Nakrájené žampiony na oleji orestujeme a ochutíme solí a provensálským kořením. Necháme vychladnout a přimícháme nastrouhaný eidam a nivu. Touto směsí... více o Taštičky se žampiony
Jazyky očistíme a uvaříme s cibulí a kořením doměkka. Na oleji zpěníme mouku a rozmícháme s bujónem na hladkou jíšku, dochutíme solí, pepřem,... více o Uzený jazyk s křenovou omáčkou
Na másle orestujeme mouku, zalijeme mlékem a vývarem a necháme provařit. Přidáme nastrouhané sýry a polévku provaříme, až se sýry rozpustí. Dochutíme... více o Sýrová polévka VI.
Těstoviny uvaříme v osolené vodě „al dente“. Scedíme a vrátíme do hrnce. Mezitím nakrájíme olivy na půlky a lilek na kostičky. Nakrájený česnek... více o Těstoviny s lilkem a olivami
Chřest oloupeme a nakrájíme na kousky 3 až 4 cm. dlouhé. Do teplé vody (asi 1 litr) přidáme sůl, cukr, třetinu másla a kousky chřestu. Vaříme asi 10... více o Chřestový krém - polévka
1. Ve velké pánvi rozehřejeme olej a za občasného míchání na něm pod pokličkou dusíme cibuli, na proužky nakrájenou papriku, rozmarýn a tymián do... více o Těstoviny s brokolicí a kuřecím masem
Těstoviny uvaříme a propláchneme studenou vodou. Olivy, hermelín a šunku nakrájíme na kostičky (kolečka) a smícháme s těstovinami. Můžeme lehce osolit... více o Těstovinový salát s olivami
Rýži uvaříme dle návodu. Na oleji necháme na mírném plameni zezlátnout cibulku nakrájenou na proužky (cibulka by neměla být příliš hnědá a tvrdá nebo... více o Přílohová rýže trochu jinak
Kotlety osolíme a opepříme. Syrové brambory nakrájíme na plátky (cca 0,5 cm). Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a opražíme na pánvi. Sušené... více o Zapečené kotlety s bramborem
Rýži přelijeme vroucí vodou, necháme ji okapat, zalijeme trochou vody, osolíme a uvedeme do varu. Postupně za občasného promíchání přiléváme teplé... více o Rýžový nákyp s meruňkami II.
Maso očistíme. Nakrájíme na úzké nudličky a rychle osmahneme na oleji. Přidáme cibuli a společně s masem dále osmahneme. Až je směs osmažená,... více o Minutkový guláš Stroganov 3
Maso očistíme, nakrájíme na úzké nudličky a rychle osmahneme na oleji. Cibuli nastrouháme na hrubém struhadle a zpěníme na rozpuštěném másle. Mezitím... více o Minutkový guláš Stroganov 1
Maso očistíme, nakrájíma na úzké nudličky a rychle osmahneme na oleji. Přidáme cibuli a žampiony a společně s masem dále osmahneme. Sundáme z plotny a... více o Minutkový guláš Stroganov 2
Maso naporcujeme na nudličky nebo plátky, osolíme, okořeníme směsí pepře a hořčičného semínka. Po chvíli odležení maso prudce orestujeme na tuku po... více o Stroganov s rychlým houskovým knedlíkem
Přísady zaděláme v míse. Tvarujeme podlouhlé knedlíky a vaříme ve vroucí osolené vodě 20 minut.... více o Bramborové knedlíky III.
Housky nakrájíme na plátky a pak na kostičky, svařeným mlékem přelijeme. Cibuli oloupeme a nasekáme, v pánvi rozpálíme máslo a cibuli v něm necháme... více o Houskové knedliky II.
Bílé zelí nakrouháme nadrobno, propláchneme a necháme dobře okapat, cibule nakrájíme na kostičky. Sádlo rozehřejeme a cibuli na něm osmahneme, potom... více o Tyrolské nudle se zelím
Cibuli nakrájíme na proužky, polovinu usmažíme dozlatova na oleji a zalijeme vodou, přidáme zbytek cibule, bujón, koření a dochutíme vegetou. Vaříme,... více o Cibulačka se sýrem II.
Prsa nakrájíme na kostičky, orestujeme na rozpáleném oleji, zaprášíme kari kořením, osolíme a opepříme. Přidáme nakrájenou hlívu ústřičnou, petrželku,... více o Prsíčka na kari s hlívou
Sýr utřeme se smetanou a rozsekanými bylinkami, citrónovou šťávou a ochutíme Prsíčka rozřízneme do tvaru motýlka, vložíme mezi dvě slabě naolejované... více o Pastevecké kuřecí závitky
Dáme vařit těstoviny, mezitím v páře upravíme brokolici do měkka. Vymažeme zapékací mísu máslem a když jsou těstoviny hotové, klademe těstoviny,... více o Těstoviny se smetanou
Játra poprášíme mletým pepřem a hladkou moukou a z obou stran opečeme na sádle nebo oleji. Potom je osolíme, vyjmeme z tuku a udržujeme v teple. Ve... více o Játra po tyrolsku
Chléb i zeleninu necháme společně uvařit, prolisujeme, přidáme koření a nakonec zlepšime rozšlehaným vejcem a rozškvařenou slaninou. Dochutíme solí a... více o Chlebová polévka s vejcem
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje. Na něj vsypeme kolečka cibule, mleté maso, rajčatový protlak a vše mírně... více o Fazolová s mletým masem
Cibuli nakrájíme na kolečka a zpěníme na másle. Když zesklovatí, přidáme nastrouhaný celer a zalijeme vodou. Vaříme dokud celer nezměkne. Pak přidáme... více o Celerová polévka VI.
Vodu osolíme podravkou, opepříme a 10 minut v ní vaříme brokolici. Pak ji scedíme. Na rozehřátou pánev dáme lžíci hladké mouky. Když zrůžoví, přidáme... více o Brokolicová krémová polévka II.
Uvařené brambory rozkrojíme a vydlabeme. To, co jsme vydlabali, smícháme se solí, pepřem nastrouhanou nivou, kysanou smetanou, spařenými rajčaty,... více o Plněné brambory IV.
Uvařené brambory rozkrojíme a vydlabeme. To, co jsme vydlabali z brambor, smícháme se solí, pepřem, 20% nastrouhaným sýrem, jogurtem, spařenými... více o Plněné brambory I.
Brambory nastrouháme, přidáme vejce, mouku, namočené houby, krupici, majoránku, osolíme. Zamícháme těsto lžící a vykrajujeme na půl lžíce knedlíčky a... více o Chlupaté houbové knedle se zelím
Nejprve nakrájíme rohlíky na kostičky. Potom oloupeme syrové brambory, nastrouháme na silnějším struhadle, přidáme vejce, sůl, solamyl a vmícháme... více o chlupté knedlíky
Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme na kostky nakrájené rohlíky a společně osmažíme. Přendáme do mísy, zalijeme mlékem, ve kterém jsme... více o knedlíky slaninové
V míse třeme 30g másla se solí, po částech přidáváme a zatřeme tvaroh, vejce a pak střídavě mléko a mouku. Vláčné těsto lehce vyválíme v placku,... více o ovocné knedlíky tvarohové II.
Z nastrouhaných brambor vytlačíme vodu, osolíme a ochutíme drceným kmínem. Přidáme žloutky a tolik hladké mouky, aby těsto bylo hustší. Vmícháme... více o bramborové placky s sněhem a sýrem
Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, vložíme do většího kastrolu. Posypeme pískovým cukrem, zalijeme 1/8 l vody a na mírném ohni mícháme, až... více o Ananasový dort
Aspik: Sůl rozpustíme ve vodě, přidáme koření, nakrájenou cibuli, cukr, ocet a vše povaříme. Roztok vychladíme asi na 60°C a rozpustíme v něm želatinu... více o aspik - základní recept
V troše mléka rozšleháme mouku a vmícháme do části vroucího vývaru se zbylým mlékem. Vaříme s přidáním cukru, octa, případně soli. Podle potřeby... více o Koprovka
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem a dobře rozšleháme. Přidáme velmi jemně nakrájenou cibuli, šunku, přilijeme víno a vaříme z... více o Jalovcová omáčka k divočině
Vařené žloutky třeme za postupného přidávání oleje. Když nabudou, přidáme drobně rozsekaný bílek, ochutíme octem, solí, špetkou cukru a pepřem.... více o Omáčka k masům - Salsa verde
Oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájíme na kostky a zakapeme citronovou šťávou. Celer uvařený ve vodě s přidáním soli a octa necháme vychladnout.... více o Salát z jablek a celeru
Těstoviny uvaříme, přecedíme, zalijeme trochou olivového oleje, aby se neslepily a necháme vychladnout. Cibuli nakrájíme na kolečka, papriku na... více o těstovinový salát s tuňákem X.
Uvařené, propláchnuté a odkapané těstoviny necháme vychladnout. Šunku a očištěnou mrkev nakrájíme na nudličky a promícháme s těstovinami a olivami. Z... více o těstovinový salát s mrkví
Těstoviny uvaříme běžným způsobem v dostatečně osolené vodě. Slijeme je, propláchneme a necháme okapat. Rozpůlíme papriky a odstraníme semeníky. Lusky... více o těstovinový salát se salámem II.
Oloupané brambory a jablka nakrájíme na kostičky, přidáme jemně nakrájené kapary, a matjesy nakrájené na slabé proužky. Jeden řez ryby rozmačkáme... více o bramborový salát s matjesy II.
Uvařené brambory sloupneme a nakrájíme na kolečka. Nasekáme petrželku, cibuli, bazalku a vejce natvrdo a vše promícháme s bramborami. Přidáme omyté... více o bramborový salát italský s kapari
Vepřové maso, telecí játra, polovinu husích jater a polovinu slaniny umeleme, přidáme žemli namočenou ve víně a znovu umeleme. Vmícháme vejce, koření... více o slavnostní paštika
Králičí maso vykostíme, odblaníme a nakrájíme na proužky. Očistíme a omyjeme mrkve, cibuli oloupeme a obojí nakrájíme na tenká kolečka. Králičí maso... více o králičí paštika
Dáme vařit brambory a než se uvaří připravíme si náplně do šátečků. Smícháme brynzu s bílým pepřem, osmahneme uzené nakrájené na kostičky, na... více o bramborové šátečky
Zdravé kapustové listy omyjeme a necháme asi 3-5 minut povařit ve slané vodě. Připravíme si masovou náplň (mleté maso, rýže, drcený česnek, strouhaná... více o kapustové závitky IV.
V mléce rozšleháme nastrouhané studené brambory, přidáme žloutky, sůl, cukr a podle potřeby hrubou mouku. Těsto dobře rozšleháme a necháme chvilku... více o bramborové palačinky II.
Veškeré maso dáme vařit do mírně osolené vody, přidáme celou cibuli. Po uvaření nakrájíme maso na kostky, podle druhu na různé velikosti. Kůže... více o Světlá tlačenka