Na trošce oleje osmažíme cibuli do sklovata, přidáme na plátky nebo půlměsíčky pokrájenou cuketu a dále smažíme lehce do povadnutí cukety, kdy ke... více o Cuketovo-sýrová omáčka
Ořechy dejte do mixéru, přidejte nahrubo nasekané bylinky, oloupaný a rozdrcený česnek, osolte a mixujte, dokud nevznikne hustá kaše. Přidejte olivový... více o Těstoviny s vlašskými ořechy
Pórek očistěte, odkrojte konce, podélně ho rozkrojte a propláchněte, v rozeklané zelené části rádo ulpívá bláto, tak se ho touto cestou zbavte. Čistý... více o Čočková polévka s pórkem
Vařené zchladlé oloupané brambory (nejlépe moučné) nastrouháme na jemném struhadle nebo dobře rozmačkáme a dáme do mísy, kam přidáme i řádně vymačkané... více o Bramborové šišky / noky se zelím
V rendlíku smíchejte sójovou omáčku, ocet, cukr, přidejte rozmačkaný česnek a zázvor pokrájený na kolečka. Vařte asi 10 minut, dokud omáčka nezhoustne... více o Asijské nudle s trhaným kuřecím masem
Vejce rozklepneme do misky elektrického mini drtiče, sekáčku - chopperu. Přidáme cca 80 gramů mouky, zavřeme a krátce mixujeme/sekáme. Otevřeme,... více o Nejrychlejší zavářka (drobení, strouhání) do polévky
Troubu rozehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Hrušky oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny a odstraňte jádřince. Dýni překrojte napůl,... více o Dýňová polévka s hruškami
Nejprve začneme zelím, které zabere nejvíce času. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme cuk a počkáme až se rozpustí, mírně do hněda. Potom přidáme na... více o Veganské plněné knedlíky s červeným zelím
Hermelín dáme na chvíli do mrazáku, aby se nám lépe krájel nebo strouhal na velkých slzách struhadla. Vařená vejce oloupeme, šalotku pokrájíme na... více o Hermelínový salát se smetanou
Kosti dáme na 15-20min do předehřáté trouby aby pustili šťávu. Z cibule sloupneme svrchní slupku a rozkrojíme napůl. Jemně ji osmažíme na rozkrojených... více o Hovězí vývar / hovězí polévka
Sojové plátky napřed zalijeme v míse horkou vodou, necháme odstát ( tím se zbavíme z velké části sojové moučné chuti ) Vodu vylijeme, nalijeme čistou... více o Sojová pečeně
Vejce dejte do kastrolu s vroucí vodou, vařte 7 minut, zchlaďte v ledové vodě a oloupejte. Stonkovou brokolici očistěte, případně podélně rozkrojte a... více o Jarní bramborový salát s vejcem
Brokolici rozeberte na růžičky, cibuli nasekejte najemno, mrkev, petržel a celer očistěte a nakrájejte na kousky. V hrnci rozehřejte olej s máslem a... více o Krémová brokolicová polévka s kokosovou smetanou
Cuketový základ: na trošce oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata. Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle do mísy, osolíme, necháme pustit... více o Cuketová pomazánka ala tatarák
V misce prošlehejte mirin se sójovou omáčkou, prolisovaným česnekem, zázvorem, dvěma lžícemi sezamového oleje a sezamem. Polovinu marinády přimíchejte... více o Korejská rýže Bibimbap
Na salát nastrouhejte okurku a mrkev na tenké plátky, přidejte dragon fruit nakrájený na čtvrtměsíčky. Promíchejte v misce s posekaným koriandrem a... více o Kung pao
Cibuli pokrájenou nadrobno osmahneme na trošce olivového oleje. Cizrnu vyjmeme z plechovky a ohřejeme (např. v mikrovlnce). V hrnci rozpustíme lžíci... více o Cizrnová kaše
Na velké pánvi rozehřejte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou slaninu a smažte po dobu 5 minut při nízké až střední teplotě. Pak přidejte nadrobno... více o Krémové rizoto s pečeným kuřecím masem a žampióny
Na jemno pokrájenou cibuli osmažíme na rozpuštěném másle nebo drobně pokrájeném špeku lehce dozlatova. Pak přidáme na menší kusy pokrájený květák nebo... více o Květákové / brokolicové flíčky
Fazolky zalijte studenou vodou a nechte odstát přes noc. Druhý den je uvařte. Krátce před dovařením přidejte brambory nakrájené na kostky, osolte a... více o Kopaničářská zelňačka
Nakládané zelí nakrájejte na menší kousky a opláchněte. Poté dejte do hrnce s vodou, přidejte kmín, sůl, na kostičky nakrájené brambory a vařte. Poté,... více o Rychlá zelňačka
Chlebový kvas zalijeme vlažnou vodou, rozšleháme, osolíme, přidáme kmín a vývar z namočených hub. Houby nasekáme nadrobno a přidáme k vývaru.... více o Krkonošské kyselo
Důležité je vytáhnout si mléko a smetany cca hodinku předem, aby měly pokojovou teplotu, než začneme vařit. V hrnci na mírném plameni smícháme odhadem... více o Koprovka z Valašska
Sušené jidášovo ucho namočíme do vařící vody na 30 min. Nakrájíme sceděné jidášovo ucho, žampiony, tofu a všechnu zeleninu na malé kostičky. Nakrájené... více o Veganská ostrokyselá polévka
V misce smíchejte všechny ingredience kromě borůvek. Míchejte nejlépe malou šlehací metličkou, dokud těsto nebude hladké. Nakonec přidejte borůvky a... více o Borůvkový mug cake
V misce smíchejte všechny ingredience kromě čokoládových čoček a sušených brusinek na hladké těsto. Nakonec přidejte čokoládové čočky a brusinky a... více o Mug cake s čokoládou a brusinkami
Ingredience na pesto rozmixujte v mixéru či food processoru nebo je utřete v hmoždíři dohladka. Fazolky uvařte v páře doměkka (můžete je vařit v... více o Těstovinový salát s pomerančovým pestem
Do misky dejte všechny ingredience, kromě čokoládových čoček, a míchejte, dokud nevznikne hladké těstíčko. Použít můžete i kuchyňského robota. Nakonec... více o Čokoládový mug cake bez mouky
Vývar přiveďte k varu a nasypte do něj hrášek a oloupané stonky chřestu (hlavičky odložte). Povařte 6 minut a poté slijte. Vývar uchovejte. Hrášek s... více o Zelené risotto s chřestem a krevetami
Cukety nastrouhejte na spirálovém struhadle na „špagety“ a mrkev nakrájejte na tenké nudličky. Obojí promíchejte ve velké míse. Přidejte na velmi... více o Asijské pikantní cuketové nudle
Omytou, hrubě nastrouhanou cuketu osolíme, promícháme a dáme do cedníku okapat. Okapat ji necháme v cedníku klidně déle a vodu z ní i průběžně... více o Cuketové knedlíčky / noky
Mladé omyté cukety nastrouháme na hrubém struhadle do mísy, osolíme, promícháme a necháme chvíli stát. Mezitím si najemno pokrájíme špek s cibulí a v... více o Cuketové zelí
Na kostičky nakrájenou cibulku osmažte na másle. Přidejte nakrájenou, případně nahrubo nastrouhanou červenou řepu a krátce poduste. Přidejte... více o Polévka z červené řepy
Cibuli nakrájíme na kostky a orestujeme do růžova.Kuřecí maso si okořeníme,příp.naložíme.Nakrájíme na nudličky a přidáme k cibuli.Až se maso zatáhne ... více o Kuřecí nudličky s nivovou omáčkou
Do hrnce se studenou vodou vložte plátky želatiny a nechte ji odstát, aby změkla a nabobtnala. Oba druhy smetany nalijte do kastrůlku, přidejte cukr a... více o Panna cotta s lesním ovocem
Do hrnce se studenou vodou vložte plátky želatiny a nechte ji odstát, aby změkla a mírně nabobtnala. Smetanu nalijte do kastrůlku, na středním plameni... více o Panna cotta s borůvkovým přelivem
Do hrnce se studenou vodou vložte plátky želatiny a nechte ji odstát, aby změkla a nabobtnala. Smetanu nalijte do kastrůlku, na středním plameni ji... více o Čokoládová panna cotta
Okurku oloupejte, rozpulte a lžící vyškrábněte semínka. Dužninu pokrájejte a nasypte do mixéru. Přidejte oloupané avokádo zbavené pecky, oloupaný... více o Avokádová polévka
Cibuli oloupejte a pokrájejte nadrobno. Mrkev a petržel oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Rajčata spařte vroucí vodou, oloupejte a... více o Rajská omáčka s masovými koulemi
Opláchnutou a očištěnou vepřovou hlavu a bok uvařte v mírně osolené vodě doměkka, asi 1 hodinu. Po půl hodině dejte vařit výřez. Vařené maso nechte... více o Prejt
Připravte si 2 velké hrnce. Vepřový bok a lalok uvařte doměkka, zvlášť uvařte doměkka i plíce, asi 1 hodinu. Žemle nakrájejte na drobné kostičky,... více o Domácí jitrnice
Dobře vyprané kroupy uvařte den předem doměkka, asi 30 minut. Propláchněte a nechte okapat. Druhý den je přelijte procezenou krví, dobře promíchejte a... více o Kroupová jelita
Krkovičku vykostěte a nakrájejte asi na 2cm kostky. Stejně pokrájejte i lalok a vnitřnosti. Na sádle dozlatova osmažte drobně nakrájenou cibuli,... více o Zabijačkový guláš
Květák rozeberte na růžičky, cibuli pokrájejte nadrobno, římský kmín nadrťte v hmoždíři. V kastrolu rozpalte 2 lžíce olivového oleje, nechte na něm... více o Květáková polévka s hráškem
Těstoviny vsypte do hrnce s osolenou vroucí vodou a uvařte podle návodu na obalu tak, aby byly na skus. Poté sceďte. Rajčata zakápněte olivovým olejem... více o Tagliatelle se žampiony
Začínám tak, že si na plotnu dám rozehřát pánev a hrnec s vodou a pokličkou (Obě plotny mám nastavený na max.) Mezitím si pokrájím maso na kousky (Je... více o Těstovinový salát s kuřecím masem a česnekovým dresinkem
Bobkové listy, omytý nahrubo nakrájený pórek a mléko zahřejte v hrnci těsně pod bod varu, poté odstavte ze sporáku a nechte hodinu extrahovat.... více o Mac and cheese
Očištěné maso nakrájejte na kostky velké 5 x 5 cm. Slaninu nakrájejte na kostky a dozlatova ji orestujte v silnostěnném kastrolu zastříknutém olejem.... více o Hovězí bourguignon
Maso vyndejte chvíli před přípravou z ledničky. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje a maso restujte, až zezlátne a bude sypké. Nadrobno nasekejte cibuli... více o Lasagne se třemi druhy sýra
Rýžové nudle hodinu předem namočte do studené vody. Chcete-li, můžete je nalámat na kratší části. Maso je nutné před úpravou naložit, minimálně hodinu... více o Bun bo Nam Bo