou
Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej se zamíchanou kávou, mouku s kypřidlem a dobře promícháme. Nakonec vmícháme sníh z bílků.... více o Kávový dort (řez) s pudinkem
Brambory nastrouháme nebo rozmačkáme do mísy, přidáme jemně nastrouhaný sýr (výraznější je lepší), zasypeme moukou s kypřidly, solí (s tou opatrně,... více o Bramborovo-sýrové placičky nebo vafle
Brambory dáme do hrnce, zalijeme asi 350-400 ml vývaru (nebo voda+bujon) a přivedeme k varu. Přidáme pokrájenou cuketu, muškátový květ a vaříme pod... více o Bramborovo-cuketová polévka jednoduše a zdravě
Mouku smícháme s cukry, solí a kypřidlem. Přidáme olej, vejce a mléko. Vše řádně promícháme, těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného vyššího plechu... více o Borůvkový koláč II. - jednoduchý a výborný
Základní verze: zakysanou smetanu dáme do misky, přidáme pokrájené tvarůžky (syrečky), promícháme, nandáme do sklenice a necháme v chladnu alespoň dva... více o Smetanové tvarůžky (syrečky)
Listové těsto rozválíme na pomoučněném stole na cca 2,5 - 3mm obdélníkový plát, který přeneseme na plech s pečícím papírem. Ten potřeme cukrovou... více o Listové tyčinky na sladko
Na oleji lehce osmahneme cibulku, přidáme zeleninu (pokud použijeme pikantní zeleninovou směs Moravanka, dáme okurky a cibulky stranou), samozřejmě... více o Pohankové rizoto s mungo klíčky
Jogurt dáme do mísy, přidáme vejce, mléko (na odměření použijeme kelímek od jogurtu), rum, cukry a promícháme. Přidáme mouku s kypřidlem, dobře... více o Broskvové (meruňkové) lívance
Červenou řepu a mrkev oloupeme a nastrouháme do velké mísy, potom omyjeme a nakrájíme nadrobno čínský salát, osolíme, opepříme a máme hotovo.... více o Ruský salát
V jedné misce smíchejte mouku a papriku. V druhé misce rozšlehejte vejce se solí a mlékem. Cuketu omyjte, nakrájejte na plátky 0,5-1 cm široké. Obalte... více o Cuketové smaženky
Hrášek krátce povařte v zeleninovém vývaru. Přidejte na plátky nakrájený stroužek česneku a rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte solí a pepřem,... více o Hrášková polévka - jednoduchá
Švestky umyjte a vypeckujte. Mirabelky umyjte, dejte do hrnce, přidejte trošku vody a poduste. Když jsou měkké, trochu rozmixujte a přepasírujte,... více o Mirabelkový džem se švestkami
Papričky omyjte a nechte oschnout nebo vysušte papírovou utěrkou. Na pánev nalijte olivový olej (asi 0,5 - 1 cm) a nechte rozehřát. Když je olej... více o Papričky Padrón - tapas
Hrášek necháme rozmrznout. Poté všechny ingredience dáme do mixéru a umixujeme s 3 dcl teplé vody. A rovnu podáváme.... více o RAW hrášková polévka
V hrnci na oleji orestujte nasekanou šalotku s česnekem, přidejte polovinu svazku bazalky, rajčata, protlak, sůl a pepř. Promíchejte a vařte na mírném... více o Pappa al pomodoro (rajčatová polévka)
Kovovou misku vložte do mrazáku nachladit. Dvě třetiny cukru rozmíchejte ve 200 ml vody a přiveďte k varu. Vařte zhruba 5 minut, až vznikne cukrový... více o Jahodový sorbet
Z mouky, vejce, mléka a špetky soli uděláme těsto na palačinky a necháme odstát v lednici. Poté na rozpáleném oleji usmažíme palačinky. Špenát... více o Jednoduché a zdravější palačinky se špenátem
Větší brambory omyjeme ve slupce, vysušíme a rovnoměrně po celé bramboře uděláme dírky vidličkou. Poté brambory potřeme ze všech stran olejem (kůrka... více o "Anglické" brambory se sýrovou omáčkou
Tvarůžky obalíme klasicky v trojobalu, doporučuji dvakrát, aby při smažení nevytékaly. Smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Pečivo... více o Olomoucké burgery nebo bagetky