Mleté maso smícháme s jemně nastrouhanou zeleninou, vejcem, kořením, strouhankou dle potřeby a osolíme. Dobře propracujeme a vlhkou nebo pomaštěnou... více o Masové kuličky se zeleninou ve smetanové omáčce
Do hrnce se sklenkou vody dáme rýži. Zapneme na nejvyšší výkon a vaříme - postupně přiléváme vodu. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a zprudka... více o Španělské rizoto
Bílky našlehám hodně vidličkou nebo metličkou, opravdu hodně, do takového tekutého sněhu. Do našlehaných bílků přidám víno, škrob a sůl.... více o Těstíčko jako od vietnamců
Kuřecí maso pokrájíme na kousky, mírně osolíme, opepříme, zakapeme sojovou omáčkou (1 lžíce) a olejem (0,5 lžíce), zaprášíme solamylem, vše promícháme... více o Hruškové kuřecí - minutka
Rozehřejte olej, přidejte cukr a nechte ho zkaramelizovat. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, nechte ji zesklovatět. Přidejte očištěnou, nahrubo... více o Závin z listového těsta s červenou řepou
Uvařenou řepu nastrouháme, vmícháme k mletému masu, přidáme pokrájenou cibuli, nasekané kapary, vejce, ochutíme solí, pepřem a zahustíme čerstvou... více o Masové kuličky s červenou řepou
Houby namočíme do hrnku studené vody a necháme je nabobtnat. Porce očištěného králíka osolíme a opepříme, necháme asi hodinu ležet, pak je na oleji... více o Králík s hříbkovou omáčkou a jalovcem
Kapří filet (nebo filety z tresky...) očistíme, rozdělíme na 4 díly, do každého dílu prořízneme opatrně nožem kapsu, maso osolíme (můžeme i opepřit) a... více o (nejen) Kapří řízky se zeleninou
Roštěnou pokrájíme na tenké nudličky, v misce je promícháme se sojovou omáčkou a nasekaným zázvorem. Necháme v chladu asi 2 hodiny proležet. Zeleninu... více o Hovězí nudličky se zeleninou - minutka
V pánvi na rozpáleném oleji orestujeme mleté telecí (kuřecí, vepřové nebo hovězí) maso, které osolíme, opepříme a zaprášíme mletou paprikou a... více o Lasagne se zelím a (nejen) telecím masem
V míse smícháme všechny ingredience na marinádu. Kýtu očistíme a vložíme do marinády, zaklopíme a necháme 24 hodin marinovat (po 12 hodinách maso... více o Jelení špízy se sušeným ovocem a slaninou na víně
Hovězí maso dobře nasolíme a obalíme v zázvoru, pak v hladké mouce a necháme asi hodinu odležet. V hrnci si osmažíme na pokrájeném špeku s trochou... více o Houbovo-zázvorové hovězí
Hrušku oloupeme, odstraníme jádřinec a nakrájíme na slabší plátky. Nivu pokrájíme na plátky. Obojím plníme maso dle vlastního výběru. Na hruškové... více o Hruškový řízek s Nivou
Tuňáka necháme okapat, dáme do misky a vidličkou ho rozmačkáme, osolíme, přidáme petrželku, parmezán a čerstvou strouhanku. Vše dobře promícháme a... více o Parmezánové těstoviny s tuňákovými kuličkami
Poměr masa a cibule - 1:1 (20 dkg masa = 20 dkg cibule) Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme, opepříme a dáme smažit do pánve s rozpáleným... více o Cibulové vepřové - minutka
Kuřecí prsa naklepeme, osolíme, okořeníme a osmažíme na oleji. Cibuli nakrájíme na kolečka nebo měsíčky a dáme do pekáče. Na cibuli dáme kuřecí prsa a... více o Cibulové řízky II.
//Recept je podle Marie Úlehlové-Tilschové.// ---- Maso pozvolna uvařte ve vývaru doměkka (podle druhu a stáří masa to bude trvat 3/4 hodiny až hodinu... více o Hovězí s houbovou omáčkou a knedlíky
Řepu omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka, po vychladnutí oloupeme a pokrájíme na kostky. Na oleji orestujeme pokrájené cibule, pak přidáme na... více o Eintopf s červenou řepou
Uvedené množství je na 2 palačinky. Do mléka dáme nastrouhanou Nivu, jemně pokrájenou nebo nastrouhanou šunku, vejce, mouku dle potřeby, jemně... více o Nivovo-šunkové palačinky
Syrové brambory oškrábeme a nakrájíme na co nejtenčí plátky. Osušíme v utěrce a necháme úplně vyschnout. Já osobně je suším fénem, je to rychlejší a... více o Domácí bramborové lupínky
Sójové maso vložíme do cca 500 ml vroucí osolené vody, přidáme trochu soli se sníženým obsahem sodíku, 1/2 kostky bujónu a vaříme 15-20 minut v... více o Ostřejší kuskus
Tvrdší chleba si nakrájíme na plátky a namočíme ho do vody. Po pár minutách nacucaný chleba rozmačkáme do mísy (zbylou vodu si ponecháme, bude... více o Bramboráky z chleba
Maso pokrájíme na kostičky (nudličky), dáme do mísy, osolíme a opepříme, přidáme nastrouhaný zázvor a česnek, sojovou omáčku, olej a solamyl. Vše... více o Vepřové na zázvoru s hruškou - minutka
Květák rozebereme na růžičky a krátce povaříme v osolené vodě, scedíme a necháme dobře okapat. Na malém množství oleje necháme zesklovatět pokrájenou... více o Květák se slaninou v bešamelu s nivou
Maso pokrájíme, osolíme, okořeníme, jak jsme zvyklí, podlijeme a dáme do pekáče na pokrájenou cibuli péct do předehřáté trouby. Nejprve pečeme cca 40... více o Pečené maso s hruškovo-paprikovou přílohou
Máme moc rádi řízečky a ideálně křupavé miniřízečky... Akorát to není moc zdravé, a tak jsme si to tak trochu upravili. :-) Vepřovou panenku jsem si... více o "Dietní" řízečky se šťouchanými brambory a okurkovým salátem
1. Uvaříme sóju podle návodu na obalu (zkušenější mohou připravit i s protlakem nebo solamylem). 2. Osmažíme ananas asi na dvou lžičkách... více o Vegeteriánská čína
Papriky pokrájíme na vyšší kroužky (odstraníme semínka) tak, aby se nám do každého jednoho kroužku vešla jak šunka, tak i rozklepnuté vajíčko.... více o Hemenex v paprice
Maso pokrájíme na plátky, ze stran nařízneme, aby se nám při smažení nekroutilo, naklepeme, osolíme, opepříme a můžeme posypat drceným kmínem nebo... více o Dýně s přírodním plátkem - minutka
Na oleji nebo másle necháme zesklovatět velkou najemno pokrájenou cibuli, ke které pak přidáme osmažit na kostky pokrájenou dýni. Pak zaprášíme výpek... více o Dýně na kari nebo na paprice
Na pánvi orestujeme na nudličky nakrájená kuřecí prsa, přídáme pórek a žampiony a chvilku porestujeme. Zalijeme vývarem a chvilku povaříme, přidáme... více o Kuřecí maso s pórkem a žampiony ve smetanové omáčce
Vařené brambory hrubě nasekáme nebo rozšťoucháme, dáme do mísy, prosypeme solamylem a dobře promícháme. Přidáme vejce, smetanu, sůl, pepř. Dle vlastní... více o Bramborové hrudky - smažené
Houby očistíme, na špízy použijeme buď celé ploché hlavičky nebo pokrájíme klobouky na menší části. Cibuli a klobásu nakrájíme na kolečka. Slaninu a... více o Houbové špízy
Množství dle počtu strávníků: Filety z ryb dle vlastního výběru očistíme, opepříme a potřeme rozetřeným česnekem se solí. Necháme alespoň půl hodiny... více o Česnekové filety v těstíčku
Vajíčko rozkvedláme s trochou soli, přidáme mléko, 3 lžíce rozpuštěného sádla a přisypáváme hrubou mouku (možno přidat i trochu mouky hladké), až je... více o Kúsky s vajcem
V osoleném půllitru vody uvaříme polentu (krupici) na opravdu hustou kaši, dáme na vodou vylitý (vymazaný) plech (používám formu na koláč) a necháme... více o Pizza z polenty - zdravě
Mleté maso osolíme, ochutíme cibulí, česnekem, pepřem a kari, promícháme. Přidáme mléko (vodu), strouhanou dýni, vejce a čerstvou strouhanku, vše... více o Dýňovo-masové kari karbanátky
Jáhly spaříme horkou vodou, dáme je do kastrolu a zalijeme 500 ml vodou. Přidáme bujón a zvolna povaříme, dokud se voda neodpaří. Potom přidáme vejce,... více o Jáhlové placky
Kapustové listy blanšírujte ve vařící osolené vodě asi 2 až 3 minuty. Poté je vyjměte, zchlaďte ve studené vodě a nechte okapat. Bylinky najemno... více o Vegetariánská roláda se špaldou, fetou a brusinkami
Kuřecí prsa očistíme, osolíme, opepříme a obalíme v pršutu. Na trošce oleje opatrně (aby pršut nespadl) osmažíme ze všech stran. Takto připravená... více o Bešamelová prsíčka v pršutu (prosciutto) s parmezánem
Na trošce oleje necháme zesklovatět cibuli, přidáme orestovat pokrájenou slaninu, pak i česnek a vše dle chuti opeříme. Přidáme pokrájená loupaná... více o Česnekovo-rajské fazolky se slaninou
V osolené vodě krátce povaříme fazolky, pak scedíme a necháme okapat. Na trošce oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme orestovat... více o Fazolky s Nivou
Kuřecí prsa očistíme a upravíme, aby nám vznikl jeden kus bez odřezků, osolíme, posypeme grilovacím kořením (a česnekem) dle chuti, zprudka osmahneme... více o Kuřecí Wansdorf
Vše smíchejte tak, aby vznikla kompaktní nerozpadavá hmota. Masovou směs nechte asi půl hodiny odpočinout v chladu a poté tvořte šišky (viz obrázek).... více o Masové šišky (kebaby) v chlebové placce
Neloupané lilky nakrájejte na plátky a nechte je 10 minut vymáčet ve slané vodě. Ta vytáhne případnou hořkost z plodů a namočené lilky také při... více o Caponata
Vše zaděláme dohromady v těsto a necháme ve velkém hrnci přiklopeném pokličkou v lednici 24 hodin. Poté oddělujeme kousky těsta a v hladké mouce... více o Langoše jako ze stánku
Do mísy dáme mouky, cukry a sůl, promícháme, uděláme do středu důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem (jen částí), trochu... více o Vdolky s jablečným rozvarem
Mouky dáme do mísy, přidáme cukry a špetku soli, promícháme a doprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které zalijeme částí mléka,... více o Vdolky s borůvkovým žahourem
Čočku propereme, dáme do hrnce s očištěnou a pokrájenou mrkví a celerem, přidáme bobkový list, zalijeme vodou (vývarem) a dáme vařit. Asi po... více o Čočková polévka s klobásou
Oloupané uvařené brambory rozšťoucháme nebo nastrouháme, přidáme nastrouhaný česnek, vejce, drobně pokrájenou šunku, pórek pokrájený na slabá kolečka,... více o Pórkovo-šunkové placičky