Hlavy a odřezky pstruhů i s kořením zalijte 1 litrem vody a 15 minut povařte. Na másle orestujte nasekanou cibuli a nakrájenou kořenovou zeleninu, pak... více o Polévka ze pstruha
Kroupy den předem namočte do vody. Nasekaná žebra vložte do kastrolu, zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte 10 minut, poté slijte, dolijte vodou a... více o Uzená polévka s kroupami
Nejprve si uvaříme quinou. Cibuli osmažíme na másle nebo oleji lehce dozlatova. Pak přidáme krátce osmažit jeden větší nasekaný stroužek česneku,... více o Quinoa s houbami ala houbový kuba
Na polévku použijeme vývar, například ze silvestrovského ovaru, který jsme vařili dle vlastních zvyklostí. Já přidávám menší cibuli s vrchní slupkou,... více o Ovarová polévka s quinoou
Na másle osmažíme na nudličky pokrájenou kedlubnu dorůžova. Po osmažení kedlubnu zaprášíme hladkou moukou a houbovou drtí, kterou necháme buď s... více o Kedlubnová polévka s bramborem
Oloupanou kedlubnu pokrájíme na nudličky nebo kostičky a osmažíme ji na kousku másla. Když začne růžovět, přidáme mouku, promícháme a ještě krátce... více o Bramborovo - kedlubnová polévka se zakysanou smetanou
Na rozpuštěném másle si osmažíme pokrájenou mrkev a celer na kostičky lehce dozlatova. Pak přisypeme osmažit drobně pokrájenou cibuli a na závěr... více o Zeleninové ragú s červenou čočkou ala bolognese
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme drobně pokrájenou cibuli dorůžova, ke které přidáme na nudličky pokrájenou hlívu a smažíme do povadnutí. Pak... více o Polévka z hlívy s vinnými nočky
Na rozpuštěném másle osmažíme drobně pokrájenou zeleninu a nasekanou celerovou nať, ke které přidáme osmažit nadrobno pokrájené uzené maso a nasekaný... více o Čočková polévka ze zbylé čočky II.
Plátky krkovičky po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nezkroutily, osolíme je a trošku více opepříme. Naklepávat není nutné, ale pokud chceme... více o Játrová krkovička na pórkovém sosu
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na oleji dorůžova. Přidáme na plátky pokrájené osolené, opepřené, po stranách nakrojené plátky masa, které osmažíme... více o Vepřový plátek s listovým špenátem
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme dorůžova drobně pokrájenou cibuli, ke které pak vložíme osmažit pokrájené, osolené a opepřené maso na plátky, které... více o Bylinkové vepřové na houbách
Na oleji osmažíme drobně pokrájenou cibuli, ke které dáme dozlatova osmažit pokrájenou farmářskou slaninu na nudličky nebo kostičky. Přidáme okapané... více o Farmářské špecle
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na nudličky či kostičky, osolíme a opepříme a dáme smažit dozlatova za občasného promíchání do pánve s troškou... více o Tandoori masovo-zeleninová směs II.
Máslo rozpustíme, přihodíme koření a bylinky dle chuti, které zasypeme hladkou moukou, kterou necháme za občasného promíchání zpěnit lehce dorůžova a... více o Rajská polévka se špeclemi
Na oleji osmažíme slaninu, ke které následně přidáme osmažit i očištěná, pokrájená játra. Po osmažení jater přidáme nasekaný česnek, tymián, hrubě... více o Bylinková játra (nejen) se slaninou
Na oleji osmažíme cibuli dosklovata. Přidáme pokrájené osolené a kari kořením ochucené maso. Osmažíme ze všech stran, ke konci přidáme rozvonět i... více o Kuřecí (nejen) s rajčaty a rýží
Pohanku uvaříme dle návodu v osolené vodě nebo ve vývaru s uzeného masa se snítkou tymiánu. Cibuli pokrájíme a osmažíme na oleji, ke konci smažení... více o Pohanka s uzeným masem
Máslo rozpustíme, přidáme olej a na nudličky pokrájenou kapustu. Smažíme do povadnutí za občasného promíchání. Poté přidáme česnek, muškátový květ,... více o Kapustová polévka s drožďovými knedlíčky
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme s pokrájenou slaninou dosklovata. Pokud máme slaninu libovou, přidáme i trochu oleje. Po osmažení přidáme nasekaný... více o Cizrnová polévka - vydatná
Na másle osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které přisypeme pokrájený řapíkatý celer a pokrájenou mrkev a ještě krátce smažíme za občasného... více o Krémová polévka z řapíkatého celeru
Řepu omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka nebo ji můžeme zabalit do alobalu a upéct v troubě na roštu třeba s kuřetem nebo jiným masem, které... více o Jednohubky / chlebíčky s červenou řepou
Celer oloupeme, pokrájíme na 1 - 1,5 cm plátky a povaříme v osolené vodě na skus. Můžeme vařit i ve vodě s citronovou šťávou nebo místo soli můžeme... více o Celer smažený v kořeněné tempuře
Rýži (cca 150 - 200 gramů) dáme vařit do osolené vody dle návodu. Maso si pokrájíme na nudličky nebo kostičky, které osolíme a okořeníme kari kořením.... více o Kuřecí kari se zeleninou a rýží
Mletá směs: na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme maso a smažíme za stálého míchání, dokud se nám kousky masa od sebe neoddělí... více o Gnocchi se zelím a mletým masem
Na drobně pokrájeném špeku si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme na nudličky pokrájené osolené a opepřené maso a koření. Smažíme dozlatova... více o Vepřové maso s celerem
Drobně pokrájenou slaninu necháme osmažit společně s cibulí. Pokud máme slaninu hodně libovou, přidáme pod cibuli trochu oleje nebo másla. Po osmažení... více o Fazolová polévka se slaninou
Na rozpuštěném másle si osmažíme drobně pokrájenou cibuli, do které rozdrobíme droždí, které necháme rozpustit na kašičku. Přisypeme mouku a za... více o Drožďová polévka s houbami a quinoou
Na plátky pokrájený salám ještě drobně pokrájíme a v hrnci z něj necháme uvolnit tuk, který nám poslouží k osmažení zeleniny. Pokud ho bude málo,... více o Salámová česnečka se zeleninou
Brambory vařené ve slupce necháme zchladit, pokrájíme je na kostičky a dáme do mísy. Oloupaný celer s mrkví uvařený ve slané vodě také necháme... více o Bramborovo-celerový salát
Mouku nasypeme se solí do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme půlku vanilkového cukru, přilijeme trošku vody a... více o Švestkové knedlíky s povidly
Sušené houby namočíme v hrnku do studené vody (klidně přes noc) alespoň na dvě hodiny. Na másle s olejem si osmažíme nastrouhanou mrkev a na plátky... více o Houbovo-zeleninová polévka s drožďovou zavářkou
Quinou namočíme na 10 minut do studené vody, pak vodu slijeme, zalijeme novou čistou vodou v poměru 1 : 2 = jeden díl quinoa semínek na dva díly vody ... více o Česnečka z uzeného masa s quinoou
Vychladlé předem uvařené fazole nasypeme do mísy, přidáme drobně pokrájenou uvařenou vychladlou kořenovou zeleninu (lze použít například i směs na... více o Fazolový salát (nejen) s kořenovou zeleninou
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme na nudličky pokrájenou kapustu, ke které ke konci smažení přisypeme hladkou mouku a nasekaný česnek a ještě... více o Kapustovo - houbová polévka
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, které posypeme půlkou vanilkového cukru a zalijeme troškou vlažné vody. Vše... více o Makové knedlíky - kynuté
Vše (kromě salátové okurky) mixujeme dohromady. Ručně smícháme umixovanou směs s hrubě nastrouhano salátovou okurkou. Dochutímě solí, pepřem dle chuti... více o Vajíčkovo - okurková pomazánka EXTRA zdravá
Do hrnce dáme med a cukr a necháme vařit (na 7). Až bude vše rozpuštěné. Přidáme vločky a kakao a ztlumíme (na 5). Necháme chvilku bublat a pořádně... více o Medové bochánky
Na másle s olejem osmažíme na kolečka pokrájený pórek, hrubě nastrouhanou mrkev a na plátky pokrájený řapíkatý celer. Přidat můžeme i kousek květáku... více o Zeleninová polévka s drožďovou zavářkou
Dvě větší bílé a červené cibule pokrájíme na jemná čtvrt kolečka, která osmažíme na oleji a másle doměkka. Dáme pozor, aby nezhnědla, smažíme jen... více o Cibulová polévka podle Marušky
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata na oleji nebo másle a přidáme k ní na drobno pokrájený česnekový bok. Pokud nemáme česnekový bok, můžeme... více o Rajská polévka (nejen) s fazolemi
Na trošce oleje si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, ke které pak přidáme krátce osmažit i na plátky pokrájený řapíkatý celer. Do hrnce přisypeme... více o Krémová polévka z červené řepy
Quinoa (merlík čilský) se používá jako obilnina, přestože "čistokrevnou" obilninou v pravém slova smyslu není. Občas ji nazývají jako superpotravinu,... více o Quinoa - jako příloha nebo zavářka do polévek
Kapustu rozpůlíme tak, aby obě poloviny měly polovinu košťálu a uvaříme ji v osolené vodě na skus, nejlépe den předem. Kapustu po uvaření scedíme a... více o Kapusta v šunce smažená
Na rozpuštěném másle osmažíme scezené, spařené, pokrájené houby, které dochutíme novým kořením (lepší je mleté, nemusíme pak lovit kuličky z polévky),... více o Kulajda se zakysanou smetanou
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme hrubě nastrouhanou mrkev s celerem, pokrájený pórek, brambory a na plátky pokrájené řapíky celeru. Až nám... více o Houbová polévka se zeleninou
Na jemně pokrájeném uzeném špeku osmažíme na kostičky pokrájenou velkou cibuli dorůžova a ke konci smažení přidáme rozvonět i nasekaný česnek. Přidáme... více o Houbové flíčky / houbofleky
Uvaříme těstoviny v osolené vodě. Rozpálíme pánev s olejem, přidáme drobně pokrájenou cibuli a česnek nakrájený na plátky. Necháme zesklovatět.... více o Těstoviny "co dům dal"
Na rozpuštěném másle si osmažíme hrubě nastrouhanou mrkev, na plátky pokrájený řapík celeru a pokrájenou uzenou krkovičku. Po osmažení přidáme a... více o Čočková polévka s uzenou krkovičkou
Remosku nebo dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nejprve si uvaříme pudink z mléka, dvou lžic cukru a pudinku dle návodu na... více o Měsíční krajina (nejen) z remosky - dort / řezy