Chili con carne (správně by se mělo psát jedno L ve slově chili) je pokrm pocházející z Texasu a v následujícím receptu se chci přiblížit původním... více o Chili (chilli) con carne
Do hrnce dáme vařit nakrájenou cibuli, mraženou kukuřici, mrkev a příp. brambory (na zahuštění) a přidáme vývar, příp. masox. Mrkev a část kukuřice... více o Kukuřičná polévka s mrkví
Všechnu zeleninu nakrájejte najemno a restujte ji na másle asi 10 minut. Přisypte oloupané a na větší kusy nakrájené brambory, zalijte vývarem, osolte... více o Bramborový krém s chorizem
Maso nakrájíme na kostičky, dáme do misky, osolíme, okmínujeme a posypeme grilovacím kořením, celé zalijeme olejem a promícháme. Necháme odpočívat.... více o Hrubasova vepřová rychlovka
Pastel de choclo je národní pokrm v Chile a v překladu znamená kukuřičný dort. Než dáme všechny ingredience do zapékací mísy, je potřeba připravit... více o Pastel de choclo - kukuřičný nákyp s masem
Tento pokrm španělského původu se může servírovat teplý či studený, jako hlavní jídlo či příloha. Může být použita zelenina, kterou máte zrovna doma.... více o Pisto manchego
Slaninu zprudka opečeme na olivovém oleji, odstavíme a necháme v pánvi. Cibuli nakrájíme nadrobno, osmahneme v hrnci, poté přidáme čerstvý nebo lehce... více o Noky se špenátem
Oloupanou a nahrubo nastrouhanou mrkev orestujeme na másle, zasypeme moukou a zalijeme vařící vodou. Chvíli vaříme (5 minut) a přidáme vejce, sůl a... více o Mrkvová polévka bez brambor
Brambory: Brambory oloupeme a nakrajíme podélně na osminky. Dáme vařit. Necháme je uvařit do poloměkka, spíše tvrdší. Mezitím, než se dovaří, si do... více o Žampióny v těstíčku s pečenými brambory v medu a pivu
* cibuli nakrájíme najemno a dáme smažit na pánev * kuřecí maso nařežeme na plátky a z obou stran posypeme solí, pepřem a grilovacím kořením *... více o Pečené brambory s kuřecím plátkem
Gothaj nakrájíme na malinké kostičky, opečeme na pánvi, vše nakrájíme na střední kousky, dáme do většího hrnce, osolíme a počkáme, až zelenina pustí... více o Čalamáda na špagety
Brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle (ideálně na vyčnívajících bodcích struhadla). Poté slijeme vodu z nastrouhaných brambor. Do mísy k... více o Halušky se zelím a slaninou
Fazole namočíme na noc do vody, druhý den uvaříme doměkka. Cibuli zpěníme na oleji, zaprášíme moukou. Zalijeme vývarem z fazolí, přidáme kečup a... více o Fazole v rajské omáčce
* těstoviny dáme vařit do hrnce vroucí (a osolené) vody na cca 7 minut * cibuli a pórek nakrájíme na jemno a dáme na rozpálenou pánev * žampiony... více o Těstoviny s kuřecím
* cibuli nakrájíme najemno a dáme do misky * maso nakrájíme na kostičky, smícháme s cibulí a přidáme koření * na rozpálené pánvi orestujeme maso s... více o Rychlá tortilla
Slaninu nakrájejte na nudličky a opečte na pánvi, přidejte rozčtvrcené žampiony a opékejte, dokud houby nezměknou. Vyndejte z pánve a udržujte teplé.... více o Rizoto se slaninou a žampiony
Do pekáčku dáme pokrájenou cibuli, máslo, nasolené naporcované kuřecí díly nebo stehna, předvařené houby a tymián. Pečeme cca 30 minut zakryté, pak... více o Houbové kuře na tymiánu
Na rozpáleném oleji orestujeme jemně nastrouhanou mrkev, přidáme obsah konzervy - bílé fazole v tomatové omáčce, povaříme, až je mrkev měkká.... více o Špagety s mrkvovo-fazolovou omáčkou
Troubu jsem si předehřála na 200 stupňů a plech vyložila pečícím papírem, který jsem zlehka otřela olivovým olejem. V misce jsem si smíchala všechny... více o Kuřecí kuličky v rajčatovo-bazalkové omáčce
Cibulku orestujeme na oleji a přidáme na kostky nakrájené vepřové maso. Po zatáhnutí osolíme, opepříme a zalejeme vodou. Vaříme do změknutí masa.... více o Rassolnik z vepřového masa
Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostky a uvaříme doměkka. Zároveň dáme vařit zelí (stačí necelých 10 minut, pak dojde v hotovém pokrmu). Mezitím... více o Martinčin hrnec
Celer oloupeme, nakrájíme na stejně silné plátky (cca 6 mm) a dáme krátce povařit do osolené vody s troškou octa nebo citronové šťávy do poloměkka.... více o Smažený máslový celer
Na gulášové polévce není nic těžkého. Jen si u řezníka řekněte o hezké maso, to ze staré krávy můžete vařit klidně dvě hodiny a stejně měkké nebude.... více o Gulášová polévka s mrkví
Vodu s máslem vložíme do kastůlku a přivedeme k varu. Přidáme mouku a mícháme tak dlouho, dokud se hmota nezačne oddělovat od stěny. Necháme vychladit... více o Varna
**1.** Spaříme jáhly, aby nebyly hořké, dáme je vařit do vroucí osolené vody a občas promícháme, vaříme 10 minut. **2.** Na oleji si osmažíme cibulku,... více o Smažené paličky z jáhlové kaše
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Na pánvičce si rozpálíme olej, přidáme na kostičky nakrájenou šunku, pórek a krátce opečeme. Poté přidáme... více o Těstoviny se šunkou a pórkem
Mrkev, pórek, brokolici, bramboru a česnek očistíme, nakrájíme na plátky či na kostičky. Dáme společně vařit do 1,25 l vody, přidáme drcený kmín, sůl... více o Bánská polévka
1) Těsto Na vále smíchejte cukr, rozměklé máslo, mouku s práškem do pečiva, žloutky, dle potřeby přidejte několik lžic mléka, aby vzniklo vláčné těsto... více o Stromečky s krémem
1. Omyjeme prsa, osušíme, nakrojíme na kapsu, osolíme, opepříme. 2. Kapsu vytřeme feferonkou. 3. Do kapsy vkládáme kousky broskví (velikosti dle... více o Plněná kuřecí prsa s broskví a feferonkou
1. Nakrájíme či nastrouháme mrkev. Orestujeme na másle. 2. Zalijeme vodou (nepoužívám vývar, kazí to chuť mrkve), přidám na povaření 2 brambory ... více o Mrkvový krém se zázvorem
Maso dobře osolíme, opepříme a obalíme v mouce. V ohnivzdorném kastrolu roztopíme ol. olej, přidáme maso, které opečeme po obou stranách a z kastrolu... více o Ossobuco s šafránovým rizotem
1. Nejprve žebírka nakrájíme na kousky (přibližně 5 cm), vložíme je do hrnce, přidáme vařící vodu a prudce vaříme cca 5 minut. Po 5 minutách je... více o Polévka z vepřových žebírek se zázvorem a fazolovými klíčky
Na rozpáleném oleji zprudka orestujeme dozlatova ze všech stran na kostky (2cm) pokrájenou dýni. Pak plamen zeslabíme, přidáme nastrouhaný zázvor s... více o Dýňové nudle
Těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme a smícháme s kapustovou směsí. Kapustová směs: jemně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata, přidáme osmažit... více o Kapusta s uzeným masem a těstovinami
1. Očištěné kuřecí maso nakrájíme na nudličky, naložíme do olivového oleje a hořčice se solí a pepřem. Necháme chvíli odležet v lednici. 2. Orestujeme... více o Kuřecí nudličky po sedlčansku
Připravíme hovězí vývar (nebo bujón z jedné kostky silného hovězího masoxu). Během přípravy vývaru vezmeme dva větší hrnečky nejlépe miskovitého tvaru... více o Hovězí vývar se žloutkem
Vyšleháme vejce s cukrem do pěny, asi 5 minut, přidáme Heru (rozpuštěnou v mikrovlnce, ale ne horkou!), kakao a rozšleháme, dále vsypeme rozdrcené... více o Buchta na doma
Dáme vařit vodu a do nádoby dáme 2 lžičky Nescafe (nebo Caro) a 2,5 lžičky cukru. Uvařenou vodu nalijeme o nádoby. Vezmeme si kvedlačku a 150 ml mléka... více o Jednoduchá káva
Těstoviny uvařte na způsob al dente. Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky. Na olivovém oleji orestujte nasekanou cibuli a česnek, přidejte maso,... více o Těstoviny s kuřecím masem a hruškou
Gnocchi uvaříme dle návodu na obalu. Ideální je do stavu Al dente, slijeme. Přidáme Lučiny a důkladně vmícháme až do rozpuštění. Poté přilejeme... více o Gnocchi na sladko
Je vhodné, abyste při vaření omáčky použili nádobu, kterou budete moct dát do trouby. Na omáčku si rozehřejte lžíci olivového oleje a osmažte na něm 1... více o Spaghetti con polpettini
Kuřecí prsíčka posypte solí a mletým kmínem. Pokapejte trochou tekutého medu. Pak rozehřejte na pánvi olivový olej a kuře osmahněte na středním... více o Marocké kuře
Těstoviny uvaříme a slijeme. Do misky si připravíme olej a protlačíme česnek, přidáme uvařené těstoviny a promícháme. Nandáme do talíře/misky, nahoru... více o Chřipkové špagety
Porce králíka nasolíme, dáme do pekáče s máslem, pokrájenou cibulí, česnekem a žampiony, posypeme kořením, poklademe plátky špeku, zaklopíme a necháme... více o Bylinkový králík na žampionech
Na trošce oleje a pokrájeném špeku necháme zesklovatět pokrájenou cibuli. Pak přidáme orestovat na kolečka pokrájenou klobásu. Přidáme orestovat na... více o Žampiony se šunkovou klobásou
Připravíme si čtyři dezertní misky, na dno dáme vždy 4 piškoty a posypeme rozinkami v rumu, dobré je piškoty rumem i lehce pokapat. Uvaříme čokoládový... více o Tvarohový dezert s čokoládou
Dáme vařit vodu. Až se voda bude vařit, vložíme rýži podle návodu na obalu. Pokud používáme sypanou rýži, tak doporučuji 1 hrnek rýže a k tomu 2 hrnky... více o Rizoto s vepřovou konzervou
Do vroucí vody přidáme směs koření a 5 minut vaříme. Poté na dalších 5 minut přidáme i černý čaj (čaj nelouhovat déle než 5 minut, jinak zhořkne). Na... více o Indický Masala chai
Mléko ohřát v mikrovlnce na 45°C (vyzkoušet), přidat jogurt, promíchat a nalít do termosky na zmrzlinu, zavřít a po 5 hodinách je hotovo. Pro pevnější... více o Jogurt jednoduše
Na olivovém oleji jemně osmahněte nakrájenou cibuli, než zesklovatí. Přidejte vývar a nakrájenou červenou řepu a přiveďte k varu. Vaříme, dokud řepa... více o Polévka z červené řepy s pomerančem