Z mouky, kakaa, ořechů, cukru a změklého másla vypracujeme těsto, které necháme alespoň 2 hodiny odpočinout. Pak ho na pomoučněném stole vyválíme po... více o Černoušci - cukroví
Z mouky, ořechů, cukru, másla a žloutků vypracujeme těsto, které necháme v chladu, nejlépe přes noc proležet. Pak ho na pomoučněném stole vyválíme na... více o Ořechové kytičky s máslovým krémem
Z mouky, másla, moučky, kakaa a ořechů si vypracujeme těsto. Necháme ho do druhého dne uležet v chladu. Toto těsto není řidké, spíše drobivé, ale tak... více o Kakaovo-ořechové slzy s krémem
Jablka hrubě nastrouhaná dáme do kastrolu, můžeme je ochutit, kromě cukru ještě i citronovou šťávou a kůrou, skořicí, podlijeme troškou vody a za... více o Jablečný Lotus řez - nepečený
Máslo rozpustíme, přidáme olej a na nudličky pokrájenou kapustu. Smažíme do povadnutí za občasného promíchání. Poté přidáme česnek, muškátový květ,... více o Kapustová polévka s drožďovými knedlíčky
Celer oloupeme, pokrájíme na 1 - 1,5 cm plátky a povaříme v osolené vodě na skus. Můžeme vařit i ve vodě s citronovou šťávou nebo místo soli můžeme... více o Celer smažený v kořeněné tempuře
Na drobně pokrájeném špeku si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme na nudličky pokrájené osolené a opepřené maso a koření. Smažíme dozlatova... více o Vepřové maso s celerem
Šípky sbíráme zásadně co nejdál od silnice, nejlépe někde na louce či u lesa. Doma je v čistém plátně (utěrka, starší prostěradlo...) důkladně... více o Šípkový likér
Brambory vařené ve slupce necháme zchladit, pokrájíme je na kostičky a dáme do mísy. Oloupaný celer s mrkví uvařený ve slané vodě také necháme... více o Bramborovo-celerový salát
Do mísy nasypte všechny suché ingredience kromě droždí a promíchejte. Doprostřed udělejte důlek a do něj vlijte teplé mléko a nasypte droždí. Nechte... více o Špaldová vánočka
Mouku nasypeme do mísy a dle chuti nastrouháme čerstvou citrovou kůru, do středu mouky dáme jemně nastrouhané brambory (ty nám zajistí vláčnost těsta)... více o Kynutý koláč z remosky - bramborové těsto
V míse vyšleháme vejce s cukry do pěny, přidáme olej, přisypeme mouku s kypřidlem, skořicí a solí, promícháme a nakonec přisypeme nastrouhanou mrkev s... více o Šťavnatý mrkvový koláč (buchta) s ořechy - hrnková buchta podle Lidky
Do hrnce dáme med a cukr a necháme vařit (na 7). Až bude vše rozpuštěné. Přidáme vločky a kakao a ztlumíme (na 5). Necháme chvilku bublat a pořádně... více o Medové bochánky
Korpus na remosku o průměru cca 32 cm: z mléka, 2,5 lžic cukru, kakaa a čokoládového pudinku uvaříme pudink dle návodu. Žloutky vyšleháme s cukrem do... více o Margot řez / dort z remosky
Maso pokrájíme na kostky, pokud nemáme ořez, který se už většinou krájet nemusí. Pokud zvolíme nebo máme libovější maso (například plec), doporučuji... více o Výpečky z remosky po každé jinak
Na rozpuštěném másle si osmažíme hrubě nastrouhanou mrkev, na plátky pokrájený řapík celeru a pokrájenou uzenou krkovičku. Po osmažení přidáme a... více o Čočková polévka s uzenou krkovičkou
Remosku nebo dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nejprve si uvaříme pudink z mléka, dvou lžic cukru a pudinku dle návodu na... více o Měsíční krajina (nejen) z remosky - dort / řezy
Mouku společně s máslem, vodou a cukrem vypracujeme v tuhé těsto. Musíme pracovat rychle, aby se máslo moc nerozpustilo. Zabalíme do potravinové folie... více o Mandlový koláč s hruškami
Remosku o průměru cca 30 cm si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo ji vyložíme pečícím papírem. Změklé máslo si vyšleháme s cukry do pěny,... více o Ořechové řezy s polevou z remosky
Cukr nasypeme do kastrolku a svaříme s vodou na cukerný roztok, do kterého dáme nalámanou čokoládu na vaření (používám nejméně 50-ti procentní). Za... více o Čokoládová poleva se zakysanou smetanou
Maso pokrájíme na kostky, které osolíme a okořeníme. Použít můžeme i jiné, námi oblíbené koření dle chuti. Každou kostku masa obalíme do poloviny nebo... více o Špízy se svěžím salátem
Korpus: vodu se solí a máslem svaříme ve větším kastrolu. Po svaření snížíme teplotu a naráz nasypeme všechnu mouku, kterou rychle vymícháme na hladké... více o Větrník z remosky
Remosku si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo ji můžeme místo vymazávání vyložit pečícím papírem. Žloutky vyšleháme v míse s cukry do... více o Kávový korpus (bábovka) z remosky
Červenou řepu dáme uvařit do poloměkka do osolené vody. Doba vaření záleží na velikosti řepy cca 35-50 minut. Po vychladnutí jí oloupeme a pokrájíme... více o Aspik s červenou řepou
Vepřovou pečeni bez kosti dostatečně osolíme a opepříme ze všech stran a na rozpáleném sádle či oleji osmažíme ze všech stran i boků dozlatova. Zlatá... více o Dušené pepřové karé v cibuli
Plátky masa naklepeme a po stranách nakrojíme, aby se nám při tepelné úpravě nezkroutily. Osolíme je, opepříme a dáme osmažit z obou stran na... více o Kýta v žampionové omáčce
Silnější plátky kotlety opatrně prokrojíme, ale nedokrojíme. Vytvoříme tak hlubokou kapsu, kterou až prokrojení naklepeme, osolíme a opepříme. Kapsy... více o Kotleta (karé) se schwarzwaldskou šunkou a sýrem
Z prosáté mouky, cukru, mandlí a nakrájeného másla vypracujte drobenku, pak do ní zapracujte vejce a rukama rychle, aby máslo moc nepovolilo,... více o Mandlové koláčky s třešněmi
Nejprve si připravíme čerstvě upraženú zrnkovou kávu. Příprava je libovolná no doporučuji Mokka konvičku a kávu Laura z pražírny Laura Coffee ze... více o Roláda LAURA
Do silnějších plátků libovější krkovičky si opatrně prokrojíme hlubší kapsy a opatrně přes fólii mírně naklepeme. Krkovičku osolíme, opepříme,... více o Plněná krkovička
Ředkvičku s jarní cibulkou (i část zelené natě) a okurkou pokrájíme na tenké plátky, kdy okurkové plátky můžeme ještě přepůlit. Z rajčete vybereme... více o Polníčkový salát se zeleninou
Kuřecí díly si očistíme a nasolíme. Očištěnou zeleninu pokrájíme na větší kusy - kolečka, klínky, kostky... rajčátka necháme celá. Zeleninu nasypeme... více o Kuře / králík na zelenině (nejen) z remosky
Kuře nasolíme a položíme do pekáče na pokrájenou cibuli a slaninu s nasekaným česnekem a bylinkami dle chuti. Podlijeme troškou vody, zaklopíme a... více o Fazolkové kuře
Nad párou pozvolna rozpustíme med, cukr, máslo, přidáme vejce, jedlou sodu – zlehka rozpouštíme, aby se vejce nesrazila, naposled přidáme mouku.... více o Medovníkové kuličky
Jednoduchost tohoto salátu spočívá už v samotném krájení. Vejce nakrájejte na kostky a každou zeleninu nasekejte trošku jinak, abyste získali... více o Lehký vajíčkový salát s jogurtem
Připravte si silikonovou formičku na vajíčka. Asi 500g čokoládových peciček pomalu rozpusťte ve vodní lázni. Teplota musí být 45 stupňů.Čokoládu... více o Čokoládová vajíčka
Stehna zbavíme kůže, osolíme, opepříme a na rozpuštěném másle s olejem osmažíme z obou stran dozlatova. Pak stehna vyndáme stranou. Do výpeku nasypeme... více o Kuřecí (králičí) hořčicová stehna
Řízky připravíme klasicky jak jsme zvyklí. Pokrájíme na plátky, naklepeme a po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily. Následně řízky... více o Máslové řízky - sváteční
Stehna rozdělíme v kloubu na dvě části. Kuřecí díly osolíme, zaprášíme ze všech stran jak uzenou, tak i sladkou paprikou a necháme maso alespoň hodinu... více o Baskické kuře
Jablko ostrouháme a nakrájíme na kolečka. Jádro vydloubneme. Kolečka dáme do mísy a zamícháme s půl lžičkou skořice. V míse smícháme vejce, máslo a... více o Jablkové lívance
Kuřecí maso osolíme, okořeníme a osmažíme na malém množství rozpáleného oleje ze všech stran dozlatova. Po osmažení maso necháme zchladnout, pokrájíme... více o Drůbeží salát II.
Drobně pokrájený špek a cibuli osmažíme dorůžova na trošce oleje. Následně přidáme osmažit na plátky pokrájené, naklepané, osolené a opepřené roštěnky... více o Houbové roštěnky
Nastrouhejte očištěnou mrkev, najemno nasekejte ořechy, sušené ovoce a meduňku. To vše dejte do větší mísy a zalijte lžící jablečného džusu. Přidejte... více o Lučinová pomazánka s mrkví, ořechy a ovocem
Brokolici rozebereme na růžičky, košťál oloupeme a pokrájíme na menší kousky a ve vroucí osolené vodě povaříme vše cca 2 minuty. Pak scedíme a necháme... více o Gratinovaná brokolice
Pohanku propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme dle návodu na obalu vývarem (lze jen vodou) a vaříme cca 12 minut doměkka. Lze jí vařit i kratší dobu a... více o Pohanka se slaninou a fazolkami
Maso okořeníme dle vlastní chuti, osmažíme ze všech dozlatova stran na trošce rozpáleného oleje a necháme zchladnout. Maso pokrájíme na malé kousky a... více o Drůbeží koktejl / salát
Na rozpuštěném sádle osmažíme jemně pokrájenou cibuli se slaninou dosklovata. Ke konci také přidáme osmažit i na kolečka pokrájenou čabajku. Zaprášíme... více o Kyselica (zelňačka) s čabajkou
Kuřecí srdíčka důkladně očistíme, opláchneme ve studené vodě, dáme do hrnce, osolíme, zalijeme vroucí vodou a to jen tolik, aby byla ponořená a vaříme... více o Kuřecí srdíčka - pečená
Z oleje, citronové šťávy i kousků citronové kůry (postačí pár hoblinek žluté kůry) nasekaného česneku a bylinek vymícháme v hlubokém talíři marinádu,... více o Losos (nejen) v bylinkách
Výběr masa záleží na chuti každého, stejně tak i doba smažení. Někdo rád "rare" někdo úplně propečený a někdo dá zase přednost vepřovému před hovězím... více o Steak s houbovým přelivem