Z vlažného mléka, cukru, mouky a droždí připravíme kvásek, který necháme vykynout na teplém místě. Mouku prosejeme, smícháme s cukrem, rozdrceným... více o Vánočka
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Vložíme do mikroténového sáčku a necháme alespoň den uležet. S těstem je možné pracovat jako s plastelínou dle... více o Tvarované motané perníčky
Těsto zpracujeme na hladké a vláčné. Dáme na 2 hodiny odpočinout do chladu. Potom vyválíme na tenký plát a vykrájíme větší kolečka (průměr asi 8 cm).... více o Plněné medové trubičky
Všechny ingredience smícháme a mokrou rukou tvoříme hromádky. Klademe na plech na pečící papír a upečeme v mírnější troubě. Směs na tyto kokosky musí... více o Jednoduché kokosky
Kysané zelí dáme do hrnce vařit spolu s nakrájeným uzeným žebrem a kořením. Pokud je kysané zelí velmi kyselé, tak ho část propláchneme pod tekoucí... více o Vánoční kysané zelí
Smícháme přísady na těsto a vyválíme na cca 3 mm. Vykrajujeme kolečka a pečeme v troubě do růžova cca 10 minut. Krém: Nejdříve uvaříme kaši z mouky,... více o Ledovky
Z bílků ušlehat tuhý sníh a přidat ostatní přísady. Vypracovat těsto, utvořit váleček a dát do lednice na 2 hodiny. Odkrajujeme placičky a dáváme na... více o Křupavé placičky - bezlepkové
Smíchat přísady na těsto a dát do vymazaných formiček na ořechy (cca 50 ks). Pečeme 12 minut ve středně vyhřáté troubě. Po upečení vyklopit (jde to... více o Plněné ořechy II.
Smetanu svařit a smíchat s čokoládou a odstavit. Přidat máslo a tuk a míchat do rozpuštění, pak přidat likér a kávu. Plech (25x20 cm) vyložit folií a... více o Moka kuličky
Mléčnou i hořkou čokoládu, tuk i vanilkový cukr rozpustíme ve vodní lázni. Lupínky rozdrtíme (rozmačkáme např. válečkem) na menší kousky a vsypeme do... více o Čokoládové hromádky
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přimícháme cukr, ořechy, mouku, máslo. Na vymazaný a moukou vysypaný plech děláme tenké placičky a upečeme v mírně vyhřáté... více o Princesky
Černou ředkev oloupat a nastrouhat na jemno. Posolit, promačkat, nechat odležet. Po odležení vmíchat pomazánkové máslo, příp. dozdobit zelenou... více o Pomazánka z černé ředkve
Těsto smícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Navrch dáme nastrouhaná jablka (můžeme i jiné ovoce) a posypeme drobenkou s jemně nastrohanými... více o Hraběnčiny šlehačkové řezy
Všechny suroviny smícháme, nakonec jen vmícháme posekanou čokoládu, rozinky a ořechy. Takto připravené těsto dáváme do vymaštěných a vysypaných... více o Biskupský chlebíček VIII.
Všechny suroviny rukama zaděláme na hladké nelepivé těsto, necháme chvilku odpočinout (můžeme do druhého dne). Potom strojkem vytlačujeme asi 3-4 cm... více o Pudinkové cukroví
Med necháme rozpustit ve vodní lázni, hlavně když je zcukernatělý. Přidáme do něho mouku, vejce, rozpuštěný tuk, kakao, koření, sodu a uhněteme v... více o Kávové perníčky
Vypracujeme těsto, můžeme vyválet a rohlíčky vykrojit formičkou, nebo jako vanilkové. Upečené namáčet v čokoládě a sypat kokosem nebo mletými ořechy.... více o Klášterní rohlíčky II.
Vše smícháme v misce, důkladně propracujeme rukou a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout. Můžeme tvořit tradiční linecká kolečka, ale i bábovičky.... více o Linecké těsto - makrobiotické
Vše smícháme v misce, propracujeme rukou a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout. Těsto rozdělíme na malé kousky a z nich na prkénku tvoříme rohlíčky.... více o Makrobiotické kokosové rohlíčky
2 plechovky slazeného mléka vaříme 2 hodiny na mírném ohni v kastrolu s vodou. Necháme zchladnout do druhého dne. Uvaříme 1 karamelový nebo mandlový... více o Likér
Mouku prosejeme přes síto alespoň 2x (aby pak milinky byly pěkně nadýchané). Droždí rozmícháme ve vlažné vodě s cukrem, přidáme do mouky a po zadělání... více o Bulharské milinky
Z droždí, práškového cukru a mléka vymísíme kvásek, který necháme vykynout na teplém místě. Mouku prosijeme, přidáme sůl, žloutek, práškový cukr a... více o Vánoční opekanec
Vločky, máslo, kakao, cukr, kokosovou moučku smícháme dohromady. Ze směsi děláme kuličky, které obalíme v kokosové moučce. Necháme uležet v lednici do... více o Kokosové koule podle babičky
Mouku prosít na vál, máslo nastrouhat, vše zpracovat na těsto. Vtlačit do suchých, nevymaštěných formiček a dorůžova upéct. Teplé vyklepnout. Po... více o Ovocné košíčky
Sodu smícháme s moukou a ze všech přísad vypracujeme těsto. Necháme 5 hodin v chladu odpočívat. Vyválíme přes mírně pomoučený mikroten tenčí těsto a... více o Medové trubičky
Do velké mísy nasypeme mouku, nastrouháme do ní vychladlé brambory a vmícháme změklé máslo. Z části cukru, vlažného mléka a kvasnic uděláme kvásek.... více o Bramborová vánočka
200 g cukru, 100 g tuku, vejce, 2 lžíce medu, 2 lžíce mléka, mícháme ve vodní lázni, až se vše spojí, nesmí se vařit. Poté přidat 2 lžičky jedlé sody,... více o Ořechové řezy medové
Těsto: suroviny zpracujeme v těsto a necháme alespoň 2 hodiny v chladnu odpočinout. Naplníme tenkou vrstvou formičky a pečeme ve středně vyhřáté... více o Miluščiny košíčky s božskou náplní
Do průhledné mísy tvoříme vrstvy následujícím způsobem: 1 vrstva: cibule nakrájíme nadrobno, opepříme. 2 vrstva: brambory uvaříme ve slupce, oloupeme,... více o Vánoční vrstvený salát
1/2 ořechů a všechny rozinky pomeleme, vmícháme cukr, nugetu a piškotovou strouhanku. Zpracováváme tuhé těsto, postupně do něj přidáváme nakrájené... více o Ovocný salám
Z mléka, cukru a droždí připravíme kvásek a necháme vykynout. Potom z mouky, kvásku, vejce, špetky soli a rozpuštěného tuku vypracujeme těsto a... více o Prasátka
Mouku s práškem do pečiva, moučkovým a vanilkovým cukrem prosejeme na vál. Do směsi přidáme vejce, strouhané máslo nebo tuk, vše rukou rozrobíme a... více o Dvoubarevná kolečka
Máslo, cukr, žloutky a vanilkový cukr utřeme, vmícháme mouku s kakaem a práškem do pečiva a nakonec tuhý sníh z bílků. Pečeme na 180 °C asi 20 minut.... více o Kokosové řezy VI.
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, rozdělíme ho na 2 díly. Jeden díl rozválíme, přeneseme na vymazaný plech, potřeme náplní, přikryjeme druhým... více o Figaro řezy
Tuk, cukr, vejce a kakao mícháme nad párou do zhoustnutí. Odstavíme, přidáme trochu rumu, rozinky, rozlámené sušenky, nakrájené želé bonbony a... více o Čokoláda "Studentská pečeť"
Z mandlí, cukru, bílku a rumu vypracujte těsto. Rozválejte ho na plát, nakrájejte na kostičky, do každé vložte jednu kompotovanou višni a utvořte... více o Lukulus
Smícháme Tatry s vodou, rozvaříme v nich karamelky, přidáme rum, vyšleháme v mixeru a vychladíme.... více o Carolans II.
Bílky vyšleháme do tuha a za stálého mícháme zvolna vlejeme hodně horký tuk, vmícháme na drobno nakrájené kandované ovoce (aby se při krájení nelepilo... více o Biskupský chlebíček III.
Mléko, sušené mléko, kakao, máslo a cukr dáme do kastrůlku a zahříváme (nevaříme!) až máslo roztaje. Přidáme tolik kokosu, aby se hmota dala tvarovat... více o Čokoládové hrudky II.
Všechny suroviny vložíme do vysoké nádoby a šlehačem důkladně vyšleháme dohladka. Likér necháme vychladit a servírujeme v ozdobných sklenicích. Můžeme... více o Lehká napodobenina známého likéru
Na vál nasypeme trochu mouky a do středu vytlačíme důlek. Přidáme droždí, trochu mléka, cukr a vymícháme lehké těsto. Necháme chvilku vykynout. Poté... více o Drážďanská vánoční štola
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto, které vlijeme na plech a pečeme cca 40 minut. Po upečení necháme vychladnout, rozkrojíme na dva pláty,... více o Pudinkový perník
Na dno nádoby v troubě nasypu vločky, zaleji vařící vodou a nechám trochu vychladnout. Přidám máslo, med, melasu a vejce pak mouku a suché ingredience... více o Babiččin perník pro domácí pekárnu
Vodu, ocet, cibuli nakrájenou na kolečka, koření a sůl uvedeme do varu. Přidáme kapra nakrájeného na menší porce a cca 20 minut pozvolna vaříme (spíše... více o Marinovaná ryba
Těsto zpracujeme jako každé jiné kynuté těsto - vzejít kvásek, nechat alespoň 1/2 hodiny těsto nakynout a pak z něho tvoříme buď malé buchtičky -... více o Slané buchtičky, krucánky, grahamky
Oloupaná jablka nastrouháme, přidáme vše ostatní, pokud se nám zdá těsto husté můžeme zředit troškou mléka (záleží kolik dáme oleje). Těsto božsky... více o Perník s jablky
Vypracujeme těsto bez vykynutí. Vykrájíme větší kolečka, která rozkrojíme na čtvrtiny, naplníme nádivkou a zavineme. Před pečením potíráme rozšlehaným... více o Bratislavské rohlíčky II.
Do vroucí vody s máslem vsypeme mouku a odpalujeme těsto. Postupně do něj vmícháme vejce, hořčičné semínko, skořici a sýr. Na vymazaný plech stříkáme... více o Sýrové větrníčky
Všechny suroviny smícháme, nejlépe šlehačem (těsto se velmi lepí) a necháme odstát přes noc. Před válením bereme těsto po částech, aby co nejméně... více o Medovníčky II.
Všechny suroviny, kromě polevy, dobře smícháme v míse a nalijeme do pečící nádoby, z které jsme vyňali hnětací lopatku. Přístroj nastavíme na program... více o Perníkový chlebíček